Naslovna  |  Zabava  |  Muzičke vesti  |  Koncertom mladih pijanista počeo prvi Vasilije Mokranjac fest
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Muzičke vesti

23. 11. 2018. Beograd

Izvor: Tanjug

Koncertom mladih pijanista počeo prvi Vasilije Mokranjac fest

Koncertom mladih pijanista, sinoć u Galeriji Srpske akademije nauka i umetnosti, počeo je prvi "Vasilije Mokranjac fest", posvećen jednoj od ključnih ličnosti srpske muzike.

Prvo festivalsko veče bilo je takmičarskog karaktera, a najbolji mladi pijanisti koji su nastupili na ovom koncertu izabrani su putem audicije u saradnji sa muzičkim akademijama i školama širom Srbije. 


U pitanju su pijanisti Olga Petrović, Tijana Cerović, Ksenija Veljović, Milica Zakić, Katarina Mančić i Kosta Knežević. Zarad promocije srpske umetničke muzike i afirmacije stvaralaštva Vasilija Mokranjca, Fondacija Vasilije Mokranjac će dodeliti i nagrade ”Vasilije Mokranjac” za najuspešnije interpretacije klavirskih dela ovog muzičkog velikana. 

Nagradni fond u ukupnom iznosu od 100.000 dinara obezbeđen je pod pokroviteljstvom SOKOJ-a, a proglašenje pobednika i dodela nagrada biće na završnoj večeri festivala, 24. novembra u Skupštini grada Beograda. 

Večeras će u galeriji "Artget" biti održan okrugli sto o stvaralaštvu Vasilija Mokranjca, a učestvovaće akademici Dimitrije Stefanović, Dejan Despić, Svetislav Božić, muzikolozi Nadežda Mosusova, Melita Milin, Katarina Tomašević, Ivana Medić, kompozitorka Svetlana Maksimović, violončelistkinja Sandra Belić, kao i ćerka istaknutog kompozitora Aleksandra Mokranjac. 

U okviru završne večeri publici će se, pored nagrađenih mladih pijanista, sa delima Vasilija Mokranjca predstaviti i poznati muzički izvođači iz zemlje i inostranstva - Biljana Gorunović, Rita Kinka, Ratimir Martinović, Vedrana Subotić, Jelena Đajić Levajac, Ivana Medić, Vladimir Gligorić, Sandra Belić i Miroslav Pavlović. Ulaz na sve programe festivala je besplatan.

Nema komentara.

Ostavi komentar