Naslovna  |  Zabava  |  Zanimljivosti  |  Četiri i po godine zatvora za kradljivca kraljevskih dragulja
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Zanimljivosti

27. 02. 2019.

Izvor: Hina

Četiri i po godine zatvora za kradljivca kraljevskih dragulja

Švedski sud osudio je jednog mladića (22) na četiri i po godine zatvora jer je u julu iz katedrale ukrao nakit koji pripada kraljevskoj porodici nakon čega je pobegao brodom.

Johan Niklas Nakstrem (22) je proglašen krivim za krađu dve zlatne krune i jedne zlatne kugle s krstom Karla IX koji je vladao Švedskom i Finskom od 1604. do 1611. godine i njegove supruge kraljice Kristine.

Vrednost ukradenog nakita se procenjuje na 65 miliona kruna ili 6,3 miliona evra.

Tokom procesa, optuženi je priznao krađu nakon što je na draguljima pronađen njegov DNK.

On je takođe osuđen za pokušaj krađe još tri predmeta "ukupne vrednosti 26,5 miliona kruna", koje ne priznaje, precizira sud u presudi.

Dvojica lopova su 31. jula 2018. usred dana ušla u katedralu Strenas, stotinak kilometara od Stokholma, ukrala te dragulje i pobegla.

Švedske krune su pronađene početkom februara u kanti za smeće blizu Stokholma. Jedna kruna je oštećena, precizira sud u presudi.

Još dvojica muškaraca su uhapšena i osumnjičena su da su upletena u tu krađu o kojoj se vodi istraga.

Katedrala Strenas je poznata kao mesto u kojem počivaju ostaci Karla IX i njegovih dveju žena - princeze Marije i kraljice Kristine.

Tokom 2013. je kraljevsko znamenje Ivana III, koji je vladao Švedskom u 16. veku ukradeno iz katedrale Vesteres i pronađeno nekoliko dana kasnije u kesi za smeće pored jednog seoskog puta.

Nema komentara.

Ostavi komentar