Naslovna  |  Zabava  |  Zanimljivosti  |  Nemačka "pala", najmoćniji pasoši iz Azije, srpski 37. mesto
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Zanimljivosti

28. 02. 2018.

Izvor: N1, Večernji list

Nemačka "pala", najmoćniji pasoši iz Azije, srpski 37. mesto

Evropske zemlje tradicionalno su imale najmoćnije pasoše na svetu.

Međutim, nekoliko promena u viznom režimu određenih država bitno je promenilo stvari. Passport Index određuje koje zemlje idu na vrh lestvice u odnosnu na to koliku putničku slobodu uživaju njihovi građani, piše Večernji list.

Nedavne diplomatske odluke širom sveta promijenile su odnose snaga na tabeli. 

Nemačku je s prvog mesta izbacila - Južna Koreja.

Pasoš Južne Koreje smatra se najmoćnijom, a sledi pasoš Singapura.

Prednost im je doneo Uzbekistan koji je obema odobrio bezvizni režim. Osim Uzbekistana, prednost im je donela i Somalija.

Tradicionalno su evropske države imale status najmoćnijih pasoša na svetu, a sada su na "tron" sele dve azijske zemlje. Građani Južne Koreje i Singapura mogu posetiti 162 zemlje bez vize.

Slede ih Nemačka i Japan sa 161 zemljom.

S druge strane, imamo zemlje s najslabijim pasošima. Avganistan je zemlja s najslabijim pasošem - njihovi građani mogu ući u samo 26 zemalja bez vize. Slede Irak (29), Pakistan (30), Sirija (33) i Somalija(34).

Pasoš Srbije nalazi se na 37. mestu (koje deli sa Gvatemalom i Tuvalu) sa 116 zemalja koje s njim mogu da se posete. Od zemalja u okruženju, Makedonija je na 38. mestu sa 112 država u koje se može s tim pasošom, Slovenija je na 10. mestu (153), Hrvatska na 15. mestu (148), BiH na 45. sa 103 zemlje, Crna Gora na 42. sa 108 država.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Najčitanije