Radio Boom93 :: Zanimljivosti http://www.boom93.com/zabava/zanimljivosti/rss.html sr http://www.boom93.com/sw4i/thumbnail/zanimljivosti 1.jpg?thumbId=40950&fileSize=58413&contentType=image/jpeg&lastModified=1340004173000 Radio Boom93 :: Zanimljivosti http://www.boom93.com/zabava/zanimljivosti/rss.html Medalje za OI u Tokiju od metala iz starih elektronskih uređaja http://www.boom93.com/zabava/zanimljivosti/54618/medalje-za-oi-u-tokiju-od-metala-iz-starih-elektronskih-uredjaja.html Organizatori Olimpijskih igara u Tokiju 2020. godine očekuju da će do kraja marta prikupiti dovoljno zastarelih elektronskih uređaja za proizvodnju olimpijskih i paraolimpijskih medalja. ]]>

Takmičenje na Olimpijskim igrama u Tokiju počinje za nešto više od 500 dana.

Sve medalje biće napravljene od pametnih telefona, digitalnih fotoaparata i laptopova.

U današnjem saopštenju organizatori su naveli da će ciljne količine bronze, srebra i zlata biti izvađene iz zastarelih elektronskih uređaja.

Očekuje se da će cilj biti ostvaren do 31. marta.

Potrebno je pribaviti dve tone zlata, srebra i bronze za 5.000 olimpijskih medalja.

Dizajn medalja biće objavljen kasnije u toku godine.

]]>
Mon, 11 Feb 2019 10:34:00 +0100 Zanimljivosti http://www.boom93.com/zabava/zanimljivosti/54618/medalje-za-oi-u-tokiju-od-metala-iz-starih-elektronskih-uredjaja.html
Dvadeset godina igrao na iste brojeve i konačno postao milioner http://www.boom93.com/zabava/zanimljivosti/54309/dvadeset-godina-igrao-na-iste-brojeve-i-konacno-postao-milioner.html Nakon što je 20 godina na lutriji igrao na iste brojeve, jednom se stanovniku Berlina ovoga vikenda konačno posrećilo - osvojio je 1,67 miliona evra. ]]>

Igrač, čije ime nije otkriveno, šest istih brojeva uporno je ponavljao u lotou "6 od 49" koji se izvlači svake subote.

Njegovi brojevi konačno su izvučeni ovoga vikenda, objavila je lutrija u Berlinu.

Portparol lutrije rekao je da je igrač iste brojeve zaokruživao od jula 1998.

Dobitni listić platio je 6,75 evra.

]]>
Wed, 30 Jan 2019 10:11:00 +0100 Zanimljivosti http://www.boom93.com/zabava/zanimljivosti/54309/dvadeset-godina-igrao-na-iste-brojeve-i-konacno-postao-milioner.html
Besplatan obrok u vozu putnicima koji idu pre špica http://www.boom93.com/zabava/zanimljivosti/54056/besplatan-obrok-u-vozu-putnicima-koji-idu-pre-spica.html Zvaničnici zaduženi za jednu od najprometnijih metro linija u Tokiju, u Japanu, u cilju smanjenja gužvi, putnicima koji se ukrcaju pre jutarnjeg špica, nude besplatan obrok. ]]>

Japanski mediji javljaju kako kompanija putnicima koji koriste liniju Tozai nudi tradicionalno jelo tempuru, ukoliko budu koristili metro pre jutarnjih gužvi.

Ukoliko u naredne dve sedmice postignu cilj od 2.500 osoba, putnicima će nuditi porciju rezanaca, a ukoliko bude ostvaren cilj od 3.000 ljudi, putnici će dobiti i rezance i tempuru.

Kampanju je podržalo oko 1.000 poslodavaca.

Liniju Tozai tokom radnih dana između 07.50 i 8.50 sati koristi više od 76.000 putnika, odnosno dvostruko više od kapaciteta vozova na toj liniji.

Metro u Tokiju svaki dan preveze oko 7,2 miliona putnika.

]]>
Tue, 22 Jan 2019 10:09:00 +0100 Zanimljivosti http://www.boom93.com/zabava/zanimljivosti/54056/besplatan-obrok-u-vozu-putnicima-koji-idu-pre-spica.html
Najdepresivniji dan u godini - tužni ponedeljak? http://www.boom93.com/zabava/zanimljivosti/54039/najdepresivniji-dan-u-godini---tuzni-ponedeljak.html Treći ponedeljak u januaru, takozvani "tužni ponedeljak" (blue monday) smatra se najdepresivnijim danom u godini. ]]>

Tužni ponedeljak ustanovljen je pre 14 godina kada je psiholog Klif Arnal to pojasnio s nekoliko stvari: vremenske prilike su obično loše iako su dani duži, praznici su završeni i svi su se uglavnom vratili poslu, računi su ispražnjeni, a većina je već shvatila da neće uspeti da ispuni svoje novogodišnje odluke.

Sve zajedno, smatraju psiholozi, rezultira tugom i niskim nivoom motivacije.

Psiholozi preporučuju da je negativne osećaje najbolje oterati druženjem s prijateljima i porodicom, kao i nekom fizičkom aktivnošću.

]]>
Mon, 21 Jan 2019 14:30:00 +0100 Zanimljivosti http://www.boom93.com/zabava/zanimljivosti/54039/najdepresivniji-dan-u-godini---tuzni-ponedeljak.html
Barbi slavi 60 godina bez ijedne bore http://www.boom93.com/zabava/zanimljivosti/53575/barbi-slavi-60-godina-bez-ijedne-bore.html Ona će ove godine proslaviti šezdeseti rođendan bez ijedne bore. Plavuša ili brineta, izdužena ili obla, princeza ili policajka, lutka Barbi deci je i dalje atraktivna. ]]>

"Šezdeset godina je veliki broj u industriji igračaka gde, u današnje vreme, uspeh potraje između tri i pet godina", ponosno ističe Nejtan Bejnard, globalni direktor marketinga za lutku Barbi.

Uprkos sve većoj konkurenciji, Barbi se godišnje proda u 58 miliona primeraka u više od 150 zemalja.

Brend Barbi lutke poznat je poput Koka kole ili Mekdonaldsa, ističe Bejnard.

Otkako je prvi put predstavljena na sajmu igračaka u martu 1959. u Nujorku, Barbi je prodata u više od milijardu primeraka.

Njena "majka" je Rut Hendler, suosnivačica kompanije Matel, kojoj je ideja za lutku sinula dok je gledala svoju decu.

"Njena kći Barbara imala je ograničen izbor igračaka i jedinu ulogu koju je mogla zamišljati bila je uloga majke. Sin joj je, pak, mogao zamišljati da je astronaut, kauboj ili pilot", rekao je Nejtan Bejnard.

Tako je stvorena "Barbi" (nadimak njene kćeri), odrasla lutka feminiziranog oblika koja je "devojčicama trebalo da pokaže da mogu da postanu šta god žele."

U ono vreme to je bila šokantna ideja koja je iznedrila momentalni uspeh s 300.000 prodatih lutaka u prvoj godini, dodao je Bejnard.

Svojim pin-ap stilom, prvobitna Barbi na prvi pogled nije izgledala kao feministkinja.

"Odgovarala je ondašnjem idealu lepote, imala nerealistične proporcije, koje je će kasnije kompanija Matel revidirati", kazao je Karljal Nuera, jedan od dizajnera Barbi lutke.

Često na meti kritika

Arhetip kalifornijske plavuše, Barbi je dugo pratio imidž površne, bogate i besposlene žene, zbog čega je često bila izložena kritikama.

Barbi je karikatura, procenila je M. G. Lord, autorka knjige "Zauvek Barbi".

"U stvarnosti je Barbi ono što dete želi da postane. Problem nije komad plastike visok 28 centimetara. Problem je u našoj kulturi i našoj ideji o ženstvenosti", rekla je Lord za AFP.

Barbi je postala astronautkinja 1965, četiri godine pre nego što je Nil Armstrong kročio na Mesec, dok je prva verzija crne Barbi nastala 1968. godine.

"Sada 55 odsto prodanih Barbi lutaka u svetu nema plavu kosu i oči", istakla je Lisa Meknajt, glavna menadžka brenda Barbi.

Brend ne štedi na razvoju novih prototipova, a u centru El Segunda, u velikom hangaru radi više od sto ljudi.

Izrada nove verzije lutke, od prvog crteža do završnog trodimenzionalnog modela, može potrajati godinu do godinu i po pre nego što se iz kalifornijskih fabrika pošalje na masovnu proizvodnju u fabrike u Kini i Indoneziji.

Kako je jedna lutka postala "influenserka"

Barbi nije uspešna samo na policama trgovina igračaka. Na instagramu je postala "influenserka", a prate ju milioni ljudi, objašnjavaju proizvođači lutke.

Kako bi nahranila dečju maštu i proizvodnu liniju, Barbi već dugo ima svoj identitet. Puno ime joj je Barbi Milisent Roberts, a dolazi iz izmišljenog grada Vilousa.

Poslednjih nekoliko godina se direktno obraćala deci kako bi razgovarala s njima o njihovim životima i temama koje smatra važnim za današnje devojčice, objasnio je Nejtan Bejnard.

Barbi takođe ima svoj tim, frizera, šminkera i fotografa zaslužnog za fotografije s njenih putovanja koje objavljuje na profilu @barbiestyle s gotovo dva miliona pratitelja.

]]>
Fri, 4 Jan 2019 10:09:00 +0100 Zanimljivosti http://www.boom93.com/zabava/zanimljivosti/53575/barbi-slavi-60-godina-bez-ijedne-bore.html
Dobio Božićnu čestitku ni manje ni više nego od Ajron Mejdena! http://www.boom93.com/zabava/zanimljivosti/53340/dobio-bozicnu-cestitku-ni-manje-ni-vise-nego-od-ajron-mejdena%21.html Profesor filozofije u Požarevačkoj gimnaziji, Miloš Jeremić dobio je ovih dana božićnu čestitku. Na njegovo iznenađenje, pošiljac je jedan od njegovih omiljenih bendova, engleski hevi metal sastav Ajron Mejden (Iron Maiden). ]]>

Inače, kako smo uspeli da saznamo, Mejdeni koji su aktivni od 1975. godine, već godinama praktikuju ovu vrstu pažnje i zahvalnosti prema svojim fanovima u svetu. 

Zanimljivo je da 24.decembar, odnosno Badnje veče je i datum osnivanja benda, tako da ove čestitike imaju višestruko značenje. 

Svake godine čestitke imaju neki drugačiji motiv, ali često i skrivenu poruku koja fanovima može da ukaže na predstojeće aktivnosti benda.

 

]]>
Mon, 24 Dec 2018 20:02:00 +0100 Zanimljivosti http://www.boom93.com/zabava/zanimljivosti/53340/dobio-bozicnu-cestitku-ni-manje-ni-vise-nego-od-ajron-mejdena%21.html
Iskopan najveći dijamant u Severnoj Americi, neočekivano otkriće za stručnjake http://www.boom93.com/zabava/zanimljivosti/53198/iskopan-najveci-dijamant-u-severnoj-americi-neocekivano-otkrice-za-strucnjake.html Najveći dijamant ikad iskopan u Severnoj Americi pronađen je u kanadskom rudniku pored Artičkog kruga, prenose mediji. ]]>

Žuti 544-karatni dijamant otkriven je u rudniku Diavik, smeštenom na severu Kanade stotinak kilometara južno od Artičkog kruga, objavio je u subotu list Toronto Star navodeći kompaniju koja upravlja rudnikom.

"Dijamant te veličine potpuno je neočekivan u ovom delu sveta i znači stvarnu prekretnicu za iskopavanje dijamanata u Severnoj Americi", objavila je kompanija na internet stranici mining.com.

Pronađeni dragoceni kamen jedan je od 30 najvećih dijamanata na svetu.

Kompanija je rekla da dijamant veličine jajeta neće biti prodan u nebrušenu obliku. Umesto toga kompanija Dominion tražiće partnera za rezanje i brušenje dijamanta, objavio je ABC News.

Kompanija napominje da je još prerano govoriti o vrednosti pronađenog dijamanta.

Dosadašnji rekord u Severnoj Americi bio je dijamant takođe pronađen u Diaviku u severozapadnoj Kanadi.

Dve milijarde godina star dijamant od 187,7 karata tzv. "Foxfire" otkriven je 2015. godine.

Najveći dijamant na svetu, 3.106-karatni Kulinan pronađen je 1905. godine u južnoj Africi. 

]]>
Wed, 19 Dec 2018 10:23:00 +0100 Zanimljivosti http://www.boom93.com/zabava/zanimljivosti/53198/iskopan-najveci-dijamant-u-severnoj-americi-neocekivano-otkrice-za-strucnjake.html
Novčanice ispadale iz kamiona, vozači jurili za njima i izazvali sudare http://www.boom93.com/zabava/zanimljivosti/53163/novcanice-ispadale-iz-kamiona-vozaci-jurili-za-njima-i-izazvali-sudare.html Novčanice su ispadale iz blindiranog kamiona na autoputu u američkoj državi Nju Džersi, a najmanje dva sudara su izazvana zbog želje vozača da ih sakupe. ]]>

To se dogodilo tokom saobraćajne gužve kod mesta Ist Raderford.

Na snimcima objavljenim preko interneta vidi se čovek u uniformi kako trči izlažući se opasnostima pri gustom automobilskom saobraćaju, kako pokušava da skupi pare, kao i da drugi koji su izašli iz svojih automobila pokušavaju da urade to isto.

"Ljudi su malo poludeli kad su videli novac. Izgledalo je kao da su izlazili iz automobila i nije ih bilo briga. Ostavljali su vozila na sred autoputa", rekla je Danijela Šah, koja je sve videla iz autobusa dok se vozila za Njujork.

Kamion američke bezbednosne kompanije "Brink" je stajao sa desne strane puta s upaljena sva četiri svetla dok su novčanice letele po autpputu.

Na jednom snimku se videlo kako se auto s slupanim prednjim delom provlači polako kroz saobraćaj i mećave novčanica.

Policija je saopštila da su se u haosu sudarila dva automobila, mada se ne zna da li je neko povređen.

Predstavnik policije rekao je da izgleda da je blindirano vozilo imalo problema s bravom na jednim od vrata.

U saopštenju "Brink" je potvrdio da je kamin njihov i naveo da je u toku istraga.

Policija je navela da ne znaju koliko je novca ispalo i pozvali su svakog ko ima neke informacije ili video snimak da ih kontaktira.

Ovakvi slučajevi su se desili i ranije. U maju je iz jednog "Brinkovog" kamiona ispalo stotine hiljada dolara na autoputu u Indijanapolisu kada su se otvorila zadnja vrata. Sličan incident se dogodio u Merilendu 2012. ali tada je ispalo samo oko 6.000 dolara.

 

]]>
Tue, 18 Dec 2018 10:25:00 +0100 Zanimljivosti http://www.boom93.com/zabava/zanimljivosti/53163/novcanice-ispadale-iz-kamiona-vozaci-jurili-za-njima-i-izazvali-sudare.html
Amerikanka diplomirala u 84. godini http://www.boom93.com/zabava/zanimljivosti/53116/amerikanka-diplomirala-u-84.-godini.html Amerikanka Dženet Fejn ostvarila je san i u 84. godini diplomirala je na Univerzitetu Teksas u Dalasu, koji je upisala nakon što se penzionisala 2012. godine. ]]>

To je planrala da uradi pre šest decenija, ali se udala i podigla petoro dece, a potom je radila kao sekretarica sve do 77. godine.

"Kada sam otišla u penziju nisam imala šta da radim, a nije me zadovoljavalo igranje binga", rekla je Fejn, koja je završila sociologiju, prenosi AP.

Kaže da je uživala u čitanju i pisanju radova i da je dosta toga već znala, ali je mnogo novog naučila.

Fejn je iskoristila državni program u Teksasu, koji svim starijim od 65 godina omogućava besplatno studiranje na javnim univerzitetima.

Profesorka sociologije na Univerzitetu Teksas Kerol Lenam rekla je da je prisustvo Dženet Fejn činilo predavanja mnogo interesantinijim.

"Bilo je veoma zanimljivo i meni i ostalim studentima, jer je ona živela i pamtila neka vremena o kojima smo govorili na časovima i uvek je imala komentare", rekla je Lenam.

Prema podacima Nacionalnog centra za statistiku, od oko 20 miliona studenata u Sjedinjenim Američkim Državama, oko 67.000 su stariji od 65 godina.

Fejn nakon udaje 18 godina nije radila, da bi podigla petoro dece, a potom je promenila više poslova, da bi poslednjih 20 godina radnog veka obavljala poslove sekretarice u Ortopedskoj bolnici u Dalasu.

]]>
Mon, 17 Dec 2018 10:47:00 +0100 Zanimljivosti http://www.boom93.com/zabava/zanimljivosti/53116/amerikanka-diplomirala-u-84.-godini.html
Ovo je novi "najmoćniji" pasoš na svetu http://www.boom93.com/zabava/zanimljivosti/52855/ovo-je-novi-%22najmocniji%22-pasos-na-svetu.html Japan i Singapur više nemaju najmoćniji pasoš na svetu. Prema internet stranici The Passport Index, na vrhu liste našao se pasoš Ujedinjenih Arapskih Emirata. Sa ovim pasošem možete ući bez ikakvih problema u čak 167 zemalja, odnosno imate pristup u 84 posto sveta. ]]>

Passport Index u vlasništvu Arton Capitala rangira pasoše 193 zemalja i šest regiona koji su članovi Ujedinjenih nacija. Na vrhu lestvice nalaze se pasoši zemalja s kojima možete ući u druge države bez vize i posebnih zahteva.

Ujedinjeni Arapski Emirati popeli su se na vrh liste u rekordnom roku. Prvi put su zabeleženi na listi u decembru 2016. godine (na 27. mestu), te su u dve godine došli do broja jedan.

U top 10 zemalja nalaze se Singapur, Nemačka, Danska, Švedska, Finska, Luksemburg, Francuska, Italija, kao i Holandija, s čijim pasošima možete ući u 165, odnosno 166 zemalja sveta. Srbija je na 31. mestu na listi, i sa pasošem Srbije možete ući u 126 zemalja sveta.

Listu najmoćnijih pasoša možete pogledati na web stranici The Passport Indexa.

]]>
Thu, 6 Dec 2018 09:40:00 +0100 Zanimljivosti http://www.boom93.com/zabava/zanimljivosti/52855/ovo-je-novi-%22najmocniji%22-pasos-na-svetu.html
Mitovi o mačkama u koje mnogi veruju http://www.boom93.com/zabava/zanimljivosti/52809/mitovi-o-mackama-u-koje-mnogi-veruju.html Mačke su čudesne, krznene, male nindže sa kojima delimo životni prostor već duži vremenski period. Ipak, o njima postoji mnogo dezinformacija, a ovo su samo neke od njih. ]]>

Većina ljudi daje odraslim mačkama mleko, neki ih čak hrane i povrćem, iako to nije prirodno. Pored ovih, saznajte još neke zablude vezane za mačke koje su se prosto zadržale do današnjih dana.

Mačke vole mleko

Mačke, kao i drugi sisari, piju mleko dok su još male, ali kada se odviknu od majčinog mleka prestaju da proizvode sve enzime koji su im potrebni za varenje mleka. To znači da je većina mačaka netolerantna na laktozu.

Postoji još jedan problem sa mlekom, a to je sadržaj masti i kalorija. Kada date mački količinu mleka jednaku zapremini njene glave to je kao da vi jedete galon punomasnog sladoleda. To znači da se mačke mogu i ugojiti od mlijeka, ali ipak i dalje vole sam ukus ove bele tečnosti.

Brkovi im pomažu pri održavanju ravnoteže

Savremeno verovanje govori da su brkovi povezani sa ravnotežom mačaka. Međutim, to nisu njihovi brkovi, pošto im oni služe za navigaciju i senzornu percepciju.

Brkovi mačaka su od istog materijala kao i rogovi drugih životinja, od keratina. Na mestu gde su brkovi povezani sa mačjim licem postoji veoma mnogo nerava pomoću kojih mačke osećaju promene u vazduhu koje se događaju dok se približavaju zidovima i drugim preprekama. A tačno je to da su im brkovi dugi koliko im je telo široko.

Gubitak brkova može da učini mačke dezorijentisanim, zbunjenim i uplašenim.

Mačke se uvek dočekaju na noge

Mačke ne mogu uvek da se dočekaju na noge. One to čine, jer imaju sposobnost da uvijaju svoje kičme na način koji bi ubio čoveka. Kada skoče, ili padaju, njihov osećaj ravnoteže im poravna prednju polovinu, dok se savitljiva kičma okreće i poravnava zadnju polovinu za siguran pad.

Iako je to refleks, još uvek mu treba vremena. Ako mačka pada sa niske visine, najčešće neće imati vremena da se preokrene u potpunosti i onda će sleteti na bok. Čak i ako se dočekaju na noge, ne izađu uvek nepovređene. Ako padnu sa velike visine i noge ne mogu da apsorbuju udar, to može dovesti do slomljenih kostiju, unutrašnjih trauma, pa čak i do oštećenja mozga.

One su po prirodi usamljene

Mačke mogu apsolutno da prežive same, ali kada se okupljaju u grupama one često stvaraju tesni čvor koji se okreće oko jedne osnovne grupe ženki. Ne samo da se divlje mačke okupljaju u kolonijama, već dele odgovornosti, učestvuju zajedno u podizanju mačića, čak imaju i svoje najbolje prijatelje.

Mačke u kolonijama se obično uparuju zajedno, udružuju, provode mnogo vremena timareći se i pozdravljajući se nosevima.

Mačke ne razlikuju boje, ali mogu videti u mraku

Mačke na neki način imaju poteškoća kod razlikovanja zelene i crvene boje. Oči mačaka su podešene tako da prikupljaju plave i ljubičaste boje, kao i zelenkastožute boje, tako da one i vide svet kao i osobe koje ne razlikuju zelenu i crvenu, ali sa malo više zelene boje.

Mače oči obrađuju informacije brže od naših očiju, pa zbog toga mogu videti dio mišjeg repa u travi. Ćelije u očima im pomažu da vide i u mraku i daju im dodatnih 20 posto stepeni perifernog vida u poređenju sa nama, ali i dalje ne mogu videti u potpunom mraku. Mačkama je potrebno malo svetlosti da bi bile u stanju da vide, a u uslovima slabog osvetljenja i sumraka, daleko su ispred nas.

Mačke jedu povrće

Dosta hranljivih sastojaka koji su potrebni mačkama da prežive dolaze iz mesa. Takođe im je potreban veliki broj proteina, više nego drugim životinjama. Nedostatak ovih hranljivih sastojaka i proteina ih može dovesti do problema sa kožom, gubitkom sluha, pa čak i do problema sa srcem i jetrom. Vegetarijanska ishrana sadrži i visok nivo ugljenih hidrata, a mačke tu količinu ne mogu da svare. Mačke koje su prisiljene na vegetarijansku ishranu mogu pobeći od kuće u potrazi za hranom.

Kućne mačke su isto što i divlje

Divlje mačke su rođene i odgajane van kuće i bez kontakta sa ljudima. Nikada nisu imale dobar odnos sa ljudima, obično ih se plaše. One nisu društvene, baš zbog takvog života.

S druge strane, kućne mačke poznaju ljude i znaju da ljudi mogu biti ljubazni. One mogu biti uplašene, ali možete ponovo dobiti njihovo poverenje. Ali mačke koje su živele u kući i izbačene su napolje, mogu postati divlje. Takve mačke, kao i divlje, nauče da ne veruju ljudima, objavio je National Geographic Srbija.

]]>
Wed, 5 Dec 2018 09:34:00 +0100 Zanimljivosti http://www.boom93.com/zabava/zanimljivosti/52809/mitovi-o-mackama-u-koje-mnogi-veruju.html
Štrumpfovi napunili 60 godina, stiže animirana serija u 3D produkciji http://www.boom93.com/zabava/zanimljivosti/52793/strumpfovi-napunili-60-godina-stize-animirana-serija-u-3d-produkciji.html Štrumpfovi, koji su se prvi put pojavili u u belgijskom stripu pre tačno 60 godina, postali su popularniji mnogo izvan svog sela u šumici, a i dalje pucaju od zdravlja pošto belgijska televizija trenutno snima animiranu seriju u 3D produkciji, preneo je belgijski sajt "Fokus on Belgium". ]]>

Simpatična stvorenja plave boje su se prvi put pojavila 1958. godine u časopisu o stripu Spiru kao "Flauta šest štrumpfova" (La flute à six schtroumpfs). Godinu dana kasnije štrumpfovi su dobili svoj mini-strip u Spiruu.

Autor stripa Pjer Kilifor poznatiji kao Pejo primetio je sve veće interesovanje za ta bića koja će vremenom imati svoje posebne likove sa određenim karakterom. U Srbiji su ti likovi poznati kao Veliki štrumpf, Štrumpfeta, Mrgud, Licko, Gricko, Mazalo, Kefalo, Smorko, Trapa, Snevko i Škrabalo.

Šest decenija kasnije štrumpfovi i dalje pucaju od zdravlja. Kreiran je crtani film koji je preveden na mnoge jezike, kao i dugometražni filmovi. Štrumpfovi su popularni u celom svetu gde su predstavljeni u zabavnim parkovima u Dubaiju, Maleziji, Rusiji i SAD.

Crtani filmovi, nekada crno-beli na belgijskoj televiziji, kasnije su postali planetarno popularni sa 256 crtaća od 30 minuta emitovanih od 1981. do 1990. Štrumpfovi su tada nagrađeni američkom televizijskom nagradom Emi za najbolji crtani film.

Štrumpfovi su postali međunarodne ikone i sveprisutni ambasadori Belgije, dodao je sajt.

U Belgiji kao i u Francuskoj postoji razvijena kultura čitanja stripa. Mnogi junaci kao što Štrumpfovi, Asteriks, Spiru i Fantazio (Spirou et Fantasio), Talični Tom (Lucky Luke), Tenten (Tintin) i Mačak (Le Chat) su postali svetski popularni sa crtanim i dugometražnim filmovima

]]>
Tue, 4 Dec 2018 15:10:00 +0100 Zanimljivosti http://www.boom93.com/zabava/zanimljivosti/52793/strumpfovi-napunili-60-godina-stize-animirana-serija-u-3d-produkciji.html
FK Palermo prodat za 10 evra londonskoj kompaniji http://www.boom93.com/zabava/zanimljivosti/52735/fk-palermo-prodat-za-10-evra-londonskoj-kompaniji.html Vlasnik italijanskog drugoligaškog fudbalskog kluba Palermo Mauricio Zamparini saopštio je da je prodao klub za 10 evra jednoj londonskoj kompaniji. ]]>

Kako je preneo BBC, Zamparini je rekao da je prodao "100 odsto kluba za simboličnu cenu".

Zamparini (77) je kupio Palermo 2002. godine, a prošle godine je napustio mesto predsednika. On se, međutim, ubrzo vratio na funkciju, kada su propali pregovori o prodaji kluba.

Zamparini je tokom boravka u Palermu promenio 45 trenera.

On je rekao da je "duboko tužan" što odlazi, ali da "razmišlja o budućnosti kluba".

"Duže vreme cilj je bio da pronadjem nekoga sa većim finansijskim mogućnostima, ko će nastaviti moj posao, sposobnog za investicije koje ja više nisam u stanju da pravim. Novi vlasnici iz Londona će rekonstruisati stadion i trening centar. Ja sam, sa knedlom u grlu, potpisao da odlazim", naveo je 77-godišnji Zamparini u pismu navijačima.

Kada je Zamparini preuzeo klub, Palermo nije igrao u prvoj italijanskoj ligi 30 godina. Klub se vratio u Seriju A u sezoni 2004-2005 i pet puta je igrao u Kupu Uefa i Ligi Evropa.

Fudbaleri kao što su Edinson Kavani, Paulo Dibala i Havijer Pastore igrali su za Palermo dok je klub bio u prvoj ligi.

Palermo je ispao u Seriju B u sezoni 2013-2014. Naredne sezone klub se vratio u Seriju A, iz koje je ponovo ispao u sezoni 2016-2017.

Palermo je trenutno prvi u Seriji B sa tri boda više od Peskare.

]]>
Mon, 3 Dec 2018 10:10:00 +0100 Zanimljivosti http://www.boom93.com/zabava/zanimljivosti/52735/fk-palermo-prodat-za-10-evra-londonskoj-kompaniji.html
Našli zaboravljeni loto listić, nagrada 1,8 miliona dolara http://www.boom93.com/zabava/zanimljivosti/52535/nasli-zaboravljeni-loto-listic-nagrada-18-miliona-dolara.html Bračnom paru iz Luizijane dobro je došlo čišćenje stana uoči Dana zahvalnosti jer je tokom tog posla pronašao dobitni listić lutrije. ]]>

Tina Erenberg rekla je da je našla gomilu listića u noćnom ormariću za vreme čišćenja doma koji je trebalo da bude spreman za doček porodice povodom Dana zahvalnosti.

Jedan od pronađenih listića zaradio je dobitak od 1,8 milion dolara.

Dobitni listić bračni je par pronašao otprilike dve nedelje pre isteka roka.

"Proverili smo brojeve bezbroj puta", rekao je Harold Erenberg u sedištu lutrije.

Dodao je da su stalno očekivali da nešto pođe po zlu pre nego što su službeno uzeli nagradu.

Par živi u Mandevilu, gradiću nedaleko od luizijanskog glavnog grada Baton Ruža.

Nakon što se odbiju državni i savezni porezi, ostaje im 'sitnica' od 1, 3 miliona dolara - što će ostaviti za penziju.

"Ne planiramo neke lude kupovine niti velika putovanja", rekla je gospođa Erenberg.

]]>
Mon, 26 Nov 2018 09:25:00 +0100 Zanimljivosti http://www.boom93.com/zabava/zanimljivosti/52535/nasli-zaboravljeni-loto-listic-nagrada-18-miliona-dolara.html
Kako izgleda pešačiti 1.163 km do Južnog pola http://www.boom93.com/zabava/zanimljivosti/52490/kako-izgleda-pesaciti-1.163-km-do-juznog-pola.html Kako izgleda hodati 47 dana na skijama i preći 1.163 km dug put od obale Antarktika do Južnog pola, bez ikakve pomoći, vukući za sobom sanke teške 137 kg i postati 26. osoba na svetu kojoj je to pošlo za rukom, ispričaće Davor Rostuhar u utorak 20.11. od 19h u Domu omladine Beograda. ]]>

Pisac i fotograf Davor Rostuhar ponovo je gost Putospektive nakon pet godina kada je pričao o svojoj osmomesečnoj avanturi motorom od Zagreba do Kejp tauna u Južnoafričkoj Republici.

Ovog puta je otišao još južnije i pričaće o svojoj ekspediciji na Južni pol koju je nazvao Polarni san.

"Pripremajući se za ovaj veliki poduhvat i sam sam radio puno na psihičkoj, mentalnoj pripremi, slušao sam stotine priča od ljudi koji su bili uspešni – o tome kako su postali uspešni, a na kraju sam to sve proučavao sam na sebi. Zadao sam sebi cilj daleko izvan svoje komforne zone i proučavao celi svoj put do tog cilja, kako sam svladavao prepreke, strahove, brige, izazove, krize…”, ispričao je Davor u intervju za portal Buka.

Kaže i da je svaki dan hodao po 10 do 12 sati, dok je ostalo vreme trošio na podizanje šatora, topljenje snega kako bi dobio vodu, hranjenje, punjenje baterija preko solarnih ploča, pisanje ekspedicijskog dnevnika, komunikaciju s bazom i timom...

Najveći izazov, kaže Davor, bila mu je samoća. "Čoveku je jako teško da bude sam zato što je naš um naučen da stalno prima raznorazne nadražaje kroz naša čula. Ja sam bio lišen svih tih nadražaja, u tom okruženju nije bilo ni mirisa ni zvukova, ničega za šta bi se pogled uhvatio. Bio sam potpuno sam, kao u praznom prostoru, sve što je bilo moje se povećavalo. Zato sam morao jako paziti kako da kontrolišem svoje misli i emocije, što sam učio na mentalnom treningu, ali sam podjednako hteo da posveim to vreme tišini i uživam u njoj", objasnio je on.

]]>
Fri, 23 Nov 2018 14:47:00 +0100 Zanimljivosti http://www.boom93.com/zabava/zanimljivosti/52490/kako-izgleda-pesaciti-1.163-km-do-juznog-pola.html
U zemlju maslinovog ulja, probao drogu da "uveze" - u njemu http://www.boom93.com/zabava/zanimljivosti/52425/u-zemlju-maslinovog-ulja-probao-drogu-da-%22uveze%22---u-njemu.html Kome bi palo na pamet da u Portugal, zemlju koja se smatra jednom od najznačajnijih kada je u pitanju proizvodnja maslinovog ulja, pokuša da unese punu kutiju flaša s tim uljem - iz Argentine? ]]>

Policiji lisabonskog aerodroma jedan je putnik bio sumnjiv pošto su ustanovili da u paketu ima 24 flaše ekstra devičanskog maslinovog ulja proizvedenog, kako je pisalo na etiketi - u Argentini.

"Ranije smo dobili dojavu da bi taj muškarac mogao biti trgovac drogom, pa smo ga zaustavili zbog rutinske kontrole. Ali, činjenica da stiže u Portugal, zemlju koja se smatra jednom od najvećih proizvođača maslinovog ulja - s većom količinom tog proizvoda, pojačala je našu sumnjičavost. Pokazalo je da smo bili u pravu", rekao je policijski zvaničnik.

Naime, ulje je bilo pomešano s kokainom.

"Do sada smo drogu pronalazili skrivenu u voćkama ananasa, u bananama, ali ovo je jedinstven slučaj. Krijumčarima nije palo na pamet da se zapitaju koliko je mudro u Portugal unositi toliku količinu maslinovog  ulja", kazao je.

Količina droge skrivene u flašama sa uljem bila bi dovoljna za 33.000 individualnih doza.

]]>
Thu, 22 Nov 2018 10:12:00 +0100 Zanimljivosti http://www.boom93.com/zabava/zanimljivosti/52425/u-zemlju-maslinovog-ulja-probao-drogu-da-%22uveze%22---u-njemu.html
Navodno pronađena Pikasova slika lukavo osmišljena podvala http://www.boom93.com/zabava/zanimljivosti/52384/navodno-pronadjena-pikasova-slika-lukavo-osmisljena-podvala.html Rumunska književnica Mira Feticu koja je verovala da je našla sliku Pabla Pikasa, ukradenu iz muzeja u Holandiji pre šest godina, izgleda da je žrtva prevare. ]]>

Ona je rekla da je sliku, navodno Pikasov "Tete d'Arlequin", našla pod drvetom na osnovu anonimne dojave i zatim je odnela u holandsku ambasadu, preneo je AP.

Holandski novinar Frenk Vestermen koji je zajedno s Feticu otišao u Rumuniju napisao je na svom Fejsbuk nalogu da su oboje obmanuti.

"Navodno izgubljenu Pikasovu sliku su tamo stavila dva belgijska pozorišna reditelja", naveo je on.

Pozorišni rediteji u naveli da su sve to organizovali kako bi privukli pažnju hna svoj projekat "True Copy" povećenom poznatom falfikatoru umetničkih dela.

Rumunska književnica koja živi u Holandiji je pre trti godine napisala knjigu o ženi koja odlazi u Rumuniju s holandskim policijacima u potrazi za izgubljenim slikama.

U novembru ove godine je dobila anonimnu poruku tome gde se nalazi Pikasova slika. S holandskim novinarom je našla sliki, koja liči na Pikasovu, na mestu koje je navedeno o poruci.

Feticu je, međutim, juče dobila poruku da je cela potraga bila nameštaljka kako bi se privukla pažnja na pozorišni projekat.

Rumunska Uprava za istraživanje organizovanog kriminala i terorizma odbila je danas da dalje komentariše ovaj slučaj.

Četiri Rumuna su 2012. osuđena za krađu te i još šest slika iz galerije Kunsthal u Roterdamu.

Strahuje se da je neka od ukradenih dela spalila majka jednog lopova. Ona je rekla lokalnim medijima da je spalila slike nakon što je policija pokrenula pretrese u njenom selu. Kasnije je povukla ovu izjavu.

]]>
Wed, 21 Nov 2018 09:26:00 +0100 Zanimljivosti http://www.boom93.com/zabava/zanimljivosti/52384/navodno-pronadjena-pikasova-slika-lukavo-osmisljena-podvala.html
Srcu treba 15 godina da se oporavi nakon prestanka pušenja http://www.boom93.com/zabava/zanimljivosti/52346/srcu-treba-15-godina-da-se-oporavi-nakon-prestanka-pusenja.html Pušači će morati da pričekaju 15 godina nakon što se reše te navike da im se smanji rizik od bolesti srca i moždanog udara, pokazalo je novo istraživanje. ]]>

Prethodna istraživanja pokazala su da se rizik od moždanog udara kod bivših pušača stabilizuje u roku od pet godina, ali nova istraživanja pokazuju da je potrebno trostruko više vremena.

Pušači će morati da pričekaju 15 godina nakon što se reše te navike da im se smanji rizik od bolesti srca i moždanog udara, pokazalo je novo istraživanje.

Izveštaj, koje će biti predstavljeno na konferenciji Američkog udruženja srca, prvo je istraživanje o povezanosti povećanog rizika za te bolesti i pušenja kod ljudi.

Nakon analize podataka 8.700 ljudi u rasponu od 50 godina, istraživači na Vanderbiltu otkrili su da je bivšim pušačima potrebno više od deset godina kako bi se uklonio negativni učinak nikotina i ostalih hemikalija iz duvana u njihovim telima.

"Srce i krvni sudovi najbrže se mogu oporaviti od oštećenja izazvanim pušenjem", objašnjava vođa istraživanja Meredit Dankan, polaznik programa doktorata na Univerzitetu Vanderbilt.

Pluća su potpuno druga priča.

Bolest srca je najčešći ubica u svim zemljama sveta, uključujući SAD i Veliku Britaniju. I dok iz dana u dan ima sve više obolelih od srčanih bolesti (zbog gojaznosti, stresa, nedostatka vežbanja i slabe ishrane), broj srca dostupnih za transplantaciju je isti.

Srećom, jedan od najvećih činilaca rizika - pušenje - više nije tako 'moderno' kao nekad, tačnije otkad su objavljeni 'The Cigarette Papers' početkom devedesetih iz kojih se saznalo koliko cigarete zapravo štete ljudskom zdravlju.

"Nakon objava informacija o uticaju pušenja na zdravlje, stalno se povećava broj bivših pušača, ali ne i znanje o zdravstvenim rizicima koji prate prestanak pušenja", izjavila je Dankan.

Poslednjih godina deo bivših pušača je prešao na elektronsku cigaretu (sumnjivu i nedovoljno proučenu praksu koja je pokazala da uzrokuje isto hemijsko i ovisničko stanje kao i klasične, zapaljive, cigarete).

Mnogi su, međutim, u potpunosti prestali da konzumiraju duvanske proizvode, uglavnom kako bi zaštitili sebe i svoje voljene od povišenog rizika od raka, bolesti pluća, bolesti srca i rizika od moždanog udara, prenose 24sata.

]]>
Tue, 20 Nov 2018 08:43:00 +0100 Zanimljivosti http://www.boom93.com/zabava/zanimljivosti/52346/srcu-treba-15-godina-da-se-oporavi-nakon-prestanka-pusenja.html
Murakami zaveštao svoj arhiv i kolekciju ploča univerzitetu http://www.boom93.com/zabava/zanimljivosti/51989/murakami-zavestao-svoj-arhiv-i-kolekciju-ploca-univerzitetu.html Najpoznatiji savremeni japanski pisac Haruki Murakami objavio je zaveštanje svog arhiva i kolekcije ploča tokijskom univerzitetu Vaseda, da bi izbegao njegovo rasipanje posle smrti i omogućio istraživačima uvid u svoj rad. ]]>

"Pišem već skoro 40 godina i skupio sam mnoštvo rukopisa, dokumenata, novinskih isečaka za koje više nemam mesta ni u kući ni u kancelariji. Ja nemam dece i smetalo bi mi kada bi se posle moje smrti sve rasulo", rekao je 69-ogodišnji književnik novinarima.

On je rekao da je dobro što će univerzitet na kom je diplomirao preuzeti njegovu arhivu.  

"Veoma me raduje što će to koristiti Japancima i strancima koji žele da istražuju moj rad", rekao je Murakami, dodavši da bi voleo da to postane "prilika ne samo za rad na knjigama već i mesto kulturne razmene". 

Murakamijevi romani, pripovetke i eseji su prevedeni na više od 50 jezika i doživeli ogroman međunarodni uspeh.  

On je poznat i kao prevodilac američkih pisaca, što smatra nezamenljivim.  

"Da sam se zadržao samo u japanskoj literaturi, mislim da bih se ugušio", navodi pisac.  

Bez obzira na sve, Japan smatra najboljim mestom za svoje arhive.  

Murakami piše uz muziku, i u svim romanima ima reference na muzička dela, a univerzitetu će ostaviti i kolekciju od oko 10.000 ploča, zamišljajući čak i "koncerte s ploča" na kojima bi ljudi slušali Murakamijev program.  

"Više sam brinuo o skupljanju ploča nego knjiga", naveo je on.  

Iako je snimanje bilo zabranjeno, Murakamijeva konferencija je bila veliki događaj i potvrdila da je pisac za kog je više puta bila tražena Nobelova nagrada sve vidljiviji.  

Murakami je oduvek bio veoma diskretan, nikada se nije pojavio na televiziji i dao je veoma mali broj intervjua, ali je u poslednjih par meseci bio voditelj u dve radio emisije u kojima je pričao o muzici i iznosio anegdote o svojim omiljenim pesmama.

]]>
Mon, 5 Nov 2018 14:01:00 +0100 Zanimljivosti http://www.boom93.com/zabava/zanimljivosti/51989/murakami-zavestao-svoj-arhiv-i-kolekciju-ploca-univerzitetu.html
Našao loto listić vredan milion dolara u starom kaputu http://www.boom93.com/zabava/zanimljivosti/51307/nasao-loto-listic-vredan-milion-dolara-u-starom-kaputu.html Muškarac iz Montreala doživeo je šok kad je na nagovor svoje sestre počeo da čisti ormar te je u postavi kaputa pronašao listić od lutrije kupljen 10 meseci ranije. ]]>

Sestrin savet pokazao se vrlo profitabilnim: Gregorio De Santis u petak je zaradio dobitak od 1,35 miliona dolara.

"Kad je otišao da potvrdi listić, mislio je da bi brojka na ekranu mogla iznositi 1.750 dolara", izjavio je službenik lutrije u Kvebeku o velikom danu De Santisa.

"Kad je shvatio koliko je dobio, kaže kako mu je gotovo stalo srce!"

De Santisova sestra savetovala ga je da je vreme da pregleda ormar i odvoji staru odeću te je da u dobrotvorne svrhe.

Tada je naišao na listić lutrije koji je kupio u decembru 2017. godine.

"Nikada ne bih pregledao taj ormar bez nje!", rekao je.

De Santis, koji je od sedamdesetih godina igrao lutriju, osvojio je manji dobitak od 4.000 kanadskih dolara početkom 2000-ih.

Osvojenim novcem planira da poveća penzijsku štednju.

]]>
Mon, 8 Oct 2018 14:37:00 +0100 Zanimljivosti http://www.boom93.com/zabava/zanimljivosti/51307/nasao-loto-listic-vredan-milion-dolara-u-starom-kaputu.html