Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Muzičke vesti

11. 01. 2018.

Izvor: B92

Dan kada je Zigi odleteo u večnost

Navršilo tačno dve godine od smrti velikog svetskog muzičara i svestranog umetnika Dejvida Bouvija, koji je preminuo samo dva dana nakon svog 69. rođendana, posle 18 meseci duge borbe sa karcinomom.

Bouvi se proslavio singlom "Space Oddity" iz 1969. godine, koji je zbog spuštanja čoveka na Mesec, iste godine, postigao veliki uspeh. Njegov umetnički proboj dogodio se 1972. da izlaskom albuma "The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders From Mars", koji ga je predstavio kao vanzemaljca.

Kao veoma talenovani pevač, tekstopisac i producent, tokom svoje karijere, koja je trajala duže od 40 godina, eksperimentisao je sa glam rokom, art rokom, soulom, hard rokom, dens muzikom, popom, pankom i elektronikom.

Među njegovim nezaboravnim pesmama su: "Heroes", "Changes", "Under Pressure", "China Girl", "Modern Love", "Rebel, Rebel", "All the Young Dudes", "Panic in Detroit", "Fashion", "Life on Mars", "Suffragette City"...

Osim muzike, glumio je na filmu i u pozorištu. Igrao je u poslednjem filmu Marlen Ditrih "Just a Gigolo" (1978), zatvorenika u Drugom svetskom ratu u "Merry Christmas Mr. Lawrence" (1983) i Pontija Pilata u Skorsezeovom "The Last Temptation of Christ" (1988). U filmu “The Prestige” iz 2006. glumio je Nikolu Teslu.

Njegov poslednji album "Black star", 25. po redu, u prodaji se pojavio na Bouvijev 69. rođendan. Spot za pesmu "Lazarus", sa tog albuma, u kome on u zavojima leži u bolničkom krevetu, prema mnogima je predstavljao umetnikovu poslednju oproštajnu poruku.

Na prvu godišnjicu njegove smrti britanska pošta je velikom umetniku odala počast serijom od 10 poštanskih maraka, što je bio prvi put da Kraljevska pošta posvećuje seriju jednom samostalnom izvođaču. Svoje markice prethodno su dobili samo Bitlsi i Pink Flojd.

Druga godišnjica odlaska Dejvida Bouvija obeležava se premijerom dokumentarca "David Bowie: The Last Five Years!" na kanalu HBO. Film prikazuje rad velikog umetnika na albumima "The Next Day" i "Black Star", mjuziklu "Lazarus", kao i rad na njegovim poslednjim video-spotovima.

Nema komentara.

Ostavi komentar