Naslovna  |  Zabava  |  Zanimljivosti  |  Neka pića podižu raspoloženje, a neka podstiču agresivnost
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Zanimljivosti

22. 02. 2018.

Izvor: Večernji list

Neka pića podižu raspoloženje, a neka podstiču agresivnost

"Vekovima su pića poput ruma, vodke, džina i ostalih žestokih alkoholnih pića povezivana s nasiljem i agresivnošću," izjavio je jedan od autora studije i stručnjak za javno zdravlje pri Univerzitetu Bangor.

Čaša crnog vina na dan mnogima je rutina, a razne proslave čest su izgovor za popiti koju čašicu više i to, "za raspoloženje", rekla bi većina odraslih koji posežu za alkoholnim pićima. Ipak, koje je alkoholno piće "podizač" raspoloženja, a koje podstiče agresivno ponašanje utvrdili su naučnici u istraživanju sprovedenom u Engleskoj.

Pokazalo se da žestoka pića, koja imaju veći udeo alkohola, češće podstiču agresivna ponašanja kod osoba koja takva pića konzumiraju. S druge strane, osobe koje piju crno vino češće su boljeg raspoloženja s pozitivnijim emocijama, navodi se.

Oko 50 odsto ispitanika tvrdilo je da se slično osećaju i kada piju pivo, a ispijanje žestine najređe je povezano s osećajem opuštenosti.

"Vekovima su pića poput ruma, vodke, džina i ostalih žestokih alkoholnih pića povezivana s nasiljem i agresivnošću," izjavio je jedan od autora studije i stručnjak za javno zdravlje pri Univerzitetu Bangor. U istraživanju je učestvovalo više od 30.000 ispitanika u dobi od 18 do 31 godine iz 21 zemlje sveta, piše Večernji.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Najčitanije