Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Zanimljivosti

24. 11. 2017.

Izvor: Hina

U Beču otvoren Betovenov muzej

Muzej Ludviga van Betovena u bečkom devetnaestom okrugu, koji daje sveobuhvatan uvid u život i djelo slavnoga nemačkog skladatelja, otvoren je za struku, a od subote će biti otvoren za javnost, najavio je Mati Buncl, direktor Muzeja grada Beča, u čijem je sastavu novi muzej.

"Ovo je jedan o velikih projekata Muzeja grada Beča, napravljen sa srcem u saradnji s mnogim partnerima, a za sve nas bio je veliki izazov", rekao je Buncl.

Dodao je da su život i delo Ludviga van Betovena nerazdvojeno povezani s Bečom, gde je došao 1787. da studira i uči muziku kod Mocarta, ali se nakon samo dve nedelje vratio u Bon, jer mu je majka bila na samrti. Pet godina posle vratio se u Beč gde je stvorio najvažnija remek dela i gde je ostao do smrti.

"Novi muzej nudi svojevrsnu sintezu muzike i ličnih predmeta muzičkog genija, te rasvetljava njegov život i delo s najnovijeg naučlnog stajališta", rekla je kustos Liza Nogler-Gertel ocenjujuči da je to nova atrakcija Beča.

Muzej obuhvata zbirku rukopisa, instrumenata i klavir na kojem je Betoven svirao, nekoliko njegovih bista, knjige, fotografije, nameštaj, umetničke slike, originalna pisma, konverzacijsku beležnicu pomoću koje se sporazumevao kada je potpuno ogluveo i druge predmete koji su pripadali tom kompozitoru 19. veka.

Za obnovu muzeja, koja je trajala pet godina, ukupno je utrošeno 750.000 evra. Taj izuzetni projekat, prema rečima direktora, ostvaren je u saradnji Muzeja grada Beča i mnogih kulturnih institucija.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Najčitanije