Naslovna  |  Zabava  |  Zanimljivosti  |  Muzej posvećen Napoleonu ponovo otvoren u dvorcu Fonteblo
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Zanimljivosti

05. 03. 2018.

Izvor: Beta

Muzej posvećen Napoleonu ponovo otvoren u dvorcu Fonteblo

Muzej posvećen Napoleonu ponovo je otvoren u dvorcu Fontenblo kod Pariza, nekadašnjem prebivalištu francuskih dinastija koje je renovirano i trebalo bi da privuče turiste fascinirane francuskim imperatorom.

"Kinezi dolaze da vide Napoleona", rekao je Žan-Fransoa Eber, predsednik palate u kojoj su živeli dinastije Valoa, Burbona, Orleana i Bonaparte.

Eber je rekao da je Napoleon Prvi u inostranstvu poznatiji od čuvenog kralja Sunca, Luja XIV, ili Fransoa Prvog i dodao da je muzej pre radova posećivalo oko 500.000 ljudi godišnje.

Palata Fontenblo je renesansni kraljevski dvorac prvobitno posvećen Fransoa Prvom. Gradnja je počela 1528. godine a dvorac je narednih 200 godina dogradjivan. Zdanje predstavlja prvi primer italijanske manirističke dekorativne umetnosti prilagodjene francuskom ukusu.

Dvorac je istorijski značajan za Francusku. Kralj Luj XIV u toj palati 18. oktobra 1685. potpisao Edikt iz Fontenbloa kojim je opozvan Nantski edikt i zabranjen protestantizam u Francuskoj.

U doba Francuske revolucije nameštaj iz palate je rasprodat. Palata je služila kao kasarna i zatvor. Napoleon Prvi je 1805. vratio značaj palati koja je postala centar političkog i kulturnog života.

Napoleon je u Fontenblou potpisao svoju abdikaciju 1814. godine.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Najčitanije