Radio Boom93 :: Zanimljivosti http://www.boom93.com/zabava/zanimljivosti/rss.html sr http://www.boom93.com/sw4i/thumbnail/zanimljivosti 1.jpg?thumbId=40950&fileSize=58413&contentType=image/jpeg&lastModified=1340004173000 Radio Boom93 :: Zanimljivosti http://www.boom93.com/zabava/zanimljivosti/rss.html Dobio otkaz na poslu jer je preveliki Tupakov fan http://www.boom93.com/zabava/zanimljivosti/59092/dobio-otkaz-na-poslu-jer-je-preveliki-tupakov-fan.html Direktor socijalne službe u američkoj državi Ajovi dobio je otkaz na poslu zbog prevelike ljubavi prema reperu Tupak Šakuru. ]]>

Kako prenosi NME, mejlovi koje je objavio AP pokazuju da je Džeri Fokshoven, direktor za ljudske resurse države Ajova, stalno slao poruke ostalim zaposlenima u kojima je hvalio Tupakove pesme, kao i da je na nedeljnom nivou održavao „Tupak petak“ kada bi u kancelariji puštao isključivo njegovu muziku.

Međutim, kap koja je prelila čašu bio je trenutak kada je ponovo poslao mejl u kome je zahtevao od kolega da odaju počast pokojnoj rep zvezdi. Ta poruka je stigla na adrese 4.000 službenika socijalne službe Ajove. Kako se navodi, otkaz mu je uručen dan nakon toga.

]]>
Fri, 19 Jul 2019 10:02:00 +0100 Zanimljivosti http://www.boom93.com/zabava/zanimljivosti/59092/dobio-otkaz-na-poslu-jer-je-preveliki-tupakov-fan.html
Černobilj postaje popularna turistička destinacija, odobren početak radova http://www.boom93.com/zabava/zanimljivosti/59045/cernobilj-postaje-popularna-turisticka-destinacija-odobren-pocetak-radova.html Područje oko Černobilja, mesta na kojem se 1986. dogodila velika nuklearna katastrofa, postaje popularna turistička destinacija. ]]>

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski potpisao je odredbu koja omogućuje početak radova u ovome području kako bi se tamo obnovile staze za šetnju i poboljšao prijem mobilne telefonije, piše BBC.

"Černobilj je dosad bio deo negativnog brenda Ukrajine, ali stiglo je vreme za promene“, rekao je Zelenski.

Reaktor u nuklearnoj elektrani eksplodirao je u aprilu 1986. godine. Radioaktivna prašina rasula se Evropom, a po podacima UN-a nakon ove katastrofe kontaminirano je 50.000 kvadratnih metara zemljišta.

Najmanje 31 osoba izgubila je život neposredno nakon eksplozije, ali posledice se osećaju i danas.

"Nameravamo da napravimo zeleni koridor za turiste“, najavio je Zelenski, dodavši da je Černobilj jedinstveno mesto na planeti na kojem je priroda uspela ponovno da oživi nakon katastrofe koju je izazvao čovek. "Želimo ovo mesto da pokažemo svetu, želimo da ga posete naučnici, ekolozi, istoričari i turisti“, rekao je predsednik Ukranije.

Uprkos povišenom nivou radijacije, u Černobilj svake godine stižu hiljade turista.

Novom odredbom urediće se plovni putevi, kao i kontrolni punktovi, a ukinuće se i ograničenja za snimanje.

Zelenski kaže da je "Zabranjena zona ujedno i simbol korupcije" te da će se "vlada protiv toga boriti uvođenjem elektronskih kartica za poseoce". "Uskoro ćemo stati na put korupciji i turisti više neće davati mito policajcima“, istaknuo je.

Zelenskij je još na inauguraciji govorio o novom metalnom štitu postavljenom oko uništenog reaktora.

Metalni štit koji je koštao 1,7 milijardi dolara, postavljen je 2016. godine i dovoljno je visok da pokrije katedralu Notr Dam u Parizu.

Broj ljudi koji su stradali u kastrofi i od njenih posledica još uvek je predmet polemika. Poznato je da je 5.000 osoba obolelo od raka štitne žlezde kao posledice kontaminacije. Mnogi veruju da su i razna ostala oboljenja posledica izloženosti radijaciji, ali za to nema dovoljno dokaza.

Izveštaji o zdravstvenim problemima u koje spadaju i oštećenja ploda u maternici, još nisu potvrđena i nije u potpunosti sigurno jesu li nastala usled radijacije.

]]>
Thu, 18 Jul 2019 09:58:00 +0100 Zanimljivosti http://www.boom93.com/zabava/zanimljivosti/59045/cernobilj-postaje-popularna-turisticka-destinacija-odobren-pocetak-radova.html
Budisti proslavljaju početak posta i pokore http://www.boom93.com/zabava/zanimljivosti/59017/budisti-proslavljaju-pocetak-posta-i-pokore.html Budisti slave početak perioda posta i pokore, koji se poklapa sa početkom sezone monsuna. To je prilika da se pesmom i igrom obeleži jedan od najstarijih praznika u istoriji čovečanstva. ]]>

Dan Vase ili na sanskritu kiše, obeležava se već hiljadama godina. Sledbenici budističke filozofije preneli su ga i u krajave gde nema monsuna, pa i tamo gde kiše zaista retko padaju.

Ovaj period traje tri meseca.

Pre budizma propovednici su obustavljali putovanja u tom periodu da ne bi gazili pirinčana polja, ali i da ne bi upadali u opasne situacije.

Danas sledbenici Teravede u jugoistočnoj Aziji obeležavaju ovaj dan uglavnom na zadovoljstvo turista.

]]>
Wed, 17 Jul 2019 10:41:00 +0100 Zanimljivosti http://www.boom93.com/zabava/zanimljivosti/59017/budisti-proslavljaju-pocetak-posta-i-pokore.html
Kažnjen s 550 evra zbog krađe novčića iz rimske fontane http://www.boom93.com/zabava/zanimljivosti/58974/kaznjen-s-550-evra-zbog-kradje-novcica-iz-rimske-fontane.html Holanđanin, uhvaćen u krađi novčića iz renesansne fontane u središtu Rima, moraće da plati kaznu od 550 evra. ]]>

Policijski službenici su ga uhvatili na delu, rekla je lokalna policija, a prenose agencije ANSA i Adnkronos.

Muškarac (36) je uleteo u fontanu del Moro na trgu Navoni koje je turističko okupljalište. Nakon što je shvatio da ga je policija uočila, pokušao je da sakrije ukradene novčiće, navodi se u izjavi.

Rimsko gradsko veće je nedavno uvelo stroga pravila za nedozvoljena ponašanja u javnosti, poput kupanja u fontanama i konzumiranja alkohola na ulicama posle 23 sata.

]]>
Tue, 16 Jul 2019 10:12:00 +0100 Zanimljivosti http://www.boom93.com/zabava/zanimljivosti/58974/kaznjen-s-550-evra-zbog-kradje-novcica-iz-rimske-fontane.html
Kardinal polivao ulice svetom vodom iz vatrogasnog kamiona da smanji kriminal http://www.boom93.com/zabava/zanimljivosti/58930/kardinal-polivao-ulice-svetom-vodom-iz-vatrogasnog-kamiona-da-smanji-kriminal.html U pojedinim naseljima u gradu Buenaventura u Kolumbiji iz vatrogasnog kamiona je posipana osveštana voda u nadi da će se smanjiti kriminal i korupcija. ]]>

Katolički biskup Ruben Dario Haramiljo Montoja, koji je bio u vatrogasnom kamionu, izrazio je nadu da će osveštanom vodom osujetiti delovanje bandi koje se bave krijumčarenjem droge, kao i rad drugih ilegalnih grupa.

"Krv prolazi ovim ulicama", rekao je Haramiljo, koji je na ovom putovanju bio obučen u mantiju, a oko vrata je nosio raspeće.

Prilikom vožnje, kamion se zaustavio kako bi biskup blagosiljao grupu dece, a vozilo je, uprkos svrsi samog putovanja, bilo ukrašeno prazničnim zelenim i žutim balonima.

Haramiljo je istakao da je cilj ceremonije da se pokaže solidarnost sa ugroženim zajednicama i da se ilegalnim grupama pošalje poruka da ne mogu uništiti život zajednice i da je narod ujedinjen, javio je AP.

On je rekao da se ne može čekati reakcija države, te da se treba međusobno podržavati kad god je to moguće.

"Patnja pojedinca je patnja svih nas. Ne plašimo se", poručio je Haramiljo.

]]>
Mon, 15 Jul 2019 10:12:00 +0100 Zanimljivosti http://www.boom93.com/zabava/zanimljivosti/58930/kardinal-polivao-ulice-svetom-vodom-iz-vatrogasnog-kamiona-da-smanji-kriminal.html
Bacio se niz Nijagarin vodopad i preživeo pad sa visine od oko 57 metara http://www.boom93.com/zabava/zanimljivosti/58852/bacio-se-niz-nijagarin-vodopad-i-preziveo-pad-sa-visine-od-oko-57-metara.html Čovek koji se bacio niz moćan Nijagarin vodopad, nađen je u dobrom stanju i izvučen iz reke više od 50 metara niže od mesta s kojeg je skočio, saopštila je kanadska policija. ]]>

Policija Parku Nijagara je u utorak pred zoru obaveštena da "čovek u krizi" stoji uz obalu uzvodno od vodopada.

Kada je policija stigla, čovek se peo na zaštitnu ogradu i potom skočio.

Posle potrage u reci ispod vodopada, čovek je nađen gde se drži za stenu, "sa povredama koje nisu opasne po život", te je odveden u bolnicu na lečenje, saopštila je policija.

On se bacio s kanadske strane reke Nijagare koja je granica sa SAD i preživeo pad sa visine od oko 57 metara. Policija nije otkrila njegov identitet.

To je tek četvrta osoba koja je bez zaštitne opreme kakvu za spektakularne samopromotivne skokove koriste egzibicionisti, preživela pad na tom mestu, kažu lokalni mediji.

]]>
Thu, 11 Jul 2019 10:33:00 +0100 Zanimljivosti http://www.boom93.com/zabava/zanimljivosti/58852/bacio-se-niz-nijagarin-vodopad-i-preziveo-pad-sa-visine-od-oko-57-metara.html
Osnivača Amazona razvod košta 38 milijardi dolara http://www.boom93.com/zabava/zanimljivosti/58807/osnivaca-amazona-razvod-kosta-38-milijardi-dolara.html Osnivača Amazona Džefa Bezosa razvod od supruge Mekenzi Bezos koštaće 38,3 milijarde dolara vrednih Amazonovih deonica, objavio je Blumberg. ]]>

Amazon je u aprilu objavio da bi četiri odsto, odnosno 19,7 miliona deonica trebalo da bude registrovano na ime Mekenzi Bezos pošto sud odobri razvod.

Par je u januaru objavio da namerava da se razvede, a odmah se pojavila zabrinutost da bi Džef Bezos mogao da završi sa smanjenim pravom glasa u kompaniji koju je osnovao. On posle razvoda zadržava udeo od 12 odsto akcija vredan 114,8 milijardi dolara i ostaje najbogatija osoba na svetu, a njegova bivša supruga prepustila mu je sva prava glasa nad njihovim ukupnim akcijama u kompaniji.

Mekenzi je u maju obećala da će polovinu bogatstva dati u humanitarne svrhe kako bi se priključila "Giving Pledge" kampanji koju su 2010. pokrenuli milijarder Voren Bafet i osnovač Majkrosofta Bil Gejts.

]]>
Wed, 10 Jul 2019 11:02:00 +0100 Zanimljivosti http://www.boom93.com/zabava/zanimljivosti/58807/osnivaca-amazona-razvod-kosta-38-milijardi-dolara.html
Statua Staljina izronila iz vode i posvađala stanovnike gradića na Uralu http://www.boom93.com/zabava/zanimljivosti/58757/statua-staljina-izronila-iz-vode-i-posvadjala-stanovnike-gradica-na-uralu.html Planinski gradić Kusa na Uralu je malo mesto bez velikih priča ili je bar tako bilo dok na dnu lokalnog jezerceta nije pronađena statua nekadašnjeg sovjetskog lidera Josifa Staljina i izazvala užarenu debatu o njegovom nasleđu otvarajući tako stare podele. ]]>

Stanovnici Kuse, mesta sa 18.000 ljudi, tokom radova na smanjenju nivoa jezera 2018. su primetili veliku Staljinovu statuu.

Niko ne zna da kaže kako je betonski kip tu završio. Komunistički aktivista Stanislav Safejev je za nju saznao preko fotografije na internetu.

Safejev, pripadnik patriotkog pokreta Duh vremena, uz pomoć drugih aktivista je pokupio kip i prebacio ga kod sebe radi restauracije. Kako tvrdi, ponovno postavljanje statue bi "poboljšalo razumevanje i znanje o tom istorijskom periodu".

Međutim, suočio se s "ogromnim pritiskom" lokalnih vlasti koje imaju drugačije ideje za Staljina.

Predsednik opštine Kusa Jurij Lisjakov želi da statua bude smeštena u muzej koji bi "ispričao priču te ličnosti i priču o otkrivanju i restauraciji".

Prema njegovim rečima, ekstremne varijacije temperature u Kusi, od -40 stepeni zimi do 40 stepeni leti, oštetile bi betonsku strukturu kipa.

Stanovnici Kuse su podeljeni na one koji Staljina žele u muzeju i one koji bi ga radije videli na javnoj površini.

Marija Tarinina (69) rođena je nekoliko godina pre Staljinove smrti 1953. Njeno sećanje na Staljina je stoga veoma živo.

"To možda ima veze s mojom mladošću, kada su Staljin i Lenjin bili lideri (...) Ja sam za restauraciju", rekla je ona.

Drugi se sećaju staljinističkih represija u kojima su ubijeni milioni sovjetskih gradjana.

"Učinio je mnogo za zemlju, za Sovjetski Savez. Međutim, ima i više nego dovoljno dokaza da je loše postupao prema svojim sunarodnicima", kaže 39-ogodišnja Irina Aksjonova.

Kusa, kao i većina ruskih gradova, već ima spomenik Vladimiru Iljiču Lenjinu, vođi Oktobarske revolucije i osnivaču Sovjetskog Saveza. Staljinovi spomenici su, s druge strane, uklonjeni nakon što je njegov naslednik Nikita Hruščov 1956. osudio njegove zločine.

Kako bilo, debata u Kusi prikazuje ambivalentnost i zaborav ruskog društva u vezi sa Staljinom. Jedno prošlogodišnje istraživanje je pokazalo da polovina Rusa starih od 18 do 24 godine nikada nije čula za staljinističke represije.

U drugom istraživanju, objavljenom ove godine, 70 odsto Rusa je pozitivno ocenilo istorijsku ulogu sovjetskog diktatora.

]]>
Tue, 9 Jul 2019 10:30:00 +0100 Zanimljivosti http://www.boom93.com/zabava/zanimljivosti/58757/statua-staljina-izronila-iz-vode-i-posvadjala-stanovnike-gradica-na-uralu.html
Kako zvuče naše omiljene pesme kad smo gladni? http://www.boom93.com/zabava/zanimljivosti/58579/kako-zvuce-nase-omiljene-pesme-kad-smo-gladni.html Komičarka Bek Kol (Bec Call) napravila je za BBC urnebesnu prezentaciju tekstova popuarnih pesama koje pogrešno čujemo kada smo gladni. ]]> Uz pomoć duhovitih crteža na bloku za prezentacije, Bek nam je pokazala kako se naša omiljena hrana - poput šunke, đevreka, krompira, oraha, sladoleda ili paelje - lukavo infiltrira u tekstove hitova poput "I Wanna Hold Your Hand" (The Beatles), Bohemian Rhapsody (Queen), Last Night I Dreamt of San Pedro (Madonna), Everytime You Go Away (Paul Young), When a Man Loves a Woman (Michael Bolton), Get Your Freak On (Missy Elliott), Sunday Bloody Sunday (U2), Gettin' Jiggy Wit It (Wiil Smith), Song 2 (Blur) i Mr Brightside (The Killers).

]]>
Tue, 2 Jul 2019 11:49:00 +0100 Zanimljivosti http://www.boom93.com/zabava/zanimljivosti/58579/kako-zvuce-nase-omiljene-pesme-kad-smo-gladni.html
Turistički bum u Černobilju zbog serije HBO http://www.boom93.com/zabava/zanimljivosti/57876/turisticki-bum-u-cernobilju-zbog-serije-hbo.html Uspeh HBO-ove američke televizijske mini serije, čija je tema najveća svetska nuklearna katastrofa u Černobilju, povećao je broj turista koji žele da posetie elektranu i grad duhova u blizini elektrane, piše u utorak agencija Rojters. ]]>

Jedna černobiljska turistička agencija beleži porast od 40 posto u rezervacijama, od početka serije u produkciji HBO-a čije je emitovanje počelo u maju i dobila je izvanredne kritike.

Obilasci Černobilja, uz engleskog tumača, koštaju oko 90 evra po osobi.

U aprilu ove godine obeležena je 33. godišnjica černobiljske katastrofe koju je, u tadašnjoj sovjetskoj Ukrajini, prouzrokovao neispravan bezbednosni test u četvrtom reaktoru nuklearne elektrane.

Oblaci nuklearnog materijala proširili su se velikim delom Evrope.

Mini serija prikazuje što se dogodilo nakon eksplozije, operaciju čišćenja područja i istragu o nesreći.

Područje oko elektrane i dalje ostavlja utisak postapokaliptične pustoši gde lutaju psi, a vegetacija se širi u napuštene zgrade bez prozora.

U Pripjatu, gradu duhova koji je nekada imao 50 hiljada stanovnika, od kojih je većina radila u elektrani, ostao je zapušteni i zarđali zabavni park koji je nekoliko dana nakon katastrofe trebalo da bude otvoren.

Sergej Ivančuk, direktor agencije SoloEast, rekao je Rojtersu da kompanija beleži porast od 30 odsto turista koji su posetili područje u maju, u poređenju s istim razdobljem 2018.

Rezervacije za jun, jul i avgust su porasle za otprilike 40 posto nakon mini serije, kaže Ivančuk.

Jaroslav Jemelijanenko, direktor agencije Chernobyl Tour, kaže da očekuje sličan porast od 30-40 posto.

Njegova kompanija nudi obilazak lokacija koje su prikazane u seriji, uključujući bunker u kom je donesena prvobitna odluka lokalnih službenika da se područje nakon eksplozije ne evakuiše.

Takođe, postoje dnevni autobusi iz 125 kilometara udaljenog Kijeva.

Turisti, u toj varijanti, mogu videti spomenik žrtvama i napuštena sela, mogu ručati u jedinom černobiljskom restoranu.

Nakon toga posećuju reaktor broj četiri, koji je od 2017. pokriven sa 105 metara dugačkom metalnom kupolom iznad nekadašnjeg jezgra reaktora.

Poseta se završava šetnjom po Pripjatu.

"Mnogo ljudi dolazi ovamo, postavljaju puno pitanja o TV seriji, o svim događajima. Ljudi postaju sve znatiželjniji", rekla je Viktorija Brožko koja vodi turiste.

Ona insistira da je područje bezbedno za posetioce. "Tokom cele posete zabranjenoj zoni Černobilja doza zračenja iznosi otprilike dva mikrosiverta, što je ekvivalent radijacije koju dobijete kod kuće kroz 24 sata", kaže Brožko.

Nesreća i način na koji su vlasti upravljale situacijom pokazala je manjkavosti sovjetskog sistema, s mnoštvom neodgovornih birokrata i usađenom kulturom tajnovitosti.

Naime, naredba za evakuaciju izdata je tek 36 sati nakon eksplozije.

Trideset jedna osoba umrla je odmah nakon eksplozije, a na desetine hiljada ljudi napustilo je kontaminirano područje.

Danas još uvek ne postoje zvanične brojke mrtvih, odnosno ljudi koji su kroz godine nakon černobiljske katastrofe umrli od bolesti povezanih s radijacijom, pre svega od karcinoma.

Beloruska studija procenjuje da je 115 hiljada ljudi umrlo od raka, dok Svetska zdravstvena organizacija navodi brojku od devet hiljada.

]]>
Wed, 5 Jun 2019 10:28:00 +0100 Zanimljivosti http://www.boom93.com/zabava/zanimljivosti/57876/turisticki-bum-u-cernobilju-zbog-serije-hbo.html
Pariz želi da imenuje trg po princezi Dajani http://www.boom93.com/zabava/zanimljivosti/57751/pariz-zeli-da-imenuje-trg-po-princezi-dajani.html Gradska skupština Pariza želi da mali trg imenuje po princezi Dajani. Trg se nalazi u blizini mesta saobraćajne nesreće u kojoj je 1997. godine poginula članica princeza britanske kraljevske porodice, prenosi agencija Anadolija. ]]>

Na mestu se već nalazi spomenik “Plamen slobode“, posvećen princezi Dajani, iznad tunela Alma u kojem se dogodila nesreća.

Trg trenutno nosi ime po operskoj pevačici Mariji Kalas.

Zvaničnik iz gradske uprave je kazao da će skupština sledećeg meseca glasati o predlogu preimenovanja trga.

Naime, gradske vlasti su primetile da Kalas već ima obližnju aveniju nazvanu po njoj, a Pariz želi da oda počast Dajani za njen humanitarni rad.

Princeza Dajana, tada u 36. godini, njen momak i vozač poginuli su kada se njihov mercedes zabio u betonski stub u tunelu.

]]>
Fri, 31 May 2019 08:59:00 +0100 Zanimljivosti http://www.boom93.com/zabava/zanimljivosti/57751/pariz-zeli-da-imenuje-trg-po-princezi-dajani.html
Muzika podstiče sportske uspehe http://www.boom93.com/zabava/zanimljivosti/57712/muzika-podstice-sportske-uspehe.html Mnogi rekreativni sportisti za vreme vežbanja slušaju muziku sa slušalicama u ušima i u tome nema ničega lošeg, smatraju naučnici koji se bave primenjenom nauičnom disciplinom, psihologijom sporta i vežbanja. ]]>

Istraživanja pokazuju da muzika pozitivno utiče na sportske rezultate, kaže Ingo Frobos, direktor Centra za zdravlje kroz sport i vežbanje na nemačkom Kineziološkom fakultetu u Kelnu. To posebno važi za vežbe s postojanim ritmom, kao što su trčanje ili vožnja bicikla.

"Muzika, na primer, odvlači pažnju trkača od napora, usmeravajući je prema okolini i stvarajući pozitivno raspoloženje", kaže Frobos.

Zbog toga sportisti treninge doživljavaju manje napornim, a to povećava njihovu efikasnost. Muzika istovremeno trkačima može da pomogne u održavanju ritma trčanja i doprinosi opuštenijem trčanju. Njihovo disanje je dublje i ritmičnije, pri čemu mišići dobijaju više kiseonika.

Frobos upozorava da u nekim slučajevima nije dobra zamisao vežbati uz muziku, jer se efekat vežbi u nekim slučajevima smanjuje.

Zato preporučuje da se svaki treći trening odradi bez muzike.

Početnicima savetuje da povedu računa o tome da tempo i intenzitet muzičkog izbora ne budu prebrzi jer bi u protivnom mogli da dođu u iskušenje da premaše granice vlastitih mogućnosti. 

]]>
Thu, 30 May 2019 10:50:00 +0100 Zanimljivosti http://www.boom93.com/zabava/zanimljivosti/57712/muzika-podstice-sportske-uspehe.html
Sedmica na Lotou izvučena treći put zaredom http://www.boom93.com/zabava/zanimljivosti/57631/sedmica-na-lotou-izvucena-treci-put-zaredom.html U 41. kolu igre na sreću "Loto" treći put zaredom je izvučena sedmica, a vrednost glavne premije je 35 miliona dinara (oko 300.000 evra). ]]>

Beogradski mediji prenose da je dobitni listić uplaćen u Kladovu, a dobitna kombinacija je: 4, 5, 11, 17, 28, 30 i 34.

U 40. kolu igre na sreću "Loto" izvučena je sedmica u vrednosti od 35 miliona dinara (oko 300.000 evra), a dobitni tiket uplaćen je u naselju Leštane u beogradskoj opštini Grocka.

U 39. kolu igre na sreću "Loto", takođe, je izvučena sedmica, a dobitnik je osvojio 1,85 miliona evra. Listić je uplaćen u beogradskoj opštini Rakovica.

]]>
Tue, 28 May 2019 10:21:00 +0100 Zanimljivosti http://www.boom93.com/zabava/zanimljivosti/57631/sedmica-na-lotou-izvucena-treci-put-zaredom.html
Zaboravila nakit vredan 3,5 miliona evra u avionu http://www.boom93.com/zabava/zanimljivosti/57585/zaboravila-nakit-vredan-35-miliona-evra-u-avionu.html Žena koja je nosila nakit vredan 3,5 miliona evra, koji su zlatarske kuće pozajmile za nastup pevačice Rite Ore na filmskom festivalu u Kanu, zaboravila je torbu u avionu, objavili su mediji. ]]>

Nakit se vratio u London, odakle je poslat i gde je i nađen, rekao je policijski izvor za Frans pres.

Kada je 16. maja izašla iz aviona u Nici, žena zadužena da prenese dragulje za pevačicu Ritu Oru shvatila je da je zaboravila ručni prtljag i mantil u letelici, rekao je jedan izvor upoznat sa tim slučajem.

"Samo neko s glavom u oblacima može da zaboravi više miliona u avionu", našalio se jedan policijski službenik.

Prema tom službeniku, torba se vratila na londonski aerodrom Luton, odakle ga je aviokompanija prosledila na drugi londonski aerodrom Hitrou, gde su svi vlasnici nakita preuzeli svoje dragulje.

]]>
Mon, 27 May 2019 10:33:00 +0100 Zanimljivosti http://www.boom93.com/zabava/zanimljivosti/57585/zaboravila-nakit-vredan-35-miliona-evra-u-avionu.html
Šetnja u kupaćem po Budvi koštaće 600 evra http://www.boom93.com/zabava/zanimljivosti/57501/setnja-u-kupacem-po-budvi-kostace-600-evra.html Opština Budva planira da uvede red u svakodnevno funkcioniranje grada. Tako po ugledu na susednu Hrvatsku planira da uvede kazne za šetnju bez majice u iznosu od 500 evra, a za šetnju u kupaćem kostimu 600 evra, dok je za jelo i piće na javnoj površini previđena kazna od 700 evra. ]]>

"Važnost ove odluke kao i pravila i ograničenja ponašanja na javnim površinama moguće je sagledati u odlukama gradova susednih država gde je primera radi na Hvaru turistama istaknuto obaveštenje o pravilima i kaznama koje ih očekuju u slučaju neprimerenog ponašanja, pa tako za šetnju bez majice, predviđena je kazna od 500 evra, a u kupaćem kostimu 600 evra, dok kazna za jelo i piće na javnoj površini iznosi 700 evra", saopštili su iz nadležnih opštinskih službi.

Odlukom se, kako su istakli, mogu propisati i druga pravila ponašanja koja bi regulisala susedne probleme parkiranja, sušenja veša, odlaganja smeća, izgleda zgrada, glasne muzike...

Nadležne službe u Budvi pozvale su građane da zbog značaja Odluke o komunalnom redu u svakodnevnom funkcioniranju grada u što većem broju pomognu svojim sugestijama u kreiranju nacrta Odluke o komunalnom redu.

]]>
Fri, 24 May 2019 10:45:00 +0100 Zanimljivosti http://www.boom93.com/zabava/zanimljivosti/57501/setnja-u-kupacem-po-budvi-kostace-600-evra.html
Amerikanac greškom bio 45 godina u zatvoru, dobiće milion i po dolara odštete http://www.boom93.com/zabava/zanimljivosti/57472/amerikanac-greskom-bio-45-godina-u-zatvoru-dobice-milion-i-po-dolara-odstete.html Amerikanac koji je proveo 45 godina u zatvoru pre nego što je proglašen nevinim za delo za koje je bio optužen, dobiće 1,5 miliona dolara obeštećenja zbog sudske greške, saopštile su vlasti američke savezne države Mičigen. ]]>

Ričard Filips (73) osuđen je na doživotni zatvor 1972. godine za ubistvo za koje je tvrdio od početka da je nevin. Sud ga je osudio na osnovu svedočenja koje se pokazalo kao netačno.

Filips je 2018. godine oslobođen posle intervencije programa Univerziteta u Mičigenu koji se bavi ispravljanjem sudskih grešaka. Zvaničnici tog programa naveli su da nijedna osoba nije provela toliko dugo u zatvoru u SAD zbog pravosudne greške.

Bivši osuđenik živi od prodaje slika koje je pravio u zatočeništvu. Neka njegova dela su prodata za nekoliko hiljada dolara.

Filips uskoro neće morati da prodaje slike da bi imao novca, jer če dobiti obeštećenje.

"Putovaću i uživati u životu", rekao je Filips reagujući na odluku o dodeli odštete.

]]>
Thu, 23 May 2019 10:30:00 +0100 Zanimljivosti http://www.boom93.com/zabava/zanimljivosti/57472/amerikanac-greskom-bio-45-godina-u-zatvoru-dobice-milion-i-po-dolara-odstete.html
Kinezi svečano predali novog pandu zoo vrtu u Beču http://www.boom93.com/zabava/zanimljivosti/57402/kinezi-svecano-predali-novog-pandu-zoo-vrtu-u-becu.html Visoki kineski zvaničnik je na ceremoniji predao bečkom zoološkom vrtu Šenbrun 19-ogodišnjeg mužjaka pandu. ]]>

Panda Juan Juan stigao je u Beč prošlog meseca i poslednjih nekoliko nedelja proveo je u karantinu. On je izabran za partnera Jang Jang, 18-ogodišnje ženke koja je u tom zoo vrtu od 2003. ali bez partnera od kada je prethodni mužjak Long Hui umro od raka 2016. godine.

Li Džanšu, šef kineskog parlamenta predao je na ceremoniji mužjaka pandu Juan Juana austrijskom zoo vrtu. Kina pozajmljuje ove retke životinje kao znak dobre volje u postupku poznatom kao panda diplomatija.

Austrijski predsednik Aleksander Van der Belen opisao je životinje kao simbol prijateljstva i rekao da one imaju određenu dipomatsku misiju.

]]>
Tue, 21 May 2019 10:29:00 +0100 Zanimljivosti http://www.boom93.com/zabava/zanimljivosti/57402/kinezi-svecano-predali-novog-pandu-zoo-vrtu-u-becu.html
Endi Marej i zvanično odlikovan titulom viteza http://www.boom93.com/zabava/zanimljivosti/57330/endi-marej-i-zvanicno-odlikovan-titulom-viteza.html Britanski teniser Endi Marej je i zvanično odlikovan titulom viteza u Bakingemskoj palati, više od dve godine nakon što mu je kraljica Elizabeta Druga dodelila to priznanje. ]]>

Marej je titulu viteza dobio jer je u 2016. godini osvojio dva grend slema, Otvoreno prvenstvo Australije i Vimbldon, a na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru je odbranio zlatnu medalju.

Priznanje mu je danas dodelio princ Čarls.

"Bio je ovo veoma lep dan za druženje sa porodicom, moja supruga i roditelji su ovde. Želeo sam da dovedem decu na ovu ceremoniju, ali su premlada. Pokazaću im medalju kada dodjem kući", rekao je Marej nakon ceremonije.

Marej je pre početka Australijan opena u januaru kroz suze rekao da planira da se povuče posle ovogodišnjeg Vimbldona zbog prevelikih bolova u kuku, ali je dodao da ne zna da li će izdržati do tada i da bi turnir u Melburnu mogao da mu bude poslednji u karijeri.

On je nakon toga podvrgnut drugoj operaciji kuka i neizvesno je da li će se vraćati na teren.

Endi Marej (32) je u karijeri osvojio dve zlatne olimpijske medalje i ukupno 45 titula.

]]>
Fri, 17 May 2019 12:27:00 +0100 Zanimljivosti http://www.boom93.com/zabava/zanimljivosti/57330/endi-marej-i-zvanicno-odlikovan-titulom-viteza.html
Bokser koji je poljubio novinarku kažnjen novčano i mora na kurs http://www.boom93.com/zabava/zanimljivosti/57266/bokser-koji-je-poljubio-novinarku-kaznjen-novcano-i-mora-na-kurs.html Bugarski bokser Kubrat Pulev kažnjen je novčano sa 2.500 dolara i mora da završi kurs o sprečavanju seksualnog uznemiravanja ako želi ukidanje suspenzije koju je dobio jer je poljubio novinarku bez njenog pristanka. ]]>

Državna sportska komisija Kalifornije suspendovala je boksersku dozvolu 37-godišnjeg teškaša, koji je krajem marta, posle pobede protiv Rumuna Bogdana Dinua zgrabio za lice i poljubio u usta novinarku Vegas Sports Dejlija Dženifer Ravalo.

Pulev se izvinio novinarki tokom jučerašnjeg saslušanja, na kome je odlučeno da mu se dozvoli da ponovo aplicira za boksersku dozvolu, ako do 22. jula ispuni sve uslove.

Ako ponovi slične prekršaje, Pulev bi mogao doživotno da bude suspendovan iz boksa.

Novinarka je posle incidenta rekla da je bila šokirana i ponižena.

]]>
Thu, 16 May 2019 10:10:00 +0100 Zanimljivosti http://www.boom93.com/zabava/zanimljivosti/57266/bokser-koji-je-poljubio-novinarku-kaznjen-novcano-i-mora-na-kurs.html
Ardern odgovorila devojčici i vratila "mito": Nažalost, ne istražujemo zmajeve http://www.boom93.com/zabava/zanimljivosti/57217/ardern-odgovorila-devojcici-i-vratila-%22mito%22-nazalost-ne-istrazujemo-zmajeve.html Premijerka Novog Zelanda Džasinda Ardern odbila je "mito" 11-godišnje devojčice koja joj je poslala pet dolara kako bi podstakla vlasti da pokrenu istraživanje o zmajevima, prenosi BBC. ]]>

Devojčica Viktorija želela je da dobije telekinetičke moći kako bi postala dreserka zmajeva.

Ona je uz pismo poslala i pet novozelandskih dolara.

Premijerka joj je odgovorila zvaničnim pismom u kome je pisala da njena administracija "trenutno ne radi sa zmajevima".

Premijerka je dodala i rečenicu: "Svakako ću držati zmajeve na oku. Da li nose odela?"

Brat devojčice je prepisku postavio na Redit, uz komentar da je njegova sestra pokušala da podmiti premijerku.

On je objasnio da se njegova sestra zainteresovala za telepatiju pošto je odgledala Netfliksovu seriju Čudnije stvari.

Premijerka je potvrdila za BBC da se ovaj simpatičan slučaj zaista dogodio i da je odgovorila devojčici bujne mašte.

"Zainteresovao nas je njen predlog o zmajevima, ali nažalost trenutno ne radimo istraživanja u toj oblasti. Zato vraćam novac od mita i želim ti sve najbolje", navodi se u pismu.

Ovo nije prvi put da Ardern, koja je prošle godine postala mama, odgovara na pisma deci.

]]>
Wed, 15 May 2019 10:13:00 +0100 Zanimljivosti http://www.boom93.com/zabava/zanimljivosti/57217/ardern-odgovorila-devojcici-i-vratila-%22mito%22-nazalost-ne-istrazujemo-zmajeve.html