Naslovna  |  Zabava  |  Trivia  |  "Nemanjići " - srpski GoT ili projekat od nacionalnog značaja
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Trivia

21. 08. 2017. Beograd

Izvor: N1

"Nemanjići " - srpski GoT ili projekat od nacionalnog značaja

Serija "Nemanjići - rađanje kraljevine", u javnosti je brzo dobila poređnje sa serijom Igra prestola, koja je hit u celom svetu. Glumačku i filmsku ekipu na snimanju redovno su obilazile novinarske, i televizijske ekipe, a nisu je zaobišli ni političari. U javnosti je otvoreno pitanje da li je osim medijskog, taj projekat i od nacionalnog značaja?

Od prve do poslednje klape, novija srpska istorija ne pamti veće uzbuđenje pred emitovanje nekog igranog programa, kakvo vlada pred početak serije Nemanjići - rađanje kraljevine. U javnosti očekivano, poneo je epitet srpski "Game of Thrones", a kako se poklapa sa obeležavanjem osam vekova od stvaranja srpske kraljevine i - nacionalni.

"Serija koja će služiti onako, više u dnevno političke svrhe, nego što bi trebalo da prikaže jednu dinastiju, koja je po svemu, hajde da ih ne uvredimo, ali da kažemo veoma filmična. Ali mi se čini da će to odigrati ulogu, koju je možda za vreme uspona Slobodana Miloševića odigrao film Boj na Kosovu, ili ako se sećamo, a mislim da se ona i dalje emituje, tokom profesionalizacije vojske i vladavine Demokratske stranke, serija Vojna Akademija", rekao je novinar Nedeljnika Marko Prelević.

Četiri godine pre emitovanja serije Vojna Akademija, tadašnji predsednik i lider Demokratske stranke, Boris Tadić, posetio je ekipu na snimanju serije "Selo gori a baba se češlja". Sadašnji predsednik nije bio na snimanju serije Nemanjići, ali zato poznaje njihovu lozu

"Dakle, Vukan, Stefan Prvovenčani koji je krunisan rimskom krunom 1217. godine i Rastko Nemanjić", deklamovao je Vučić na TV Happyju u julu ovoe godine. 

Političari ne obilaze samo gradilišta, već i filmske radnike. Početkom avgusta gradski menadžer Goran Vesić, došao je da vidi kako protiče snimanje serije Nemanjići, a četiri dana kasnije i ministar vojni Aleksandar Vulin.

"Upravo Javni servis treba da okupi i ostale nacionalne institucije, pa kakva je i Vojska Srbije, da daju svoj doprinos da ostalim generacijama ostavimo istorijsko viđenje, ali istorijsko viđenje iz naših očiju, istoriju kakvu smo je mi doživeli, istoriju kakva ona jeste, istoriju koja treba da ponese poruku", rekao je Vulin obilazeći ekipu koja radi na seriji.

Poruka serije Nemanjići, prema rečima njenih tvoraca je da određene događaje približi širokom auditorijumu.

"Reč je o autentičnim istorijskim ličnostima, o autentičnim događajima. Dakle ne može da se odstupi od nečega, počevši od dekora, kostima, ali i do toga što je jedna elementarna osećajnost srednjeg veka. To je bio jedan delikatan zadatak za pisca i on se mnogo trudio da to dočara. Naravno uvek će progovoriti i naše vreme, pa možda je to i dobro, možda je i prirodno", kaže istoričarka Smilja Marjanović Dušanić.

"Verujem da će svako bude gledao seriju praviti izvesna poređenja - Srbija onog vremena sa Srbijom ovog vremena i da će tu biti veoma zanimljivih stvari, koje će publika moći prvi put da otkrije i samim tim bude interaktivna u odnosu na ceo taj sadržaj", smatra urednik Kulturno-umetničkog programa Radio-televizije Srbije Nebojša Bradić.

Da li će scenario, nagrađen sa pola miliona dinara, opravdati očekivanja saznaćemo krajem godine za kada je najavljen početak emitovanja.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Najčitanije