Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Zanimljivosti

30. 05. 2019.

Izvor: Hina

Muzika podstiče sportske uspehe

Mnogi rekreativni sportisti za vreme vežbanja slušaju muziku sa slušalicama u ušima i u tome nema ničega lošeg, smatraju naučnici koji se bave primenjenom nauičnom disciplinom, psihologijom sporta i vežbanja.

Istraživanja pokazuju da muzika pozitivno utiče na sportske rezultate, kaže Ingo Frobos, direktor Centra za zdravlje kroz sport i vežbanje na nemačkom Kineziološkom fakultetu u Kelnu. To posebno važi za vežbe s postojanim ritmom, kao što su trčanje ili vožnja bicikla.

"Muzika, na primer, odvlači pažnju trkača od napora, usmeravajući je prema okolini i stvarajući pozitivno raspoloženje", kaže Frobos.

Zbog toga sportisti treninge doživljavaju manje napornim, a to povećava njihovu efikasnost. Muzika istovremeno trkačima može da pomogne u održavanju ritma trčanja i doprinosi opuštenijem trčanju. Njihovo disanje je dublje i ritmičnije, pri čemu mišići dobijaju više kiseonika.

Frobos upozorava da u nekim slučajevima nije dobra zamisao vežbati uz muziku, jer se efekat vežbi u nekim slučajevima smanjuje.

Zato preporučuje da se svaki treći trening odradi bez muzike.

Početnicima savetuje da povedu računa o tome da tempo i intenzitet muzičkog izbora ne budu prebrzi jer bi u protivnom mogli da dođu u iskušenje da premaše granice vlastitih mogućnosti. 

Nema komentara.

Ostavi komentar