Radio Boom93 :: Zabava http://www.boom93.com/zabava/rss.html sr http://www.boom93.com/img/logo.png Radio Boom93 :: Zabava http://www.boom93.com/zabava/rss.html Preminula kraljica soula Areta Frenklin http://www.boom93.com/zabava/muzicke-vesti/49911/preminula-kraljica-soula-areta-frenklin.html Kraljica soula, američka pevačica Areta Frenklin (76) preminula je danas u svom domu u Detroitu, saopštila je njena predstavnca za štampu Gvendolin Kvin, prenosi agencija AP. ]]>

Pevačica je, kako je saopšteno, izgubila dugogodišnju borbu sa rakom pankreasa.

Poslednji put je nastupila u novembru 2017, na koncertu u organizaciji fondacije za borbu protiv side britanskog muzičara Eltona Džona.

Areta Frenklin jedna je od najuglednijih pevačica u američkoj istoriji.

U karijeri je dobila 18 Gremija uključujući onaj za životno delo, kao i Nacionalni orden za umetnost, Predsednički orden slobode i članstvo u Kući slavnih rokenrola.

Njeni najveći hitovi su "(You Make Me Feel Like) A Natural Woman", "Chain of Fools", "Freeway of Love" i "Respect".

]]>
Thu, 16 Aug 2018 16:17:00 +0100 Muzičke vesti http://www.boom93.com/zabava/muzicke-vesti/49911/preminula-kraljica-soula-areta-frenklin.html
Jadransko more svake godine sve toplije http://www.boom93.com/zabava/multimedia/49851/jadransko-more-svake-godine-sve-toplije.html Prosečna temperatura vode u Jadranskom moru svake godine poraste za 0,6 stepeni Celzijusovih, saopštili su iz Instituta za biologiju mora u Kotoru. ]]>

U saopštenju se navodi da to pogoduje razvoju invazivnih biljnih i životinjskih vrsta.

"Tu su, pre svega, ribe, rakovi i drugi morski organizmi, koji u najvećem delu negativno utiču na morski ekosistem, a jedan od presudnih faktora jeste i povećanje temperature morske vode", kaže se u saopštenju.

Iz Instituta za biologiju mora dodaju da nove, otpornije, životinjske vrste potiskuju domicilne i samim tim čine štetu u ribarstvu jer zauzimaju prostor domaćim vrstama.

]]>
Tue, 14 Aug 2018 11:25:00 +0100 Multimedia http://www.boom93.com/zabava/multimedia/49851/jadransko-more-svake-godine-sve-toplije.html
Najbolji grad za život je Beč http://www.boom93.com/zabava/zanimljivosti/49846/najbolji-grad-za-zivot-je-bec.html Beč je grad koji je najbolji za život po analizi Ekonomist intelidžensi junita (EIU), dok je najmanje pogodan za život Damask u Siriji, prenosi BBC. ]]>

Prema godišnjem izveštaju istraživačke službe britanskog lista Ekonomist, među prvih 10 gradova pogodnih za život su Melburn, Osaka, Kalgari, Sidnej, Vankuver i Kopenhagen.

Faktori koji utiču na rangiranje 140 gradova su, između ostalog, politička i socijalna stabilnost, bezbednost, zdravstvena zaštita i obrazovanje.

Prema Ekonomistu, grad u kojem je najmanje pogodno živeti je ratom razoreni Damask u Siriji.

Među preostalih deset najlošijih gradova za život su Daka, Lagos, Karači, Alžir, Dakar. Kriminal, terorizam i rat su faktori koji su uticali na to da ovi gradovi budu loše rangirani, navodi se u analizi.

]]>
Tue, 14 Aug 2018 11:08:00 +0100 Zanimljivosti http://www.boom93.com/zabava/zanimljivosti/49846/najbolji-grad-za-zivot-je-bec.html
Ovogodišnji Nišvil oborio sve dosadašnje rekorde http://www.boom93.com/zabava/muzicke-vesti/49842/ovogodisnji-nisvil-oborio-sve-dosadasnje-rekorde.html Nišvil džez festival oborio je dosadašnje rekorde po broju posetilaca, programa, izvođača i koncerata, zbog čega bi državne institucije trebale da pruže veću podršku njegovom finansiranju, ocenili su organizatori tog festivala. ]]>

Prema njihovim procenama, za deset dana festivala kroz Nišku tvrđavu je prošlo više od 200.000 posetilaca, na 20 festivalskih bina održano je 250 programa, nastupilo je 1.000 izvođača, a koncerte je održalo 157 muzičkih sastava. 


Pored toga, prikazano je 100 filmova, odigrano 20 predstava i održano 20 radionica. 

"Imam to zadovoljstvo da kažem da smo oborili brojne rekorde, da nismo imali incidente i da je publika bila nikad bolja, nikad brojnija. Ne bih da licitiram koliko je bilo ljudi na glavnom stejdžu poslednje večeri festivala, ali siguran sam da je više od deset hiljada. Takođe, skoro svi stejdževi su oborili dosadašnje posete", rekao je direktor festivala Ivan Blagojević. 

On se zahvalio svima koji su pomogli ovogodišnji Nišvil, pre svega Gradu Nišu i Ministarstvima turizma, kulture i spoljnih poslova i pozvao sve nadležne da iduće godine "malo bolje pogledaju projekte Nišvila", kako bi imali ravnopravan status sa ostalim festivalima koji imaju podršku države. 

"Država posredstvom tri ključna Ministarstva, bar ja tako vidim, kulture, turizma i omladine trebalo bi da nas sagleda do novembra, decembra kroz budžet Srbije i zaštiti nas od pisanja desetine i desetine konkursa i iščekivanja da li će se komisija sastati do početka festivala. To su neki paradoksi koji bi puno pomogli da festival može u januaru da planira koga da dovede i sa kakvom tehnikom da dočeka sledeći festival", kazao je Blagojević. 

On je napomenuo da je "i ove godine održana tradicija da nijedan ministar Vlade Srbije nije došao na festival", a da je ambasador SAD, zemlje koja je postojbina džeza, Kajl Skat bio u gradu za vreme Nišvila. 

"Nadam se da je ovo putokaz i svim ostalim ambasadama, koje nas često zaobilaze, kako treba ispoštovati svoje umetnike kao i svim kulturnim centrima koji nam ne pošalju umetnike", ocenio je Blagojević i dodao da je Džez teatarski festival "sada predstavlja ozbiljan međunarodni festival muzičkih predstava". 

Organizatori su saopštili da je Nišvil pratilo više od 500 akreditovanih novinara iz 150 redakcija, od čega je 20 odsto iz zemalja iz regiona i Evrope i da je u realizaciji festivala posebnu ulogu imalo 350 volontera koji su obavljali različite poslove za učesnike i publiku.

]]>
Tue, 14 Aug 2018 10:32:00 +0100 Muzičke vesti http://www.boom93.com/zabava/muzicke-vesti/49842/ovogodisnji-nisvil-oborio-sve-dosadasnje-rekorde.html
Posle Redforda, i Majkl Kejn ode u penzionere? http://www.boom93.com/zabava/kultura/49836/posle-redforda-i-majkl-kejn-ode-u-penzionere.html "Nisu me još penzionisali, ali osećam da mi se bliži kraj. Ustajanje u 6.30 i učenje napamet dijaloga ustvari nije moja ideja raja..." ]]>

Slavni britanski glumac ser Majkl Kejn, u intervjuu za list Miror, otkrio je da je "svet počeo da mu se zatvara kako se približavao 70. godini života". Onda mu je sa ponudom da se pojavi u njegovom filmu "Betmen: Početak", došao reditelj Kristofer Nolan. Tim filmom, dodaje, ponovo je "započeo" svoju karijeru. 


Kejn je, kako kaže, svoje najbolje filmove snimio upravo u sedamdesetim godinama života, kao i da je zapravo tek u osmoj deceniji započeo novi deo života kao stariji glumac. 

"Kada dođeš do 70. ili 75. godine života misliš da je sve gotovo. Ja sam tada napravio sedam najboljih filmova u kojima sam ikada glumio", rekao je glumac. 

Na tome je ukazao je, zahvalan Kristoferu Nolanu koji ga je angažovao u filmovima "Batman: Početak", "Mračni vitez" i "Prestiž".

"Sviđa mi se taj čovek. Smatram ga svojim srećnom zvezom", istakao je legendarni Britanac, koji je glumio u više od 167 filmova. 

On, međutim, uprkos pomenutom "oživljavanju", kaže da bi uskoro mogao da ode u penziju. 

Kejn i dalje često hoda pomoću štapa, nakon što je u martu slomio članak. Prošle godine je izjavio da je okrenuo zdravijem načinu života, jer se boji oboljenja od karcinoma.

 

Zbog toga je prestao da pije, počeo je da pazi na ishranu, a podrška u svemu mu je pružila supruga Šakira (71). 

Predstojeći filmovi, u kojima ćemo imati prilike da gledamo legendarnog Majkla Kejna su "Kralj lopova" i "Četvoro dece i to".


]]>
Tue, 14 Aug 2018 10:26:00 +0100 Kultura http://www.boom93.com/zabava/kultura/49836/posle-redforda-i-majkl-kejn-ode-u-penzionere.html
Jessie Ware konačno u Srbiji http://www.boom93.com/zabava/muzicke-vesti/49826/jessie-ware-konacno-u-srbiji.html Talentovana i nagrađivana britanska pop pevačica Jessie Ware održaće koncert u ponedeljak 27. avgusta u Rovu kod Vojnog muzeja na Kalemegdanu, u okviru letnje evropske turneje na kojoj promoviše novi album “Glasshouse”. ]]>

Tako će publika u Beogradu moći uživo da čuje pesme poput “Midnight”, “Selfish Love”, “Alone”, “Sam”, kao i hitove sa prethodnih albuma “Say You Love Me”, “Wildest Moments”, “Tough Love”, “Running”, “You & I (Forever)”, “Champagne Kisses”, “Devotion”, “If You're Never Gonna Move” i mnoge druge.

“Glasshouse” je treće studijsko izdanje popularne muzičarke iz Londona, za koje veruje da je njen najvažniji album, a bavi se temama porodice, ljubavi, burnih odnosa i majčinstva. Na novom materijalu sarađivala je sa imenima kao što su Ed Sheeran (Ed Širan), STINT (Stint), Kid Harpoon (Kid Harpun), Felix i Hugo White - The Maccabees (Feliks i Hugo Vajt) i Benny Blanco (Beni Blanko).

Muzičku karijeru Jessie Ware je započela 2009. godine, a tri godine kasnije objavila je debi album “Devotion” koji je bio nominovan za prestižnu muzičku nagradu “The Mercury Prize”. Usledilo je mnoštvo nominacija i nagrada, kao i album “Tough Love” (2014).

Prodaja ulaznica za beogradski koncert Jessie Ware, koji će se održati u ponedeljak 27. avgusta, u rovu ispod Vojnog muzeja na Kalemegdanu, počinje u petak 25. maja. Karte se mogu nabaviti putem “Eventim” i “Gigs Tix” prodajnih mreža, po promo ceni od 2190 dinara za parter i 2790 dinara za VIP tribinu.

]]>
Mon, 13 Aug 2018 16:28:00 +0100 Muzičke vesti http://www.boom93.com/zabava/muzicke-vesti/49826/jessie-ware-konacno-u-srbiji.html
"Pozivamo Bajagu i Hladno pivo da zajedno nastupe" http://www.boom93.com/zabava/muzicke-vesti/49795/%22pozivamo-bajagu-i-hladno-pivo-da-zajedno-nastupe%22.html Organizatori Belgrade Beer Festa pozivaju bendove “Bajaga i Instruktori” i “Hladno Pivo” da naredne godine zajedno nastupe na festivalu. ]]>  

“Žao nam je što je koncert "Bajage i Instruktora "otkazan u Karlovcu, ma koji da je razlog. Kada smo pokrenuli prvi Belgrade Beer Fest, 2003. godine, kao jedne od najzačajnijih intencija festivala stavili smo širenje tolerenacije i politiku pomirenja na ovim prostorima. Ponosni smo na ostvareni rezultat, ogromne posete festivalu iz svih krajeva sveta, a posebno na interakciju ljudi iz neposrednog okruženja države Srbije. Naravno, temelj cele te priče su izvođači. Tokom prethodnih petnaest godina mnogi bendovi iz Hrvatske i regiona su često svirali na našem festivalu, a organizovali smo i veliki koncert "Prljavog Kazališta" u Beogradskoj Areni. Svi naši gosti su bili oduševljeni prijemom publike u Beogradu. Svi oni su bili i biće dobrodošli! Isto tako znamo da puno izvođača iz Srbije ima sjajan doček na mnogim nastupima u Hrvatskoj. Tako da treba i da ostane", poručuju organizatori festivala koji pozivaju oba benda da nastupaju sledećeg leta.

"Bajaga i Instruktori" su na Belgrade Beer Festu nastupali četiri, a "Hladno Pivo" pet puta.

"Nadamo se da će na Belgrade Beer Festu 2019. godine povećati taj broj nastupajući istog dana i tako poslati poruku da rock’n’roll ne poznaje nikakve granice, a muzika spaja ljude", navode organizatori Festivala.

Kako su istakli, ponosni su na ostvareni rezultat, ogromne posete festivalu iz svih krajeva sveta, a posebno na interakciju ljudi iz neposrednog okruženja Srbije, a temelj cele te priče su izvodjači.

Saopštenje Beer festa inače je usledilo pošto je otkazan nastup benda "Bajaga i Instruktori" na Danima piva u Karlovcu zbog pritiska hrvatskih branitelja, i posle saopštenja benda "Hladno pivo", koji je navodno trebalo da bude zamena Bajagi, da neće svirati na toj manifestaciji.

]]>
Mon, 13 Aug 2018 10:00:00 +0100 Muzičke vesti http://www.boom93.com/zabava/muzicke-vesti/49795/%22pozivamo-bajagu-i-hladno-pivo-da-zajedno-nastupe%22.html
"Isti" Dejana Petrovića najbolji dokumentarni film http://www.boom93.com/zabava/kultura/49746/%22isti%22-dejana-petrovica-najbolji-dokumentarni-film.html "Zlatnu mimozu" za najbolji dokumentarni film na 32. Filmskom festivalu Herceg Novi (Montenegro Film Festival) dobio je srpski film „Isti“ reditelja Dejana Petrovića za, kako je navedeno u obrazloženju stručnog žirija, „svež i osoben autorski glas i za ingeniozno korišćenje dokumentaristike u stvaranju majstorske metafore o sudbini čovjeka i pravom značenju pojmova sloboda i identitet“. ]]>

Isti je šesnaestominutni dokumentarni film koji prikazuje svakodnevicu osuđenika i stražara u nekoliko najvećih zatvora u Srbiji. U saopštenju za medije piše da „njegova izuzetna fotografija i unikatna poetika daju pogled na život u zatvoru koji još uvek nije viđen u domaćem dokumentarnom filmu“.

Prikazujući život u zatvoru, Dejan Petrović se bavi temom gubljenja identiteta pojedinca pod uticajem sistema. Uspostavljajući paralelu između zatvorskog i šireg društvenog sistema, ovaj dokumentarac istražuje relativnost ljudske slobode.

Zahvaljujući podršci Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde Republike Srbije film je snimljen u kazneno-popravnim zavodima u Sremskoj Mitrovici, Požarevcu (Zabeli), Nišu, kao i u Kazneno-popravnom zavodu za žene u Požarevcu.

Reditelj/scenarista/producent filma je Dejan Petrović, a njegovi glavni saradnici su direktor fotografije Dragan Vildović, montažer Aleksandar Popović, snimatelj i dizajner zvuka Nikola Cvijanović i kompozitor Vojin Ristivojević.

Dejan Petrović scenarista je i reditelj nekoliko kratkih igranih i dokumentarnih filmova, kao i brojnih promotivnih filmova, reklamnih i muzičkih spotova, kao i emisija za televiziju.

Kvalitete filma Isti prepoznao je i Međunarodni festival dokumentarnog filma u Amsterdamu (International Documentary Film Festival Amsterdam – IDFA), koji je lane ovaj film uvrstio u takmičarski program, u kategoriji kratkometražnog dokumentarnog filma.

]]>
Fri, 10 Aug 2018 10:07:00 +0100 Kultura http://www.boom93.com/zabava/kultura/49746/%22isti%22-dejana-petrovica-najbolji-dokumentarni-film.html
Festival tanga u Novom Sadu http://www.boom93.com/zabava/muzicke-vesti/49745/festival-tanga-u-novom-sadu.html Novi Sad pretvoriće se uskoro u međunarodni grad tanga, pošto će se u njemu održati međunarodni festival ovog plesa u periodu od 23. do 26. avgusta. ]]>

Udruženje "Todo Tango" poziva sve ljubitelje muzike i plesa da posete predstojeći Peti međunarodni festival "Novi Sad - Tango grad", koji će se održati od 23 do 26. avgusta na nekoliko lokacija u Novom Sadu.

Festival obuhvata koncert, naučno predavanje, projekciju dokumentarnih filmova, seminar, plesne večeri i druge sadržaje namenjene ne samo plesačima već i svim ljubiteljima tanga, muzike i plesa, ali i argentinske kulture uopšte, prenosi Tanjug.

U Galeriji Matice srpske, sada već tradicionalno, održaće se "SciTango" - jedinstveno predavanje u kojem se spajaju tango i nauka, a ovogodišnji predavač je dr Roman Balvanović s Instituta za nuklearne nauke "Vinča".

Takođe, u Galeriji Matice srpske, održaće se i projekcije kratkih dokumentarnih filmova na temu tanga. Autor Leonel Mitre svoj čuveni Putujući festival "Cinefilia tanguera" iz Buenos Ajresa dovodi u Novi Sad.

U Novi Sad dolazi i maestro Anhel Korija, jedan od najpoznatijih i najpriznatijih učitelja tanga i koreografa današnjice, kako u Argentini tako i širom sveta. Zajedno s njim, tangerosima će svoje znanje i iskustvo u plesu preneti i maestra Klaudija Sortino iz Italije.

Kruna festivala je koncert "Tamburica tango", na kojem će zajedno nastupiti čuveni Beltango kvintet iz Beograda, inače jedan od najboljih tango orkestara na svetu, i Veliki tamburaški orkestar Radio-televizije Vojvodine, takođe svetskog ranga.

Biće to jedinstvena priliku da se, u Novosadskoj sinagogi, uživa u muzici najvećih argentinskih tango kompozitora na vojvođanski način.

Specijalni gost na koncertu biće mr Ljubinko Lazić, kontrabasista Beogradske filharmonije, a nastupiće i tango instruktori Ana Nauparac Despotović i Dejan Lukić, osnivači udruženja "Todo tango".

Misija, koju udruženje "Todo tango" godinama dosledno sprovodi, jeste da približi tango kulturu što široj publici i zato će se, kao i dosad, festival završiti "Milongom pod zvezdama" na terasi Petrovaradinske tvrđave, gde će podjednako uživati i tango plesači i svi Novosađani.

Festival se održava u saradnji s Galerijom Matice srpske i Jevrejskom opštinom Novi Sad, a uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam, Uprave za kulturu Grada Novog Sada, sponzora i prijatelja.

]]>
Fri, 10 Aug 2018 09:34:00 +0100 Muzičke vesti http://www.boom93.com/zabava/muzicke-vesti/49745/festival-tanga-u-novom-sadu.html
Neočekivani povratak kapetana Pikarda http://www.boom93.com/zabava/kultura/49715/neocekivani-povratak-kapetana-pikarda.html Najpoznatiji kapetan, poznat po brojnim pamtljivim rečenicama i izrazima, Žan-Luk Pikard, vraća se u Zvezdane staze. ]]>

Pored publike, sam glumac Patrik Stjuart, koji tumači ovaj lik, mislio je da je priča o kapetanu Pikardu završena. Ipak, on će ponovo da zaigra u ulozi zbog koje ga obožavaju generacije širom sveta.

Iako još nije poznat naziv serijala, niti datum kada će biti objavljen, vest je potvrdio i sam Stjuart na tradicionalnoj konvenciji "Zvezdanih staza" u Las Vegasu, prenosi Biznis Insajder.

"Uvek ću biti ponosan što sam bio deo “Zvezdanih staza: Nove generacije”. Međutim, kada smo završili snimanje poslednjeg dela 2002. godine mislio sam da je došlo do prirodnog kraja mog života s njima", rekao je glumac.

Stjuart je odigrao ulogu kapetana Pikarda u 178 epizoda koje su se prikazivale između 1987. i 1994. godine. Njegov lik je među najpoznatijim u ovom serijalu, a pojavio se i u četiri filma i to “Star Trek Generations”, “Star Trek: First Contact”, “Star Trek: Insurrection” i “Star Trek: Nemesis”.

"Za mene je to bilo divno iznenađenje i uzbuđen sam što ću da se vratim Žan-Luku Pikardu i da istražujem nove dimenzije lika. Tražim mu novi život i to nakon što sam pomislio da je njegov život gotov", istakao je glumac.

Stjuart je rekao i da je bio naročito ponosan što je kapetan Pikard podstakao mnoge ljude da slede njegov primer i okrenu se nauci.

]]>
Thu, 9 Aug 2018 11:23:00 +0100 Kultura http://www.boom93.com/zabava/kultura/49715/neocekivani-povratak-kapetana-pikarda.html
Ed Širan pred 54.000 fanova u Beču: Najdraži koncert do sada http://www.boom93.com/zabava/muzicke-vesti/49714/ed-siran-pred-54.000-fanova-u-becu-najdrazi-koncert-do-sada.html Trenutno najpopularniji pop izvođač Ed Širan (Ed Sheeran) je u okviru svetske turneje održao prvi od dva rasprodata koncerta u Beču na stadionu Ernst Hapel. ]]>

U utorak je svirao pred 54.000 fanova, a toliko karata je prodato i za koncert u sredu.

Širan je sam na bini 105 minuta svirao najveće hitove, počevši sa "Castle on the hill", a završio je sa "Shape of you".

Oduševljenoj publici poručio je da mu je Austrija omiljena zemlja, a da mu je ovaj koncert trenutno najdraži.

]]>
Thu, 9 Aug 2018 11:09:00 +0100 Muzičke vesti http://www.boom93.com/zabava/muzicke-vesti/49714/ed-siran-pred-54.000-fanova-u-becu-najdrazi-koncert-do-sada.html
Snapchat izgubio tri miliona dnevno aktivnih korisnika tokom drugog tromesečja http://www.boom93.com/zabava/multimedia/49711/snapchat-izgubio-tri-miliona-dnevno-aktivnih-korisnika-tokom-drugog-tromesecja.html Snap, kompanija čiji je Snapchat deo, je objavio da je tokom drugog tromesečja aplikacija za razmenu poruka izgubila tri miliona dnevno aktivnih korisnika. ]]>

Snapchat sada ima 188 miliona dnevno aktivnih korisnika, a servis se bori sa Instagramom za tržišno učešće. Instagram nastavlja da kopira Snapchat funkcije, a prema svemu sudeći korisnici imaju mišljenje da sve što Instagram kopira funkcioniše bolje nego na Snapchatu.


Evan Spiegel, osnivač Snapchata i CEO Snapa, pad broja aktivnih korisnika pripisuje redizajnu aplikacije ranije ove godine. Korisnici su bili nezadovoljni onim što je Snapchat doneo, pa su preko Change.org pokrenuli peticiju da se vrati stari korisnički interfejs.

]]>
Thu, 9 Aug 2018 10:26:00 +0100 Multimedia http://www.boom93.com/zabava/multimedia/49711/snapchat-izgubio-tri-miliona-dnevno-aktivnih-korisnika-tokom-drugog-tromesecja.html
Kazna taksistima u Milanu jer su nosili bermude zbog vrućine http://www.boom93.com/zabava/zanimljivosti/49710/kazna-taksistima-u-milanu-jer-su-nosili-bermude-zbog-vrucine.html Više od 20 vozača taksija u Milanu novčano je kažnjeno zbog nošenja bermuda iako je u tom italijanskom gradu već nedeljama vrućina s temperaturom do 35 stepeni Celzijusa, preneli su italijanski mediji. ]]>

Prema propisu usvojenom 2016. godine, taksisti ne smeju bez obzira na vremenske prilike da nose kratke pantalone, majice bez rukava ili sportsku odeću kao što su trenerke.  

Milanska policija je od početka toplotnog talasa kaznila oko 20 vozača taksija, a kazna iznosi 110 evra.  

Milano je jedna od svetskih prestonica mode, a gradske vlasti smatraju da svi treba da budu pristojno obučeni bez obzira na modne trendove ili vremenske prilike.

]]>
Thu, 9 Aug 2018 10:23:00 +0100 Zanimljivosti http://www.boom93.com/zabava/zanimljivosti/49710/kazna-taksistima-u-milanu-jer-su-nosili-bermude-zbog-vrucine.html
Skraćuje se trajanje dodele Oskara i uvodi nova kategorija http://www.boom93.com/zabava/trivia/49708/skracuje-se-trajanje-dodele-oskara-i-uvodi-nova-kategorija.html Organizatori dodele Oskara objavili su da će zbog slabe gledanosti skratiti na najviše tri sata svečanu dodelu te filmske nagrade koju uživo prenosi televizija, te uvesti novu kategoriju nagrade za popularne filmove. ]]>

U pismu članovima, Upravni odbor američke Akademije filmske umetnosti i nauka navodi da će neki od 24 Oskara biti dodeljen tokom pauze za reklame.  

Promene, koje će se uvesti na svečanosti u februaru 2019, velika su prekretnica u dodeli te najprestižnije nagrade u filmskoj industriji, a uvode se nakon dugogodišnjeg pada gledanosti.  

Dodelu Oskara u martu ove godine u SAD je pratilo samo 26,5 miliona ljudi, najmanje u 90-godišnjoj istoriji dodele nagrade.  

U pismu se ne navode pojedinosti o novoj kategoriji koja će biti uvedena za popularne filmove niti o kategorijama za koje će nagrade biti dodeljene za vreme reklama.  

Dodela Oskara redovno traje gotovo četiri sata.  

"Želimo da proizvedemo zabavan šou od tri sata i da pružimo pristupačnije Oskare za naše gledaoce širom sveta", navodi Upravni odbor.

]]>
Thu, 9 Aug 2018 10:19:00 +0100 Trivia http://www.boom93.com/zabava/trivia/49708/skracuje-se-trajanje-dodele-oskara-i-uvodi-nova-kategorija.html
Danas je Dan mačaka, proslavite ga sa svojim ljubimcima http://www.boom93.com/zabava/zanimljivosti/49690/danas-je-dan-macaka-proslavite-ga-sa-svojim-ljubimcima.html Dan mačaka počeo je da se obeležava 1990. godine kada je Kolin Pejdž, veliki zagovornik dobrobiti životinja, želeo da skrene pažnju na nebrigu o mačkama i sve učestalije eutanazije u to vreme. Danas, vlasnici ali i ljubitelji čupavica, deca i ljudi širom sveta slave njihov dan. ]]>

Iako oni koji ih ne poznaju dovoljno misle da su mace hladne i nezainteresovane, one su pre svega neverovatno nežne i zaštitnički nastrojene prema svojim mladima. Udruženja za zaštitu životinja organizuju tematske događaje i podsećaju na važnost pre svega edukacije na temu dobrobiti mačaka.

Ubrzo nakon osnivanja, Dan mačaka je usvojen od strane Američkog društva za sprečavanje okrutnosti prema životinjama. Oni naporno rade kako bi skrenuli pažnju na broj životinja koje budu spasene svake godine, ali i rastućim problemima u mačijem svetu. Mačke su vrlo bliske sa ljudima – bilo kao kućni ljubimci bilo vekovima nazad, u divljini. Svi oni smešni video klipovi na Internetu – slavu duguju upravo mačkama.

One su milionima ljudi širom sveta donele radost i smeh u živote. Uvek su smatrane božanskom životinjom, bila su posebne za mnoge drevne civilizacije, posebno Egipćane. Mnogi pisci i umetnici su ove životinje koristili kao motive svojih dela, ali su im bile i dragi ljubimci.

Kako da proslavite Dan mačaka? Zagrlite svoju krznenu drugaricu – ako je imate. To je najlakši način da krenete u proslavu njenog dana.

Ako nemate ljubimicu – prošetajte do najbližeg lokalnog skloništa za mace, poigrajte se sa njima, odnesite im simbolične poklone.

Udomite macu – ukoliko imate uslova za to. Zapamtite, mačići će biti lako usvojeni, ali za macu u "zlatnom dobu" vi ste možda poslednja prilika.

]]>
Wed, 8 Aug 2018 12:32:00 +0100 Zanimljivosti http://www.boom93.com/zabava/zanimljivosti/49690/danas-je-dan-macaka-proslavite-ga-sa-svojim-ljubimcima.html
Deseti Ex YU Rock Fest, među gostima Kerber i Vlada Džet http://www.boom93.com/zabava/muzicke-vesti/49679/deseti-ex-yu-rock-fest-medju-gostima-kerber-i-vlada-dzet.html Hard rok bend Kerber, Vlada Džet bend, Vesele osamdesete, Rezervni plan i drugi nastupiće na jubilarnom 10. Ex Yu Rock Festu, koji će biti održan 11. i 12. avgusta u Starčevu kod Pančeva, uz besplatan ulaz za posetioce. Obe večeri program počinje od 21.00, a festival je podržao grad Pančevo. ]]>

Prve večeri u subotu 11. avgusta svira jedan od pionira domaćeg roka, legendarni basista Vlada Janković Džet sa svojim bendom, a pošto je ovaj Ex YU Rock Fest posvećen i obeležavanju 50 godina rokenrola u Starčevu, prethodno će na Trgu Neolita nastupiti starčevački muzičari svih generacija. 


"Sarađivao sam sa ovom manifestacijom kao voditelj, a sada konačno da dovedem svoj bend da svira. Imamo pojačanje u bendu, Borka Mitića, gitaristu koji je petnaestak godina svirao u Kanadi. On je Satrijani vrsta gitariste, ali sam ga pripitomio da svira kod mene. Dečko stvarno odlično svira gitaru", kaže Vlada Džet. Legendarni Kerber, vlasnici hitova "Mezimac", "Ratne igre", "Hajde da se volimo" i "Mama, tata", glavne su zvezde druge večeri festivala u Starčevu 12. avgusta, kada nastupaju i bend Rezervni plan, koji iza sebe ima debi album "Vidi šta ću ti reći..." (2014), kao i tribjut bend Ex Yu rok hitova Vesele osamdesete. 

"Kerber će stvarno biti počastvovan publikom koja će biti u Starčevu, jer očekujemo da je edukovana. Možete očekivati bend koji je potpuno usviran, usviraniji neko kad smo bili mlađi. Moj je stav da životno iskustvo mora kroz muziku da izađe u nešto mnogo veće nego što je puka zabava. Kompletni smo, jedva čekamo da se vidimo", poručuje pevač Kerbera Goran Šepa-Gale. 

Banatsko mesto Starčevo ima dugu i bogatu rokenrol tradiciju, dokumentovanu knjigom "Rokeri iz neolita" (2008) Darka Ješića, koji najavljuje njeno novo, dopunjeno izdanje. Prvi rok zvuci uživo čuli su u ovde već 1966. godine, ali je značajnije bavljenje rokom krenulo 1968. sa grupom Bloody Flash, a nastavilo se sedamdesetih sa Orkestrom Doma kulture i bendom Sudar (koji je zamalo stigao do singla za PGP RTB). 

Osamdesetih u Starčevu su svirali Grom, Aleluja, Abraxas i Arsenik (koji sticajem okolnosti nije objavio album), a tradiciju su nstavili Herman, MLO, Partizani, Alien Sex, Time Hole, KKK bend i Kreativni nered.

]]>
Wed, 8 Aug 2018 11:14:00 +0100 Muzičke vesti http://www.boom93.com/zabava/muzicke-vesti/49679/deseti-ex-yu-rock-fest-medju-gostima-kerber-i-vlada-dzet.html
Robert Redford napušta film http://www.boom93.com/zabava/kultura/49678/robert-redford-napusta-film.html Američki glumac Robert Redford rekao je za časopis Entertejnment vikli (Entertainment Weekly) da se bliži kraju svoje glumačke karijere, osim u pozorištu. ]]>

"Nikad ne reci nikad, ali sam zaključio da je igranje u komedijama za mene završeno", rekao je 81-godišnji glumac i dodao da će mu "The Old Man and the Gun", koji u SAD treba da izađe 28. septembra, verovatno biti poslednji film. 


U filmu on igra ulogu 70-godišnjeg robijaša koji nakon što pobegne iz zatvora krene u seriju pljački. 

"Rešio sam da se posle toga povučem jer glumim od 21. godine", naveo je Redford, jedan od retkih još aktivnih glumaca svoje generacije. 

Od kraja sedamdesetih retko je bio pred kamerama, gradeći karijeru reditelja. 

Režirao je devet dugometražnih filmova, a za "Obične ljude" (Ordinary People) je 1981. dobio Oskara. 

Nikada nije dobio Oskara za glumu, iako je imao više uloga u kultnim filmovima poput "Žaoke" (Sting), "Svi predsednikovi ljudi" (All The Presidents Men), "Tri kondorova dana" (Three Days of Condor) i "Moja Afrika" (Out of Africa). 

Počasnog Oskara za životno delo je dobio 2002. 


]]>
Wed, 8 Aug 2018 11:07:00 +0100 Kultura http://www.boom93.com/zabava/kultura/49678/robert-redford-napusta-film.html
Pixies jubilej slave reizdanjem http://www.boom93.com/zabava/muzicke-vesti/49653/pixies-jubilej-slave-reizdanjem.html Legendarni Pixies i izdavačka kuća 4AD su za sve fanove ovog benda pripremili poslasticu. Naime, kako bi proslavili trideset godina od objavljivanja prvog albuma, daće specijalno izdanje Come On Pilgrim... It’s Surfer Rosa koje će pored ovog albuma sadržati i prvi EP. ]]>

Ovo specijalno izdanje biće dostupno na trostrukom CD-u, trostrukom zlatnom vinilu kao i na trostrukom providnom vinilu. Dizajner omota je, kao i na originalnom izdanju, Vaughan Oliver koji je bio zadužen za vizuelni identitet svih dosadašnjih Pixies izdanja.

 Izdanje Surfer Rosa inspirisano je besom, religijom, incestom i superherojem po imenu Tony. U pitanju je debi album koji je toliko cenjen da je posmatran kao remek delo od strane mnogih kritičara. Sniman 1987. godine, ovaj album sadrži neke od najvećih Pixies klasika kao što suBone Machine, Gigantic, Vamos i Where Is My Mind.

 Come On Pilgrim sastoji se od osam pesama koje su snimljene prilikom prve studijske seanse ovog benda. Pored ova dva albuma, na jubilarnom izdanju naći će se i Live From The Fallout Shelter, snimak sa koncerta iz 1986. godine.

 Ova prva dva Pixies izdanja jedna su od najzaslušnijih za popularizaciju indie rock-a i formiranje grunge talasa gde je i sam Kurt Cobain priznao da je albumom Nevermind hteo da oponaša album Surfer Rosa. Kako bi proslavili ovaj jubilej, Pixies će održati pet intimnih koncerata u londonskom klubu Roadhouse, a ulaznice za svih pet večeri su već rasprodate.

]]>
Tue, 7 Aug 2018 14:06:00 +0100 Muzičke vesti http://www.boom93.com/zabava/muzicke-vesti/49653/pixies-jubilej-slave-reizdanjem.html
NASA je krenula u do sada najveći "lov" na vanzemaljce http://www.boom93.com/zabava/zanimljivosti/49650/nasa-je-krenula-u-do-sada-najveci-%22lov%22-na-vanzemaljce.html Teleskop koji je NASA lansirala pre nekoliko meseca našao se nedavno između Zemlje i Meseca i počeo da skenira 85 odsto noćnog neba, tražeći male kamene planete slične našoj Zemlji. ]]>

NASA je teleskop lansirala 18. aprila ove godine i to pomoću rakete SpaceX, a njime bi trebalo da bude otkriveno oko 50 planeta koje su slične našoj Zemlji. Tek pre nekoliko dana teleskop se našao između Zemlje i Meseca i počeo da skenira 85 odsto noćnog neba, tražeći male kamene planete slične našoj planeti. 

Ovaj teleskop će u naredne dve godine da da posmatra oko 200.000 zvezda i potencijalno će da otkrije hiljade novih planete koje su udaljenje i po 200 svetslosnih godina od Zemlje.

Naime, 25. jula, TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite) konačno je ušao u jedinstvenu orbitu između Zemlje i Meseca, kada je počeo da skenira 85 odsto noćnog neba, odnosno "gleda" udaljene solarne sisteme i "lovi" male, kamenite planete poput Zemlje. 
"Znate da ima više planeta od zvezda u našem univerzumu? Radujem se čudnim, fantastičnim svetovima koje ćemo otkriti", rekao je Pol Herc, direktor astrofizike NASA u saopštenju, govoreći o TESS. 
Astrofizičarka sa MIT i zamenica naučnog direktora zadužena za projekat TESS, Sara Siger rekla je za Biznis Insajder da možda neće biti potrebno mnogo vremena ovom teleskopu da nađe prve "kandidate", odnosno planete nalik zemlji, a koje se nalaze izvan Sunčevog sistema. 
Seager i ostali eksperti očekuju da će u narednim godinama naći desetine svetova poput Zemlje, možda udvostručiti inventar potencijalnih planeta na kojima bi moglo da se živi. 
Istraživanje može da dovede i do prvog pogleda na atmosferu malih, kamenitih vanzemaljskih svetova i možda, ali samo možda - prvi indirektni dokaz da bi vanzemaljski život mogao da postoji izvan našeg solarnog sistema.
Na mnogo načina, TESS je produžetak najvećeg zahvata NASA-e u potrazi za planetama nalik zemlji van sunčevog sistema, koji se zove Keplerov svemirski teleskop. 

Kepler je lansiran u martu 2009. i "gledao" je u mali prostor više od tri godine. U dve višegodišnje misije, Kepler je pronašao skoro 4.000 planeta. To je naučnike navelo na zapanjujuće zaključke - u našoj galaksiji Mlečni put moglo bi da bude dva biliona planeta. 

Kepler je takođe pronašao oko 50 svetova veličine Zemlje koje mogu biti nastanjene. Google-ov algoritam veštačke inteligencije je od tada prešao kroz podatke i verovatno našao još takvih planeta. 

TESS će koristiti tehniku da pronađe planete slične koje je našao i Kepler, ali će to biti izuzetno moćnija misija. Ako je Keplerov prostor za pretragu bio poput eksplozije, onda će TESS-ov biti eksplozivna granata ili bomba. 

TESS će voditi svoj lov uzimajući slike različitog sektora neba svakih 27 dana, a lansiran je raketom SpaceX. 

"TESS će otkriti hiljade planeta“, objašnjeno je na veb stranici na kojoj je predstavljen ovaj projekat. 

Istraživači koji rade na TESS-u očekuju da otkriju najmanje 50 kamenih svetova veličine Zemlje koje bi naučnici trebalo da istraže - što je dvostruko više što je Kepler pronašao.
Međutim, TESS će verovatno naći mnogo više od toga, jer gleda više zvezda (i Kepler se suprotstavio predviđanjima svojih stvaraoca). 

"Pronalaženje kandidata za planete je samo prvi korak u dugotrajnom procesu praćenja diskriminacije između stvarnih planeta", rekla je Siger. 

Kada se otkrića do kojih bude došao TESS potvrde to će biti od vitalnog značaja za naredni najmoćniji i najveći teleskop koji će NASA pokrenuti marta naredne godine. 

Naime, NASA će sledeće godine da lansira najveći teleskop na svetu "Džejms Veb" koji će raditi na temperatiuri od minus 233 stepena Celzijusa i čiji će takođe zadatak da bude pronalaženje života u svemiru.
]]>
Tue, 7 Aug 2018 11:27:00 +0100 Zanimljivosti http://www.boom93.com/zabava/zanimljivosti/49650/nasa-je-krenula-u-do-sada-najveci-%22lov%22-na-vanzemaljce.html
42. festival filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji http://www.boom93.com/zabava/kultura/49628/42.-festival-filmskog-scenarija-u-vrnjackoj-banji.html Festival filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji ove godine održaće se između 13. i 17. avgusta, i to po 42. put. Festival će i ove godine, osim projekcija filmova, pružiti i obilje srodnog i šireg programa. ]]>

U konkurenciji za festivalske nagrade su sledeća filmska ostvarenja: Ederlezi Risingscenariste Dimitrija Vojnova i reditelja Lazara Bodrože, Grande Punto scenariste i reditelja Vanje Hovana, O bubicama i herojima scenarista Nikole Pejakovića, Dimitrija Vojnova i Petra Pašića, u režiji Petra Pašića, Horizonti scenariste i reditelja Svetislava Dragomirovića, Meso scenariste Nikole Pejakovića i reditelja Saše Hajdukovića, Nigde scenariste i reditelja Predraga Velinovića, Izgrednici scenarista Đorđa Milosavljevića i Milana Konjevića i reditelja Dejana Zečevića, Prokleti pas scenariste i reditelja Dragana Pešikana, Banditi u potrazi za mamom Koste Ristića, i Patuljci sa naslovnih strana, scenariste i reditelja Milorada Milinkovića. 

I to nije sve – van konkurencije za nagrade biće prikazane po dve prve epizode serija Koreni (scenariste Đorđa Milosavljevića, a u režiji Ivana Živkovića) i Senke nad Balkanom (po scenariju Danice Pajović, Dragana Bjelogrlića, Vladimira Kecmanovića i Dejana Stojiljkovića, a u režiji Dragana Bjelogrlića). 18. avgusta, u oviru postfestivalskog programa i celine Program preko plota, festivalska publika moći će da pogleda i dve srpske manjinske koprodukcije – filmove Žaba scenariste Pjera Žalice i reditelja Elmira Jukića i Godina majmuna scenariste i reditelja Vladimira Blaževskog. Osim toga, biće priređena i projekcija dokumentarnog filma Zarobljeno vreme autora Milana Nikodijevića. 

Tokom festivala u konferencijskoj sali hotela Fontana biće održan stručni simpozijum na temu „TV film na filmskim festivalima“, dok će u biblioteci Vrnjačke Banje biti priređene promocije dve knjige: Kritičkog vodiča kroz srpski film 2000-2017Đorđa Bajića, Zorana Jankovića i Ivana Velisavljevića, u izdanju Filmskog centra Srbije (14. avgusta, s početkom u 19 časova) i Više od istine – Kadijević o Kadijeviću Dejana Ognjanovića, u izdanju kuće Orfelin (16. avgusta, s početkom u 19 časova). 

Nakon pomenutog simpozijuma, 16. avgusta od 15 časova u sali bioskopa počeće prikazivanje tri televizijske drame, nastale u koprodukciji Radio-televizije Srbije i Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu; u pitanju su TV adaptacije sledećih poznatih pozorišnih komada: Beogradska trilogija Biljane Srbljanović, Paviljoni Milene Marković i Ne igraj na Engleze Vladimira Đurđevića. 

Po tradiciji, tokom trajanja festivala održavaće se i škola dramaturgije „Slobodan Stojanović“, a prvog dana festivala nakon ceremonije otvaranja uslediće koncert grupe „Kolja i Grobovlasnici“, dok će u sredu 15. avgusta za goste festivala biti organizanovan izlet do rodne kuće glumice Sonje Savić u Donjoj Gorevnici i Umetničke galerije „Nadežda Petrović“ u Čačku. Festival će biti zatvoren svečanom dodelom nagrada 17. avgusta, počev od 20:30.

]]>
Tue, 7 Aug 2018 09:38:00 +0100 Kultura http://www.boom93.com/zabava/kultura/49628/42.-festival-filmskog-scenarija-u-vrnjackoj-banji.html