Naslovna  |  Zabava  |  Zanimljivosti  |  AFP o kineskim turistima: Za 173 odsto ih više u Srbiji
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Zanimljivosti

23. 01. 2018.

Izvor: Beta

AFP o kineskim turistima: Za 173 odsto ih više u Srbiji

Kineski turisti su veliki potrošači, a procenjuje se da će broj turista iz Kine koji posećuju Evropu biti povećan za skoro 70 odsto u narednih pet godina, zbog čega evropske zemlje "pompezno" dočekuju kineske goste, piše agencija Frans pres. Broj kineskih turista koji su 2016. posetili Srbiju, povećan je za 173 odsto, navodi AFP.

Ukupno 12,4 miliona kineskih turista, uglavnom posredstvom organizovanih turističkih grupa, posetilo je Evropu 2017. godine, pokazali su podaci Evropske turističke komisije (ETC).  

U Evropi bi broj posetilaca iz Kine mogao da dostigne 20,8 miliona do 2022. godine, ocenjuje Kineska turistička akademija (CTA).  

"Kinezi su pre nekoliko godina dolazili u Evropu isključivo zbog kupovine. Sada su sve više zainteresovani da upoznaju kulturu i prirodu", rekao je predsednik CTA Dai Bin za agenciju AFP u Veneciji, gde je promovisan početak projekta "Godina turizma između EU i Kine".  

Kina je najveće svetsko tržište za inostrani turizam, piše Frans pres, dodajući da 129 miliona Kineza koji turistički putuju u inostranstvo čini jednu petinu ukupnog broja turista u svetu.  

AFP navodi i da kineski turisti troše dvostruko više novca od američkih turista. Turisti iz Kine su u 2016. godini potrošili 261 milijardu dolara, dok su turisti iz SAD potrošili 123 milijarde dolara u istoj godini.  

Predsednik CTA je takođe izrazio nadu da će "Evropa olakšati izdavanje viza kineskom narodu".  

"Za brojne istočnoevropske zemlje to je na primer lako. Ali je veoma teško u drugim (državama). A kada kineski turisti dođu u Evropu, oni žele da posete više zemalja, a ne samo jednu", rekao je Dai.  

Broj kineskih turista koji su 2016. posetili Srbiju, povećan je za 173 odsto, a Crnu Goru skoro 90 odsto, navodi AFP.  

Prema podacima ETC, Francuska je najpopularnija turistička destinacija među Kinezima, a zatim Nemačka i Italija.  

Poslednjih godina Kinezi sve više posećuju istočnu Evropu ne samo zbog jednostavnijeg izdavanja vize ili odluke da ukinu vize za državljane Kine i jeftinih letova, već i zbog bezbednosti posle niza terorističkih napada koji su poslednjih godina pogodili Francusku i Nemačku, navela je agencija Frans pres.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Najčitanije