Naslovna  |  Zabava  |  Zanimljivosti  |  Sastojak piva koji podiže raspoloženje, a nije alkohol
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Zanimljivosti

02. 10. 2017.

Izvor: Hina

Sastojak piva koji podiže raspoloženje, a nije alkohol

Pivo opušta, ali ne samo zbog alkohola, već zbog još jednog sastojka - hordeina, koji aktivira centar za nagrađivanje u mozgu na sličan način poput dopamina.

Studija nemačkih naučnika pokazala je da upravo hordein iz piva može biti odgovoran za podizanje raspoloženja na način da aktivira ključni dopaminski receptor.

Oni tvrde da hordein na mozak deluje na sličan način kao hormon sreće, te da i hordenin i domapin stimulišu takozvani dopaminski receptor D2 u mozgu.

Potrebno je još otkriti može li količina hordeina sadržana u pivu proizvesti osetan učinak na centar za nagrađivanje. Dosadašnji rezultati upućuju na to da bi hordein mogao uvelike pridoneti poboljšanju raspoloženja osobe koja konzumira pivo.

Za osećaj opuštenosti i dobre volje odgovorni su kombinacija alkohola i hordeina, smatra naučnica Monika Pišecrider, jedna od autorki istraživanja. Podseća i da sličan efekt na mozak kao hordein ima salsolinol, sastojak čokolade.

''Iznenadilo nas je da supstanca u pivu može da aktivira dopamin D2 receptor, posebno zato što nismo posebno pratili hranjive stimulante,'' dodala je ona.

Naučnici sada nastoje da ustanove koliko je hordeina u pivu i koliko ga stiže u mozak. Naime, još uvijek nije poznato je li razina hordeina u pivu dovoljna da izazove ovaj efekt. Zasad se samo zna da supstancija sama po sebi ima određenu ulogu.

Autorka istraživanja kaže da na dobru volju pojedinca ne utiče samo jedan sastojak hrane ili pića, već je uglavnom reč o kombinaciji.

No, naučnici upozoravaju da alkohol ima i suprotno, depresivno delovanje te može da poremeti misli, ravnotežu, čak i mentalno zdravlje. Višak alkohola može biti izuzetno štetan.

Nema komentara.

Ostavi komentar