Naslovna  |  Zabava  |  Zanimljivosti  |  Važnije je koliko često idete na odmor nego koliko on traje
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Zanimljivosti

07. 03. 2019.

Izvor: N1

Važnije je koliko često idete na odmor nego koliko on traje

Kada planirate godišnji odmor, jedna od glavnih stvari na koju mislite je koliko ćete dugo biti na odmoru. Idete li na vikend, nedelju dana ili duže od toga?

Prema istraživanjima koja su objavljena u časopisu "Studije o sreći", postoji savršeno trajanje godišnjeg odmora koje ima maksimalno blagotvoran učinak na vaše zdravlje, pišu Nezavisne novine.

Istraživači s jednog holandskog univerziteta kažu da odmor treba da traje osam dana. Međutim, postoji i jedna zanimljiva stvar o učestalosti godišnjih odmora.

Eksperimentom u kojemu su učestvovale 54 osobe utvrđeno je da se zdravlje i blagostanje povećavaju tokom odmora i da osmog dana dolaze do vrhunca. Međutim, u roku od nedelju dana od povratka na posao, vraćaju se na početni nivo.

Autori studije zaključili su da je pozitivni efekt letnjeg godišnjeg odmora kratkotrajan, ali da je samo iskustvo odmora, odnosno opuštanje, važno za snagu koja nam je potrebna nakon što pozitivni učinci odmora prođu.

"Česti odmori mogu biti važni za očuvanje zdravlja i blagostanja", zaključak je studije.

U prevodu, na zdravlje i blagostanje ne utiče toliko samo trajanje odmora, koliko je važno da često idete na odmor, makar i kratko.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Najčitanije