Radio Boom93 :: Multimedia http://www.boom93.com/zabava/multimedia/rss.html sr http://www.boom93.com/sw4i/thumbnail/Multimedia.jpg?thumbId=29484&fileSize=37230&contentType=image/jpeg&lastModified=1327146572000 Radio Boom93 :: Multimedia http://www.boom93.com/zabava/multimedia/rss.html Zbog ovih razloga vaš Wi-Fi može da bude spor http://www.boom93.com/zabava/multimedia/51310/zbog-ovih-razloga-vas-wi-fi-moze-da-bude-spor.html Vaš Wi-Fi je odjednom usporio? Ovo su najčešći krivci i predlozi šta možete odmah da preduzmete kako biste popravili vezu. ]]>

Položaj rutera

Nije svejedno gde stoji Wi-Fi ruter. Na primer, po pravilu je bolje smestiti ga na povišeno mesto, odakle radio talasi mogu nesmetano doći do vašeg računara i pametnog telefona. Što više, to bolje. Nastojte ruter da postavite tako da između njega i uređaja koji primaju signal ima što manje betona i metala, koji su obično najveća prepreka, kao i da na putu nisu veći predmeti. 

Takođe je važno ruter smestiti što bliže uređajima koji će ga koristiti, piše tportal.

Uređaji koji smetaju

Ruter gotovo sigurno nije jedini uređaj u vašoj okolini koji odašilje bežične signale. Čine to i drugi električni uređaji, sateliti, bazne stanice... Iako Wi-Fi ruter obično radi na drugoj frekvenciji nego većina tih uređaja, oni ipak mogu biti uzrok smetnji.

Recimo, mikrotalasne su čest uzrok problema te vrste, naročito ako imate stariji ruter koji koristi frekvenciju 2,4 GHz. Mikrotalasne, naime, rade na 2,45 GHz, što je dovoljno blizu za smetnje. Većina ih ima odgovarajuću zaštitu, ali ipak držite ruter što dalje od njih, za svaki slučaj.

Bluetooth takođe koristi istu frekvenciju kao i Wi-Fi. Teoretski, dobro dizajniran uređaj s bluetoothom trebao bi da ima ugrađenu zaštitu koja sprečava nastanak smetnji (signal nasumice preskače između 70 različitih kanala, do 1.600 puta u sekundi), a noviji uređaji mogu i prepoznati koji su kanali trenutno u upotrebi i izbegavati ih. No, do smetnji ipak može doći, pa držite uređaje koji koriste bluetooth podalje, ako je moguće.

Božićna rasveta isto može biti problem, mada je teško zamisliti kako će vas to mučiti cele godine. Rasveta koju koristimo za božićne ukrase može u nekim slučajevima emitovati elektromagnetno polje koje ometa Wi-Fi.

Komšije pozajmljuju vašu mrežu

Danas je Wi-Fi sveprisutan, pa u gusto naseljenim područjima može doći do preklapanja kanala. Taj je problem naročito izražen u stambenim zgradama i sa starijim ruterima koji mogu koristiti samo frekvenciju 2,4 GHz koja ima tek 14 kanala. Noviji ruteri automatski biraju slobodne kanale, ali nije loše naučiti kako to možete uraditi ručno.

Ako niste dobro zaštitili svoju Wi-Fi mrežu, moguće je kako je neko od vaših komšija koristi besplatno. Stoga smislite jaku lozinku za vaš Wi-Fi, redovno nadograđujte softver za ruter i proverite povremeno je li se prikačio neko ko ne bi trebalo.

Ukućani su se 'zaigrali'?

Proverite preuzima li neko s kime delite životni prostor veću datoteku s interneta, igra zahtevnu video igru ili prati streaming uživo. Ako je to uzrok problema, uključite funkciju Quality of Service u postavkama vašeg rutera.

]]>
Mon, 8 Oct 2018 14:41:00 +0100 Multimedia http://www.boom93.com/zabava/multimedia/51310/zbog-ovih-razloga-vas-wi-fi-moze-da-bude-spor.html
Bloomberg: Kina uz pomoć čipova špijunirala Apple i Amazon http://www.boom93.com/zabava/multimedia/51250/bloomberg-kina-uz-pomoc-cipova-spijunirala-apple-i-amazon.html Apple i Amazon neke su od 30 američkih kompanija i državnih agencija kojima su kineski špijuni krali podatke putem malih čipova umetnutih u matične ploče servera, tvrdi Bloomberg, dok te kompanije to opovrgavaju. ]]>

Serveri su bili kompromitovani prilikom proizvodnje, a čipovi su, čim su prvi put aktivirani, nastavili da rade, piše ta agencija.

Apple, Amazon i Super Micro Computer, koji je, kako tvrdi Bloomberg, proizveo te čipove, odbacili su te tvrdnje, nazivajući ih "neistinitim".

U oštrom saopštenju Apple navodi da nije pronađen nikakav dokaz koji bi podupro takve optužbe, a isto je poručio i Amazon.

Bloomberg je pisao da je jednogodišnja istraga otkrila dokaze o širokom napadu koji je omogućio Pekingu pristup u 30 velikih kompanija i mnogim saveznim agencijama.

Dodali su da su se prve informacije o špijunskoj kampanji pojavile tokom bezbednosti testiranja koje je sproveo Amazon 2015. godine, pre nego su počeli da koriste servere američke kompanije Elemental, koji su proizvedeni u kineskim kompanijama Super Micro Computer-a.

To otkriće podstaklo je dugotrajnu "strogo poverljivu istragu" američkih obaveštajnih agencija, u kojoj su pronađeni kompromitovani serveri, tvrdi Bloomberg i dodaje da je Kina u poziciji da izvede takav napad jer se 90 posto ličnih računara u svetu proizvodi u toj zemlji.

Sprovođenje napada uključivalo je "razvoj dubokog razumevanja dizajna proizvoda, manipulisanje komponentama u fabrici i osiguravanje da krivotvoreni proizvodi prođu kroz globalni logistički lanac do željene lokacije", istaknuto je u izveštaju.

Mnoge američke kompanije, uključujući Apple, Amazon i velike banke, takođe su koristile hardvere proizvedene od strane Super Micro Computer-a.

Bloomberg tvrdi da je istraga dovela neke kompanije do toga da su uklonile servere Super Micro te završile poslovne odnose s njima.

Amazon i Apple su negirali da postoji bili kakav dokaz koji bi potkrepio Blumbergove tvrdnje.

Super Micro Computer saopštio je da ne zna za bilo kakvu vladinu istragu po tom pitanju, kao i da niti jedan kupac nije prestao da koristi njihov proizvod zbog straha od kineskih hakera.

]]>
Fri, 5 Oct 2018 14:59:00 +0100 Multimedia http://www.boom93.com/zabava/multimedia/51250/bloomberg-kina-uz-pomoc-cipova-spijunirala-apple-i-amazon.html
Duža svemirska putovanja bi mogla da ubiju kosmonaute http://www.boom93.com/zabava/multimedia/51174/duza-svemirska-putovanja-bi-mogla-da-ubiju-kosmonaute.html Dugačka svemirska putovanja bi mogla da unište tkivo stomaka eventualnih kosmonauta, navodi se u novom istraživanju koje je finansirala NASA. ]]>

To istraživanje, kako piše britanski Independent, dovodi u ozbiljnu sumnju mogućnost ljudskog odlaska na Mars ili dalje.

Ranije studije su govorile o tome da bi takva putovanja mogla prilično oštetiti ljudski mozak i dovesti do ubrzanog starenja.

U okviru istraživanja, miševi su bili izloženi istoj vrsti svemirske radijacije koja bi očekivala ljude na dugim svemirskim putovanjima.

Takva radijacija bi na tkivu u stomaku načinila štetu koja bi dovela do dugoročnih funkcionalnih promena, a naznačena je i zabrinutost da bi kosmonauti imali veliki rizik od dobijanja raka stomaka i debelog creva.

"Teški joni, poput jona gvožđa ili silicijuma, štetni su zbog svoje veće mase u odnosu na fotone bez mase koji su najčešći na Zemlji kao i protone male mase u svemiru. S trenutnom zaštitnom tehnologijom teško je zaštiti kosmonaute od štetnih efekata radijacije teških jona. Iako se lekovima možda može delovati protiv takvih efekata, takav lek još nije pronađen", rekao je naučnik Kamal Data, koji je radio na istraživanju.

Prema njegovim rečima, kratka svemirska putovanja, poput odlaska na Mesec, ne izlažu ljude prevelikim oštećenjima, ali i da je prava briga "trajna povreda s dugačkog puta na Mars ili drugih misija u svemiru koje bi trajale još duže".

On je naveo da je potrebno u potpunosti razumeti sve eventualne efekte svemirskih putovanja da bi se budući putnici mogli adekvatno zaštititi.

]]>
Thu, 4 Oct 2018 10:18:00 +0100 Multimedia http://www.boom93.com/zabava/multimedia/51174/duza-svemirska-putovanja-bi-mogla-da-ubiju-kosmonaute.html
Tvorci Instagrama napuštaju kompaniju http://www.boom93.com/zabava/multimedia/50957/tvorci-instagrama-napustaju-kompaniju.html Suosnivači platfrome za deljenje slika Instagram, Kevin Sistrom i Majk Kriger, saopštili su da napuštaju kompaniju da bi "istraživali svoju radoznalost i kreativnost". ]]>

Suosnivači platfrome za deljenje slika Instagram, Kevin Sistrom i Majk Kriger, saopštili su da napuštaju kompaniju da bi "istraživali svoju radoznalost i kreativnost".

Društvena mreža Facebook kupila je Instagram 2012. godine za milijardu dolara u gotovini i akcijama, a sada ovaj servis ima više od milijardu korisnika. Popularnost Instagrama značajano je porasla u vreme kada upotreba osnovnih funkcija Facebooka stagnira.

Zbog toga se društvena mreža našla pod pritiskom da izvuče što više novca od svojih korisnika dodavanjem novih funkcija.

Komentatori navode da je takav pristup protivan originalnom fokusu Instagrama na jednostavnost.

Sistrom i Kriger pokrenuli su sajt za razmenu slika 2010. godine i nastavili da upravljaju ovim servisom nakon što ih je kupio Facebook.

"Sada smo spremni za novo poglavlje. Stvaranje novih stvari zahteva korak unazad, razumevanje onoga što nas inspiriše i povezivanje toga sa onim što je potrebno svetu. To je naš plan", saopštio je Sistrom.

Direktor kompanije Facebook Mark Zakerberg saopštio je da Instagram odražava "kombinovane talente" svojih osnivača i da je mnogo naučio od njih u prethodnih šest godina.

Sistrom i Kriger, koji su u tridesetim godinama, upoznali su se tokom studiranja na Univerzitetu Stenfrod.

Oni su 2010. godine napravili aplikaciju Instagram samo za telefone "iPhone", a inspirisale su ih stare polaroid fotografije.

Instagram je imao oko 30 miliona korisnika 2012. godine, kada ih je kupio Facebook.

 

]]>
Tue, 25 Sep 2018 11:23:00 +0100 Multimedia http://www.boom93.com/zabava/multimedia/50957/tvorci-instagrama-napustaju-kompaniju.html
Japanski milijarder prvi turista na putu oko Meseca http://www.boom93.com/zabava/multimedia/50807/japanski-milijarder-prvi-turista-na-putu-oko-meseca.html Japanski milijarder Jusaku Maezava, koji se obogatio onlajn prodajom odeće i koji je kolekcionar dela savremene umetnosti, biće prvi turista oko Meseca privatne američke svemirske kompanije Space X, dok će pratioci milijardera biti umetnici. ]]>

Putovanje je planirano oko 2023. godine, izjavio je osnivač kompanije Elon Musk. 

"Pozvaću od šest do osam umetnika iz sveta da mi se pridruže misiji oko Meseca 2023. godine", rekao je Maezava (42) i dodao da će put za umetnike biti besplatan. To će biti prvi ljudi na put oko Meseca od kraja misije Apolo 1972. godine. Za sada to su samo uradila 24 Amerikanca, od kojih je 12 hodalo po tlu Meseca. 

Maezava je rekao da je platio karte za buduće putovanje raketom BFR, koja može da prevozi oko 100 ljudi. Japanski milijarder nije otkrio cenu karata.

Kompanija trenutno gradi tu raketu, a Musk je rekao da je milijarder već dao veliki finansijski doprinos toj gradnji koja je procenjena na nekoliko milijardi dolara.

]]>
Wed, 19 Sep 2018 13:24:00 +0100 Multimedia http://www.boom93.com/zabava/multimedia/50807/japanski-milijarder-prvi-turista-na-putu-oko-meseca.html
Bethesda očekuje da će Fallout 76 trajati 'zauvek' http://www.boom93.com/zabava/multimedia/50744/bethesda-ocekuje-da-ce-fallout-76-trajati-%27zauvek%27.html Kada je Blizzard objavio World of Warcraft, to je praktično značilo da je Warcraft RTS franšiza pauzirana. S obzirom na to da se MMORPG konstantno menja, teško je kreirati priču za Warcraft koja neće biti kontradiktorna ili drugačija od događaja koji se dešavaju u igri. Zbog toga do sada još uvek nismo videli novi Warcraft naslov. ]]>

Da li bi se isto moglo dogoditi i sa Bethesdinom Fallout franšizom? Za sada ovo nije poznato, ali Bethesda definitivno vidi Fallout 76 kao igru koja bi mogla da traje "zauvek". Ovo je u intervjuu potvrdio i Pete Hines ispred kompanije.


"Kada je Fallout 76 u pitanju, naš vremenski okvir je večitost. Šta će taj sadržaj biti i kakav će on biti, to još uvek ne znamo. Deo misije je da ljude privučemo u igru i vidimo njihove povratne informacije", istakao je Hines. On je kao primere naveo neke Bethesdine starije naslove, kao što su Morrowind, Fallout 4 ili Skyrim, koje igrači nastavljaju da igraju i pored toga što su neki poprilično stari.

On očekuje i da će Fallout 76 biti takav. Kompanija ima neke ideje, ali želi da sačeka kako bi se videlo šta igrači žele. Fallout 76 se očekuje 14. novembra ove godine, a pre toga će biti održano beta testiranje.

]]>
Tue, 18 Sep 2018 10:40:00 +0100 Multimedia http://www.boom93.com/zabava/multimedia/50744/bethesda-ocekuje-da-ce-fallout-76-trajati-%27zauvek%27.html
NASA lansirala laser za proučavanje leda na Zemlji http://www.boom93.com/zabava/multimedia/50713/nasa-lansirala-laser-za-proucavanje-leda-na-zemlji.html Američka svemirska agencija NASA lansirala je savremeni laser u orbitu namenjen proučavanju leda i njegovog topljenja na Zemlji. ]]>

Satelit ICE Sat-2, težak pola tone, lansiran je s vojne baze u američkoj saveznoj državi Kaliforniji.

Laser će istraživati slojeve polarnog leda i njegove promene, navela je NASA i dodala da misija košta više od jedne milijarde dolara.

Prethodna misija ICE Sat 1, koja je počela 2003. završena je 2009. godine i od tada NASA nema u Zemljinoj orbiti satelit za proučavanje leda koji se topi usled klimatskih promena.

Nova misija će imati za cilj da prouči koliko će topljenje polarnog leda uticati na povećanje nivoa okeana na planeti.

]]>
Mon, 17 Sep 2018 11:04:00 +0100 Multimedia http://www.boom93.com/zabava/multimedia/50713/nasa-lansirala-laser-za-proucavanje-leda-na-zemlji.html
Jadransko more svake godine sve toplije http://www.boom93.com/zabava/multimedia/49851/jadransko-more-svake-godine-sve-toplije.html Prosečna temperatura vode u Jadranskom moru svake godine poraste za 0,6 stepeni Celzijusovih, saopštili su iz Instituta za biologiju mora u Kotoru. ]]>

U saopštenju se navodi da to pogoduje razvoju invazivnih biljnih i životinjskih vrsta.

"Tu su, pre svega, ribe, rakovi i drugi morski organizmi, koji u najvećem delu negativno utiču na morski ekosistem, a jedan od presudnih faktora jeste i povećanje temperature morske vode", kaže se u saopštenju.

Iz Instituta za biologiju mora dodaju da nove, otpornije, životinjske vrste potiskuju domicilne i samim tim čine štetu u ribarstvu jer zauzimaju prostor domaćim vrstama.

]]>
Tue, 14 Aug 2018 11:25:00 +0100 Multimedia http://www.boom93.com/zabava/multimedia/49851/jadransko-more-svake-godine-sve-toplije.html
Snapchat izgubio tri miliona dnevno aktivnih korisnika tokom drugog tromesečja http://www.boom93.com/zabava/multimedia/49711/snapchat-izgubio-tri-miliona-dnevno-aktivnih-korisnika-tokom-drugog-tromesecja.html Snap, kompanija čiji je Snapchat deo, je objavio da je tokom drugog tromesečja aplikacija za razmenu poruka izgubila tri miliona dnevno aktivnih korisnika. ]]>

Snapchat sada ima 188 miliona dnevno aktivnih korisnika, a servis se bori sa Instagramom za tržišno učešće. Instagram nastavlja da kopira Snapchat funkcije, a prema svemu sudeći korisnici imaju mišljenje da sve što Instagram kopira funkcioniše bolje nego na Snapchatu.


Evan Spiegel, osnivač Snapchata i CEO Snapa, pad broja aktivnih korisnika pripisuje redizajnu aplikacije ranije ove godine. Korisnici su bili nezadovoljni onim što je Snapchat doneo, pa su preko Change.org pokrenuli peticiju da se vrati stari korisnički interfejs.

]]>
Thu, 9 Aug 2018 10:26:00 +0100 Multimedia http://www.boom93.com/zabava/multimedia/49711/snapchat-izgubio-tri-miliona-dnevno-aktivnih-korisnika-tokom-drugog-tromesecja.html
Najčešći mitovi o pametnim telefonima http://www.boom93.com/zabava/multimedia/49347/najcesci-mitovi-o-pametnim-telefonima.html Neke od najvećih zabluda u vezi sa pametnim telefonima jesu da prekomerno punjenje uređaja dovodi do kvara, kao i da su sa resetovanjem podaci na telefonu zauvek izgubljeni. ]]>

Minimalno osvetljenje pozadine i njene tamnije boje vam štede bateriju

Ovaj mit je samo polovično istinit. Da baterija traje duže ako se koristi manje svetla važi za uređaje sa LED osvetljenjem. To su LED, AMOLED i Super AMOLED ekrani. S druge strane, LCD ekrani iscrpljuju bateriju korišćenjem tamnijih boja, čak i crne, koje manje "sijaju". Zato ovi uređaji prikazuju kvalitetnije tamne boje.

Punjenje telefona nakon što se već napunio vodi do kvara  

Pametni telefoni su sposobni da se odbrane od ''prekomernog" unosa energije. Kada se baterija napuni do kraja, šalje signale telefonu koji automatski ukida dalje napajanje. Ne postoji "prekomerno" punjenje.  

Treba koristiti punjač koji je došao uz uređaj  

Za punjenje telefona može se koristiti bilo koji punjač pod uslovom da je kompatibilan sa uređajem. Naravno, neki punjači su kvalitetniji i brže pune.  

Bolje karakteristike na papiru ne znače i bolje performanse  

Činjenica je da uređaji koji imaju odlične karakteristike u teoriji, nekad ne postižu baš najbolje rezultate. Zato je potrebno razmotriti sve aspekte pre same kupovine pametnog telefona, kao i bilo kojeg drugog uređaja.  

Vraćanje na fabrička podešavanja će obrisati sve podatke

Rezultat vraćanja pametnog telefona na fabrička podešavanja zaista će biti brisanje datoteka. Svejedno, surfovanje po internetu pružiće vam malu pomoć kako biste povratili ''izgubljene'' podatke na uređaj.

Ipak, ako nameravate da prodate ili poklonite svoj pametni telefon, a plašite se da će novi korisnik imati mogućnost da zaviri u vaše podatke, jednostavno ih zaključajte šifrom.

]]>
Tue, 24 Jul 2018 06:38:00 +0100 Multimedia http://www.boom93.com/zabava/multimedia/49347/najcesci-mitovi-o-pametnim-telefonima.html
U kojim delovima sveta vreba najveća opasnost od zmija? http://www.boom93.com/zabava/multimedia/49262/u-kojim-delovima-sveta-vreba-najveca-opasnost-od-zmija.html Švajcarski, britanski i američki naučnici sastavili su mapu opasnosti od zmija, uzimajući u obzir rizik od ujeda otrovnice i mogućnost pristupa medicinskoj pomoći. ]]>

 

Kao najopasnija područja navedeni su delovi južne Azije, centralne i zapadne Afrike, Južne i Centralne Amerike, kao i Okeanije, preneo je TASS.

Da bi se utvrdilo koji je od tih regiona najranjiviji s tačke mogućnosti medicinske pomoći, naučnici su uporedili faktore rizika. U obzir su uzete lokacije staništa svih 278 vrsta zmija otrovnica registrovanih u Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, kao i tri kriterijuma ranjivosti - vreme potrebno da se stigne do određenog područja, kvalitet medicinskih usluga i sposobnost lekara da pruže potrebnu pomoć.

"Zahvaljujući tome smo napravili tri mape, i mogli da izdvojimo 'vruće tačke' po tri kriterijuma i odredimo područja gde su ljudi u najvećoj opasnosti", rekao je specijalista Instituta za životnu sredinu pri Ženevskom univerzitetu Nikola Rej.

Prva mapa prikazuje razne vrste otrovnica koje borave u ovom ili onom delu sveta. Druga pokazuje vreme potrebno da se stigne do najbližeg grada s medicinskom infrastrukturom, dok treća prikazuje opasne zabačene krajeve sa slabim nivoom medicinske pomoći.

Navedeno je da mape mogu poslužiti lokalnom stanovništvu ili turistima i dati im potrebne podatke da ukažu najefikasniju moguću pomoć onima koje ujede zmija.

Naučnici tvrde da verovatnoća ujeda zmije zavisi od mnogo okolnosti. Iako najopasnije zmije žive u Australiji, broj ujeda u toj zemlji je mali jer zmije žive daleko od naseljenih mesta. Najveći broj "ranjivih zona" se nalazi u centralnoj Africi i Aziji.

Univerzitet navodi da taj naučni rad može pomoći efikasnijoj zaštiti ljudi od opasnosti od otrovnih gmizavaca.

Prema podacima, svake godine u svetu od ujeda zmija umre oko 125.000 ljudi, dok 400.000 onih koji ujed prežive imaju ozbiljne zdravstvene probleme.

Ipak, dodaje se da su ti podaci samo "vrh ledenog brega", jer dolaze skoro isključivo iz bolničkih registara, a najveći broj žrtava ne dolazi do medicinskih centara i ne ulazi u statistiku.

]]>
Fri, 20 Jul 2018 10:34:00 +0100 Multimedia http://www.boom93.com/zabava/multimedia/49262/u-kojim-delovima-sveta-vreba-najveca-opasnost-od-zmija.html
Ispod površine Zemlje nekoliko milijardi tona dijamanata http://www.boom93.com/zabava/multimedia/49235/ispod-povrsine-zemlje-nekoliko-milijardi-tona-dijamanata.html Ispod površine Zemlje se nalazi ogromno blago od nekoliko milijardi tona dijamanata, saopštili su naučnici prestižnog Insituta za tehnologiju (MIT) u američkoj saveznoj državi Masačusets. ]]>

Međutim, istraživači su upozorili da za sada ne postoji žurba da se do njih dođe jer se nalaze između 145 i 240 kilometara ispod površine planete, daleko dublje od dosadašnjih bušotina i mogućnosti tehnologije.  

"Ne možemo da dođemo do njih, a ima mnogo više dijamanta nego što smo ranije mislili", rekao je naučnik Ulrih Fol i dodao da dijamant nije samo egzotični mineral već nešto relativno zajedničko za celu Zemlju. 

Koristeći seizmologiju da bi analizirali kako zvučni talasi prolaze kroz Zemlju, naučnici su otkrili stene koje prekrivaju Zemljinu koru stvarajući omotač oko nje.  

Posle dodatnih istraživanja otkriveno je da su stene od dijamanta i da Zemlja ima ispod svoje površine daleko više dragulja nego što se prvobitno smatralo.  

Naučnici su dodali da se ti dijamanti neće u skorije vreme naći u skupim juvelirnicama jer bi bile potrebne izuzetno jake erupcije vulkana da bi došli bliže površini Zemlje, a takve erupcije se veoma retko dešavaju.

]]>
Thu, 19 Jul 2018 13:52:00 +0100 Multimedia http://www.boom93.com/zabava/multimedia/49235/ispod-povrsine-zemlje-nekoliko-milijardi-tona-dijamanata.html
Korisnici Tvitera ujutro analitični, a uveče emotivni http://www.boom93.com/zabava/multimedia/49148/korisnici-tvitera-ujutro-analiticni-a-uvece-emotivni.html Korisnici Tvitera ujutro pišu smirene i analitičke poruku, dok su uveče emotivni i impulsivni, pokazala je velika analiza poruka na ovoj društvenoj mreži. ]]>

Autori studije sa Univerziteta u Bristolu u Velikoj Britaniji analizirali su sedam milijardi reči u više od 800 miliona poruka na Tviteru.

Stručnjak za veštačku inteligenciju Nelo Kristijani analizirao je anonimne poruke u 54 velika britanska grada tokom četiri godine i razvrstao ih prema 73 pokazatelja koji se odnose na različite stilove razmišljanja.

Studija, objavljena u naučnom časopisu "Plus van", otkrila je da korisnici između 5.00 i 6.00 časova ujutro koriste najveći udeo reči u vezi sa logičkim zaključivanjem, inteligencijom i obrazovanjem.

Stil pisanja se menja kada padne mrak, te postaje više emotivan i impulsivan, ali i više društven.

Između 3.00 i 4.00 časa ujutro objave su više egzistencijalne prirode i emocije su manje pozitivne.

]]>
Tue, 17 Jul 2018 10:37:00 +0100 Multimedia http://www.boom93.com/zabava/multimedia/49148/korisnici-tvitera-ujutro-analiticni-a-uvece-emotivni.html
Evo čime će Facebook oživeti svoju nepopularnu funkciju http://www.boom93.com/zabava/multimedia/48984/evo-cime-ce-facebook-oziveti-svoju-nepopularnu-funkciju.html Kada je Instagram 2016. pokretao priče, vodili su se motom kako korisnicima žele da pruže mesto na kojem će moći objavljivati sadržaje bez razmišljanja o tome koliko će lajkova skupiti. Istim je putem neko vreme išao i Facebok, ali njihova verzija nije toliko popularna. Sad su odlučili da okrenu ploču i pričama dodaju dobre stare lajkove i neke nove reakcije ]]>

Na Facebooku se sve oduvek vrtelo oko lajkova, a onda su i oni uveli priče na koje nije moguće reagovati. Barem to niste mogli činiti do sada, pše Tportal.hr 

Facebookove priče češće izgledaju kao grad duhova, za razliku od istih na Instagramu ili Snapchatu, iako imaju 150 miliona dnevnih korisnika. Sada su se dosetili kako bi ipak mogli ubaciti svoje reakcije - lice koje se smeje, razna iznenađena, tužna, ljuta i zaljubljena lica – iz novosti u priče. 

Te će reakcije zameniti generičke brze odgovore u obliku emotikona koje je prethodno ponudio, a dodaće i dve 'interaktivne nalepnice' - plamen i smeh koje će korisnici moći da dodaju svojim ličnim pričama. Kada prijatelji dodirnu nalepnicu, korisnik će biti obavešten. 

Na sličan će način biti moguće pokrenuti i grupni razgovor s ljudima koji su pogledali priču. Na primer, kada dodirnete da biste videli ko ju je pregledao, na popisu gledaoca istaknuće se oni koji su poslali reakcije ili odgovore na Messenger. 

Osim toga, Facebook već ispituje i Selfie mod za priče sa opcijom Soft Focus koja je slična nedavno predstavljenom Instagram Focusu. Nakon ovoga, postavlja se pitanje hoće li gumb Like doći i na Instagram priče. 

Kada je Snapchat izumeo format Stories, namerno je izostavio gumb Like jer bi to deljenje sadržaja pretvorilo u takmičenje u kojem korisnici žude za povratnim informacijama i objavljuju samo najpopularnije.

]]>
Tue, 10 Jul 2018 10:29:00 +0100 Multimedia http://www.boom93.com/zabava/multimedia/48984/evo-cime-ce-facebook-oziveti-svoju-nepopularnu-funkciju.html
Istraživanje: Mars je nastao brzo nakon Sunčevog sistema http://www.boom93.com/zabava/multimedia/48806/istrazivanje-mars-je-nastao-brzo-nakon-suncevog-sistema.html Čvrsta kora Marsa se formirala vrlo brzo nakon nastanka Sunčevog sistema, ističe se u studiji u kojoj se pretpostavlja da su se uslovi za nastanak života pojavili na Crvenoj planeti veoma rano. ]]>

Da bi na planeti mogla postojati voda u tečnom stanju potrebna je čvrsta površina, dakle kora.

"Naši rezultati upućuju da su na Marsu mogli postojati okeani i život mnogo pre nego na Zemlji", rekao je za AFP Martin Bizaro iz Danskog prirodnog muzeja u Kopenhagenu, koautor studije objavljene u časopisu Nature.

"Rano detinjstvo" Marsa otkriveno je zahvaljujući analizi njegovog meteorita NWA 7034 pronađenog u pustinji Sahari i nazvanog Crna lepotica.

Iz sitnog uzorka tog meteorita izdvojeno je sedam dragocenih zrna cirkona, čvrstog minerala koji je preživeo različite geološke procese, a zatim ih je analizirala grupa naučnika koja je utvrdila vreme njihove kristalizacije.

"Iz toga smo zaključili da se površina Marsa veoma brzo kristalizovala: već 20 miliona godina nakon Sunčevog sistema - koji je nastao pre 4.567 milijardi godina - Mars je imao čvrstu koru koja je bila pogodna za nastanak okeana i života", rekao je Bizaro.

Ti rezultati se mnogo razlikuju od "postojećih modela po kojima je solidifikacija planete trajala 100 miliona godina", rekao je.

"Ovi novi podaci znatno proširuju vremenski okvir u kojem je moglo biti života na Marsu", dodao je.

Crna lepotica, otkrivena 2011. godine, težila je 319,8 grama. Gram se prodavao po 10.000 evra, dodaje Martin Bizarro.

Danski muzej je kupio 44 grama od kojih je pet zdrobio kako bi mogao izdvojiti pet cirkona za analizu.

]]>
Wed, 4 Jul 2018 09:55:00 +0100 Multimedia http://www.boom93.com/zabava/multimedia/48806/istrazivanje-mars-je-nastao-brzo-nakon-suncevog-sistema.html
Naučnici: Novo otkriće o Ti reksu, prikazujemo ga pogrešno http://www.boom93.com/zabava/multimedia/48529/naucnici-novo-otkrice-o-ti-reksu-prikazujemo-ga-pogresno.html Jezik tinosaurusa reksa, poznatog kao Ti reks (T-Rex) bio je zalepljen za usnu duplju u čeljusti, kao kod aligatora, saopštili su večeras naučnici posle istraživanja fosila na severu Kine, a njihovo otkriće govori da su animacije i skulpture u muzejima o tom dinausurusu pogrešne. ]]>

Tinosaurus reks nije mogao da isplazi jezik kao gušter. "Već dugo ga prikazujemo na pogrešan način", rekla je naučnica Džulija Klark sa univerziteta u Teksasu.

Prema njenim rečima, taj taključak važi za većinu dinosaurusa.

Ključ otkrića je fosil kosti koja se nalazi u osnovi jezika.

"Većina dinosaurusa je imala kratku jezičnu kost. Takvu kost imaju krokodili kojima je jezik prikovan za usnu duplju u čeljusti i zato ne mogu da ga isplaze dok love plen", rekla je naučnica u studiji objavljenoj u časopisu PLOS uan (PLOS One).

]]>
Thu, 21 Jun 2018 09:36:00 +0100 Multimedia http://www.boom93.com/zabava/multimedia/48529/naucnici-novo-otkrice-o-ti-reksu-prikazujemo-ga-pogresno.html
Pogledajte novi trejler za World War Z igru http://www.boom93.com/zabava/multimedia/47892/pogledajte-novi-trejler-za-world-war-z-igru-.html Paramount i developer Saber Interactive su nas podsetili da je u pripremi video igra, bazirana na World War Z filmu, koja kasnije ove godine stiže na PC, PlayStation 4 i Xbox one. Novi trejler nam daje i uvid u gejmplej igre. ]]>

World War Z gejmplej trejler se fokusira na jednu od likacija u igri: Moskvu. Video prikazuje grupu preživelih, koji su se zabarikadirali sa oružjem u očekivanju hordi neprijatelja.

Saber Interactive je World War Z kreirao primarno kao co-op akcionu igru za četiri igrača, koja se odigrava na različitim lokacijama, uključujući Jerusalim i Njujork. Kampanja je inspirisana najvećim delom iz originalne strukture World War Z novele, fokusirajući se na priče preživelih i misije širom sveta.

Trajler možete pogledati OVDE.

]]>
Mon, 28 May 2018 10:23:00 +0100 Multimedia http://www.boom93.com/zabava/multimedia/47892/pogledajte-novi-trejler-za-world-war-z-igru-.html
Gmail uvodi opciju rada "offline" http://www.boom93.com/zabava/multimedia/47705/gmail-uvodi-opciju-rada-%22offline%22.html Gmail konačno uvodi opciju rada kada niste spojeni na globalnu mrežu. ]]>

Iako mnogi od nas još nemaju pristup Gmailovom modu rada koji od korisnika ne traži da je spojen na internet, on (prema Google) dolazi uskoro. Ako koristite školski ili poslovni profil, moraćete prvo dobiti dozvolu od vašeg Google admina u sklopu njegovog G Suitea.

Ako ste, kao velika većina, vlasnik privatnog profila, opcija do vas dolazi uskoro. Kako biste je aktivirali, idite u Settings, pronađite Offline i aktivirajte 'Enable offline mail'. Ovu opciju ćete, naglašavamo, videti samo u novom Gmail-u i ako koristite Chrome 61 ili noviji.

Gmail-ov offline mod radi tako da sinhronizira vaš profil čim se spojite na internet. Moći ćete da pišete mejlove, skladištiti stvari na disk i  baviti se svime čime ste se bavili dosad, piše tportal.

]]>
Mon, 21 May 2018 09:59:00 +0100 Multimedia http://www.boom93.com/zabava/multimedia/47705/gmail-uvodi-opciju-rada-%22offline%22.html
Jupiterov satelit glavni kandidat za vanzemaljski život? http://www.boom93.com/zabava/multimedia/47557/jupiterov-satelit-glavni-kandidat-za-vanzemaljski-zivot.html Jupiterov mesec Evropa glavni je kandidat u potrazi za vanzemaljskim životom, objavili su naučnici pošto su detaljno proučili 20 godina stare podatke svemirske letelice Galileo. ]]>

Ta letelica Američke svemirske agencije (NASA) bila je prva koja je 1995. godine ušla u orbitu džinovske gasovite planete.

Ali, očitavanja koja je Galileo tada poslao dugo su zbunjivala naučnike.

Sada su uvereni da je Galileo tamo proletio kroz vodeni stub, odnosno svojevrsni gejzir koji se probio kroz Evropinu zaleđenu površinu.

Ispod tog ledenog prekrivača nalazi se okean, dvostruko veći od svih Zemljinih okeana zajedno.

U tom trenutku letelica je bila 200 kilometara iznad Evrope.

"Znamo od pre da Evropa ima mnogo elemenata potrebnih za život, barem za onakav život kakav mi poznajemo. Ima vode. Ima energije. Ima ugljenika. Mogućnost postojanja života jedno je od velikih pitanja koja želimo istražiti", rekla je Elizabet Turtl iz laboratorije za  primenjenu fiziku na Univerzitetu Džon Hopkins.

"Činjenica da smo otkrili vodeni oblik stvarno je uzbudljiva. To znači da postoje načini da se materijal iz okeana, koji je verovatno najpogodniji deo Evrope za život, jer je topliji i od radijacije je zaštićen ledenom korom, probije kroz ledenu kapu. A to znači da ćemo moći doći do uzoraka", rekla je Turtl.

NASA će za koju godinu imati priliku za to.

Agencija 2022. namerava da lansira letelicu Europa Clipper s ciljem istraživanja Jupiterove orbite.

Niskim preletima nastojaće doći do uzoraka iz 'gejzira' i tako naučnicima omogućiti potragu za eventualnim mikrobnim oblicima života u Evropinom okeanu.

]]>
Wed, 16 May 2018 10:29:00 +0100 Multimedia http://www.boom93.com/zabava/multimedia/47557/jupiterov-satelit-glavni-kandidat-za-vanzemaljski-zivot.html
Određene antivirus aplikacije usporavaju Windows 10 http://www.boom93.com/zabava/multimedia/47477/odredjene-antivirus-aplikacije-usporavaju-windows-10.html Novo istraživanje koje je sproveo AV-Comparatives, određuje sigurnosna rešenja koja imaju najveći uticaj na performanse Windows 10 operativnog sistema. ]]>

Test je sproveden na Lenovo G50 laptopu koji ima Intel Core i3 čipset, 4GB RAM-a, HDD i koristi Windows 10 Fall Creators Update, a sve aplikacije su instalirane u podrazumevanim podešavanjima. AV-Comparatives je odradio seriju zadataka, kao što je kopiranje fajlova, arhiviranje, instaliranje i uklanjanje aplikacija, pokretanje programa, download fajlova, pretraga sajtova i PC Mark 10 benchmark testove.


Performanse koje su izazvale najveće iznenađenje, stižu tokom testa Microsoftovog Windows Defendera, koji je instaliran u Windowsu 10. Windows Defender je prouzrokovao značajan pad performansi tokom kopiranja fajlova i instaliranja aplikacija, dok je manji uticaj na performanse primećen tokom preuzimanja fajlova. Microsoftovo sigurnosno rešenje je ostvarilo 96,7 poena u PC Mark testu, što nije dobro kao Avira-in rezultat od 99,4 poena, ali je bolje od Quick Heal rezultata od 95,2 poena. Windows Defender je ostvario standardan rejting performansi, dok su aplikacije kao što su Avast, AVG, Bitdefender i Kaspersky imale najbolje rezultate, što im je osiguralo Advanced+ nagradu za performanse.

Najveći broj antivirus rešenja je imao malog uticaja na performanse tokom pretrage sajtova ili kopiranja fajlova, ali je najveće usporenje zabeleženo tokom pokretanja aplikacija po prvi put. Tencent, Trend Micro, Emsisoft i VIPRE sigurnosni proizvodi usporavaju aplikacije pri njihovom prvom pokretanju.

Treba napomenuti da je ovo istraživanje sprovedeno na uređaju sa relativno slabim specifikacijama, tako da je uticaj na performanse značajno manji u slučaju računara sa novijim i jačim hardverom.

]]>
Mon, 14 May 2018 10:43:00 +0100 Multimedia http://www.boom93.com/zabava/multimedia/47477/odredjene-antivirus-aplikacije-usporavaju-windows-10.html