Radio Boom93 :: Zanimljivosti http://www.boom93.com/zabava/zanimljivosti/rss.html sr http://www.boom93.com/sw4i/thumbnail/zanimljivosti 1.jpg?thumbId=40950&fileSize=58413&contentType=image/jpeg&lastModified=1340004173000 Radio Boom93 :: Zanimljivosti http://www.boom93.com/zabava/zanimljivosti/rss.html Murakami zaveštao svoj arhiv i kolekciju ploča univerzitetu http://www.boom93.com/zabava/zanimljivosti/51989/murakami-zavestao-svoj-arhiv-i-kolekciju-ploca-univerzitetu.html Najpoznatiji savremeni japanski pisac Haruki Murakami objavio je zaveštanje svog arhiva i kolekcije ploča tokijskom univerzitetu Vaseda, da bi izbegao njegovo rasipanje posle smrti i omogućio istraživačima uvid u svoj rad. ]]>

"Pišem već skoro 40 godina i skupio sam mnoštvo rukopisa, dokumenata, novinskih isečaka za koje više nemam mesta ni u kući ni u kancelariji. Ja nemam dece i smetalo bi mi kada bi se posle moje smrti sve rasulo", rekao je 69-ogodišnji književnik novinarima.

On je rekao da je dobro što će univerzitet na kom je diplomirao preuzeti njegovu arhivu.  

"Veoma me raduje što će to koristiti Japancima i strancima koji žele da istražuju moj rad", rekao je Murakami, dodavši da bi voleo da to postane "prilika ne samo za rad na knjigama već i mesto kulturne razmene". 

Murakamijevi romani, pripovetke i eseji su prevedeni na više od 50 jezika i doživeli ogroman međunarodni uspeh.  

On je poznat i kao prevodilac američkih pisaca, što smatra nezamenljivim.  

"Da sam se zadržao samo u japanskoj literaturi, mislim da bih se ugušio", navodi pisac.  

Bez obzira na sve, Japan smatra najboljim mestom za svoje arhive.  

Murakami piše uz muziku, i u svim romanima ima reference na muzička dela, a univerzitetu će ostaviti i kolekciju od oko 10.000 ploča, zamišljajući čak i "koncerte s ploča" na kojima bi ljudi slušali Murakamijev program.  

"Više sam brinuo o skupljanju ploča nego knjiga", naveo je on.  

Iako je snimanje bilo zabranjeno, Murakamijeva konferencija je bila veliki događaj i potvrdila da je pisac za kog je više puta bila tražena Nobelova nagrada sve vidljiviji.  

Murakami je oduvek bio veoma diskretan, nikada se nije pojavio na televiziji i dao je veoma mali broj intervjua, ali je u poslednjih par meseci bio voditelj u dve radio emisije u kojima je pričao o muzici i iznosio anegdote o svojim omiljenim pesmama.

]]>
Mon, 5 Nov 2018 14:01:00 +0100 Zanimljivosti http://www.boom93.com/zabava/zanimljivosti/51989/murakami-zavestao-svoj-arhiv-i-kolekciju-ploca-univerzitetu.html
Našao loto listić vredan milion dolara u starom kaputu http://www.boom93.com/zabava/zanimljivosti/51307/nasao-loto-listic-vredan-milion-dolara-u-starom-kaputu.html Muškarac iz Montreala doživeo je šok kad je na nagovor svoje sestre počeo da čisti ormar te je u postavi kaputa pronašao listić od lutrije kupljen 10 meseci ranije. ]]>

Sestrin savet pokazao se vrlo profitabilnim: Gregorio De Santis u petak je zaradio dobitak od 1,35 miliona dolara.

"Kad je otišao da potvrdi listić, mislio je da bi brojka na ekranu mogla iznositi 1.750 dolara", izjavio je službenik lutrije u Kvebeku o velikom danu De Santisa.

"Kad je shvatio koliko je dobio, kaže kako mu je gotovo stalo srce!"

De Santisova sestra savetovala ga je da je vreme da pregleda ormar i odvoji staru odeću te je da u dobrotvorne svrhe.

Tada je naišao na listić lutrije koji je kupio u decembru 2017. godine.

"Nikada ne bih pregledao taj ormar bez nje!", rekao je.

De Santis, koji je od sedamdesetih godina igrao lutriju, osvojio je manji dobitak od 4.000 kanadskih dolara početkom 2000-ih.

Osvojenim novcem planira da poveća penzijsku štednju.

]]>
Mon, 8 Oct 2018 14:37:00 +0100 Zanimljivosti http://www.boom93.com/zabava/zanimljivosti/51307/nasao-loto-listic-vredan-milion-dolara-u-starom-kaputu.html
Bankar koji je pljačkao bogate zbog siromašnih neće u zatvor http://www.boom93.com/zabava/zanimljivosti/51247/bankar-koji-je-pljackao-bogate-zbog-siromasnih-nece-u-zatvor.html Menadžer jedne italijanske banke Đilberto Baskijera, koji je pljačkao bogate klijente da bi davao siromašnima, neće ići u zatvor na dve godine zbog tog čina, ali je izgubio posao i dom, prenosi AP. ]]>

Baskijera je bio menadžer banke u gradiću Forni di Sopra, odakle je za sedam godina skinuo oko milion evra sa računa bogatijih klijenata i novac prebacivao na račune onih koji nisu ispunjavali uslove za kredit.

Za sebe nije uzeo nijedan novčić, a kazna mu je izrečena posle nagodbe sa tužilaštvom.

Pošto mu je to bio prvi prekršaj, kazna zatvora je relativno kratka, pa u skladu sa zakonom neće morati u zatvor. On je, međutim, izgubio posao i kuću.

Za vreme ekonomske krize 2009. godine, građanima koji bi dolazili po kredit, a nisu imali uslova za to, Baskijera bi "dodavao" novac sa drugih računa, kako bi mogli da dobiju kredit.

Zahvalni klijenti bi se saglasili da otplate novac što su pre mogli, ali neki to nisu činili, zbog čega je Baskijera i otkriven.

]]>
Fri, 5 Oct 2018 14:56:00 +0100 Zanimljivosti http://www.boom93.com/zabava/zanimljivosti/51247/bankar-koji-je-pljackao-bogate-zbog-siromasnih-nece-u-zatvor.html
Danas je Svetski dan životinja http://www.boom93.com/zabava/zanimljivosti/51206/danas-je-svetski-dan-zivotinja.html Na Svetski dan životinja udruženja koja se staraju o njihovom opstanku upozoravaju na ugroženost velikog broja životinjskih vrsta i njihov loš položaj u različitim delovima sveta. ]]>

Svetski dan životinja proglašen je 1931. godine na konvenciji ekologa u Firenci da bi se naglasio nepovoljan položaj ugroženih vrsta.

Odlučeno je da taj dan tradicionalno bude obeležavan 4. oktobra, kada Katolička crkva slavi Svetog Franja Asiškog - zaštitnika životinja.

Od tada je Svetski dan životinja postao dan sećanja i odavanja počasti svim životinjama, a poseban naglasak stavljen je na ljude koji ih vole i poštuju.

Pod motom da je Svetski dan životinja posebna prilika za svakoga ko brine o životinjskim vrstama, zaštitnici životinja podržavaju bolji odnos čovečanstva prema životinjskom carstvu.

Cilj Svetskog dana životinja jeste da se poboljša odnos prema životinjskim vrstama širom sveta, pružajući podršku pojedincima, grupama i organizacijama koje se staraju o životinjama.

Više od 40.000 ugroženih vrsta

Na Zemlji postoji više od 40.000 ugroženih vrsta životinja. Prema podacima komiteta UN zaduženog za zaštitu životinja i prirode, svakoga dana nestane 100 životinjskih vrsta, a sve sa ciljem ostvarivanja profita.

Među najkritičnije vrste, kada je reč o opstanku, spadaju velike pande, tigrovi, morske kornjače, veliki primati, slonovi i nosorozi.

Zaštitnici životinja upozoravaju da i u najrazvijenijim zemljama sveta sa uređenim zakonodavstvom postoje "sramni izuzeci ugrožavanja životinja" i navode primere španske koride, kao i engleske tradicije lova sa psima, koja je zabranjena.

Kao negativni primjeri pominju se i kineske farme medveda gajenih za potrebe medicine, nehumano lovljenje radi izvoza mesa morskih kornjača u Indoneziji i Japanu i niz drugih ugrožavanja opstanka životinja.

Posebno se ukazuje na ugroženost tigrova, koji su već delimično istrebljeni.

]]>
Thu, 4 Oct 2018 15:07:00 +0100 Zanimljivosti http://www.boom93.com/zabava/zanimljivosti/51206/danas-je-svetski-dan-zivotinja.html
Evropa želi da smanji zagađenje od automobila za 40 odsto http://www.boom93.com/zabava/zanimljivosti/51172/evropa-zeli-da-smanji-zagadjenje-od-automobila-za-40-odsto.html Evroposlanici su za smanjenje zagadjenja ugljen-dioksidom (CO2) iz izduvnih gasova novih automobila i kombija za 40 odsto do 2030. godine i pokušaće da ubede 28 članica Evropske unije da podrže tu ideju, uprkos primedbama moćne automobilske industrije. ]]>

Predloženo smanjenje o kojem su se evroposlanici dogovorili danas, kompromis je između ekologa koji su želeli strože obaveze i onih koji su želeli da izbegnu previše štete po automobilsku industriju.

Zemlje EU će ovog meseca raspravljati o merama za to. Proizvodjači automobila u EU upozoravaju da će oštro smanjenje zagadjenja zatvoriti radna mesta.

Sastav izduvnih gasova automobila je postao veliki problem u Evropi od septembra 2015. godine, kada je "Folksvagen" priznao da je ugradio sistem koji je dizel-motorima omogućavao da varaju na američkim testovima emisije gasova.

To je dovelo do širokog preispitivanja svih dizel-motora i do otkrića da su mnogi ispuštali daleko više zagađujućih materija na putu nego pri testiranju. Bilo je govora o zabrani starijih dizel-motora u nekim gradovima i o ukidanju subvencija za dizel-gorivo koje su podstakle prodaju.

Prvobitno, Odbor Evropskog parlamenta za životnu sredinu je želeo smanjenje od 45 odsto, ali, pod pritiskom najveće političke grupe, hrišćanskih demokrata iz Evropske narodnjačke stranke (EPP), smanjenje je svedeno na 40 odsto. Evropska komisija se zalagala za 30 odsto.

Ministri država EU za životnu sredinu će na sastanku sledećeg utorka raspravljati o tom pitanju, a konačna odluka se ne očekuje pre decembra.

Stav Nemačke će biti ključni. Do sada je vladajuća koalicija u najvećoj ekonomiji EU podržavala skromniji cilj koji je postavila Evropska komisija.

Generalni sekretar Udruženja evropskih proizvodjača automobila ACEA, Erik Jonert je rekao da je "40 procenata po našem mišljenju previše" i da se Komisija slaže s Udruženjem da će "sve iznad 30 procenata izazvati velike društvene posledice".

Stručnjaci kažu da bi za znatno smanjenje emisije štetnih gasova proizvodjači morali da prodaju više hibridnih i električnih automobila. Za sada kupci oklevaju s kupovinom električnih zbog zabrinutosti za trajnost baterija koje su skupe i zbog dostupnosti stanica za njihovo punjenje.

Nemačko udruženje automobilske industrije, koje predstavlja vodeće proizvođače - "Folksvagen" i BMW, optužilo je Evropski parlament da postavlja "potpuno nerealne ciljeve".

"On ignoriše tehničku i ekonomsku izvodljivost", rekao je predsednik tog udruženja Bernhard Mates u saopštenju. "Neće biti moguće ostvariti te ciljeve u tom roku", dodao je on, tvrdeći da "evroposlanici dovode u opasnost radna mesta u mnogim evropskim zemljama".

]]>
Thu, 4 Oct 2018 10:15:00 +0100 Zanimljivosti http://www.boom93.com/zabava/zanimljivosti/51172/evropa-zeli-da-smanji-zagadjenje-od-automobila-za-40-odsto.html
Tinejdžer preživeo 49 dana na moru bez ikoga http://www.boom93.com/zabava/zanimljivosti/50955/tinejdzer-preziveo-49-dana-na-moru-bez-ikoga.html Indonezijski tinejdžer koji je radio na ribarskom splavu preživeo je 49 dana na moru nakon što su ga snažni vetrovi bacili na pučinu, objavio je BBC. ]]>

Aldi Novel Adilang (19) bio je na ribarskom splavu 125 kilometara od indonezijske obale sredinom jula kada se zbog jakog vetra otkidao konopac sidra.

Budući da splav nema motor niti vesla, tinejdžer je otplovio hiljade kilometara dalje, nedaleko od Guama, gde ga je na kraju spasio panamski brod.

Mladić sa indonežanskog ostrva Sulavesi radio je na ribarskom splavu na kojem se hvataju ribe pomoću svetiljki.

Splav pluta nasred mora ali je usidren.

Svake nedelje tinejdžer bi dobio novu pošiljku hrane i vode od poslodavca koji bi došao po ribu.

Kada su ga snažni vetrovi bacili daleko na more, imao je samo ograničenu količinu hrane i vode. Rekao je da je bio uplašen i da je plakao.

Pio je morsku vodu i jeo ribu koju bi ulovio i zatim skuvao zapalivši drvenu ogradu splava.

"Svaki put kada je video veliki brod, rekao je da se ponadao, ali je pored njega prošlo više od deset brodova. Nijedan se nije zaustavio niti  ga je primetio", izjavio je indonežanski diplomata u Japanu Fahar Firdaus za Džakarta post.

Spasio ga je panamski brod kod Guama 31. avgusta i prebacio u Japan.

Adilang je došao u Japan 6. septembra i dva dana kasnije vratio se u Indoneziju.

]]>
Tue, 25 Sep 2018 11:21:00 +0100 Zanimljivosti http://www.boom93.com/zabava/zanimljivosti/50955/tinejdzer-preziveo-49-dana-na-moru-bez-ikoga.html
Vagoni slavnog Orient Expressa na izložbi u Parizu http://www.boom93.com/zabava/zanimljivosti/50804/vagoni-slavnog-orient-expressa-na-izlozbi-u-parizu.html Slavni vagoni iz dvadesetih godina prošlog veka izloženi su ovog vikenda u Parizu povodom Dana evropske baštine, nakon što ih je francuska državna železnička kompanija SNCF detaljno obnovila. ]]>

Tri vagona-restorana Orient Expressa oživela su istoriju jednog od verovatno najpoznatijih vozova u istoriji koji je od 1883. do 1997. putovao između Pariza i Istanbula.

U tim vagonima koji su inspirirali britansku spisateljicu Agatu Kristi lako je zamisliti putnike u elegantnim Čarlston haljinama i frakovima. 

Na pariskoj železničkoj stanici se mogu razgledati i drugi slavni vagoni, poput onih od Plavog voza koji je išao od Pariza do Azurne obale, Zlatne strele koja je od francuske prestonice išla do Londona, kao i Severne zvezde koja je od tamo putovala do Amsterdama. 

"Za njihovu restauraciju smo proučavali arhive kako bi pronašli originalne nacrte i uzorke", otkrio je Giljem de Sent Lager, izvršni direktor društva Orient Express koje upravlja baštinom te linije. 

"Za to smo pozvali posebne zanatlije", dodao je, ne želivši da otkriva trošak. Sedmi vagon se i dalje restaurira. 

Ovi istorijski vagoni će izaći iz pariske železničke stanice kako bi učestvovali na drugim izložbama i konvencijama. 

SNCF je otkupio brend Orient Expressa od firme Sleeper Company nakon što je 1977. stala direktna linija za Istanbul. Međutim, ta kompanija nije preduzela ništa dok 2011. nije počela da otkupljuje vagone tog slavnog voza. 

Izložba u Institutu arapskog sveta je 2014. godinu dana pre početka restauracije, privukla više od 250 hiljada ljudi. 

SNCF plaća obnovu vagona i planira da profitira od nje. Prošle godine je 50 posto brenda prodao lancu AccorHotels koji pod tim imenom planira da otvori luksuzne hotele. Prvi bi trebalo da bude otvoren krajem 2019. u Aziji "na mestu koje je poprilično ludo", otkriva de Sent Lager. 

Međutim, glavni plan je da se na šine vrati luksuzni voz koji bi vozio do Bosfora. 

Biće potrebno "uzeti najbolje iz prošlosti kako bi se stvorilo nešto što je savremeno" i prilagodljivo modernim vagonima za spavanje, dodao je direktor, priznavši da je zasad prerano da se govori o tome.

]]>
Wed, 19 Sep 2018 13:20:00 +0100 Zanimljivosti http://www.boom93.com/zabava/zanimljivosti/50804/vagoni-slavnog-orient-expressa-na-izlozbi-u-parizu.html
Sada znamo šta nasleđujemo od mame, a šta od tate http://www.boom93.com/zabava/zanimljivosti/50742/sada-znamo-sta-nasledjujemo-od-mame-a-sta-od-tate.html Jabuka ne pada daleko od stabla, pa od roditelja možemo naslediti brojne fizičke osobine, ali i bolesti. Od svakog roditelja "kupimo" po dve kopije svakoga gena, a mutacija određenih gena glavni je okidač za nasledne bolesti. ]]>

Prvi na listi je visoki holesterol, za šta u potpunosti možemo “kriviti” porodicu, tvrdi američka genetičarka Šivani Nazaret.

"Jedan od 500 ljudi ima genetsku mutaciju koja je uzročnik porodične hiperholesterolemije - nasledne bolesti srca koja može biti uzrok preuranjenog srčanog ili moždanog udara", otkriva Nazaret i dodaje da oboleli od porodične hiperholesterolemije ne mogu regulisati holesterol koji se zato nagomilava u venama.

Ne pomažu čak ni rigorozne dijete ili fizička aktivnost, jer su u ovom slučaju geni učinili svoje, kaže Nazaret.

I dok oba roditelja mogu biti krivci za visoki holesterol, rak dojke nasleđujemo od oca.

Naime, svaki je čovek rođen s genima BRCA1 i BRCA2 koji ne stvaraju zdravstvene probleme dok nisu mutirani. Ali žene koje naslede mutaciju jednog ili oba BRCA gena od strane oca, imaju veći rizik od nastanka raka dojke.

Doktorka Nazaret pojasnila je da navedeni geni nisu opasni po zdravlje muškaraca jer je rak dojke retka pojava među muškom populacijom, dok se isto ne može reći i za žene.

Ako za gubitak kose okrivljujete mušku stranu porodice - obraćate se na pogrešnu adresu. Gen koji ima ključnu ulogu kod ćelavosti nalazi se na hromosomu X, koji muškarci uvek nasleđuju od majki, dok žene isti gen preuzimaju od oba roditelja.

Za dijabetes tipa 2 najčešće je kriv neuredan način života, ali istraživanja pokazuju da čak pet odsto mladih ima znake ove bolesti iako nisu gojazni i redovno vežbaju.

I ovdje je problem genetska mutacija, pa se radi o obliku dijabetesa koji su naučnici nazvali MODY.

Rano prepoznavanje pacijenata s MODY podtipom dijabetesa vrlo je važno, jer oni trebaju drugačiju terapiju koja može godinama kontrolisati bolest bez pojave komplikacija, kaže dr Nazaret.

Ali celoživotne komplikacije javljaju se kod intolerancije na laktozu.

Prirođena intolerancija na laktozu retka je bolest uzrokovana mutacijom u genu koji proizvodi enzim laktazu. Manifestuje se jakim vodenastim prolivom koji se javlja ubrzo nakon prvog obroka mleka (dojenja).

Gubitak nutrijenata je značajan, tako da novorođenče ne napreduje, pa se razvijaju dehidriranost, hipoglikemija i acidoza.

Nakon uvođenja dijete bez laktoze proliv prestaje, dete dobija na telesnoj masi, rast i razvoj se normaliziraju.

Stanje je doživotno i zahteva trajnu ishranu bez laktoze.

Urođena intolerancija laktoze javlja se retko, ali 65 posto odraslih osetilo je probavne smetnje nakon konzumacije mlečnih proizvoda, tvrdi Nazaret i dodaje da se kod većine ljudi osetljivost na laktozu smanjuje s godinama.

Porodično stablo ima veliku ulogu kod nasleđivanja bolesti, upozorava Nazaret. Tako možete zabeležiti sve bolesti koje su pogodile članove vaše uže i šire porodice i tako prepoznati genetske predispozicije za neka stanja.

Ali, neke bolesti mogu ostati “prikrivene” i tokom nekoliko naraštaja, pa ih je nemoguće otkriti ovom metodom, pišu 24 sata.

Nasledne su i dugotrajne glavobolje

Sklonost dugotrajnim i teškim glavoboljama propraćenim mučninom nasledna je u čak 70 do 80 posto slučajeva, tvrdi dr Kejt Henri sa Univerziteta Njujork. Naučnici su otkrili kako gen naziva TRESK izaziva pojavu migrena, a on se često nasleđuje od roditelja.

Bolesti srca preuzimamo od majke

Ako je vaša majka imala probleme sa srcem, imate 20 posto veću verovatnoću da ćete ih imati i vi, otkrile su četiri odvojene naučne  studije. Način na koji infarkt majke utiče na našu sklonost njemu, nije u potpunosti razjašnjen, ali ipak je očit, tvrde stručnjaci.

Nismo pošteđeni ni psihičkih bolesti

Oko 10 posto iznosi verovatnoća da ćete naslediti sklonost oboljevanju od depresije, otkrio je američki Institut za mentalno zdravlje. Stručnjaci objašnjavaju da je depresija samo jedna od psihičkih bolesti koje se mogu naslediti, uz bipolarni poremećaj i šizofreniju.

]]>
Tue, 18 Sep 2018 10:36:00 +0100 Zanimljivosti http://www.boom93.com/zabava/zanimljivosti/50742/sada-znamo-sta-nasledjujemo-od-mame-a-sta-od-tate.html
Zaštićen prostor flore i faune kod bivše nuklearne fabrike http://www.boom93.com/zabava/zanimljivosti/50710/zasticen-prostor-flore-i-faune-kod-bivse-nuklearne-fabrike.html U američkoj državi Kolorado u blizini bivše fabrike nuklearnog oružja otvoren je zaštićeni prostor divlje flore i faune gde bicklisti i planiari mogu da se dive oazi zelenih površina sa raznim životinjama. ]]>

Nacionalni rezervat otvoren je bez pompe, a u blizini se nalazila fabrika nuklearnog oružja na bazi plutonijuma. Mesto se nalazi oko 26 kilometara severozapadno od Denvera. 

Neki posetioci su danas nosili gas maske upozorivši da je to mesto nekada bila fabrika, dok su drugi bili bez maske uvereni da je ta lokalcija bezbedna. 

Posetioci mogu da se dive zelenim livadama, visokim biljkama, a u rezervatu ima oko 100 vrsta ptica od jastreba do malih ptica, kao i medveda i riba.

]]>
Mon, 17 Sep 2018 11:01:00 +0100 Zanimljivosti http://www.boom93.com/zabava/zanimljivosti/50710/zasticen-prostor-flore-i-faune-kod-bivse-nuklearne-fabrike.html
Najbolji grad za život je Beč http://www.boom93.com/zabava/zanimljivosti/49846/najbolji-grad-za-zivot-je-bec.html Beč je grad koji je najbolji za život po analizi Ekonomist intelidžensi junita (EIU), dok je najmanje pogodan za život Damask u Siriji, prenosi BBC. ]]>

Prema godišnjem izveštaju istraživačke službe britanskog lista Ekonomist, među prvih 10 gradova pogodnih za život su Melburn, Osaka, Kalgari, Sidnej, Vankuver i Kopenhagen.

Faktori koji utiču na rangiranje 140 gradova su, između ostalog, politička i socijalna stabilnost, bezbednost, zdravstvena zaštita i obrazovanje.

Prema Ekonomistu, grad u kojem je najmanje pogodno živeti je ratom razoreni Damask u Siriji.

Među preostalih deset najlošijih gradova za život su Daka, Lagos, Karači, Alžir, Dakar. Kriminal, terorizam i rat su faktori koji su uticali na to da ovi gradovi budu loše rangirani, navodi se u analizi.

]]>
Tue, 14 Aug 2018 11:08:00 +0100 Zanimljivosti http://www.boom93.com/zabava/zanimljivosti/49846/najbolji-grad-za-zivot-je-bec.html
Kazna taksistima u Milanu jer su nosili bermude zbog vrućine http://www.boom93.com/zabava/zanimljivosti/49710/kazna-taksistima-u-milanu-jer-su-nosili-bermude-zbog-vrucine.html Više od 20 vozača taksija u Milanu novčano je kažnjeno zbog nošenja bermuda iako je u tom italijanskom gradu već nedeljama vrućina s temperaturom do 35 stepeni Celzijusa, preneli su italijanski mediji. ]]>

Prema propisu usvojenom 2016. godine, taksisti ne smeju bez obzira na vremenske prilike da nose kratke pantalone, majice bez rukava ili sportsku odeću kao što su trenerke.  

Milanska policija je od početka toplotnog talasa kaznila oko 20 vozača taksija, a kazna iznosi 110 evra.  

Milano je jedna od svetskih prestonica mode, a gradske vlasti smatraju da svi treba da budu pristojno obučeni bez obzira na modne trendove ili vremenske prilike.

]]>
Thu, 9 Aug 2018 10:23:00 +0100 Zanimljivosti http://www.boom93.com/zabava/zanimljivosti/49710/kazna-taksistima-u-milanu-jer-su-nosili-bermude-zbog-vrucine.html
Danas je Dan mačaka, proslavite ga sa svojim ljubimcima http://www.boom93.com/zabava/zanimljivosti/49690/danas-je-dan-macaka-proslavite-ga-sa-svojim-ljubimcima.html Dan mačaka počeo je da se obeležava 1990. godine kada je Kolin Pejdž, veliki zagovornik dobrobiti životinja, želeo da skrene pažnju na nebrigu o mačkama i sve učestalije eutanazije u to vreme. Danas, vlasnici ali i ljubitelji čupavica, deca i ljudi širom sveta slave njihov dan. ]]>

Iako oni koji ih ne poznaju dovoljno misle da su mace hladne i nezainteresovane, one su pre svega neverovatno nežne i zaštitnički nastrojene prema svojim mladima. Udruženja za zaštitu životinja organizuju tematske događaje i podsećaju na važnost pre svega edukacije na temu dobrobiti mačaka.

Ubrzo nakon osnivanja, Dan mačaka je usvojen od strane Američkog društva za sprečavanje okrutnosti prema životinjama. Oni naporno rade kako bi skrenuli pažnju na broj životinja koje budu spasene svake godine, ali i rastućim problemima u mačijem svetu. Mačke su vrlo bliske sa ljudima – bilo kao kućni ljubimci bilo vekovima nazad, u divljini. Svi oni smešni video klipovi na Internetu – slavu duguju upravo mačkama.

One su milionima ljudi širom sveta donele radost i smeh u živote. Uvek su smatrane božanskom životinjom, bila su posebne za mnoge drevne civilizacije, posebno Egipćane. Mnogi pisci i umetnici su ove životinje koristili kao motive svojih dela, ali su im bile i dragi ljubimci.

Kako da proslavite Dan mačaka? Zagrlite svoju krznenu drugaricu – ako je imate. To je najlakši način da krenete u proslavu njenog dana.

Ako nemate ljubimicu – prošetajte do najbližeg lokalnog skloništa za mace, poigrajte se sa njima, odnesite im simbolične poklone.

Udomite macu – ukoliko imate uslova za to. Zapamtite, mačići će biti lako usvojeni, ali za macu u "zlatnom dobu" vi ste možda poslednja prilika.

]]>
Wed, 8 Aug 2018 12:32:00 +0100 Zanimljivosti http://www.boom93.com/zabava/zanimljivosti/49690/danas-je-dan-macaka-proslavite-ga-sa-svojim-ljubimcima.html
NASA je krenula u do sada najveći "lov" na vanzemaljce http://www.boom93.com/zabava/zanimljivosti/49650/nasa-je-krenula-u-do-sada-najveci-%22lov%22-na-vanzemaljce.html Teleskop koji je NASA lansirala pre nekoliko meseca našao se nedavno između Zemlje i Meseca i počeo da skenira 85 odsto noćnog neba, tražeći male kamene planete slične našoj Zemlji. ]]>

NASA je teleskop lansirala 18. aprila ove godine i to pomoću rakete SpaceX, a njime bi trebalo da bude otkriveno oko 50 planeta koje su slične našoj Zemlji. Tek pre nekoliko dana teleskop se našao između Zemlje i Meseca i počeo da skenira 85 odsto noćnog neba, tražeći male kamene planete slične našoj planeti. 

Ovaj teleskop će u naredne dve godine da da posmatra oko 200.000 zvezda i potencijalno će da otkrije hiljade novih planete koje su udaljenje i po 200 svetslosnih godina od Zemlje.

Naime, 25. jula, TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite) konačno je ušao u jedinstvenu orbitu između Zemlje i Meseca, kada je počeo da skenira 85 odsto noćnog neba, odnosno "gleda" udaljene solarne sisteme i "lovi" male, kamenite planete poput Zemlje. 
"Znate da ima više planeta od zvezda u našem univerzumu? Radujem se čudnim, fantastičnim svetovima koje ćemo otkriti", rekao je Pol Herc, direktor astrofizike NASA u saopštenju, govoreći o TESS. 
Astrofizičarka sa MIT i zamenica naučnog direktora zadužena za projekat TESS, Sara Siger rekla je za Biznis Insajder da možda neće biti potrebno mnogo vremena ovom teleskopu da nađe prve "kandidate", odnosno planete nalik zemlji, a koje se nalaze izvan Sunčevog sistema. 
Seager i ostali eksperti očekuju da će u narednim godinama naći desetine svetova poput Zemlje, možda udvostručiti inventar potencijalnih planeta na kojima bi moglo da se živi. 
Istraživanje može da dovede i do prvog pogleda na atmosferu malih, kamenitih vanzemaljskih svetova i možda, ali samo možda - prvi indirektni dokaz da bi vanzemaljski život mogao da postoji izvan našeg solarnog sistema.
Na mnogo načina, TESS je produžetak najvećeg zahvata NASA-e u potrazi za planetama nalik zemlji van sunčevog sistema, koji se zove Keplerov svemirski teleskop. 

Kepler je lansiran u martu 2009. i "gledao" je u mali prostor više od tri godine. U dve višegodišnje misije, Kepler je pronašao skoro 4.000 planeta. To je naučnike navelo na zapanjujuće zaključke - u našoj galaksiji Mlečni put moglo bi da bude dva biliona planeta. 

Kepler je takođe pronašao oko 50 svetova veličine Zemlje koje mogu biti nastanjene. Google-ov algoritam veštačke inteligencije je od tada prešao kroz podatke i verovatno našao još takvih planeta. 

TESS će koristiti tehniku da pronađe planete slične koje je našao i Kepler, ali će to biti izuzetno moćnija misija. Ako je Keplerov prostor za pretragu bio poput eksplozije, onda će TESS-ov biti eksplozivna granata ili bomba. 

TESS će voditi svoj lov uzimajući slike različitog sektora neba svakih 27 dana, a lansiran je raketom SpaceX. 

"TESS će otkriti hiljade planeta“, objašnjeno je na veb stranici na kojoj je predstavljen ovaj projekat. 

Istraživači koji rade na TESS-u očekuju da otkriju najmanje 50 kamenih svetova veličine Zemlje koje bi naučnici trebalo da istraže - što je dvostruko više što je Kepler pronašao.
Međutim, TESS će verovatno naći mnogo više od toga, jer gleda više zvezda (i Kepler se suprotstavio predviđanjima svojih stvaraoca). 

"Pronalaženje kandidata za planete je samo prvi korak u dugotrajnom procesu praćenja diskriminacije između stvarnih planeta", rekla je Siger. 

Kada se otkrića do kojih bude došao TESS potvrde to će biti od vitalnog značaja za naredni najmoćniji i najveći teleskop koji će NASA pokrenuti marta naredne godine. 

Naime, NASA će sledeće godine da lansira najveći teleskop na svetu "Džejms Veb" koji će raditi na temperatiuri od minus 233 stepena Celzijusa i čiji će takođe zadatak da bude pronalaženje života u svemiru.
]]>
Tue, 7 Aug 2018 11:27:00 +0100 Zanimljivosti http://www.boom93.com/zabava/zanimljivosti/49650/nasa-je-krenula-u-do-sada-najveci-%22lov%22-na-vanzemaljce.html
Desilo se! 1.000.000.000.000 $ http://www.boom93.com/zabava/zanimljivosti/49558/desilo-se%21-1.000.000.000.000-%24.html Tehnološka kompanija Epl upravo je postala prva kompanija na svetu koja vredi bilion dolara. ]]>

Vrednost akcija kompanije Epl porasla je za 2,8 odsto, što je bilo dovoljno da ovaj IT gigant dostigne tržišnu kapitalizaciju od bilion dolara.

Još od juče oči svetske investicione javnosti uperene su bile u samo jednu kompanijum, odnosno u Epl. Stotine miliona ljudi pratilo je kretanje akcije kompanije koja je premašila 200 dolara i rasla ka 207,05 dolara, koliko je bilo dovoljno za bilion dolara. 

Ukupno, akcije Epla porasle su 22 odsto ove godine. 

Ovaj uspeh činio se nezamisliv 1997. godine kada je Epl bio na ivici bankrotstva, a akcija vredela manje od jednog dolara. Kako bi preživela, kompanija je vratila svog bivšeg šefa suosnivača Stiva Džobsa na mesto privremenog izvršnog direktora. 

Kompanija je objavila i da je u trećem kvartalu svoje fiskalne godine, od aprila do kraja juna, zaradila više novca zahvaljujući većim cenama ajfona. 

Epl je osnovan 1976. godine.

]]>
Fri, 3 Aug 2018 11:32:00 +0100 Zanimljivosti http://www.boom93.com/zabava/zanimljivosti/49558/desilo-se%21-1.000.000.000.000-%24.html
Najviše poziva savetovalištu "Halo beba" zbog dojenja http://www.boom93.com/zabava/zanimljivosti/49524/najvise-poziva-savetovalistu-%22halo-beba%22-zbog-dojenja.html U Srbiji samo 12,8 odsto porodilja hrani svoje bebe isključivo majčinim mlekom tokom prvih šest meseci, saopšteno je iz Unicefa povodom Svetske nedelje dojenja koja traje od 1. do 7. avgusta. ]]>

Kako je navedeno, dojenje je prva vakcina bebe i najbolji izvor ishrane deteta, a podstiče i razvoj mozga. Ima potencijal da godišnje spase živote 823.000 dece i 20.000 žena širom sveta.

U telefonskom savetovalištu "Halo beba" Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd tokom prošle godine pruženo je 137.800 saveta u vezi sa zdravljem i razvojem dece, a veliki broj pitanja koja roditelji postavljaju tiču se problema u dojenju.

Doktorka Svetlana Mladenović Janković iz "Halo bebe" kaže da majčino mleko predstavlja savršenu hranu koja je sigurna, dostupna i ne košta ništa, te da je dojenje univerzalno rešenje koje poboljšava zdravlje, dobrobiti opstanak žena i dece širom sveta.

Fokus ovogodišnje Svetska nedelje dojenja koja se obeležava pod sloganom "Dojenje: Osnova života" je na kvalitetnoj ishrani, smanjenju siromaštva i sigurnosti hrane.

Svetska nedelja dojenja obeležava se već 26 godina, u više od 170 zemalja sveta, kako bi se unapredilo znanje i podigla svest o značaju i prednostima dojenja i obezbedila podrška dojenju u cilju unapređenja zdravlja majke i deteta

]]>
Wed, 1 Aug 2018 15:09:00 +0100 Zanimljivosti http://www.boom93.com/zabava/zanimljivosti/49524/najvise-poziva-savetovalistu-%22halo-beba%22-zbog-dojenja.html
Studija: Očni pregled može da pokaže rane znake demencije http://www.boom93.com/zabava/zanimljivosti/49432/studija-ocni-pregled-moze-da-pokaze-rane-znake-demencije.html Običan očni pregled može da predvidi ko je u opasnosti od razvijanja demencije, pokazuju nove studije, prenosi BBC. Iako se radi o testu na osnovu kog se otkrivaju rani znaci bolesti očiju - pregledom mrežnjače može se doći do rezultata koji govore još ponešto... ]]>

Naučnici su otkrili da su ljudi sa tanjim očnim retinama (mrežnjačama) u većoj opasnosti da se suoče s gubitkom pamćenja i sposobnosti rasuđivanja. Oni veruju da pregled mrežnjače može da detektuje rane faze demencije.

Istraživanjem su bile obuhvaćene 32.000 učesnika starosti od 40 do 69 godina. Njima su merili sloj nervnog vlakna mrežnjače pomoću optičke koherentne tomografije (OCT). Optička koherentna tomografija (OCT) je neinvazivna dijagnostička metoda laserskog slojevnog snimanja mrežnjače i vidnog živca, kojom je omogućeno sagledavanje poprečnih preseka unutrašnje strukture.

Učesnicima je, takođe, testom ispitano pamćenje, ali i reakcija (refleks) i brzina rasuđivanja, prenosi BBC. 

Nakon testa, naučnici su primetili da su ljudi sa tanjom retinom imali slabije rezultate, dok ga neki nisu ni položili.

Gubitak pamćenja, otežano obavljanje već poznatih, svakodnevnih zadataka i aktivnosti i slični kognitivni problemi mogu da budu znaci rane demencije. 

Testovi OCT mogu pomoći u identifikaciji ljudi sa visokim rizikom razvoja ove bolesti, rekao je Pol Foster, profesor univerziteta sa Instituta za oftalmologiju u Londonu, koji je ujedno i jedan od vođa ovog istraživanja. "Velika je verovatnoća da će tretmani biti efikasniji u usporavanju, pa čak i sprečavanju demencije u ranim stadijumima bolesti", dodao je. 

Povezanost stanja očne retine (odnosno oštećenja mrežnjače i očnog nerva) i prisustva demencije već je poznata, međutim naučnici tvrde da je ta veza sada uočljivija zahvaljujući OCT pregledu, koji ukazuje na rane faze ove bolesti.

Stručnjaci kažu da bi promene na mrežnjači mogle da ukazuju na promene koje se dešavaju u krvnim sudovima mozga, što bi moglo, s druge strane, da utiče na pojavu demencije. 

Dodatna prednost OCT testiranja je pristupačna cena i neinvazivna tehnika pregleda, naveli su istraživači.

Međutim, pojedini naučnici dovode u pitanje povezanost ove dve pojave, jer smatraju da na ovaj način ne mogu pouzdano da se predvide kognitivne sposobnosti.

Dr Laura Fips, koja se bavi Alchajmerovom bolešću, rekla je da to - kako oko može da bude prozor ka promenama na mozgu - predstavlja polje istraživanja koje se razvija. Dodaje da će biti interesantno videti šta će sledeće studije s tim u vezi pokazati.

Istraživanje ranih markera Alchajmera i bolesti demencije je od vitalnog značaja za buduće tretmane ovih bolesti, koji će uz ta saznanja biti verovatno efikasniji, dodaje. Mozak je dobro zaštićen lobanjom, i trenutni načini za otkrivanje promena na mozgu - kao što je skener mozga - mogu biti skupi za rutinsku upotrebu, navodi.

Fips ističe da se dijagnoze demencije oslanjaju na više različitih testova, a da buduća istraživanja treba da pokažu koliko senzitivan OCT može da bude u identifikaciji onih koji imaju najveći rizik od kognitivnog pada u ukupnoj populaciji.

]]>
Fri, 27 Jul 2018 14:45:00 +0100 Zanimljivosti http://www.boom93.com/zabava/zanimljivosti/49432/studija-ocni-pregled-moze-da-pokaze-rane-znake-demencije.html
Sutra uveče potpuno pomračenje Meseca http://www.boom93.com/zabava/zanimljivosti/49404/sutra-uvece-potpuno-pomracenje-meseca.html Gotovo hiljadu ljudi iz Beograda, Niša, Smedereva, Ivanjice, Pirota i Knjaževca kreće na Staru planinu da bi posmatrali prirodni fenomen koji će trajati pet sati i 27 minuta, dok će Zemljin satelit biti u potpunoj tami sat i 43 minuta. ]]>

Sutra uveče, ako bude vedro, iz Srbije će biti vidljivo najduže pomračenje punog Meseca u ovom veku. Trajaće šest sati i 14 minuta, a Zemljin satelit biće potpuno pomračen sat i 43 minuta. Biće to povod za okupljanje ljudi u nekoliko gradova, a sudeći po najavi, druženje će biti najmasovnije na Staroj planini.


Ovaj prirodni fenomen Novosađani će moći da prate sa Petrovaradinske tvrđave iz obnovljene opservatorije, koja je, uz beogradsku, jedina u Srbiji, poručuje novosadski profesor dr Dušan Mrđa, dodajući da je posmatranje neba kroz različite sprave za zainteresovane besplatno.

Istim povodom kruševačko Astronomsko udruženje „Eureka”, zajedno sa tamošnjom turističkom organizacijom, u okviru projekta „Letnja škola astronomije na Jastrepcu 2018” organizuje javno posmatranje ovog fenomena. Za ovu priliku u centru grada biće postavljeni teleskopi, pa kome volja – neka posmatra pomračenje. Iz pomenutog udruženja najavljuju da, ako bude oblačno ili kišovito, posmatranja neće biti, ali da će zato oni koji budu pokraj kompjutera moći da prate put Meseca na internetu, zahvaljujući projektu „Virtual teleskop”.

Za razliku od potpunog pomračenja Sunca, koje je moguće videti samo sa uskog područja, pomračenje Meseca vidljivo je gotovo sa cele Zemljine polulopte na kojoj je tada noć.

– Sve faze pomračenja Meseca biće vidljive iz oblasti Indijskog okeana, Indije, istočne Afrike, Arabijskog poluostrva i područja Kaspijskog mora. Iz Srbije će pojava moći da se prati od izlaska Meseca u 20.01 (u Beogradu), pa do njegovog izlaska iz polusenke, 28. jula u 01.29 – kaže za naš list Milan Jelačić, sekretar Astronomskog društva „Ruđer Bošković”, dajući satnicu prolaska Meseca kroz Zemljinu senku, vidljivu oku posmatrača. Početak pomračenja, odnosno prvi kontakt Meseca sa senkom Zemlje nastupa u 20.24. Faza kada je u potpunosti u senci – početak potpunog pomračenja je u 21.30, a u 22.22 sredina pomračenja, kada će Mesec biti tamnocrvene boje. U 23.13 počinje izlazak iz senke, da bi u 0.19 Mesec poslednji put bio u kontaktu sa Zemljinom senkom.
]]>
Thu, 26 Jul 2018 14:15:00 +0100 Zanimljivosti http://www.boom93.com/zabava/zanimljivosti/49404/sutra-uvece-potpuno-pomracenje-meseca.html
Niži krvni pritisak pomaže mentalnom zdravlju http://www.boom93.com/zabava/zanimljivosti/49398/nizi-krvni-pritisak-pomaze-mentalnom-zdravlju.html Snižavanje krvnog pritiska više nego što se to obično preporučuje ne samo da sprečava probleme sa srcem, već i smanjuje rizik mentalnog slabljenja, koje često dovodi do Alchajmerove bolesti, zaključak je istraživanja. ]]>

 

To je prvi put da je pokazano kako jedan jasan korak pomaže prevenciji te teške bolesti. 

U istraživanju, ljudi čiji je gornji pritisak bio 120 umesto 140, imali su 19 odsto manje šanse da razviju blago kognitivno oštećenje. Takođe, imali su manje naznaka oštećenja na snimcima mozga, a postoji i mogući trend ka manje slučajeva demencije.

Eksperti su pozdravili novosti. 

"Odavno znamo da je visok pritisak loš za srce. Sada saznajemo da je loš i za mozak", rekao je direktor naučnih inicijativa u Alchajmerovom udruženju Džejms Hendriks. 

Oko 50 miliona ljudi u svetu ima demenciju, a Alchajmerova bolest je najčešći tip. Prevencija je ključ, budući da je takvo stanje neizlečivo a određeni lekovi samo olakšavaju simptome. Istraživanje je urađeno na više od 9300 ljudi s visokim pritiskom.

]]>
Thu, 26 Jul 2018 13:53:00 +0100 Zanimljivosti http://www.boom93.com/zabava/zanimljivosti/49398/nizi-krvni-pritisak-pomaze-mentalnom-zdravlju.html
Zašto nam je zvuk sopstvenog glasa neprijatan http://www.boom93.com/zabava/zanimljivosti/49346/zasto-nam-je-zvuk-sopstvenog-glasa-neprijatan.html Većinu ljudi uhvati jeza kad čuju zvuk sopstvenog glasa. Averzija prema sopstvenom glasu je tako uobičajena da je za nju uveden stručni termin - suočavanje sa sopstvenim glasom, piše Gardijan. ]]>

Ali, zašto se to često događa kad se čovek suočava sa zvukom sopstvenog glasa, dok na glasove drugih gotovo i ne obraća pažnju?

Odgovor na to pitanje polazi od toga da obično čujemo svoj glas dok pričamo. U tom procesu primamo zvuk prenesen spoljnim putem, odnosno protokom vazduha, te zvuk prenesen unutrašnjim putem kroz kosti. Protok zvuka kroz kosti dostavlja bogate niske frekvencije koje nisu sadržane u zvuku sprovedenom putem vazduha. Kada čujemo svoj snimljeni glas bez tih frekvencija, zvuči nam viši i drugačiji. Načelno, razlog zbog kog ne volimo svoj snimljeni glas je činjenica da on tada ne zvuči onako kako očekujemo.

Silke Paulman, psiholog sa Univerziteta u Eseksu, nagađa da upravo ta činjenica stvara u nama jezu i odbojnost prema sopstvenom glasu, zbog raskoraka koji se događa između onoga što čujemo i naših unutrašnjih očekivanja. Ona smatra da naš glas igra veliku ulogu u formiranju identiteta te zbog toga svako od nas oseća neprijatnost kad shvati da mu glas nije onakav kakvim ga zamišlja.

Neka istraživanja su pokazala da ta teorija daje tek delimično objašnjenje. Na primer, u istraživanju objavljenom 2013. godine učesnici su morali da ocene privlačnost različitih snimljenih uzoraka glasa. Kad je u te uzorke bio dodan njihov glas, ocenili su ih znatno višim ocenama nego kad bi svesno prepoznali svoj glas. Štaviše, potpuno objašnjenje ovog fenomena može se pronaći u nizu ranijih studija objavljenih pre nekoliko decenija.

Psiholozi Fil Holcman i Klajd Rouzi u svojim eksperimentima 1966. godine su zaključili da se suočavanje sa sopstvenim glasom ne javlja samo kao rezultat razlika u očekivanoj frekvenciji nego i kao neobično otkriće koje dolazi na videlo nakon spoznaje svega što se može preneti sopstvenim glasom. Usled toga naš glas ne zvuči samo drugačije od naših očekivanja nego i otkriva aspekte naše ličnosti koje možemo u potpunosti sagledati tek nakon što čujemo snimak. Neki od tih aspekata su nivo anksioznosti, neodlučnost, tuga i ljutnja.

Njihova sledeća studija pokazala je da su dvojezični ljudi, koji su naučili drugi jezik nakon 16. godine života, izrazili više neprijatnosti kad su čuli svoje glasove snimljene na svom prvom jeziku.

Malo je verovatno da su drugi u jednakoj meri kao mi iznenađeni visinom tona našeg glasa, a još je manje verovatno da oni posmatraju naš glas na isti način kao mi. Mi nemamo običaj da kritički posmatramo tuđe glasove tako da je vrlo izvesno da jedino mi sami razmišljamo o sopstvenom glasu, zaključuje Gardijan, a prenosi Index.

]]>
Tue, 24 Jul 2018 06:36:00 +0100 Zanimljivosti http://www.boom93.com/zabava/zanimljivosti/49346/zasto-nam-je-zvuk-sopstvenog-glasa-neprijatan.html
Deset signala koje telo šalje kad mu treba pomoć http://www.boom93.com/zabava/zanimljivosti/49261/deset-signala-koje-telo-salje-kad-mu-treba-pomoc.html Ako s našim organizmom nešto nije u redu, telo će nam to i reći. ]]>

Međutim, neritko te signale ignorišemo pa simptomi mogu prerasti u ozbiljniji zdravstveni problem. Saznajte koji vam to signali govore da vaše telo treba pomoć.

1. Problemi sa spavanjem, razdražljivost, grčevi u nogama

Ukoliko vas muče ovi problemi morate konzumirati više hrane bogate magnezijumom i kalijumom kao što su semenke lana, semenke suncokreta, bademi, spanać, kelj, blitva, cvekla, šljive i kajsija.

2. Prevelika želja za slanom hranom

Alarmira na infekciju ili upalu negde u telu, naročito ako se radi o upali urogenitalnog trakta. 

3. Suva koža

Vaša koža treba više vitamina E te morate povećati unos biljnog ulja, masnih riba i orašastog voća.

4. Preterana želja za slatkim

Može biti znak iscrpljenosti nervnog sistema te da vaše telo treba više glukoze kako bi se opskrbilo energijom.

5. Krvarenje desni

Morate piti više čaja i konzumirati više voća, jer je krvarenje desni znak da vam nedostaje vitamin C.

6. Suva koža na laktovima

Upućuje na nedostatak vitamina A i C. Konzumirajte više narandži, kajsija, šargarepe i bundeve.

7. Povećana želja za hranom iz mora

Ukazuje na nedostatak joda u organizmu.

8. Velika želja za kiselom hranom

Vaš organizam treba hranu koja će podstaći rad žučne kese i jetre. Dodajte više limuna i brusnica vašoj prehrani.

9. Lomljiva kosa i nokti

Upućuje na nedostatak vitamina B i kalcijuma. Konzumirajte više mleka, krompira, mahunarki, pšeničnih klica i celovitog zrnja.

10. Preterana želja za sirovom hranom

Žudite li za sirovom hranom, to može ukazivati na probleme s jetrom ili gastritis. Sirova hrana će ublažiti grčeve i umiriti želudac, piše Zadovoljna.hr.

]]>
Fri, 20 Jul 2018 10:14:00 +0100 Zanimljivosti http://www.boom93.com/zabava/zanimljivosti/49261/deset-signala-koje-telo-salje-kad-mu-treba-pomoc.html