Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Zanimljivosti

21. 08. 2017.

Autor: Uroš Urošević Izvor: Boom 93

Sine, donela majka magnete

Letovanja i godišnji odmori bliže se kraju. Pojedine agencije za ispitivanje javnog mnjenja pokušavaju da utvrde kakve su navike i želje srpskih turista. Postavlja se pitanje postoji li univerzalni ključ za kvalitetan odmor i letovanje. Ukusi su, svakako, različiti, kao i dubina džepa da se sebi i porodici priušti željeno. Iako je novac nezaobilazan uslov da se tokom leta izvučete iz grada, šta je još nužno uraditi da bi se dobro odmorili? Evo jednog ličnog osvrta.

Statistika kaže da je magnet omiljeni suvenir sa putovanja skoro svakom drugom građaninu Srbije. Svaki deseti ipak više voli privezak za ključeve, pokazuju rezultati istraživanja agencije Smart Plus Research.

Magnet je bio moj omiljeni suvenir dok od majke nisam počeo svake godine da dobijam na desetine magneta sa ilustracijama grčkih primorskih sela. Da mi je zid u kuhinji od aluminijuma, mogao bih čitavog da ga prekrijem.  

-Pomeri ga malo levo... odlično, da nema dve Lefkade u tom redu.

Više od 17% ispitanika reklo je da ne voli suvenire, oko 5% njih preferira snežne kugle, a svaki peti odgovorio je "nešto drugo".

Sećam se da sam jednom prilikom u Bugarskoj kupio simpatičnu “snežnu kuglu” sa delfinom. Godine su učinile da tečnost u kugli iz nekog razloga dobije tamno braon boju, tako da ovaj suvenir ne samo da ne budi bilo kakva lepa sećanja već ti dođe da povratiš čim ga vidiš. Bacio sam “delfina” u neku kesu sa na hrpu sa ostalim starudijama na tavanu. Strah me je ako bacim u kontejner ona tečnost iz kugle mogla da se prospe i eventualno izazove poremećaje u ekosistemu. Odgovorno.

Na pitanje šta najviše vole da rade na plaži, najveći broj srpskih turista, 75 odsto je odgovorilo da voli da se kupa. Potom slede i sunčanje i ležanje ispod suncobrana, dok po 30 odsto voli i ispijanje pića u kafiću i čitanje knjige.

Mnogo volim da se kupam, mnogo volim da ležim ispod suncobrana, pa onda i izvan suncobrana i obožavam da čitam knjigu. Volim sve što vole mladi, ali kafu pijem samo kad Grkinja dođe da naplati ležaljku.

-Koliko ti kafa? Lele, odakle mi 2,5 evra narednih 10 dana da ja i žena srčemo iz iste plastične čaše sa poklopcem i cevčicom dok se ne smrkne. Kupi stvari idemo kod Tsakisa. Kod njega može i kafa za evro.

 Ono što ne volim da čujem na plaži u inostranstvu je srpski jezik. Brate mili, da me maneš sa “gde si zemo”, “odakle si care”, “gde ste smešteni”, nedajbože “ajmo svi večeras u šetnju”.

Ne volim da se socijalizujem na letovanju. Varijanta prva je da mudro ćutim praznog pogleda kad čujem maternji jezik. Druga varijanta u krajnjoj nuždi je:  

-Nijesam ti ja otud, jarane, nego babo nekoć prije rata radio u elektrani uvas, pa nam ostanuo naglasak ukući. Aj’ putuj igumane.

Ove godine četvrtina građana Srbije rešila je da putuje u Grčku tokom odmora, a isto toliko je preskočilo putovanje ovog leta. Posle Grčke najviše se putovalo u Crnu Goru (7,5 odsto), 5,6 odsto je letovalo u Srbiji, a 2,6 odsto u Hrvatskoj. Manje od 2 odsto ispitanika odlučilo se ove godine za Tursku, Italiji ili Španiju, a manje od 1 odsto za Egipat i Tunis.

Okej, u Egipat i Tunis neću jer sam čuo da ponekad umesto Despacita zaređa mix AK-47 i zastave M70 na plaži. Podržavam ja izvoz domaćih proizvoda, ali samo u rafovima prodavnica.  Uostalom, Despacito još i imaš veće šanse da preživiš.

U Italiju smo išli dok je tašta radila u nekoj piceriji tamo, pa je to bilo blizu mora i bilo nam je super i bili smo u Lido di Jesolo gde je sve vrhunski ili kako još vole da kažu -  mondensko letovalište. I tako, dok je trajala ta srećna koincidencija bilo je i Italije.

U Crnu Goru neću jer u Sutomore i Budvu ima više Požarevljana nego kamenja na plaži u Baru. Nije ono –nema vode, visoka cena za ono što dobijaš, itd. Poštujem ja sve i razumem i volim, ali jednostavno mi nije Montenegro gušt.

U Hrvatsku neću da idem jer ne verujem da bi mi bilo prijatno. Još mora čiste vode da protekne Savom da bi se isprala sva mržnja iz prošlosti.

Bugarska je odličan izbor za sve koji žele pristojan i jeftin odmor, bez izvoljevanja. Tuš, toalet, soba, kreveti, televizor radi da dete gleda crtani, rešo za kafu, ima i bazen u hotelu i doručak - švedski sto. Sasvim dovoljno. Samo. u menjačnici vole da zeznu i talasi su im ludački na plaži. Nije za one gumene  roze flamingose. Ma, nije za ljude. Prošao sam sa modricama, a crvena zastava (opasno more) zna da zaređa po nekoliko dana.  

Grčka je vrh za sve pare i dovoljno je blizu. Svaka destinacija van prstenja je pun pogodak i mesta koja nisu jedno od prva tri izbora inostrane huliganske omladine. Da smaram o Grčkoj, neću. Sto odsto je sigurno da vam je jednom zapalo da budete kod Kostasa, kako se zove svaki drugi izdavalac apartmana pri moru. Giros je ovde bio 2,70, ima onaj zapušteni lik pored šetališta što prodaje litar maslinovog za 5 evra.... Opšta mesta. Važno je samo isključiti mozak, a Grčka pruža sve preduslove za to pod uslovom da ste ugasili mobilni telefon i ne škljocate selfije, slike svojih kolena i nožnih prstiju u pesku i ostale nikom zanimljive fotografije na kojima se kao super provodite. Svima jasno, najbolji provod i odmor je kada ne razmišljaš o tome da to podeliš s drugima.

Neću zaobići letovanje u Srbiji. Ono može zaista da bude dobro. Sve što bi trebalo je da uradite je da pronađete mesto koje ne hvata vašu mobilnu mrežu i komšiluk koji ljubomorno čuva šifru za internet. Televizor bi trebalo da prekrijete mušemom da iz njega ne iskaču glave političara. Poželjno je da nema smarača koji vole da bistre međunarodne odnose i unutrašnju političku situaciju. Takođe, vrlo je bitno da mesto nije prenatrpano ljudima, još bolje da je negde u prirodi, da ima bazen ili bude pored reke u kojoj može da se kupa. Može i s porodicom, a može i kao Dragan Maksimović u filmu “Mi nismo anđeli”.

 – Sloboda, čoveče, sloboda!   

Nema komentara.

Ostavi komentar

Najčitanije