Radio Boom93 :: Zabava http://www.boom93.com/zabava/rss.html sr http://www.boom93.com/img/logo.png Radio Boom93 :: Zabava http://www.boom93.com/zabava/rss.html Gmail uvodi opciju rada "offline" http://www.boom93.com/zabava/multimedia/47705/gmail-uvodi-opciju-rada-%22offline%22.html Gmail konačno uvodi opciju rada kada niste spojeni na globalnu mrežu. ]]>

Iako mnogi od nas još nemaju pristup Gmailovom modu rada koji od korisnika ne traži da je spojen na internet, on (prema Google) dolazi uskoro. Ako koristite školski ili poslovni profil, moraćete prvo dobiti dozvolu od vašeg Google admina u sklopu njegovog G Suitea.

Ako ste, kao velika većina, vlasnik privatnog profila, opcija do vas dolazi uskoro. Kako biste je aktivirali, idite u Settings, pronađite Offline i aktivirajte 'Enable offline mail'. Ovu opciju ćete, naglašavamo, videti samo u novom Gmail-u i ako koristite Chrome 61 ili noviji.

Gmail-ov offline mod radi tako da sinhronizira vaš profil čim se spojite na internet. Moći ćete da pišete mejlove, skladištiti stvari na disk i  baviti se svime čime ste se bavili dosad, piše tportal.

]]>
Mon, 21 May 2018 09:59:00 +0100 Multimedia http://www.boom93.com/zabava/multimedia/47705/gmail-uvodi-opciju-rada-%22offline%22.html
Gitara Boba Dilana prodata za 495.000 dolara http://www.boom93.com/zabava/zanimljivosti/47703/gitara-boba-dilana-prodata-za-495.000-dolara.html Legendarna gitara Boba Dilana prodata je u subotu za 495.000 dolara u Njujorku na aukciji posvećenoj "ikonama muzike". ]]>

Gitaru Fender Telecaster iz 1965. koja je pripadala Robiju Robertsonu, gitaristi Boba Dilana, koristili su kako Dilan tako i Erik Klepton i Džordž Harison, prema navodima aukcijske kuće Džulien koja je organizovala prodaju. Procenjena je između 400 i 600 hiljada dolara.

Obeležila je prelaz folk muzičara iz "The Times They Are A-Changin" na električni zvuk pesmama poput "Like a Rolling Stone".

Među ostalim slavnim gitarama prodatim u subotu našla se i prva električna gitara DžorDža Harisona, Hofner Club 40, prodata za 430.000 dolara, te gitara Fender Telecaster od ružinog drveta izrađena za Elvisa Prislija 1968, prodata za 115.200 dolara. 

]]>
Mon, 21 May 2018 09:56:00 +0100 Zanimljivosti http://www.boom93.com/zabava/zanimljivosti/47703/gitara-boba-dilana-prodata-za-495.000-dolara.html
Reditelj Lik Beson optužen za silovanje http://www.boom93.com/zabava/trivia/47702/reditelj-lik-beson-optuzen-za-silovanje.html Francuskog reditelja i producenta Lika Besona jedna glumica tužila je za silovanje i otvorena je istraga, saznaje se od sudskog i izvora bliskog istrazi. Beson je odbacio te optužbe. ]]>

"Lik Beson kategorički opovrgava te lažne optužbe", reagovao je njegov advokat Tjeri Marembert.

"Reč je o osobi koju on poznaje i prema kojoj se nikada nije neprimereno ponašao", dodao je advokat.

"Tužba se odnosi na događaje koje tužiteljka naziva silovanjem, a zbili su se noći između četvrtka i petka u Parizu. Otvorena je istraga", dodaje sudski i izvor.

Prema izvorima bliskim tom predmetu, mlada žena (27) otišla je u petak u policijsku stanicu da prijavi događaje koji su se odvijali prethodne noći u pariskom hotelu Bristol.

Beson, reditelj "Velikog plavetnila" nije ispitan jer je u inostranstvu.

]]>
Mon, 21 May 2018 09:48:00 +0100 Trivia http://www.boom93.com/zabava/trivia/47702/reditelj-lik-beson-optuzen-za-silovanje.html
EXIT: Za dan prodato više od 8.000 karata http://www.boom93.com/zabava/muzicke-vesti/47701/exit-za-dan-prodato-vise-od-8.000-karata.html Prvog dana prodaje karata za muzički festival Egzit, koji će se održati od 12. do 15. jula, prodato je više od 8.000 jednodnevnih ulaznica, saopštili su organizatori. ]]>

Festival će se održati na Petrovaradinskoj tvrđavi, a prvog dana prodaje ulaznica u novosadskom Pariskom centru, počeli su da se formiraju redovi već od osam sati ujutru. 


Kako se navodi, ulaznice za finalnu noć Egzita prodate su za manje od 40 minuta, a sat vremena kasnije planule su i najpovoljnije ulaznice za preostala tri dana festivala, ukupno 5.000 karata. 

Prva tri kupca dobili su i Konvers patike, sledećih 10 majice, a još 10 Konvers pakete, dok su svim kupcima podeljeni Egzit poklon paketi sa posterima, stikerima i bedževima. 

Organizatori napominju da su i dalje dostupne ulaznice po novoj promo ceni sa čak 60 odsto popusta, koje koštaju 2.590 dinara, bmeđutim zbog ograničenog broja očekuje se da će ubrzo biti rasprodate.

]]>
Mon, 21 May 2018 09:37:00 +0100 Muzičke vesti http://www.boom93.com/zabava/muzicke-vesti/47701/exit-za-dan-prodato-vise-od-8.000-karata.html
Zlatna palma za film "Kradljivci" japanskog reditelja http://www.boom93.com/zabava/kultura/47700/zlatna-palma-za-film-%22kradljivci%22-japanskog-reditelja.html Japanska drama "Kradljivci" režisera Hirokazua Kore-Ede osvojila je Zlatnu palmu na 71. Kanskom festivalu. ]]>

Režiser Kore-Eda obratio se na japanskom i rekao da nagradu posvećuje čitavom produkcijskom timu koji je radio na filmu. 


Film "Blackkklansman" američkog reditelja Spajka Lija dobio je Gran Pri nagradu, dok je nagradu žirija osvojio film "Capernaum" libanske rediteljke Nadin Labaki. 

Nagradu za najbolju režiju dobio je poljski reditelj Pavel Pavlinkovski za ostvarenje "Hladni rat", prenosi AP. 

Predsednica ovogodišnjeg žirija za dodelu Zlatne palme bila je australijska glumica Kejt Blanšet. 

Nagradu za najboljeg glumca osvojio je Marsello Fonte za ulogu u filmu "Dogman" reditelja Matea Garonea, dok je Samal Jeslkamova osvojila nagradu za najbolju glumicu. 

U trci za Zlatnu palmu bio je 21 film, a festival je zatvoren projekcijom filma "Čovek koji je ubio Don Kihota" britanskog reditelja Terija Giljema.

]]>
Mon, 21 May 2018 09:33:00 +0100 Kultura http://www.boom93.com/zabava/kultura/47700/zlatna-palma-za-film-%22kradljivci%22-japanskog-reditelja.html
Galija objavila album "U raju iznad oblaka" http://www.boom93.com/zabava/muzicke-vesti/47633/galija-objavila-album-%22u-raju-iznad-oblaka%22.html Legendarna Galija objavila je danas novi album "U raju iznad oblaka", sa deset pesama izraženog umetničkog stava, u kojima stari prepoznatljiv progresivni zvuk grupe biva oplemenjen savremenim svetskim produkcijskim rešenjima, a njene poruke dopunjuje poezija nekoliko znamenitih srpskih pesnika. ]]>

Galija je svoj 15. studijski album "U raju iznad oblaka", kao i sve do sada u 40 godina diskografskog delovanja, objavila za PGP RTS, ovaj put na CD-u (i uskoro na digitalnim platformama), uz podršku promoterske kuće Long Play. 


"'U raju iznad oblaka' je beskompromisan album. Tragali smo dugo za pesmama koje zaslužuju da se nađu na njemu. Nismo jurili hit. Razmišljali smo kako uraditi pesmu, a da pomerimo stvari dalje, popnemo se stepenik više. Bez veze je svirati stalno istu muziku. I strašno sam ponosan što smo uspeli da to postignemo, a da zadržimo prepoznatljiv zvuk Galije", kaže frontmen Nenad Milosavljević. 

Pored sedam pesama na stihove Galijinog Predraga Pece Milosavljevića, Nenad Milosavljević je komponovao muziku i na poeziju tri naša znamenita pesnika - "Kad bi ti otišla iz ovoga grada" Matije Bećkovića dobila je polagano, veličanstveno zvučno ruho, "Voleo sam" Pere Zupca se uvija kao egzotični elektro pop, dok je priča za sebe "Don Ramiro", nepravedno zapostavljenog Milorada Mitrovića (1867-1907). 

U osam i nešto minuta epski višeslojni "Don Ramiro" u najboljoj tradiciji progresivnog roka vodi slušaoca, u nekoliko stavaka, uz brojne promene raspoloženja, osećanja i ritmova, sa impresivnom orkestracijom, kroz priču o srednjevekovnoj ljubavi i mržnji, otpočenom tragedijom i krvlju. 

"Pesme Matije i Pere su naprosto fantastične. Mitrović i njegov neoromantizam su odavno nažalost zaboravljeni, a meni je pesma 'Don Ramiro' izgledala sveže, i kao ljubavna priča starog kova preko potrebna u ovom našem bešćutnom novom vremenu", objašnjava Neša. 

Prema njegovim rečima, Peca Milosavljević je "više nego uspešno obavio nezahvalan zadatak da napiše stihove koje imaju značaj i težinu, a da to sve zajedno na albumu ima smisla sa pesmama Bećkovića, Zupca i Mitrovića". 

Album otvara "Nešto me goni", samoironična, poletna ispovest jednog od životnih Maratonca koji "na kraju trče počasni krug", koja je pre nešto više od godinu dana bila i prvi najavni singl/spot novog albuma. Naslovna "U raju iznad oblaka" nedavno je dobila neobičan, vizuelno raskošan spot snimljen na Islandu. Pesma sa duhovnim polazištem od Bosfora i Jerusalima govori o osećaju ljudske prostorne i sudbinske pripadnosti "pod istim Suncem, gde smo svi zarobljeni, onog trena kad smo rođeni". 

Peca glasom preuzima rokerski rasplesanu "Svira muzika", kojoj dodatnu draž daje saksofon gosta Jovana Maljokovića ("Bilo je pitanje vremena kad ćemo da uradimo nešto zajedno, i ovde smo se razumeli u dve sekunde", Neša), a njoj je po poletnom duhu i čvrstini donekle slična "Samo se smej". 

Ni u ostatku albuma Galija ne prestaje da iznenađuje, istražuje i osvaja nove zvučne prostore. "Tamo gde novac govori, tu razum samo zaćuti, a milion sveća gori za sve nas", peva Neša u užurbano egzotičnoj "Muzici izgubljenih duša". Nešina usna harmonika krasi atmosferičnu "Predosećam", dok album zatvara smirujuće dirljiva "Živ sam". 

"Ovaj album je dugo pravljen, pet godina, od toga dve u studiju. Pisali smo ga burazer i ja puno bacajući, stalno se preispitujući, kako bi došli do ovog rezultata. Nismo bili za to da povlađujemo ukusima, već da napravimo album koji se nama sviđa", ističe Neša. 

Konačan pečat "U raju iznad oblaka" dao je cenjeni producent i aranžer Saša Habić, koji je sa Galijom već sarađivao na albumima "Korak do slobode" (1989) i "Karavan" (1994). 

"Mislim da je ovo Habićevo remek delo. Odlučili smo da album snimimo u kućnim uslovima, 99 posto je rađen kod mene i kod Habe u ateljeu. Prava je majstorija kako je čovek u kućnim uslovima napravio tako ozbiljnu produkciju. Haba voli da kaže iz zezanja: 'Čuje se pidžama na ovom albumu". Ta vrsta kreativne opuštenosti", osmehuje se Neša. 

Na albumu "U raju iznad oblaka" gitare su svirali Dragutin Jakovljević, Ivan Kiza Zoranović i Nebojša Zulfikarpašić, klavijature Saša Habić, dok se "U raju iznad oblaka" čuje hor Ljiljane Ranđelović, snimljen u beogradskom Studiju O. Snimatelj albuma je Luka Milosavljević. 

Dizajn omota Dušan Majkić, foto Dragoslav Ulić-Dag, model Mina Tomić. 

U Beogradu CD se može naći u PGP-ovoj prodavnici na Zelenom vencu i u Dallas Music Shopu ("Vulkan", Sremska 2), a u Novom Sadu u Sportex-u (Dunavskaj 6) i Mungos (Zmaj Jovina 2). Uskoro i u drugim gradovima i prodavnicima...

]]>
Fri, 18 May 2018 09:20:00 +0100 Muzičke vesti http://www.boom93.com/zabava/muzicke-vesti/47633/galija-objavila-album-%22u-raju-iznad-oblaka%22.html
Arsenal dobija svoj filmski festival http://www.boom93.com/zabava/kultura/47632/arsenal-dobija-svoj-filmski-festival.html "Arsenal Film Fest" (AFF) biće održan od 7. do 10. juna u Knjaževsko-srpskom teatru u Kragujevcu, a ulaz na projekcije je besplatan uz kupljenu ulaznicu za "Arsenal Fest 08". ]]>

AFF je prateći program kragujevačkog "Arsenal Festa", koji će biti održan 21, 22. i 23. juna uz nastupe bendova "The Kills", "Editors", "Texas", "Enter Shikari", "Morćeeba"... 


Prvog dana "Arsenal Film Festa" biće prikazan film "The Possibilities Are Endless" (2014) o oporavku škotskog muzičara Edvina Kolinsa od moždanog udara. 

Istog dana na programu je dokumentarac "Zarobljeno vreme" (2017) reditelja i scenariste Milana Nikodijevića o rok publicisti Petru Peci Popoviću, a potom će njih dvojica odgovarati na pitanja publike. 

"Muzički dokumentarni film je inače jedan od žanrova koji je u najvećoj ekspanziji u poslednjih deset godina u svetu filma i drago mi je da i Kragujevac dobija jedan takav festival, na kojem će publika imati priliku da vidi najrecentnija izdanja, vrlo kvalitetnih, vrlo zabavnih, vrlo poučnih filmova o muzici, muzičarima i svemu onome što muzika danas znači", kaže selektor AFF Admir Ćulumarević. 

Drugog dana 8. juna biće projekcije filmova "Bloodlight and Bami" (2018) rediteljke Sofi Fajns o pop divi Grejs Džons i "Liberation Day" (2017) o poseti kultnog slovenačkog benda "Laibah" Severnoj Koreji. 

U "The New Gipsy Kings" (2016) autor Liviu Tipurita bavi se jedinstvenim svetom besnih automobila i luksuznih stanova Roma - muzičkih zvezda u Rumuniji, koji je na programu AFF-a 9. juna, a sledi film "Charlatan Magnifique" (2017) Maje Pavlin o slovenačkom muzičaru Robertu Pešutu-Manjifiku, autoru klasika "Pukni zoro". 

Poslednje večeri, posetioci će gledati "Raving Iran" (2016), u kome autorka Susan Redžina Meures prati di-džejeve Anoosh Rakizade i Arash Shadram koji pokušavaju da se bave tehno-muzikom u Iranu uprkos opresivnom režimu. 

AFF zatvara 10. juna "Whitney: Can I Be Me" (2017) dokumentarac Nika Brumfilda o životu i karijeri jedne od najvećih svetskih pop zvezda ikada Vitni Hjuston.

]]>
Fri, 18 May 2018 09:17:00 +0100 Kultura http://www.boom93.com/zabava/kultura/47632/arsenal-dobija-svoj-filmski-festival.html
Stigao je prvi trejler za "Boemsku rapsodiju" http://www.boom93.com/zabava/kultura/47596/stigao-je-prvi-trejler-za-%22boemsku-rapsodiju%22.html Objavljen je trejler za film "Boemska rapsodija", koji prati priču o životu Fredija Merkjurija, pevača legendarne grupe Kvin. ]]>

Publika će tako moći da vidi događaje od prvog uspona grupe u sedamdesetim godinama, kada je Merkjuri udružio snage sa Brajanom Mejom i Rodžerom Tejlorom, do humanitarnog rok koncerta Lajv ejd, održanog 1985. godine, koji je za cilj imao sakupljanje sredstava za pomoć gladnima u Etopije, piše Independent. 


Poslednje godine Fredijevog života, kada se inficirao HIV-om i preminuo od komplikacija prouzrokovanih sidom, nisu prikazane. 

Slavnog pevača tumači američki glumac Rami Malek, poznat po ulozi Eliota Aldersona u TV seriji "Gospodin Robot". 


]]>
Thu, 17 May 2018 10:24:00 +0100 Kultura http://www.boom93.com/zabava/kultura/47596/stigao-je-prvi-trejler-za-%22boemsku-rapsodiju%22.html
Vodeći svetski mediji: Umesto Ibice pravo na Exit http://www.boom93.com/zabava/muzicke-vesti/47589/vodeci-svetski-mediji-umesto-ibice-pravo-na-exit.html U svojoj trijumfalnoj godini, u kojoj je po drugi put osvojio titulu Najboljeg velikog evropskog festivala, EXIT ne prestaje da privlači pažnju svetskih medija, posebno onih sa globalnim dometom i nemerljivim uticajem. ]]>

CNN je nedavno ponovo označio EXIT kao jednu od nezaobilaznih stavki za posetu Srbiji i njenim prirodnim lepotama, dok je "biznis biblija", američki Forbes magazin, izdvojio ovogodišnji program Exita kao njegov glavni adut.

Forbes je posebno izdvojio trenutno najprepoznatljiviji hip hop sastav, Migos, ali i najpopularnijeg DJ-a današnjice Davida Guettu, proglasivši EXIT mestom koje bi svetski džet set trebalo da doživi.

I drugi od tri najvažnija svetska ekonomska medija, ugledniFinancial Times u širem članku o Srbiji, zbog kojeg je njihov famozni urednik Lionel Barber proveo dan u Novom Sadu i obilazio Petrovaradinsku tvrđavu, za EXIT je u članku naveo da je festival poput "Glastonberija na Dunavu"!

Popularne britanske novine Daily Mail u opširnom članku o najboljim svetskim nadolazećim turističkim destinacijama predlažu EXIT kao zamenu za čuveno špansko ostrvo Ibica i ističu: "Ako su vam dosadili pozeri i gužve na Ibici, bukirajte sebi kartu za EXIT", ističući Petrovaradinsku tvrđavu kao impresivnu srednjovekovnu lokaciju.

I prestižni The Guardian početkom godine sastavio je opsežan tekst o vrhunskim provodima za 2018. godinu po mesecima, pa iako je jul tradicionalno krcat muzičkim dešavanjima, EXIT je izdvojen kao obavezna stavka u globalnom kalendaru dešavanja.

A list Mirror je otišao korak dalje od Gardijana i osim što su naš festival uvrstili među najbolje, objavili su i opširan članak posvećen samo Exitu, napisavši "Prve najave silovitog programa EXIT festivala prodrmaće srpsku tvrđavu ovog leta!", a nisu štedeli reči hvale ni za ovogodišnju “All-Star” postavu mts Dance Arene!

Sa druge strane, vodeći evropski muzički magazin NME ponudio je čitaocima posebnu aplikaciju koja im predlaže idealan festival, a među predlozima su se, prirodno, našli EXIT, ali i Sea Star!

Irski Irishexaminer u ne jednom, već dva članka izdvaja EXIT, a u naslovu retorički pita "Da li je EXIT najviše kul festival u Evropi", dok je njihov glavni konkurent Daily Edge izdvojio EXIT kao letnju destinaciju koja se ne sme propustiti! Vodeći svetski turistički vodič Conde Nast Traveller na svojoj listi najboljih svetskih festivala prepoznao je jedinstvene početke EXIT festivala kao aktivistički napor mladih da menjaju svet oko sebe. U istom tekstu Daily Edge portala našao se i Sea Star u Hrvatskoj, još jedan festival u organizaciji EXIT tima, te je pohvaljeno prošlogodišnje premijerno izdanje i nominacija za najbolji novi evropski festival.

Britanski Skiddle portal posvetio je čitav tekst Exitu, nazivajući ga "draguljem evropske festivalske scene" i izdvojivši pet izvođača koji se ne smeju propustiti, dok je The Skinny sastavio listu najboljih mediteranskih muzičkih događanja među kojima su se našli i EXIT i crnogorski Sea Dance.

GQ magazin simbol je dobrog ukusa, a u svom italijanskom izdanju nazvali su EXIT jednim od najboljih festivala ovog leta u Evropi, a slično je uradio i Il Post, takođe iz Italije, dodajući da je EXIT pristupačniji za džep od drugih festivala, dok nudi vrhunski muzički program.

Jedan od najposećenijih novozelandskih medija i interenet stranica uopšte Stuff predložio je čitaocima EXIT kao jedan od "10 putnih trendova za 2018" naglašavajuću istorijsku tvrđavu kao unikatnost festivala.

]]>
Thu, 17 May 2018 00:06:00 +0100 Muzičke vesti http://www.boom93.com/zabava/muzicke-vesti/47589/vodeci-svetski-mediji-umesto-ibice-pravo-na-exit.html
Počinje prodaja jednodnevnih ulaznica za Exit festival http://www.boom93.com/zabava/muzicke-vesti/47587/pocinje-prodaja-jednodnevnih-ulaznica-za-exit-festival.html Najbrži fanovi EXIT festivala će u petak 18. maja od 12 časova, imati jedinstvenu priliku da nabave jednodnevne ulaznice za festivalski dan po sopstvenom izboru. ]]>

Broj ulaznica po specijalnim, poklon cenama sa čak 70% uštede, od samo 2.290 dinara, veoma je ograničen i biće dostupan u petak od podne na centralnoj blagajni Gigstixa u tržnom centru Pariski magazin u Novom Sadu. Prve kupce dnevnih EXIT ulaznica u Pariskom magazinu, pored poklon cena, očekuju i do sada najvrednije nagrade, a fanovi već od 9 časova mogu da zauzmu svoje mesto u redu!

Veoma ograničeni kontigent ulaznica po ovoj poklon ceni za sve ostale fanove iz cele Srbije biće dostupan takođe od podne putem sajta Exitfest.org, dok će na ostalim prodajnim mestima iz Gigs Tix mreže, dnevne ulaznice biti u prodaji od 13h. Ukoliko se ne rasprodaju do festivala, zbog velikog interesovanja koje ove godine vlada za EXIT širom cele Evrope, na ulazu na Petrovaradinsku tvrđavu od 12. do 15. jula, finalna cena jednodnevnih ulaznica biće veća za čak 70%.

U toku je i omiljena 4+1 akcija ljubitelja festivala koja podrazumeva da društvo kupovinom četiri četvorodnevne ulaznice, petu dobija na poklon! Ulaznice po promotivnoj ceni za 6.990 dinara prodaju se onlajn putem sajta exitfest.org, kao i direktno u mreži Gigs Tix. Putem sajta exittrip.org prodaju se i turistički aranžmani koji sadrže ulaznicu i smeštaj za EXIT ili za celu EXIT Avanturu.

EXIT festival biće održan od 12. do 15. jula na Petrovaradinskoj tvrđavi u Novom Sadu i predstaviće neke od najtraženijih svetskih zvezda kao što su Migos, Grace Jones, David Guetta, Martin Garrix, Ziggy Marley, Fever Ray, LP, Alice Merton, Nina Kraviz, Richie Hawtin, Adam Beyer b2b Ida Engberg, Maceo Plex, Solomun, Amelie Lens, Ben Klock, Dog Eat Dog, Slaves, Jax Jones, Carl Craig, Tale of Us, Sevdaliza, Idles, Burak Yeter, Madball, Brujeria, Mahmut Orhan, Ofenbach, Slapshot, Asphyx, Bombers i mnoge druge.

]]>
Wed, 16 May 2018 17:34:00 +0100 Muzičke vesti http://www.boom93.com/zabava/muzicke-vesti/47587/pocinje-prodaja-jednodnevnih-ulaznica-za-exit-festival.html
Jupiterov satelit glavni kandidat za vanzemaljski život? http://www.boom93.com/zabava/multimedia/47557/jupiterov-satelit-glavni-kandidat-za-vanzemaljski-zivot.html Jupiterov mesec Evropa glavni je kandidat u potrazi za vanzemaljskim životom, objavili su naučnici pošto su detaljno proučili 20 godina stare podatke svemirske letelice Galileo. ]]>

Ta letelica Američke svemirske agencije (NASA) bila je prva koja je 1995. godine ušla u orbitu džinovske gasovite planete.

Ali, očitavanja koja je Galileo tada poslao dugo su zbunjivala naučnike.

Sada su uvereni da je Galileo tamo proletio kroz vodeni stub, odnosno svojevrsni gejzir koji se probio kroz Evropinu zaleđenu površinu.

Ispod tog ledenog prekrivača nalazi se okean, dvostruko veći od svih Zemljinih okeana zajedno.

U tom trenutku letelica je bila 200 kilometara iznad Evrope.

"Znamo od pre da Evropa ima mnogo elemenata potrebnih za život, barem za onakav život kakav mi poznajemo. Ima vode. Ima energije. Ima ugljenika. Mogućnost postojanja života jedno je od velikih pitanja koja želimo istražiti", rekla je Elizabet Turtl iz laboratorije za  primenjenu fiziku na Univerzitetu Džon Hopkins.

"Činjenica da smo otkrili vodeni oblik stvarno je uzbudljiva. To znači da postoje načini da se materijal iz okeana, koji je verovatno najpogodniji deo Evrope za život, jer je topliji i od radijacije je zaštićen ledenom korom, probije kroz ledenu kapu. A to znači da ćemo moći doći do uzoraka", rekla je Turtl.

NASA će za koju godinu imati priliku za to.

Agencija 2022. namerava da lansira letelicu Europa Clipper s ciljem istraživanja Jupiterove orbite.

Niskim preletima nastojaće doći do uzoraka iz 'gejzira' i tako naučnicima omogućiti potragu za eventualnim mikrobnim oblicima života u Evropinom okeanu.

]]>
Wed, 16 May 2018 10:29:00 +0100 Multimedia http://www.boom93.com/zabava/multimedia/47557/jupiterov-satelit-glavni-kandidat-za-vanzemaljski-zivot.html
Predsednički muzej prodaje haljinu Merilin Monro http://www.boom93.com/zabava/zanimljivosti/47554/predsednicki-muzej-prodaje-haljinu-merilin-monro.html Predsednički muzej i biblioteka Abrahama Linkolna prodaje crnu haljinu holivudske dive Merilin Monro u cilju prikupljanja sredstava za otplaćivanje duga nastalog posle kupovine nekoliko predmeta koji su pripadali tom američkom predsedniku. ]]>

Na aukciji u Las Vegasu 23. juna biće ponuđeno devet predmeta, uključujući i fotografije Merilin Monro iz 1950. godine, navodi list The Chicago Tribune.

Ponuđeni predmeti bi mogli da dostignu vrednost veću od 60.000 dolara, saopštila je aukcijska kuća "Džulijen".

Fondacija Abrahama Linkolna pozajmila je od 2017. oko 10 miliona dolara za kupovinu njegovih predmeta, poput cilindra, rukavica i knjige iz 1824. godine.

]]>
Wed, 16 May 2018 10:24:00 +0100 Zanimljivosti http://www.boom93.com/zabava/zanimljivosti/47554/predsednicki-muzej-prodaje-haljinu-merilin-monro.html
U petak u podne stižu EXIT ulaznice za pojedinačne dane! http://www.boom93.com/zabava/trivia/47553/u-petak-u-podne-stizu-exit-ulaznice-za-pojedinacne-dane%21.html Najbrži fanovi EXIT festivala će u petak 18. maja od 12 časova, imati jedinstvenu priliku da nabave jednodnevne ulaznice za festivalski dan po sopstvenom izboru! Broj ulaznica po specijalnim, poklon cenama sa čak 70% uštede, od samo 2.290 dinara, veoma je ograničen i biće dostupan u petak od podne na centralnoj blagajni Gigstixa u tržnom centru Pariski magazin u Novom Sadu. Prve kupce dnevnih EXIT ulaznica u Pariskom magazinu, pored poklon cena, očekuju i do sada najvrednije nagrade, a fanovi već od 9 časova mogu da zauzmu svoje mesto u redu! ]]>

Veoma ograničeni kontigent ulaznica po ovoj poklon ceni za sve ostale fanove iz cele Srbije biće dostupan takođe od podne putem sajta Exitfest.org, dok će na ostalim prodajnim mestima iz Gigs Tix mreže, dnevne ulaznice biti u prodaji od 13h. Ukoliko se ne rasprodaju do festivala, zbog velikog interesovanja koje ove godine vlada za EXIT širom cele Evrope, na ulazu na Petrovaradinsku tvrđavu od 12. do 15. jula, finalna cena jednodnevnih ulaznica biće veća za čak 70%.

U toku je i omiljena 4+1 akcija ljubitelja festivala koja podrazumeva da društvo kupovinom četiri četvorodnevne ulaznice, petu dobija na poklon! Ulaznice po promotivnoj ceni za 6.990 dinara prodaju se onlajn putem sajta exitfest.org, kao i direktno u mreži Gigs Tix. Putem sajta exittrip.org prodaju se i turistički aranžmani koji sadrže ulaznicu i smeštaj za EXIT ili za celu EXIT Avanturu.

EXIT festival biće održan od 12. do 15. jula na Petrovaradinskoj tvrđavi u Novom Sadu i predstaviće neke od najtraženijih svetskih zvezda kao što su Migos, Grace Jones, David Guetta, Martin Garrix, Ziggy Marley, Fever Ray, LP, Alice Merton, Nina Kraviz, Richie Hawtin, Adam Beyer b2b Ida Engberg, Maceo Plex, Solomun, Amelie Lens, Ben Klock, Dog Eat Dog, Slaves, Jax Jones, Carl Craig, Tale of Us, Sevdaliza, Idles, Burak Yeter, Madball, Brujeria, Mahmut Orhan, Ofenbach, Slapshot, Asphyx, Bombers i mnoge druge.

OPENS State of EXIT je jedna od najposećenijih zona tokom festivala, zahvaljujući nizu radionica, panel diskusija, muzici, časovima salse, kao i regionalnom radijskom programu. To je mesto gde se mladi iz celog sveta upoznaju i razmenjuju ideje o regionalnoj podršci i saradnji. Nevladine organizacije i inicijative koje su zainteresovane da učestvuju na EXIT festivalu mogu da se prijave ispunjavanjem aplikacionog formulara na ovom linku. Rok za prijavu je 4. jun, do ponoći, a za sva pitanja u vezi sa OPENS State of EXIT zonom, na raspolaganju je adresa konkurs@opens2019.rs

]]>
Wed, 16 May 2018 10:18:00 +0100 Trivia http://www.boom93.com/zabava/trivia/47553/u-petak-u-podne-stizu-exit-ulaznice-za-pojedinacne-dane%21.html
Labrinth, Sia i Diplo imaju supergrupu http://www.boom93.com/zabava/muzicke-vesti/47552/labrinth-sia-i-diplo-imaju-supergrupu.html Nakon što smo dobili Genius, stigla je nova pesma od trija LSD. Ovu prati i pravi muzički spot. ]]>

LSD je supergrupa koju čine superzvezda Sia, momak čiji glas znamo u hitovima, ali je zadužen i za pisanje velikog brojda istih, kao i hiperproduktivni Diplo.

 Nakon pesme Genius, tu je Audio, još jedan očigledni hit. Možda i previše očigledan.

 Sia i Diplo pojedinačno, fore su koje smo previše puta čuli. Koliko god autentični bili, počinju da blede zbog previše korišćenja. Labrinth je prijatno osveženje, ali nedovoljno jako.

 LSD neće ostati upamćen kao revolucionarni muzički spoj, ali je sasvim pogodan za trenutno uživanje.

]]>
Wed, 16 May 2018 10:12:00 +0100 Muzičke vesti http://www.boom93.com/zabava/muzicke-vesti/47552/labrinth-sia-i-diplo-imaju-supergrupu.html
Najgori film ove godine? Publika izlazila sa projekcije novog filma http://www.boom93.com/zabava/kultura/47548/najgori-film-ove-godine-publika-izlazila-sa-projekcije-novog-filma.html Projekciju novog filma danskog reditelja Larsa von Triera „Kuća koju je izgradio Džek“ na ovogodišnjem Filmskom festivalu u Kanu obeležio je izlazak više od 100 posetilaca. ]]>

Crnohumoristički triler sa Metom Dilonom i Umom Turman prati ubilački pohod serijskog ubice kroz nekoliko decenija. 


Osobe koje su film videle pre projekcije u Kanu rekle su da je film prepun scena sadističkog nasilja i brutalnosti, a direktor festivala Tjeri Fremu rekao je da se film bavi „toliko kontroverznom temom“ da se se može prikazivati jedino van takmičarskog programa. 

Šef njujorške redakcije časopisa „Varajeti“ Ramin Setod je putem Tvitera napisao da je više od 100 ljudi izašlo sp rojekcije filma u kojem se može videti sakaćenje žena i dece. 

“Ovo je najgori film film koji sam gledao u bioskopu. Gori je čak i od ’Smeđeg zeca’“, napisao je i priložio fotografije ljudi koji izlaze iz dvorane. Tjeri smatra da je do izlaska publike dovela scena u kojoj glavni lik iz puške puca na dvoje male dece, raznoseći im glave. Uz scenu čedomorstva postoji i scena gde se liku odranjuje dojka, ali i scena u kojoj dete pačetu makazama uklanja nogu. Von Trier je u film stavio i arhivske snimke iz koncentracionih logora. 

Uprkos tome njega je ostatak publike pozdravio desetominutnim aplauzom po okončanju filma.


]]>
Wed, 16 May 2018 10:07:00 +0100 Kultura http://www.boom93.com/zabava/kultura/47548/najgori-film-ove-godine-publika-izlazila-sa-projekcije-novog-filma.html
Sam Smith i Logic u spotu za novu verziju pesme Pray http://www.boom93.com/zabava/muzicke-vesti/47511/sam-smith-i-logic-u-spotu-za-novu-verziju-pesme-pray.html U nadi da će se prodati još koja jedinica albuma The Thrill of It All, Sam Smith je izbacio novi singl Pray na kojem je ovih dana veoma popularni reper Logic. ]]>

Vizuelno impresivni spot podseća na modni shooting, a pojačan je ćudljivim koreografijama.  Video je dugo tizovan, a Sam je za njega rekao da je sasvim drugačiji od svega što je ranije radio.

]]>
Tue, 15 May 2018 09:49:00 +0100 Muzičke vesti http://www.boom93.com/zabava/muzicke-vesti/47511/sam-smith-i-logic-u-spotu-za-novu-verziju-pesme-pray.html
Kovačević i Giljard: Nagrade "Beldocsa" podrška filmu http://www.boom93.com/zabava/kultura/47510/kovacevic-i-giljard-nagrade-%22beldocsa%22-podrska-filmu.html Reditelj Mladen Kovačević, čiji je film "4 godine u 10 minuta" proglašen najboljim filmom u "Srpskom takmičarkom programu" 11. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma "Beldocs", kaže da je taj dokumentarac nastao bez previše napora i jednostavno se dogodio između velikih i produkcijski komlikovanih projekata, te da će priznanje "Beldocsa" pomoći da film dođe do publike. ]]>

"4 godine u 10 minuta", eksperimentalni arhivski dokumentarac o prvom osvajanju Mont Everesta od strane jednog Srbina, Dragana Jaćimovića, ciji su dnevnički zapisi i video arhiva tokom ekspedicije korišćeni kao građa za film, imao je svetsku premijeru na festivalu "Visions du Reel" u Nionu gde je dobio Specijalno priznanje. 


"Kada praviš film, doživljavaš ga na različite načine tokom procesa rada i što je taj proces kraći, odnos prema filmu je čistiji. Ja sam gradio odnos prema ovom filmu i pre nego što sam počeo da ga pravim, jer je film nastao od arhivskog materijala koji ja nisam snimio što je za mene bilo nezamislivo ranije. Sada se pokazalo kao prijatan resterećujući proces, jer ne morate da se suočavate sa nekim svojim materijalom u montaži", objasnio je Kovačević u izjavi Tanjugu. 

On je objasnio da je Jaćimovićeve dnevnike pročitao pre dve godine, pre godinu dana je pogledao video materijal i odmah znao da se tu krije film. 

"Ta autentičnost iz zapisa i snimaka, jednostavnost i neposrednost realizma koja se tu pojavila, izuzetno je poetična i znao sam da će biti pravo uživanje praviti film od toga i tako se i dogodilo", dodao je Kovačević nagrađen za "lepotu i jednostavnost kinematografskog pokreta u predstavljenim kadrovima ispunjenim poštovanjem prema veličanstvenoj prirodi koju prikazuje". Simon Giljard iz Belgije nagrađen je večeras Specijalnim priznanjem u okviru "Međunarodnog takmičarskog programa" za svoje ostvarenje "Boli Bana" u kome oslikava život u Zapadnoj Africi. 

Kaže da je bio vrlo uzbuđen zbog prvog dolaska u Srbiju i da je uživao na festivalu i u odličnoj energiji srpske prestonice, dodavši da nije očekivao nagradu koja mu znači kao vetar u leđa. 

"Snimanje filma je lep posao, ali povremeno veoma težak, i znači podrška festivala poput Beldocsa", rekao je Giljard Tanjugu. 

Kaže da se dešava da ljudi izlaze iz sale na početku filma zbog scene ubijanja životinja, ali film je pun raznih rituala, ponekad nasilnih, i da publika uvek ima mnogo pitanja nakon projekcije. 

"Fascinira ih život plemena Fulani i sam sam bio fasciniran kada sam ih sreo. Mi se uvek trudimo da ubijanje životinja ne prikazujemo na javnom mestu, posebno da to ne gledaju deca i mladi, a potpuno je suprotno u Zapadnoj Africi i zato sam hteo to da pokažem u filmu jer je to deo tradicije i identiteta tog naroda", objasnio je reditelj.Film "Okupirani bioskop" Senke Domanović je u Kombank dvorani zatvorio ovogodišnji "Beldocs", a ona je dobila posebno priznanje direktora festivala Mladena Vušurovića za "vanredno uspešan sinematografski narativni izraz u potrazi za uređenim društvom i napretkom srpske kinematografije". 

Baveći se "okupacijom" bioskopa "Zvezda" i privatizacijom "Beograd filma", Domanović kaže da predstavlja priču o jednoj generaciji i pruža metaforu društva u kome živimo i drago joj je što je direktor "Beldocsa" to prepoznao. 

Ona je pak primetila da se među publikom javila nelagoda zašto film koji, između ostalog, preispituje privatizaciju, ima premijeru u privatizovanoj Dvorani Doma sindikata i pozvala sve da razmisle šta su danas javni prostori, da li su nam potrebni i kako se borimo za njih. 

Domanović je srećna zbog poziva članice žirija "Beldocsa" Agnes Vajldstajn da prikaže filma na lisabonskom festivalu "DocLisbo" i dodaje da bi volela da proputuje sa filmom zemlje bivše Jugoslavije, primetivši i da pozive uglavnom dobija iz zemalja Istočne Evrope koje razumeju šta je tranzicija.

]]>
Tue, 15 May 2018 09:40:00 +0100 Kultura http://www.boom93.com/zabava/kultura/47510/kovacevic-i-giljard-nagrade-%22beldocsa%22-podrska-filmu.html
Određene antivirus aplikacije usporavaju Windows 10 http://www.boom93.com/zabava/multimedia/47477/odredjene-antivirus-aplikacije-usporavaju-windows-10.html Novo istraživanje koje je sproveo AV-Comparatives, određuje sigurnosna rešenja koja imaju najveći uticaj na performanse Windows 10 operativnog sistema. ]]>

Test je sproveden na Lenovo G50 laptopu koji ima Intel Core i3 čipset, 4GB RAM-a, HDD i koristi Windows 10 Fall Creators Update, a sve aplikacije su instalirane u podrazumevanim podešavanjima. AV-Comparatives je odradio seriju zadataka, kao što je kopiranje fajlova, arhiviranje, instaliranje i uklanjanje aplikacija, pokretanje programa, download fajlova, pretraga sajtova i PC Mark 10 benchmark testove.


Performanse koje su izazvale najveće iznenađenje, stižu tokom testa Microsoftovog Windows Defendera, koji je instaliran u Windowsu 10. Windows Defender je prouzrokovao značajan pad performansi tokom kopiranja fajlova i instaliranja aplikacija, dok je manji uticaj na performanse primećen tokom preuzimanja fajlova. Microsoftovo sigurnosno rešenje je ostvarilo 96,7 poena u PC Mark testu, što nije dobro kao Avira-in rezultat od 99,4 poena, ali je bolje od Quick Heal rezultata od 95,2 poena. Windows Defender je ostvario standardan rejting performansi, dok su aplikacije kao što su Avast, AVG, Bitdefender i Kaspersky imale najbolje rezultate, što im je osiguralo Advanced+ nagradu za performanse.

Najveći broj antivirus rešenja je imao malog uticaja na performanse tokom pretrage sajtova ili kopiranja fajlova, ali je najveće usporenje zabeleženo tokom pokretanja aplikacija po prvi put. Tencent, Trend Micro, Emsisoft i VIPRE sigurnosni proizvodi usporavaju aplikacije pri njihovom prvom pokretanju.

Treba napomenuti da je ovo istraživanje sprovedeno na uređaju sa relativno slabim specifikacijama, tako da je uticaj na performanse značajno manji u slučaju računara sa novijim i jačim hardverom.

]]>
Mon, 14 May 2018 10:43:00 +0100 Multimedia http://www.boom93.com/zabava/multimedia/47477/odredjene-antivirus-aplikacije-usporavaju-windows-10.html
Baka zatekla konja u svom dvorištu, unuka ga naručila onlajn http://www.boom93.com/zabava/zanimljivosti/47475/baka-zatekla-konja-u-svom-dvoristu-unuka-ga-narucila-onlajn.html Baka jedne 13-godišnje devojčice u Velikoj Britaniji bila je šokirana kada je u dvorištu u zatekla konja koga je njena unuka naručila putem interneta. ]]>

Kraljevsko društvo za sprečavanje svireposti prema životinjama (RSPCA) saopštilo je da je devojčica na internetu videla oglas da niko ne želi da udomi životinju i da će ona zbog toga biti uspavana, prenosi BBC.

Ona je dala adresu svoje bake, a konj je uskoro isporučen u njeno dvorište.

Organizacija za zaštitu životinja navela je da je konj, po imenu Melvin Endruz, neuhranjen i prekriven buvama.

Dodaje se da je muškarac 27. aprila u dvorištu bez ikakvih saveta ostavio konja i "veoma šokiranu baku".

Konj nije bio čuvan na adekvatan način pre nego što je napušten, a prethodni vlasnik nije pronađen.

Životinja se sada nalazi u ustanovi za konje "World Horse Charity".

]]>
Mon, 14 May 2018 10:38:00 +0100 Zanimljivosti http://www.boom93.com/zabava/zanimljivosti/47475/baka-zatekla-konja-u-svom-dvoristu-unuka-ga-narucila-onlajn.html
Izrael pobednik Evrovizije http://www.boom93.com/zabava/trivia/47471/izrael-pobednik-evrovizije.html Izrael je s pesmom "Toy" pobedio na 63. takmičenju Pesme Evrovizije u Lisabonu, drugo i treće mesto osvojili su Kipar i Austrija, dok je Srbija na 19. mestu. ]]>

Srbiju su predstavljaju Sanja Ilić i "Balkanika" s pesmom "Nova deca".

Srbija je jednom pobedila na takmičenju, 2007. godine, pesmom "Molitva" pevačice Marije Šerifović.

]]>
Mon, 14 May 2018 10:33:00 +0100 Trivia http://www.boom93.com/zabava/trivia/47471/izrael-pobednik-evrovizije.html