Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Zanimljivosti

25. 07. 2017.

Izvor: Hina

Majkl Felps se trkao s velikom belom ajkulom

Američki plivač Majkl Felps, sportista sa najviše olimpijskih medalja, trkao se na 100 metara s velikom belom ajkulom, a snimak trke emitovaće "Discovery Network", piše BBC.

Iako Felps predstavlja vrhunac ljudskih atletskih sposobnosti, on može da pliva najbrže osam do deset kilometara na sat, sporije od ajkule.

Kako bi pojačao svoje izglede, američki plivač u trci održanoj u Južnoj Africi imao je monoperaje, što je znatno povećalo njegovu brzinu.

To ipak nije pomoglo ni da približno dostigne brzinu od 25 kilometara na sat koliko na mahove može da pliva velika bela ajkula.

Naravno, plivač nije u vodi bio "u tačno isto vreme" s morskim psom iz sigurnosnih razloga, navodi BBC.

Ljudi već dugo pokušavaju da se nadmeću sa opasnim životinjama, često sa upravo onima za koje znaju da su daleko brže.

Čine to zbog novca, kako bi privukli pažnju javnosti na neko pitanje, radi spektakla, a možda i nerealnog osećaja za ljudske sposobnosti.

Brajan Habana, jedan od najbržih igrača rugbija, odlučio je 2007. godine da se nadmeće s najbržom kopnenom životinjom - gepardom, na događaju pod pokroviteljstvom organizacije za zaštitu prirode.

Habana je brz, ali ne kao Jusein Bolt. On 100 metara istrči za 10,4 sekundi, a Boltov svetski rekord iznosi 9,58 sekundi.

Ali, 23-godišnji Habana, u želji da podigne svest o ugroženosti geparda, pomislio je da ima šanse.

Geparda je motivisala obešena janjeća noga koju je jurio, a Habana, koji je dao sve od sebe, imao je prednost pri startu.

Završnica je bila tesna, ali je gepard ipak prvi prešao ciljnu crtu. Habana je zatražio ponavljanje trke i uverljivo izgubio.

Italijanski plivač Filipo Manjini, bivši svetski prvak u u slobodnom stilu na 100 metara, trkao se 2011. s dva delfina u bazenu u okolini Rima.

S obzirom na očiglednu prednost morskih sisara, Manjini je morao da prepliva samo jednu dužinu bazena a delfini dve, ali ni to nije pomoglo i Italijan je poražen.

Džesi Ovens, crni američki trkač, pobedio je u nizu trka 1936. na Olimpijskim igrama u Berlinu pred Adolfom Hitlerom koji se nadao da će igre pokazati superiornost arijevske rase.

Ovens je bio suočen s finansijskim problemima po povratku u domovinu, gde je još uvek bio raširen rasizam a njegov sport neprofesionalan te se pred publikom utrkivao s konjima.

Navodno bi startni pištolj opalio blizu glave konja što bi životinju preplašilo i kratko omamilo, a njemu omogućilo da prvi krene. Iako je ta strategija uglavnom bila uspešna, Ovens nije uvek pobeđivao.

Kasnije mu se otvorilo više tokom vlasti predsednika SAD-a Ajzenhauera imenovan je za sportskog ambasadora.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Najčitanije