Naslovna  |  Zabava  |  Zanimljivosti  |  Nemačka "pala", najmoćniji pasoši iz Azije, srpski 37. mesto
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Zanimljivosti

28. 02. 2018.

Izvor: N1, Večernji list

Nemačka "pala", najmoćniji pasoši iz Azije, srpski 37. mesto

Evropske zemlje tradicionalno su imale najmoćnije pasoše na svetu.

Međutim, nekoliko promena u viznom režimu određenih država bitno je promenilo stvari. Passport Index određuje koje zemlje idu na vrh lestvice u odnosnu na to koliku putničku slobodu uživaju njihovi građani, piše Večernji list.

Nedavne diplomatske odluke širom sveta promijenile su odnose snaga na tabeli. 

Nemačku je s prvog mesta izbacila - Južna Koreja.

Pasoš Južne Koreje smatra se najmoćnijom, a sledi pasoš Singapura.

Prednost im je doneo Uzbekistan koji je obema odobrio bezvizni režim. Osim Uzbekistana, prednost im je donela i Somalija.

Tradicionalno su evropske države imale status najmoćnijih pasoša na svetu, a sada su na "tron" sele dve azijske zemlje. Građani Južne Koreje i Singapura mogu posetiti 162 zemlje bez vize.

Slede ih Nemačka i Japan sa 161 zemljom.

S druge strane, imamo zemlje s najslabijim pasošima. Avganistan je zemlja s najslabijim pasošem - njihovi građani mogu ući u samo 26 zemalja bez vize. Slede Irak (29), Pakistan (30), Sirija (33) i Somalija(34).

Pasoš Srbije nalazi se na 37. mestu (koje deli sa Gvatemalom i Tuvalu) sa 116 zemalja koje s njim mogu da se posete. Od zemalja u okruženju, Makedonija je na 38. mestu sa 112 država u koje se može s tim pasošom, Slovenija je na 10. mestu (153), Hrvatska na 15. mestu (148), BiH na 45. sa 103 zemlje, Crna Gora na 42. sa 108 država.

Nema komentara.

Ostavi komentar