Naslovna  |  Zabava  |  Trivia  |  Dokumentarac optužuje Simpsonove za rasizam zbog Apua
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Trivia

16. 01. 2018.

Izvor: NME

Dokumentarac optužuje Simpsonove za rasizam zbog Apua

Američki glumac indijskog porekla Hari Kondabolu u novembru je objavio dokumentarac u kojem oštro kritikuje autore animirane serije Simpsonovi, tvrdeći da lik Apua predstavlja uvredljivi, rasistički stereotip. Glumac koji daje glas Apuu – Henk Azarija – obećava da će se Simpsonovi baviti tim problemom u nekoj od narednih epizoda, piše NME.

Autor dokumentarca “Problem sa Apuom”, Hari Kondabolu, rekao je da su ga u detinjstvu, na igralištu uvek zadirkivali imitirajući Apuov akcenat - “Hvala vam, dođite ponovo” ili “Zdravo, gospodine Homer!”.

“Naravno, kada odrastate u Njujorku svi pokušavaju da budu duhoviti. Naučiš kako da zbijaš šale i kako da uzvratiš. Ali teško je odgovoriti na akcenat – kako odgovoriti na akcenat”, upitao je Hari, a prenosi NME.

Priznaje da je i sam bio ljubitelj Simpsonovih, i da je serija imala veliki uticaj na njega. “Apu je bio jedini Indijac na TV-u, i bio kao klinac sam bio srećan što se bilo ko pojavljivao. Naravno da je smešan, ali to ne znači da je njegov prikaz tačan, pravičan, niti pravedan. To poprima dimenzije rasizma, iako ga čak ni ne primećujete dok vam je pravo pred očima”, navodi Hari.

Glumac Henka Azarija je odmah po objavljivanju dokumentarca rekao da je jako uznemiren ako je lik Apua, kojem skoro tri decenije pozajmljuje glas, bilo koga uvredio. Sada najavljuje da će se producenti Simpsonovih osvrnuti na taj problem u nekoj od narednih epizoda.

“Pomisao da je bilo ko, mlad ili star, u prošlosti ili sadašnjosti, maltretiran, zadirkivan ili nešto gore, na bazi Apuovog lika je uznemirujuća. Reč je o liku kojem dajem glas već 29 godina, i to radim sa puno ljubavi, radosti i ponosa. To mi sigurno nije bila namera. Namera mi je bila da nasmejem ljude i donesem im radost. Ako je to bilo kome prouzrokovalo patnju ili bol, to je zaista uznemirujuće”, ističe Azaria.

Dodaje da je jako važno da ljudi iskažu svoj stav o rasnim problemima, i tome ukoliko im se nešto čini nefer, uznemirujuće ili ih čini besnim, tužnim ili povređenim.

“Najvažnije ih je saslušati i pokušati da ih razumere, da se saosećate, što ja trenutno činim. Znam da to rade i autori Simpsonovih, dosta razmišljaju i pričali smo o tome. Definitivno će se obratiti javnosti – možda javno, ali sasvim sigurno kreativno kroz kontekst serije – šta im je dalja namera sa likom Apua”, najavio je Azaria.

Glumac ističe i da Apu nije jednodimenzionalni lik, već da poseduje mnoge kvalitete. Podseća i da su se Simpsonovi u prošlosti koristili prilično oštrim humorom kako bi prikazali republikance, Brazilce, predsednike, direktore srednjih škola, Italijane... –  odnosno da je serija univerzalno uvredljiva, ali ne i napadna.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Najčitanije