Naslovna  |  Zabava  |  Zanimljivosti  |  Pušači u kasnijim godinama fizički slabiji od vršnjaka
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Zanimljivosti

28. 08. 2017.

Izvor: Hina

Pušači u kasnijim godinama fizički slabiji od vršnjaka

Stariji pušači imaju veće izglede da budu krhkiji od vršnjaka koji nikad nisu pušili ili su bivši pušači, pokazuje nedavno istraživanje.

Naučnici su proučavali Britance starije od 60 godina koji nisu pokazivali simptome stanja u kojem je telesna snaga manja i zbog kog su te osobe ranjivije i lakše postanu nemoćne u slučaju bolesti ili povrede poput pada.

Nakon četiri godine praćenja ispitanika pokazalo se da su pušači imali 60 odsto veće izglede da postanu ranjiviji od drugih učesnika ispitivanja koji nisu pušili.

Oni koji su u prošlosti prestali da puše nisu imali isti rizik, što sugeriiše da prestanak pušenja ima verovatne koristi čak i kasnije u životu", kazao je vođaj studije Gotaro Kodžima sa Univerziteta u Londonu.

Iako je ta krhkost povezana sa starenjem, nije neizbežna. Njeni simptomi su gubitak težine, slabost, sporiji hod, nizak nivo tesne aktivnosti i smanjena mišićna masa. Krhke starije osobe imaju veći rizik od padova, fraktura, hospitalizacija i smanjenja mentalnih sposobnosti.

Britansko istraživanje obuhvatilo je 2.542 starije osobe. Na početku istraživanja 56 odsto učesnika opisano je kao snažno i nisu imali nijedan znak krhkosti, a ostali su imali jedan ili dva simptoma, ali nedovoljno da bi ih se uključilo u grupu fragilnih osoba. Bivših pušača bilo je 1.113, a sadašnjih 261.

Pušači su imali povećani rizik fragilnosti čak i kad su naučnici uzeli u obzir druge činitoce koji mogu igrati ulogu poput godina, pola, konzumiranja alkohola, obrazovanja, prihoda i kognitivnih funkcija.

Bivši pušači, čini se, nisu imali povećani rizik od krhkosti, nezavisno od toga jesu li prestali da puše pre mnogo godina.

Slika je bila drugačija kod onih koji su patili od hronične opstruktivne bolesti pluća (KOPB), uobičajene komplikacije pušenja, koja je povezana s povećanim rizikom neravnoteže, slabosti mišića, slabljenja kostiju, nesvestica i padova. Naučnici su zaključili da pušači imaju veće izglede da razviju fragilnost zbog KOPB-a, a ne zbog samog pušenja.

Studija daje pušačima još jedan razlog da prestanu da puše, kaže dr. Timu Niranen s Bostonskog univerziteta.

"Osim što izaziva rak, pušenje može oštetiti srce, pluća, krvne žile, usnu šupljinu, reproduktivne organe, kosti, kožu i oči”, kaže Niranen koji nije bio uključen u studiju.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Najčitanije