Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Zanimljivosti

13. 01. 2011. Izvor:B92

Tajna Mona Lize u njenim očima?

Posle pet vekova misterija Mona Lize i njenog osmeha je otkrivena. Đokondine oči kriju poruku ispisanu sićušnim brojevima i slovima, otkrivaju istraživači.

Dama koju je naslika Leonardo da Vinči i koja vekovima opčinjava istoričare umetnosti tajnu krije zapravo u svojim očima, tvrde stručnjaci.

"Verujemo da u očima Mona Lise stoje dva slova. U levom slovo L, i u desnom slovo S. Primetili smo i broj 72 ispod mosta na desnoj strani pozadine", kaže istraživač u nacionalnom komitetu za kulturno nalseđe Stefanija Romano.

Ovi simboli nisu vidljivi golim okom, slikani su tankom četkicom, ali se jasno razaznaju ispod lupe. Prema mišljenju istoričara umetnosti tajasntveni znaci pokazuje zainteresovanost renesansnog majstora za religiju i misticizam.

"Đokonda je najveća misterija i do sada je neborojeno mnogo istraživača pokušavalo da otkrije tajnu njenog osmeha, pejzaža u pozadini, položaja njenih ruku. Neki su čak govorili da ona nije žena već da je transvestit i da je Leonardo da Vinči slikao sebe, upoređujući lice slikara sa modelom. Ipak izgleda da misterija nije u svemu ovome već da je tajna u skrivenim slovima i brojevima", kaže Klaudio Strinati, istoričar umetnosti.

Istoričari ove brojke povezuju sa 1472. godinom kada je u katastrofalnoj poplavi srušen most u Bobiju. Istorijski spisi navode da je most, poznat kao Ponte Gobo ili Ponte vekio (Stari most) srušen 1472. prilikom izlivanja reke Trebije, pa se smatra da je to mesto lokacija gde je Đokonda pozirala Leonadu Da Vinčiju.

Nema komentara.

Ostavi komentar