Naslovna  |  Zabava  |  Zanimljivosti  |  Slika Leonarda da Vinčija na aukciji za 100 miliona dolara
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Zanimljivosti

11. 10. 2017.

Izvor: Hina

Slika Leonarda da Vinčija na aukciji za 100 miliona dolara

Poslednja slika italijanskog umetnika Leonarda da Vinčija u vlasništvu privatnog kolekcionara biće prodata u Njujorku 15. novembra na aukciji koju organizuje kuća Kristi. Slika je procenjena na oko sto miliona dolara.

"Spasitelj sveta" ("Salvator Mundi"), slika Hrista koja pokazuje izuzetno majstorsko umeće, dugo se smatrala kopijom, ali su stručnjaci kasnije potvrdili njenu autentičnost.

Do danas je sačuvano manje od 20 platana Leonarda da Vinčija, renesansnog slikara, čiji je opus bio cenjen još tokom njegovog života, navodi Kristi. Uz "Salvator Mundi", sve slike su u vlasništvu muzeja i galerija.

"Za aukcijske stručnjake, ovo je Sveti gral", rekao je na medijskom predstavljanju slike Loik Guze iz te kuće.

Slika će pre aukcije biti izložena u Hong Kongu, San Francisku i Londonu, odakle putuje u Njujork gde će je javnost moći videti pre aukcije.

Slika skromne veličine 65 x 45 centimerata je restaurirana i nakon izložbe o Da Vinčiju u londonskoj Nacionalnoj galeriji 2011-2012, zadnji put je prodata evropskom kolekcionaru čiji identitet nije poznat.

na istoj aukciji biće ponuđena i slika "Sixty Last Suppers" američkog umetnika Andija Vorhola koju čini šezdeset reprodukcija Leonardove "Poslednje večere", a procenjuje se na 50 miliona dolara.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Najčitanije