Naslovna  |  Zabava  |  Zanimljivosti  |  Litvanija u oštroj borbi protiv alkohola, građani besni
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Zanimljivosti

31. 01. 2018.

Izvor: Beta/AP

Litvanija u oštroj borbi protiv alkohola, građani besni

Litvanija je uvela novi zakon o alkoholnim pićima kojim je donja granica za njihovo konzumiranje pomerena s 18 na 20 godina, reklamiranje alkohola zabranjeno, a radno vreme prodavnica koje prodaju alkoholna pića skraćeno.

Zakon je na snazi od 1. januara i izazvao je velike kontroverze u toj baltičkoj zemlji, čijih 2,9 miliona stanovnika spadaju među najveće potrošače alkoholnih pića.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, konzumacija alkohola u Litvaniji po glavi stanovnika je tokom deset godina porasla za 22 odsto - 2006. su Litvanci konzumirali 14,9 litara čistog alkohola godišnje, a 2016. je ta cifra iznosila 18,2 litara. Vlasti su smatrale da su neophodne drastične mere.

"Morali smo da učinimo nešto. Alkoholizam čini Litvaniju neprivlačnom za strane investicije i turizam", rekao je ministar zdravlja Aureljus Veriga, jedan od glavnih pristalica zakona.

Posebno je šokantno, naveo je Veriga, da "trećina osoba od 15 i 16 godina redovno pije alkohol".

Sa stopom samoubistava od 36 na 100.000 ljudi, Litvanija prednjači u Evropi, a istraživanja pokazuju da je stopa samoubistava među alkoholičarima konstantno visoka.

Veriga je postao ministar 2016, posle pobede na izborima Unije farmera i zelenih. Ta stranka je uvela nekoliko konzervativnih izmena u zakone o porodici, uprkos protestima javnosti i neslaganja koalicionih partnera.

Predsednica: Ovo me podseća na Srednji vek

Javnost je loše primila zakon, neki kolumnisti predlažu cenzuru klasične literature koja opisuje ispijanje alkohola. Čak je i predsednica Dalija Gribauskajte pozvala da se zakon izmeni.

"To me podseća na Srednji vek i pravi ogromnu štetu međunarodnom imidžu i reputaciji Litvanije", rekla je predsednica.

Jedan litvanski analitičar je za vladajuću partiju rekao da "nema identitet osim krstaškog pohoda protiv stvari koje ljudi stavljaju u usta".

Verigu sve to ne potresa mnogo.

"Niko neće rešiti probleme umesto nas. Moramo pomoći novoj generaciji da odraste ne misleći da je alkohol glavni faktor koji ujedinjava i održava naše društvo", tvrdi on.Lit

Nema komentara.

Ostavi komentar

Najčitanije