Naslovna  |  Zabava  |  Zanimljivosti  |  Da Vinčijeva slika prodata za rekordnih 450 miliona
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Zanimljivosti

17. 11. 2017.

Izvor: Beta

Da Vinčijeva slika prodata za rekordnih 450 miliona

Slika Leonarda da Vinčija prodata je na aukciji u Njujorku za 450,3 miliona dolara i tako postala najskuplja slika na svetu.

Na kraju jučerašnje licitacije u njujorškoj aukcijskoj kući Kristi, slika "Salvator Mundi", odnosno "Spasitelj sveta", poslednje Leonardnovo delo u privatnoj kolekciji, daleko je nadmašila prethodnog rekordera, Pikasovu sliku "Žene iz Alžera (verzija nula)" koja je 2015. godine prodata za 179,4 miliona dolara.

Ulje na platnu prikazuje Hrista koji drži kristalnu kuglu i jedno je od dvadeset očuvanih Da Vinčijevih dela u rukama privatnih kolekcionara. 

Aukcijska kuća je sliku dimenzija 65 puta 45 centimetara procenila na 100 miliona dolara. "Salvator Mundi" je 1958. godine kupljen za 45 funti, mnogo pre nego što je 2005. nesporno priznat kao Leonardovo delo.

Nadmetanje je počelo od 70 miliona dolara, a cena je podizana 53 puta do 400 miliona, odnosno 450,3 sa svim pratećim troškovima. Slika je do sada bila u vlasništvu ruskog milijardera Dmitrija Ribolovljeva, oligarha i vlasnika fudbalskog kluba Monako.

On ju je za 127,5 miliona dolara kupio od švajcarskog trgovca umetninama Iva Buvijea, koji ju je sam platio 80 miliona.

Od tada su Ribolovljev i Buvije u sudskom sporu, a ruski milijarder optužuje Buvijea za prevaru.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Najčitanije