Naslovna  |  Zabava  |  Muzičke vesti  |  Ovaj muzički pravac se "borio" za slobodu, a sada se našao na listi Uneska
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Muzičke vesti

03. 12. 2018.

Izvor: B92

Ovaj muzički pravac se "borio" za slobodu, a sada se našao na listi Uneska

Rege muzika, čiji su mirni, lepršavi zvuci stekli međunarodnu slavu zahvaljujući umetnicima kao što je Bob Marli, od danas su pronašli mesto na listi UN-ovih globalnih kulturnih blaga, prenosi AFP.

Unesko je na svoju listu dodao žanr koji je nastao na Jamajci kao deo svoje kolekcije "nematerijalnog kulturnog nasleđa" koji se smatra vrednim zaštite i promocije. 


"Učešće rege muzike u međunarodnom diskursu o pitanjima nepravde, otpora, ljubavi i čovečnosti podvlači dinamiku elemenata kao istovremeno umnih, socijalno-političkih, senzualnih i duhovnih", navodi Unesko. 

Muzički stil pridružio se spisku kulturnih tradicija koji uključuje 300 drugih tradicionalnih praksi koje se kreću od izgradnje brodova, hodočašća i kuvanja. Rege se krajem šezdesetih goidina proširio sa Jamajke, crtajući uticaj američkog džeza i bluza. 

Stil je brzo postao popularan u Sjedinjenim Američkim Državama, kao i u Britaniji, u koju su se mnogi Jamajkanci kao imigranti preselili nakon Drugog svetskog rata. 

Rege je često bio muzika potlačenih, sa tekstovima koji se bave društveno-političkim pitanjima, zatvaranjem i nejednakošću.Rege je takođe postao povezan sa rastafarijanstvom, koji je pobožnog bivšeg etiopskog cara Hajlea Selasija promovisao sakramentalnu upotrebu marihuane. 

Jamajka je podnela zahtev za uključivanje rege muzike na listu ove godine na sastanku agencije UN-a na ostrvu Mauricijus, gde je razmatrano 40 predloga. 

"Rege je jedinstveno Jamajka. To je muzika koju smo stvorili i koja je prodrla u sve krajeve sveta", rekla je Olivija Grandž, ministarka kulture za Karipska ostrva, pre glasanja.

Nema komentara.

Ostavi komentar