Radio Boom93 :: Multimedia http://www.boom93.com/zabava/multimedia/rss.html sr http://www.boom93.com/sw4i/thumbnail/Multimedia.jpg?thumbId=29484&fileSize=37230&contentType=image/jpeg&lastModified=1327146572000 Radio Boom93 :: Multimedia http://www.boom93.com/zabava/multimedia/rss.html Tutankamonova grobnica uspešno restaurirana http://www.boom93.com/zabava/multimedia/54619/tutankamonova-grobnica-uspesno-restaurirana.html Devetogodišnji projekat restauracije grobnice egipatskog Faraona Tutankamona najzad je završen uspešno, jer su rešeni svi problemi koji su pretili njenom opstanku, piše BBC. ]]>

Stručnjaci iz Getijevog instituta za konzervaciju popravili su ogrebotine i oštećenja na zidnim slikama, koje su uglavnom izazvali posetioci grobnice.

Slike su, takođe, bile oštećene vlažnošću, prašinom i ugljen-dioksidom, koji je prirodno izdisala svaka osoba koja je koraknula u prostor u kome je sahranjen mladi egipatski faraon.

Ugrađen je novi ventilacioni sistem, koji bi trebalo da na minimum svede potrebu za budućim restauracijama, navodi BBC.

Postavljene su i nove barijere koje će ograničiti posetiocima prilaz slikama, dok će im istovremeno nova vizuelna platforma, svetlosna i interpretativna signalizacija omogućiti da bolje vide grobnicu i razumeju njen istorijski i kulturni značaj.

"Želeli smo da stvorimo održiv sistem koji će svakodnevno moći da odgovori na potrebe posetilaca, a takođe da smanjimo štetni uticaj na originalne arheološke artefakte", rekla je za agenciju Rojters Sara Lardenoa iz Getijevog instituta za konzervaciju.

Ona je dodala da ništa od "pomoćnih komponenti nije moglo da bude zakačeno za pod, tavanicu ili zidove", te su morali da osmisle način na koji će one biti "samonosive", kako ne bi uništile istorijsku vrednost arheoloških artefakata.

Stručnjaci su, takođe, zaključili da su braon tačke, primećene na zidnim slikama, uzrokovane mikrobima, koji su već dugo bili mrtvi i nisu više predstavljali novi rizik.

Te tačke nisu uklonjene, jer je ustanovljeno da su one prodrle u slojeve boje na slikama.

Tutankamonova grobnica je pronađena 1922. godine u Dolini kraljeva, nedaleko od Luksora. Otkrili su je britanski arheolozi Hauard Karter i Džordž Herbert.

To je jedina grobnica iz faraonskog Novog kraljevstva (1550p.n.e.-1069p.n.e) koja je pronađena netaknuta, odnosno neopljačkana. Ono što je u njoj pronađeno pružilo je uvid u praksu sahranjivanja faraona, kao i u umetnička i zanatska dostignuća tog perioda.

Mada je većina pronađenih predmeta u grobnici sada u Muzeju egipatskih antikviteta u Kairu, posetioci grobnice i dalje mogu da vide Tutankamonovu mumiju, spoljni drveni kovčeg, sarkofag i slike koje prikazuju njegov život i smrt.

Tutankamon je, kako se pretpostavlja, vladao od 1334. godine pre nove ere do 1325. godine pre nove ere, za vreme XVIII dinastije.

Kako je vladavinu započeo u devetoj godini, veliki deo vlasti imao je vezir i Tutankamonov naslednik Aj, koji je bio najvažniji savetnik dvojici ili trojici faraona koji su mu prethodili.

Misterija Tutankamonove smrti

Tutankamon je vladao Egiptom između osam i deset godina. Ispitivanja njegove mumije pokazala su da je bio veoma mlad kada je umro. Pretpostavlja se da je imao 19 godina kada je preminuo. Do tog zaključka se došlo posle ispitivanja njegovih zuba.

Uzrok Tutankamonove smrti dugo nije bio poznat. Telo je prvi put ispitivao tim Hauarda Kartera, dvadesetih godina prošlog veka. Egipatski arheolog Zahi Havas je 2005. izneo rezultate istraživanja Tutankamnove mumije po kojima nema podataka koji bi ukazivali na to da je faraon ubijen.

Postojala je rupa u glavi, ali je ona najverovatnije nastala tokom mumificiranja. Postoje nalazi koji ukazuju na mogućnost da je Tutankamon slomio nogu, i da je moguće da je umro od posledica infekcije.

Početkom 2010. tim naučnika iz SAD objavio je rezultate istraživanja DNK analize i rendgenskih snimaka Tutankamonovih kostiju, prema kojima je zaključeno da je faraon najverovatnije umro od posledica malarije, u kombinaciji sa koštanim oboljenjem.

"Nalazi navode na zaključak da su za smrt Tutankamona najverovatnije odgovorni loša cirkulacija krvi u koštanom tkivu, uz slabljenje ili delimično uništenje kostiju, u sprezi sa malarijom", naveo je Zahi Havas.

Poslednjim istraživanjem iz avgusta 2010. otkriveno je da je Tutankamon plod incesta, i da su njegovi roditelji u stvari brat i sestra. Do ovih podataka došlo se DNK ispitivanjem 16 mumija.

Naučnici smatraju da se zbog srodnosti roditelja lakše prenosi kopija loših gena na potomka. Snimanja skenerom pokazala su da je Tutankamon imao genetsku deformaciju stopala i rascep usne, što mu je otežavalo život.

Prema istraživanjima egiptologa Krisa Nauntona smatra se da je faraona udario točak kočija koje su se kretale velikom brzinom, i da mu je telo zbog toga bilo unakaženo i zahtevno za balsamovanje. Zbog loše urađenog balsamovanja njegovo telo se zapalilo u sarkofagu usled hemijske reakcije.

]]>
Mon, 11 Feb 2019 10:38:00 +0100 Multimedia http://www.boom93.com/zabava/multimedia/54619/tutankamonova-grobnica-uspesno-restaurirana.html
Pet najočekivanijih video igara u 2019. godini http://www.boom93.com/zabava/multimedia/54312/pet-najocekivanijih-video-igara-u-2019.-godini.html Portal GamingGuide je najavio 5 najočekivanih igara u 2019. godini. ]]>

Prema ovom portalu najočekivanija igra je novi projekat razvojnog studija „CD Projekt“ i nosi naziv Cyberpunk 2077. Druga igra koja je na spisku je novitet u Star Wars univerzumu i nosi naziv Jedi: Fallen Order. Iza razvoja ove igre stoji razvojni studio Respawn Entertainment Studio.

Izdavač Paradox Entertainment je najavio novu igru u koja je ovaj put smeštena u doba starog Rima. Igra će nositi naziv Imperator: Rome. Posle uspeha sa platformskom igrom Ori and the blind forest razvojni studio „Moon Studios“ ove godine planira da objavi nastavak pod nazivom Ori and the Will of the Wisps.

Poslednja igra na spisku je nova igra u Total War univerzumu i nosi naziv Total War: Three Kingdoms. Izdavač ove igre je Feral Interactive.

Više informacija možete pročitati OVDE.

]]>
Wed, 30 Jan 2019 10:21:00 +0100 Multimedia http://www.boom93.com/zabava/multimedia/54312/pet-najocekivanijih-video-igara-u-2019.-godini.html
YouTube zabranio objavljivanje opasnih šala, "izazova" i podvala http://www.boom93.com/zabava/multimedia/54059/youtube-zabranio-objavljivanje-opasnih-sala-%22izazova%22-i-podvala.html YouTube je zabranio videosnimke u kojima se prikazuju opasne ili emocionalno uznemirujuće scene i podvale, piše BBC. ]]>

To je potez koji dolazi nakon što su neki od takozvanih "izazova" rezultirali povređivanjem pa čak i smrtnim slučajevima.

Iz te kompanije su naveli da takvom materijalu nema mesta na YouTube-u.

Ipak, čini se da kompanija ne uspeva da sprovodi svoja postojeća pravila oko štetnih sadržaja.

Prema izvještaju BuzzFeed-a, videosnimci koje prikazuju ili aludiraju na nasilje i pornografiju još uvek se nalaze na tom kanalu, uprkos obećanju iz prošle godine da će se takav materijal ukloniti. Neki od tih videa imaju i više miliona pregleda.

Iz kompanije navode da "agresivno rade na sprovođenju pravila".

Mnogi smatraju da će sprovođenje novih pravila o zabrani prikazivanja opasnih podvala biti još teže, s obzirom na to da nije sasvim jasno šta se smatra štetnim i opasnim, a šta ne.

]]>
Tue, 22 Jan 2019 10:16:00 +0100 Multimedia http://www.boom93.com/zabava/multimedia/54059/youtube-zabranio-objavljivanje-opasnih-sala-%22izazova%22-i-podvala.html
Kineska sonda sletela na tamnu stranu Meseca http://www.boom93.com/zabava/multimedia/53576/kineska-sonda-sletela-na-tamnu-stranu-meseca.html Kineska sonda je izvela prvo sletanje na dalju stranu Meseca u istoriji. ]]>

Lunarna sonda "Čang'e 4" sletela je u 10.26, saopštila je državna televizija u svojim podnevnim vestima.

Dalja strana Meseca je okrenuta od Zemlje i uglavnom je neistražena. Poznata je i kao tamna strana.

Ovo sletanje je znak sve većih ambicija Kine u svemiru.

Sonda "Čang'e 3" je 2013. postala prva svemirska letelica koja je sletela na Mesec posle sovjetske sonde "Luna 24", koja je to učinila 1976.

Misija "Čang'e 4" je, pored ostalog, i radila osmatranje i ispitivanje strukture i sastava terena.

Sonda je lansirana 8. decembra.

Kina je u maju lansirala komunikacioni satelit preko koga će sonda na Mesecu komunicirati sa Zemljom.

Za sledeću godinu Peking planira slanje na Mesec sonde "Čang'e 5" koja bi trebalo da se vrati s uzorcima, što takođe nije učinjeno od 1976.

]]>
Fri, 4 Jan 2019 10:11:00 +0100 Multimedia http://www.boom93.com/zabava/multimedia/53576/kineska-sonda-sletela-na-tamnu-stranu-meseca.html
Otkrivena 4.400 godina stara grobnica http://www.boom93.com/zabava/multimedia/53200/otkrivena-4.400-godina-stara-grobnica.html Egipat je objavio otkriće grobnice visokog zvaničnika iz Pete dinastije, čiji su faraoni vladali pre oko 4.400 godina. ]]>

Ministar za antikvitete Haled al-Anani otkriće je objavio na mestu grobnice, u Sakari, gde se nalazi i čuvena Stepenasta piramida.

Prema njegovim rečima, u "izuzetno dobro očuvanoj" grobnici se nalaze brojne statue raznih veličina i boja.

Egipat je poslednjih godina mnogo promovisao nova arheološka otkrića stranim medijima i diplomatama ne bi li privukao više posetilaca. Važan turistički sektor privrede je pretrpeo veliku štetu od političke nestabilnosti posle 2011. godine.

]]>
Wed, 19 Dec 2018 10:25:00 +0100 Multimedia http://www.boom93.com/zabava/multimedia/53200/otkrivena-4.400-godina-stara-grobnica.html
Naučnici veruju da je supernova dovela do izumiranja mnogo vrsta na Zemlji http://www.boom93.com/zabava/multimedia/53164/naucnici-veruju-da-je-supernova-dovela-do-izumiranja-mnogo-vrsta-na-zemlji.html Pre 2,6 miliona godina neuobičajeno jako svetlo stiglo je do predistorijskog neba i zadržalo se nedeljama ili mesecima. Bila je to supernova, eksplozija zvezde nekih 150 svetlosnih godina udaljena od Zemlje. ]]>

Unutar nekoliko stotina godina, mnogo vremena nakon što je neobično svetlo izbledelo, cunami kosmičke energije s te raspadajuće zvezde mogao je da stigne do naše planete i ispuni atmosferu pokrećući klimatske promene i izazivajući masovno izumiranje životinja u okeanima ukljčujući vrste morskih pasa koji su bili veličine autobusa.

Naučnici su učinak takve supernove, a moguće više od jedne, na život u okeanima, opisali u radu u časopisu Astrobiology (Astrobiologija).

"Ovakva istraživanja sprovodim 15-ak godina i uvek je to bilo zasnovano na opštim znanjima o Svemiru - da su te supernove morale da imaju uticaj na Zemlju u nekom trenutku", kaže rukovodilac istraživanja Adrijan Melot, profesor fizike i astronomije sa Univerziteta Kanzas.

"Ovog puta je drugačije. Imamo dokaze o zbivanjima u blizini u određeno vreme. Znamo koliko su ona bila udaljena pa možemo da izračunamo da su mogla da utiču na Zemlju i da ih uporedimo sa onim što znamo o tome da se dogodilo u tom trenutku - mnogo preciznije".

Po Melotu, nedavna istraživanja koja su otkrila naslage radioaktivnog izotopa gvožđa na dnu okeana pružaju neoborive dokaze o vremenu i udaljenosti supernova.

"Još su sredinom 1990-ih ljudi govorili: Tražite gvožđe-60. To je pokazatelj jer nema načina da stigne na Zemlju osim eksplozijom zvezde. Da je radioaktivno gvožđe-60 stvoreno sa Zemljom odavno ga ne bi bilo. Stoga je moralo da 'kiši' po Zemlji. Postoje rasprave o tome da li je bila samo jedna supernova u blizini ili čitav lanac. Sklon sam kombinaciji - veliki lanac eksplozija s jednom koja je bila neuobičajeno snažna i blizu. Kada proučavate ostatke gvožđa-60 uočite skok pre 2,6 miliona godina, ali višak je razbacan 10 miliona godina unatrag".

 Melotov tim navodi da postoje drugi dokazi za seriju supernova u arhitekturi Svemira.

Bez obzira na to da li je bila jedna supernova ili serija, energija koja je nataložila slojeve gvožđa-60 širom sveta izazvala je i prodiranje čestica poznatih kao mioni na Zemlju izazivajući rak i mutacije - posebice kod velikih životinja.

"Najbolji opis miona bio bi vrlo teški elektron - ali mion je nekoliko stotina puta teži od elektrona", kaže Melot. "Oni vrlo snažno prodiru. U normalnim uslovima mnogo njih prolazi kroz nas. Najveći deo prolazi ne nanoseći štetu, ali oko petine doza zračenja dolazi od miona. Kad talas tih kozmičkih zraka pogodi pomnožite te mione s nekoliko stotina. Samo mali delić tih miona imaće delovanje, ali kad je broj toliko velik i energija toliko visoka imate povećani broj mutacija i karcinome - to bi bio glavni biološki uticaj. Procenjujemo da bi stopa obolevanja od raka porasla 50 odsto za bića veličine čoveka, a što ste krupniji to gore po vas. Za slona ili kita jako raste doza primljenog zračenja".

Supernova pre 2,6 miliona godina može biti povezana s izumiranjem velikih morskih vrsta na granici geoloških razdoblja pliocena i pleistocena kada je, prema procenama, 36 odsto životinjskih vrsta izumrlo. Izumiranje je bilo koncentrisano na životinje koje su obitavale u priobalnim vodama u kojima su veliki organizmi bili pogođeni većim dozama zračenja miona.

Prema Melotovom naučnom timu štete koje su naneli mioni proširile su se stotine metara u dubinu okeana postajući veće s većim dubinama. Mioni visoke energije mogu da dopru dublje u okeane i da budu važniji uzročnici bioloških šteta s povećanjem dubine.

 Zračenjem supernove ogromne morske životinje mogle su da budu osuđene na propast.

 Jedna od vrsta koje su izumrle pre 2,6 miliona godina bio je megalodon", kaže Melot.

"Zamislite veliku belu psinu iz 'Ralja' koja je ogromna - to je megalodon, bio je veličine autobusa. U tom razdoblju nestali su. Pa možemo da spekulišemo da su mioni igrali ulogu. Zapravo, što je biće bilo veće veći je bio porast primljenog zračenja".

Melot dodaje da nije bilo dobrog objašnjenja izumiranja velikih morskih vrsta. "To bi moglo biti jedno. Ta promena paradigme - znamo da se nešto dogodilo i kad se dogodilo pa prvi puta možemo stvarno 'zaorati' i definitivno proučiti stvari. Sada možemo konačno utvrditi koji bi bili učinci zračenja na način kako to ranije nije bilo moguće".

]]>
Tue, 18 Dec 2018 10:29:00 +0100 Multimedia http://www.boom93.com/zabava/multimedia/53164/naucnici-veruju-da-je-supernova-dovela-do-izumiranja-mnogo-vrsta-na-zemlji.html
Srbija postala punopravna članica CERN-a http://www.boom93.com/zabava/multimedia/53117/srbija-postala-punopravna-clanica-cern-a.html Srbija je postala 23. punopravna članica Evropske organizacije za nuklearna istraživanja (CERN), saopštila je Vlada Srbije. ]]>

To je odlučeno u Ženevi jednoglasnim usvajanjem rezolucije Saveta CERN-a. Članstvo Srbije u CERN-u biće formalno potvrđeno pošto Skupština Srbije i UNESKO ratifikuju tu odluku. 

Uz Izrael, Švajcarsku i Norvešku, Srbija je četvrta zemlja koja nije članica EU, a punopravna je članica te naučne organizacije.

Punopravno članstvo u CERN-u omogućava da studenti i profesori iz Srbije rade istraživanja na svetskom nivou u Srbiji, kao i da domaća privreda učestvuje u većem obimu na projektima u CERN-u. 

"Pored podizanja kvaliteta naučnih istraživanja, pristupa najnovijoj naučnoj opremi i tehnologijama, kao i prenošenja iskustva i znanja, članstvo u CERN-u uticaće na sprečavanje odlaska obrazovanih mladih ljudi iz Srbije", očekuje Vlada Srbije.

"Naši istraživači ravnopravno će učestvovati na svim konkursima CERN-a, od finansiranja projekata naučne izvrsnosti, redovnih letnjih škola za studente i diplomce, doktorskih i postdoktorskih stipendija, do finansijske podrške za naučne specijalizacije", navodi se u saopštenju Vlade. 

Privreda Srbije će imati značajnu korist od članstva u CERN-u, jer će kompanije moći u većoj meri da učestvuju na svim tenderima koje raspisuje ta organizacija i tako se ravnopravno takmiče sa svetski uspešnim kompanijama.

Vlada smatra da će stalno članstvo u Evropskoj organizaciji za nuklearna istraživanja dati dodatni podsticaj jačanju domaće nauke, pogotovo što će od 1. januara 2019. godine početi da radi Fond za nauku koji će omogućiti konkurentno finansiranje naučnih istraživanja i bolju povezanost nauke i privrede. 

"Ulaganje u inovativnu infrastrukturu od 100 miliona evra znači izgradnju naučno tehnoloških parkova u Nišu i Novom Sadu, proširenje naučno-tehnološkog parka u Beogradu, izgradnju zgrade BioSens instituta u Novom Sadu kao evropskog centra izvrsnosti u digitalnoj poljoprivredi, laboratorijske lamele Elektronskog fakulteta u Nišu, Data centra u Kragujevcu, te izgradnju novih zgrada FON-a i Instituta za fiziku u Beogradu", piše u vladinom saopštenju. 

Istaknuto je da je prijem Srbije u članstvo CERN "rezultat kontinuiranih napora Vlade Srbije za razvoj nauke i modernizaciju obrazovanja u Srbiji, koje je predsednica Vlade Ana Brnabić postavila kao svoje prioritete na početku mandata". Brnabić je u septembru posetila sedište CERN-a u Ženevi i predstavila reforme nauke i obrazovanja. 

Zvaničan prijem Srbije kao stalnog člana CERN-a biće propraćen svečanim podizanjem njene zastave ispred zgrade CERN-a u Ženevi, čemu će prisustvovati državni vrh.

]]>
Mon, 17 Dec 2018 10:50:00 +0100 Multimedia http://www.boom93.com/zabava/multimedia/53117/srbija-postala-punopravna-clanica-cern-a.html
Kod Strumice pronađeno naselje staro 7.500 godina http://www.boom93.com/zabava/multimedia/52856/kod-strumice-pronadjeno-naselje-staro-7.500-godina.html Makedonski arheolozi su u blizini Strumice otkrili ostatke neolitskog naselja starog oko 7.500 godina, preneli su lokalni mediji. ]]>

Ostaci objekta, neolitska keramika i orudje pronađeni su, posle dvomesečnih istraživanja, na lokalitetu "Orniče" kod strumičkog naselja Kosturino, na jugoistoku Makedonije u blizini granice sa Grčkom.

Arheolog Zoran Rujak je rekao da su ostaci pronađenog objekta za stanovanje i predmeti iz perioda srednjeg neolita pre oko 7.500 godina.

Kako se navodi, pronađeni su i objekti za religiozne aktivnosti stanovništva tog neolitskog naselja, među kojima je radak primerak "žrtvenika".

"To ukazuje de je ova zemljoradničko-stočarska zajedica jedna od interesantnijih u Makedoniji. Važno je da se kaže da preliminarni rezultati govore da je ovaj lokalitet povezan sa tokom reke Strume", rekao je Rujak.

Arheološka istraživanja kod Strumice su deo programa Ministarstva kulture Makedonije. 

]]>
Thu, 6 Dec 2018 09:44:00 +0100 Multimedia http://www.boom93.com/zabava/multimedia/52856/kod-strumice-pronadjeno-naselje-staro-7.500-godina.html
SpaceX lansirao raketu s rekordna 64 satelita http://www.boom93.com/zabava/multimedia/52810/spacex-lansirao-raketu-s-rekordna-64-satelita.html Kompanija Ilona Maska SpaceX lansirala je raketu sa 64 mala satelita, najviše u jednoj misiji ikada. ]]>

Misija SSO-A treći je let jedne te iste rakete Falcon 9 u svemir, što je još jedan rekord te privatne svemirske kompanije.

Raketa je poletela iz zračne baze Vandenberg u Kaliforniji u 10:34 sati po lokalnom vremenu noseći satelite za 34 različite kompanije, vladine agencije i univerziteta.

Misija je usledila nekoliko dana nakon što je Indija na jednoj raketi prevezla 34 satelita.

Nakon lansiranja, Falcon 9 se vratila na Zemlju, sletevši na brod uz obalu južne Kalifornije.

SpaceX, koji je utemeljio osnivač kompanije Tesla Inc Ilon Mask, za 7. januar priprema prvo lansiranje rakete koja bi trebalo da prevozi astronaute do Međunarodne svemirske stanice ISS.

]]>
Wed, 5 Dec 2018 09:37:00 +0100 Multimedia http://www.boom93.com/zabava/multimedia/52810/spacex-lansirao-raketu-s-rekordna-64-satelita.html
Kolekcija zlatnika pronađena u drevnoj izraelskoj luci Cezareji http://www.boom93.com/zabava/multimedia/52794/kolekcija-zlatnika-pronadjena-u-drevnoj-izraelskoj-luci-cezareji.html Arheolozi su u drevnoj izraelskoj luci Cezareji otkrili kolekciju zlatnika za koju se veruje da je sakrivena pre 900 godina, prenosi BBC. ]]>

Zlatnici su, zajedno s jednim parom zlatnih minđuša, pronađeni u bronzanom loncu sakrivenom između kamenja jednog starog bunara.

BBC navodi da se čini da su zlatnici, njih 24, sakriveni na mestu na kojem je kasnije neko trebalo da ih uzme, ali se to nije dogodilo.

Arhelozi su saopštili da je vlasnik verovatno poginuo kada je stanovnike grada masakrirala vojska krstaša 1101. godine. 

Zlatnici iz 11. veka pronađeni su tokom iskopavanja i konzerviranja lokacije Cezareje.

Cezareja je bio antički grad i luka koju je krajem prvog veka pre nove ere sagradio Irod Veliki, tadašnji vladar Judeje, a čiji se ostaci nalaze na mediteranskoj obali današnjeg Izraela, na pola puta između Tel Aviva i Haife.

]]>
Tue, 4 Dec 2018 15:16:00 +0100 Multimedia http://www.boom93.com/zabava/multimedia/52794/kolekcija-zlatnika-pronadjena-u-drevnoj-izraelskoj-luci-cezareji.html
Seča šuma u Amazoniji dostigla vrhunac u poslednjoj deceniji http://www.boom93.com/zabava/multimedia/52736/seca-suma-u-amazoniji-dostigla-vrhunac-u-poslednjoj-deceniji.html Uništavanje šuma u brazilskoj Amazoniji dostiglo je ove godine svoj vrhunac u poslednjih deset godina, pokazuju podaci koje je objavila brazilska vlada, a to je najviše uzrokovano ilegalnom sečom šuma i prodiranjem poljoprivrede u džunglu. ]]>

Satelitski snimci koji su pratili stanje tokom godinu dana, zaključno s krajem jula, pokazali su da je 7.900 kilometara šuma očišćeno u Amazoniji, što je ekvivalent polovini teritorije Jamajke. Radi se o povećanju od 13,7 odsto očišćenih površina u odnosu na isti period prošle godine.

Uništavanje šuma ključni je faktor koji stoji iza globalnog zagrevanja i uzrokuje oko 15 odsto godišnje emisije štetnih gasova, jednako kao i transportni sektor.

U petak je američka vlada objavila izveštaj o tome da će klimatske promene koštati Sjedinjene Države stotine milijardi dolara do kraja veka.

Brazilski ministar za okolinu Edson Duarte naveo je u saopštenju da je ilegalna seča šuma glavni razlog nestanka šuma u Amazoniji. Pozvao je vladu da poveća svoj nadzor nad džunglom.

Države Para i Mato Groso najviše su doprinele povećanju ogolelog prostora i uništavanju šume. Mato Groso je najveći brazilski proizvođač žitarica i ima glavnu reč u naglo povećanom brazilskom izvozu soje.

Brazilska Opservatorija za klimu, mreža nevladinih organizacija, objavila je u posebnom saopštenju da ovo povećanje ogoljenih površina nije iznenađenje. Pored ilegalne seče šuma, i brazilski građevinski sektor doprineo je uništavanju šuma.

Marsio Astrini, aktivista u lokalnom ogranku organizacije Grinpis, ističe da brazilska vlada nije učinila dovoljno u borbi protiv uništavanja šuma, a neki noviji potezi, poput smanjenja područja pod federalnom zaštitom, samo su podstakli uništavanje okoline.

I nevladine organizacije i Grinpis navode da su zabrinute da bi se uništavanje šuma moglo još i povećati tokom mandata vlade nedavno izabranog predsednika Žaira Bolsonara, koji treba da preuzme dužnost u januaru.

Brazilska agencija za zaštitu životne sredina žestoko je kritikovala Bolsonara, kome je glavna politička baza upravo sektor poljoprivrede.

Uprkos najnovijem porastu, seča šume ipak je ispod rekorda zabeleženih početkom 2000-ih godina, pre nego što je brazilska vlada pokrenula strategiju borbe protiv uništavanja šuma. Primera radi, 2004. godine je ogoljeno više od 27.000 kilometara četvornih, što je područje veličine Haitija.

Naučnici smatraju Amazonu jednom od najboljih prirodnih zaštitnika protiv globalnog zatopljavanja, jer ona apsorbuje ugljen dioksid.

Džungla se, uz to, odlikuje bogatom bioraznolikošću, jer je domaćin više milijardi vrsta, od kojih neke tek trebaju biti predmet istraživanja. 

]]>
Mon, 3 Dec 2018 10:14:00 +0100 Multimedia http://www.boom93.com/zabava/multimedia/52736/seca-suma-u-amazoniji-dostigla-vrhunac-u-poslednjoj-deceniji.html
Google Play store vam pomaže pri instalaciji aplikacija http://www.boom93.com/zabava/multimedia/52537/google-play-store-vam-pomaze-pri-instalaciji-aplikacija.html Google je dodao nekoliko novih obaveštenja u svoju Play prodavnicu sa namerom da olakša prilikom prelaska sa starog Android telefona na novi uređaj. Perfektna aplikacija za sve koji često menjaju telefone, ili one koji su zaboravni. ]]>

U svakom slučaju, ova nova funkcija će izbaciti obaveštenje u odeljku Ažuriranja u Google Play Store-u, koja vas upućuje da pregledate neke od aplikacija sa prethodnog uređaja koje ste često koristili. Dodir na to obaveštenje prebacuje vas na karticu Biblioteka među često korišćene aplikacije na vrhu liste, što olakšava njihovo brzo ponovno instaliranje.

Naravno, ova usluga bi mogla da se zove i najčešće korišćene aplikacije, jer ih je Google po tom redu i prioritetizovao. Ovo može biti dobro i iz razloga što skrolujući do dna, možda možete pronaći i neku aplikaciju koju ste jednom skinuli i zaboravili na nju kada ste poslednji put menjali telefon.

]]>
Mon, 26 Nov 2018 09:30:00 +0100 Multimedia http://www.boom93.com/zabava/multimedia/52537/google-play-store-vam-pomaze-pri-instalaciji-aplikacija.html
SpaceX priprema prvo lansiranje kapsule s ljudskom posadom http://www.boom93.com/zabava/multimedia/52491/spacex-priprema-prvo-lansiranje-kapsule-s-ljudskom-posadom.html Svemirska kompanija SpaceX za 7. januar sledeće godine priprema prvo lansiranje rakete koja bi trebalo da prevozi astronaute do Međunarodne svemirske stanice MSS iz svemirskog centra Kenedi, objavila je NASA. ]]>

Lansiranje je prelomno u razvoju komercijalnog programa s posadom za američku svemirsku agenciju koja želi da uspostavi lansiranje raketa s ljudima s američke teritorije, po prvi put u gotovo deset godina.

Kapsula SpaceX's Crew Dragon trebalo da preveze tri astronauta u svemir s istog lansirnog postrojenja s kojeg je Apolo 11 s tročalnom posadom poleteo prema Mesecu 1969. i preneće je raketa SpaceX's Falcon.

NASA nije objavila plan putanje ali navodi da će probni let dati podatke o osobinama rakete Falcon 9, kapsule Crew Dragon i zemaljskih sistema, kao i operacija u orbiti, pristajanja uz MSS i prizemljenja.

NASA je za svoj program s ljudskom posadom odabrala kao partnere SpaceX i Boing koristeći njihovu kapsulu i letelicu Crew Dragon i CST-100 Starliner.

Od ukidanja američkog svemirskog šatl programa 2011. NASA se oslanjala na Rusiju u slanju astronauta na Međunarodnu svemirsku stanicu, laboratoriju koji leti u orbiti oko 402 kilomatara iznad Zemlje.

Januarsko Demo-1 lansiranje je poslednje u nizu strogih kriterijuma koje je propisala NASA za slanje ljudi u svemir.

SpaceX planira lansiranje početkom januara ali portparolka NASA Meri Luis kaže da ono može biti odloženi jer je "sigurni let uvek važniji od rokova".

SpaceX koji je osnovao šef Tesle Ilon Mask, kaže da planira, ako lansiranje 7. januara bude uspešno, da lansira svoju probnu misiju s posadom u junu 2019.

Boing planira slične probne letove svemirskog broda Starlinera koji će u Svemir odneti raketa Atlas 5 u martu, a posada bi bila poslata u avgustu.

]]>
Fri, 23 Nov 2018 14:51:00 +0100 Multimedia http://www.boom93.com/zabava/multimedia/52491/spacex-priprema-prvo-lansiranje-kapsule-s-ljudskom-posadom.html
Razvoj igre The Walking Dead: The Final Season, ponovo je pokrenut http://www.boom93.com/zabava/multimedia/52428/razvoj-igre-the-walking-dead-the-final-season-ponovo-je-pokrenut.html Skybound Games, koja je u oktobru objavila da će preuzeti razvoj The Walking Dead: The Final Season, nakon kolapsa originalnog developera Telltalea, izjavili su u objavi danas da je rad na igri sada zvanično nastavljen i da će datumi objavljivanja biti uskoro objavljeni. ]]>

"Bilo je mnogo posla logistički i pravno gledano da dođemo do faze gde smo mogli da zasučemo rukave i bacimo se na pravi posao", napisao je Skybound-ov PR Johnny O'Dell, na društvenim mrežama, i dodao: "Nakon što je Telltale zatvoren, igru je, nažalost, bilo nemoguće raditi, pa su datumi izlaska epizode 3 i 4 odloženi. Ali, uzbuđeni smo što vas možemo obavestiti da mnogi talentovani, strastveni članovi tima koji su prvobitno radili na ovoj igri, danas nastavljaju da ulažu napore u razvoju iste."

"Uskoro ćemo objaviti datume puštanja dve preostale epizode. Verovatno je da prethodne sezone igre možda neće biti dostupne na nekoliko dana dok smo u periodu tranzicije, ali nemojte paničiti. Sve će biti ponovo online, što pre je to moguće. Ako ste već kupili sezonu četiri, nećete morati ponovo da je platite, a buduće epizode će biti dostupne za preuzimanje čim se objave, u prodavnici u kojoj ste je i do sada kupovali. "

]]>
Thu, 22 Nov 2018 10:19:00 +0100 Multimedia http://www.boom93.com/zabava/multimedia/52428/razvoj-igre-the-walking-dead-the-final-season-ponovo-je-pokrenut.html
Tehnički problemi sa Facebookom u pojedinim delovima sveta http://www.boom93.com/zabava/multimedia/52387/tehnicki-problemi-sa-facebookom-u-pojedinim-delovima-sveta.html Korisnici Facebooka, najveće društvene mreže na svetu, imali su danas teškoća da se uloguju zbog tehničkih problema u pojedinim delovima sveta, saopštila je uprava Fejbsuka na Twitteru. ]]>

Aplikacija Instagram, u vlasništvu Facebooka a koja se bavi podelom fotografija, takodje je prijavila tehničke probleme tokom dana.

"Znamo da su neki korisnici imali problema s pristupom Facebooku. Ulažemo napore da rešimo problem što je pre moguće", navodi se u poruci te društvene mreže koja ima više od dve milijarde korisnika širom sveta.

Facebook je na kratko imao 12. novembra tehničke probleme u severnom i južnom delu Amerike.

]]>
Wed, 21 Nov 2018 09:31:00 +0100 Multimedia http://www.boom93.com/zabava/multimedia/52387/tehnicki-problemi-sa-facebookom-u-pojedinim-delovima-sveta.html
Rusija i SAD hvale saradnju dve zemlje u svemiru http://www.boom93.com/zabava/multimedia/52349/rusija-i-sad-hvale-saradnju-dve-zemlje-u-svemiru.html Zvaničnici ruskih i američkih svemirskih agencija pohvalili su zajednički rad u svemiru i ocenili da je njihova saradnja i dalje snažna uprkos političkim tenzijama. ]]>

"Apsolutno verujemo jedni drugima i politički vetrovi nas nisu dotakli", rekao je direktor ruskog Roskosmosa Dmitrij Rogozin.

Odnosi Rusije i SAD su zategnuti zbog Ukrajine, Sirije i navoda o ruskom meštanju u američke izbore 2016. godine.

Bil Gernstenmajer, šef za ljudska istraživanja i operacije u NASA, rekao je svemir spaja dve zemlje i dodao da može reći da kao partneri "zajedno rade ekstremno dobro".

Rogozin i Gernstenmajer su učestovali na konferenciji u Moskvi kojom je obeleženo 20 godine Međunarodne svemirske stanice. Oni su rekli da njihove agencije planiraju sa sarađuju u budućnoti u razvoju ispostave u orbiti Meseca.

]]>
Tue, 20 Nov 2018 08:45:00 +0100 Multimedia http://www.boom93.com/zabava/multimedia/52349/rusija-i-sad-hvale-saradnju-dve-zemlje-u-svemiru.html
Ozonski omotač se obnavlja, smanjuje se rupa na Antarktiku http://www.boom93.com/zabava/multimedia/51992/ozonski-omotac-se-obnavlja-smanjuje-se-rupa-na-antarktiku.html Novi izveštaj Ujedinjenih nacija pokazuje da se ozonski omotač Zemlje obnavlja, a ozonska rupa na Antarktiku smanjuje, prenosi AP. ]]>

Ozonski omotač štiti planetu od ultraljubičastog zračenja, koje prouzrokuje rak kože, nanosi štetu usevima i stvara druge probleme.

Izveštaj pokazuje da se gornji ozonski omotač na severnoj hemisferi može obnoviti do 2030. godine, a na južnoj hemisferi sredinom veka.

Ozonska rupa nad Južnim polom mogla bi da nestane oko 2060. godine.

Naučnici smatraju da je ovakvom razvoju situacije doprineo sporazum iz 1987. godine koji je zabranio hemikalije koje su bile štetne za ozonski omotač, kao i upotreba novih tehnologija.

]]>
Mon, 5 Nov 2018 14:06:00 +0100 Multimedia http://www.boom93.com/zabava/multimedia/51992/ozonski-omotac-se-obnavlja-smanjuje-se-rupa-na-antarktiku.html
Zbog ovih razloga vaš Wi-Fi može da bude spor http://www.boom93.com/zabava/multimedia/51310/zbog-ovih-razloga-vas-wi-fi-moze-da-bude-spor.html Vaš Wi-Fi je odjednom usporio? Ovo su najčešći krivci i predlozi šta možete odmah da preduzmete kako biste popravili vezu. ]]>

Položaj rutera

Nije svejedno gde stoji Wi-Fi ruter. Na primer, po pravilu je bolje smestiti ga na povišeno mesto, odakle radio talasi mogu nesmetano doći do vašeg računara i pametnog telefona. Što više, to bolje. Nastojte ruter da postavite tako da između njega i uređaja koji primaju signal ima što manje betona i metala, koji su obično najveća prepreka, kao i da na putu nisu veći predmeti. 

Takođe je važno ruter smestiti što bliže uređajima koji će ga koristiti, piše tportal.

Uređaji koji smetaju

Ruter gotovo sigurno nije jedini uređaj u vašoj okolini koji odašilje bežične signale. Čine to i drugi električni uređaji, sateliti, bazne stanice... Iako Wi-Fi ruter obično radi na drugoj frekvenciji nego većina tih uređaja, oni ipak mogu biti uzrok smetnji.

Recimo, mikrotalasne su čest uzrok problema te vrste, naročito ako imate stariji ruter koji koristi frekvenciju 2,4 GHz. Mikrotalasne, naime, rade na 2,45 GHz, što je dovoljno blizu za smetnje. Većina ih ima odgovarajuću zaštitu, ali ipak držite ruter što dalje od njih, za svaki slučaj.

Bluetooth takođe koristi istu frekvenciju kao i Wi-Fi. Teoretski, dobro dizajniran uređaj s bluetoothom trebao bi da ima ugrađenu zaštitu koja sprečava nastanak smetnji (signal nasumice preskače između 70 različitih kanala, do 1.600 puta u sekundi), a noviji uređaji mogu i prepoznati koji su kanali trenutno u upotrebi i izbegavati ih. No, do smetnji ipak može doći, pa držite uređaje koji koriste bluetooth podalje, ako je moguće.

Božićna rasveta isto može biti problem, mada je teško zamisliti kako će vas to mučiti cele godine. Rasveta koju koristimo za božićne ukrase može u nekim slučajevima emitovati elektromagnetno polje koje ometa Wi-Fi.

Komšije pozajmljuju vašu mrežu

Danas je Wi-Fi sveprisutan, pa u gusto naseljenim područjima može doći do preklapanja kanala. Taj je problem naročito izražen u stambenim zgradama i sa starijim ruterima koji mogu koristiti samo frekvenciju 2,4 GHz koja ima tek 14 kanala. Noviji ruteri automatski biraju slobodne kanale, ali nije loše naučiti kako to možete uraditi ručno.

Ako niste dobro zaštitili svoju Wi-Fi mrežu, moguće je kako je neko od vaših komšija koristi besplatno. Stoga smislite jaku lozinku za vaš Wi-Fi, redovno nadograđujte softver za ruter i proverite povremeno je li se prikačio neko ko ne bi trebalo.

Ukućani su se 'zaigrali'?

Proverite preuzima li neko s kime delite životni prostor veću datoteku s interneta, igra zahtevnu video igru ili prati streaming uživo. Ako je to uzrok problema, uključite funkciju Quality of Service u postavkama vašeg rutera.

]]>
Mon, 8 Oct 2018 14:41:00 +0100 Multimedia http://www.boom93.com/zabava/multimedia/51310/zbog-ovih-razloga-vas-wi-fi-moze-da-bude-spor.html
Bloomberg: Kina uz pomoć čipova špijunirala Apple i Amazon http://www.boom93.com/zabava/multimedia/51250/bloomberg-kina-uz-pomoc-cipova-spijunirala-apple-i-amazon.html Apple i Amazon neke su od 30 američkih kompanija i državnih agencija kojima su kineski špijuni krali podatke putem malih čipova umetnutih u matične ploče servera, tvrdi Bloomberg, dok te kompanije to opovrgavaju. ]]>

Serveri su bili kompromitovani prilikom proizvodnje, a čipovi su, čim su prvi put aktivirani, nastavili da rade, piše ta agencija.

Apple, Amazon i Super Micro Computer, koji je, kako tvrdi Bloomberg, proizveo te čipove, odbacili su te tvrdnje, nazivajući ih "neistinitim".

U oštrom saopštenju Apple navodi da nije pronađen nikakav dokaz koji bi podupro takve optužbe, a isto je poručio i Amazon.

Bloomberg je pisao da je jednogodišnja istraga otkrila dokaze o širokom napadu koji je omogućio Pekingu pristup u 30 velikih kompanija i mnogim saveznim agencijama.

Dodali su da su se prve informacije o špijunskoj kampanji pojavile tokom bezbednosti testiranja koje je sproveo Amazon 2015. godine, pre nego su počeli da koriste servere američke kompanije Elemental, koji su proizvedeni u kineskim kompanijama Super Micro Computer-a.

To otkriće podstaklo je dugotrajnu "strogo poverljivu istragu" američkih obaveštajnih agencija, u kojoj su pronađeni kompromitovani serveri, tvrdi Bloomberg i dodaje da je Kina u poziciji da izvede takav napad jer se 90 posto ličnih računara u svetu proizvodi u toj zemlji.

Sprovođenje napada uključivalo je "razvoj dubokog razumevanja dizajna proizvoda, manipulisanje komponentama u fabrici i osiguravanje da krivotvoreni proizvodi prođu kroz globalni logistički lanac do željene lokacije", istaknuto je u izveštaju.

Mnoge američke kompanije, uključujući Apple, Amazon i velike banke, takođe su koristile hardvere proizvedene od strane Super Micro Computer-a.

Bloomberg tvrdi da je istraga dovela neke kompanije do toga da su uklonile servere Super Micro te završile poslovne odnose s njima.

Amazon i Apple su negirali da postoji bili kakav dokaz koji bi potkrepio Blumbergove tvrdnje.

Super Micro Computer saopštio je da ne zna za bilo kakvu vladinu istragu po tom pitanju, kao i da niti jedan kupac nije prestao da koristi njihov proizvod zbog straha od kineskih hakera.

]]>
Fri, 5 Oct 2018 14:59:00 +0100 Multimedia http://www.boom93.com/zabava/multimedia/51250/bloomberg-kina-uz-pomoc-cipova-spijunirala-apple-i-amazon.html
Duža svemirska putovanja bi mogla da ubiju kosmonaute http://www.boom93.com/zabava/multimedia/51174/duza-svemirska-putovanja-bi-mogla-da-ubiju-kosmonaute.html Dugačka svemirska putovanja bi mogla da unište tkivo stomaka eventualnih kosmonauta, navodi se u novom istraživanju koje je finansirala NASA. ]]>

To istraživanje, kako piše britanski Independent, dovodi u ozbiljnu sumnju mogućnost ljudskog odlaska na Mars ili dalje.

Ranije studije su govorile o tome da bi takva putovanja mogla prilično oštetiti ljudski mozak i dovesti do ubrzanog starenja.

U okviru istraživanja, miševi su bili izloženi istoj vrsti svemirske radijacije koja bi očekivala ljude na dugim svemirskim putovanjima.

Takva radijacija bi na tkivu u stomaku načinila štetu koja bi dovela do dugoročnih funkcionalnih promena, a naznačena je i zabrinutost da bi kosmonauti imali veliki rizik od dobijanja raka stomaka i debelog creva.

"Teški joni, poput jona gvožđa ili silicijuma, štetni su zbog svoje veće mase u odnosu na fotone bez mase koji su najčešći na Zemlji kao i protone male mase u svemiru. S trenutnom zaštitnom tehnologijom teško je zaštiti kosmonaute od štetnih efekata radijacije teških jona. Iako se lekovima možda može delovati protiv takvih efekata, takav lek još nije pronađen", rekao je naučnik Kamal Data, koji je radio na istraživanju.

Prema njegovim rečima, kratka svemirska putovanja, poput odlaska na Mesec, ne izlažu ljude prevelikim oštećenjima, ali i da je prava briga "trajna povreda s dugačkog puta na Mars ili drugih misija u svemiru koje bi trajale još duže".

On je naveo da je potrebno u potpunosti razumeti sve eventualne efekte svemirskih putovanja da bi se budući putnici mogli adekvatno zaštititi.

]]>
Thu, 4 Oct 2018 10:18:00 +0100 Multimedia http://www.boom93.com/zabava/multimedia/51174/duza-svemirska-putovanja-bi-mogla-da-ubiju-kosmonaute.html