Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Zanimljivosti

04. 01. 2019.

Izvor: Hina

Barbi slavi 60 godina bez ijedne bore

Ona će ove godine proslaviti šezdeseti rođendan bez ijedne bore. Plavuša ili brineta, izdužena ili obla, princeza ili policajka, lutka Barbi deci je i dalje atraktivna.

"Šezdeset godina je veliki broj u industriji igračaka gde, u današnje vreme, uspeh potraje između tri i pet godina", ponosno ističe Nejtan Bejnard, globalni direktor marketinga za lutku Barbi.

Uprkos sve većoj konkurenciji, Barbi se godišnje proda u 58 miliona primeraka u više od 150 zemalja.

Brend Barbi lutke poznat je poput Koka kole ili Mekdonaldsa, ističe Bejnard.

Otkako je prvi put predstavljena na sajmu igračaka u martu 1959. u Nujorku, Barbi je prodata u više od milijardu primeraka.

Njena "majka" je Rut Hendler, suosnivačica kompanije Matel, kojoj je ideja za lutku sinula dok je gledala svoju decu.

"Njena kći Barbara imala je ograničen izbor igračaka i jedinu ulogu koju je mogla zamišljati bila je uloga majke. Sin joj je, pak, mogao zamišljati da je astronaut, kauboj ili pilot", rekao je Nejtan Bejnard.

Tako je stvorena "Barbi" (nadimak njene kćeri), odrasla lutka feminiziranog oblika koja je "devojčicama trebalo da pokaže da mogu da postanu šta god žele."

U ono vreme to je bila šokantna ideja koja je iznedrila momentalni uspeh s 300.000 prodatih lutaka u prvoj godini, dodao je Bejnard.

Svojim pin-ap stilom, prvobitna Barbi na prvi pogled nije izgledala kao feministkinja.

"Odgovarala je ondašnjem idealu lepote, imala nerealistične proporcije, koje je će kasnije kompanija Matel revidirati", kazao je Karljal Nuera, jedan od dizajnera Barbi lutke.

Često na meti kritika

Arhetip kalifornijske plavuše, Barbi je dugo pratio imidž površne, bogate i besposlene žene, zbog čega je često bila izložena kritikama.

Barbi je karikatura, procenila je M. G. Lord, autorka knjige "Zauvek Barbi".

"U stvarnosti je Barbi ono što dete želi da postane. Problem nije komad plastike visok 28 centimetara. Problem je u našoj kulturi i našoj ideji o ženstvenosti", rekla je Lord za AFP.

Barbi je postala astronautkinja 1965, četiri godine pre nego što je Nil Armstrong kročio na Mesec, dok je prva verzija crne Barbi nastala 1968. godine.

"Sada 55 odsto prodanih Barbi lutaka u svetu nema plavu kosu i oči", istakla je Lisa Meknajt, glavna menadžka brenda Barbi.

Brend ne štedi na razvoju novih prototipova, a u centru El Segunda, u velikom hangaru radi više od sto ljudi.

Izrada nove verzije lutke, od prvog crteža do završnog trodimenzionalnog modela, može potrajati godinu do godinu i po pre nego što se iz kalifornijskih fabrika pošalje na masovnu proizvodnju u fabrike u Kini i Indoneziji.

Kako je jedna lutka postala "influenserka"

Barbi nije uspešna samo na policama trgovina igračaka. Na instagramu je postala "influenserka", a prate ju milioni ljudi, objašnjavaju proizvođači lutke.

Kako bi nahranila dečju maštu i proizvodnu liniju, Barbi već dugo ima svoj identitet. Puno ime joj je Barbi Milisent Roberts, a dolazi iz izmišljenog grada Vilousa.

Poslednjih nekoliko godina se direktno obraćala deci kako bi razgovarala s njima o njihovim životima i temama koje smatra važnim za današnje devojčice, objasnio je Nejtan Bejnard.

Barbi takođe ima svoj tim, frizera, šminkera i fotografa zaslužnog za fotografije s njenih putovanja koje objavljuje na profilu @barbiestyle s gotovo dva miliona pratitelja.

Nema komentara.

Ostavi komentar