Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Zanimljivosti

24. 08. 2017.

Izvor: Anadolija

Trgovac novac ne broji, već stavlja na vagu

Nuri Kara iz turske prestonice Ankare, trgovinom se bavi duže od dve decenije. Međutim, ono što ga čini drugačijim od ostalih trgovaca je to što Kara novac ne broji, već ga vaga.

Kara je jedan od trgovaca kojem je dosadilo da broji kovanice, pa je osmislio metoda metod koji će mu pomoći da izbroji novac. Tako je počeo da meri na vagi metalni novac u svim apoenima, kako bi izračunao kolika je njegova vrednost u težini jednog kilograma.

Ovaj trgovac ističe da je tokom 22 godine bavljenja ovim poslom za njega veliki problem predstavljalo to što mora da broji kovanice. Kako je rekao, posle radnog dana teško bi mu padalo broji stotine i stotine novčica, što mu je oduzimalo mnogo vremena.

“Zaista mi je to teško padalo i onda sam počeo da razmišljam šta mogu da uradim kako bi sebi olakšao. Sinula mi je ideja da ih merim”, rekao je Kara.

Prvo je izračunao koliko vredi 10 grama jedne kovanice, a na osnovu toga izračunao i koliko vredi hiljadu grama, odnosno jedan kilogram.

“Sada stavim novac na vagu i vrlo lako mogu da izračunam koliko kovanice vrede. Na kraju dana kovanice podelim u kese i izmerim ih. Sve to traje nekoliko minuta. Mnogo manje nego ranije”, ispričao je dosetljivi trgovac.

Dodao je da ovu metodu koristi već sedam godina i da mu je mnogo lakše.

“Jedan kilogram kovanica u apoenima od 5 kuruša (kuruš: stoti deo turske lire) vredi 17,25 turskih lira. Kilogram apoena od 10 kuruša iznosi 31,80 liru, a kilogram apoena od 25 kuruša iznosi 62,50 turskih lira. Kilogram kovanica od jedne lire iznosi 121,70 turskih lira. Vrlo je jednostavno”, objasnio je ovaj trgovac.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Najčitanije