Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Trivia

26. 10. 2017.

Izvor: N1

Umro Fets Domino, pionir rokenrola

Fets Domino, jedan od najuticajnijih R&B i rokenrol izvođača pedesetih i šezdesetih godina, umro je u 89. godini. Bio je pevač, tekstopisac, svirao je i klavir, a njegovo delo imalo je veliki uticaj na muziku šezdesetih i sedamdesetih godina.

Američki roker ostao je upamćen po hitovima "Ain't That A Shame" i "Blueberry Hill".

Ovaj muzičar iz Nju Orleansa prodao je preko 110 miliona ploča i imao je veliki uticaj na početke i  razvoj rokenrola.

Njegov debitanski singl "The Fat Man" (1949) prodat je u preko milion primeraka, a mnogi ga smatraju prvim rokenrol albumom u istoriji. Imao je 40 pesama na top-listi 10 najboljih R&B pesama i 11 pesama na top-listi 10 najboljih pop pesama.

Primljen je Rokenrol kuću slavnih 1986. godine.

Fets Domino je bio jedan od prvih ritam i bluz muzičara koji je zadobio širu popularnost među "belom publikom", a njegova muzika je bila najplodnija tokom pedesetih.

Imao je veliki uticaj na muziku šezdesetih i sedamdesetih godina, a sam Elvis Prisli je, predstavljajući ga na jednom koncertu, rekao da: "Ovaj gospodin je imao ogroman uticaj na moje početke".

Živeo je u rodnom Nju Orleansu, koji je retko napuštao, čak i za vreme uragana Katrina 2005. godine. Sa svojom bolesnom ženom ostao je u kući koja je tada potpuno uništena.

Gotovo da i nije nastupao tokom poslednje decenije.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Najčitanije