Radio Boom93 :: Multimedia http://www.boom93.com/zabava/multimedia/rss.html sr http://www.boom93.com/sw4i/thumbnail/Multimedia.jpg?thumbId=29484&fileSize=37230&contentType=image/jpeg&lastModified=1327146572000 Radio Boom93 :: Multimedia http://www.boom93.com/zabava/multimedia/rss.html Kod Strumice pronađeno naselje staro 7.500 godina http://www.boom93.com/zabava/multimedia/52856/kod-strumice-pronadjeno-naselje-staro-7.500-godina.html Makedonski arheolozi su u blizini Strumice otkrili ostatke neolitskog naselja starog oko 7.500 godina, preneli su lokalni mediji. ]]>

Ostaci objekta, neolitska keramika i orudje pronađeni su, posle dvomesečnih istraživanja, na lokalitetu "Orniče" kod strumičkog naselja Kosturino, na jugoistoku Makedonije u blizini granice sa Grčkom.

Arheolog Zoran Rujak je rekao da su ostaci pronađenog objekta za stanovanje i predmeti iz perioda srednjeg neolita pre oko 7.500 godina.

Kako se navodi, pronađeni su i objekti za religiozne aktivnosti stanovništva tog neolitskog naselja, među kojima je radak primerak "žrtvenika".

"To ukazuje de je ova zemljoradničko-stočarska zajedica jedna od interesantnijih u Makedoniji. Važno je da se kaže da preliminarni rezultati govore da je ovaj lokalitet povezan sa tokom reke Strume", rekao je Rujak.

Arheološka istraživanja kod Strumice su deo programa Ministarstva kulture Makedonije. 

]]>
Thu, 6 Dec 2018 09:44:00 +0100 Multimedia http://www.boom93.com/zabava/multimedia/52856/kod-strumice-pronadjeno-naselje-staro-7.500-godina.html
SpaceX lansirao raketu s rekordna 64 satelita http://www.boom93.com/zabava/multimedia/52810/spacex-lansirao-raketu-s-rekordna-64-satelita.html Kompanija Ilona Maska SpaceX lansirala je raketu sa 64 mala satelita, najviše u jednoj misiji ikada. ]]>

Misija SSO-A treći je let jedne te iste rakete Falcon 9 u svemir, što je još jedan rekord te privatne svemirske kompanije.

Raketa je poletela iz zračne baze Vandenberg u Kaliforniji u 10:34 sati po lokalnom vremenu noseći satelite za 34 različite kompanije, vladine agencije i univerziteta.

Misija je usledila nekoliko dana nakon što je Indija na jednoj raketi prevezla 34 satelita.

Nakon lansiranja, Falcon 9 se vratila na Zemlju, sletevši na brod uz obalu južne Kalifornije.

SpaceX, koji je utemeljio osnivač kompanije Tesla Inc Ilon Mask, za 7. januar priprema prvo lansiranje rakete koja bi trebalo da prevozi astronaute do Međunarodne svemirske stanice ISS.

]]>
Wed, 5 Dec 2018 09:37:00 +0100 Multimedia http://www.boom93.com/zabava/multimedia/52810/spacex-lansirao-raketu-s-rekordna-64-satelita.html
Kolekcija zlatnika pronađena u drevnoj izraelskoj luci Cezareji http://www.boom93.com/zabava/multimedia/52794/kolekcija-zlatnika-pronadjena-u-drevnoj-izraelskoj-luci-cezareji.html Arheolozi su u drevnoj izraelskoj luci Cezareji otkrili kolekciju zlatnika za koju se veruje da je sakrivena pre 900 godina, prenosi BBC. ]]>

Zlatnici su, zajedno s jednim parom zlatnih minđuša, pronađeni u bronzanom loncu sakrivenom između kamenja jednog starog bunara.

BBC navodi da se čini da su zlatnici, njih 24, sakriveni na mestu na kojem je kasnije neko trebalo da ih uzme, ali se to nije dogodilo.

Arhelozi su saopštili da je vlasnik verovatno poginuo kada je stanovnike grada masakrirala vojska krstaša 1101. godine. 

Zlatnici iz 11. veka pronađeni su tokom iskopavanja i konzerviranja lokacije Cezareje.

Cezareja je bio antički grad i luka koju je krajem prvog veka pre nove ere sagradio Irod Veliki, tadašnji vladar Judeje, a čiji se ostaci nalaze na mediteranskoj obali današnjeg Izraela, na pola puta između Tel Aviva i Haife.

]]>
Tue, 4 Dec 2018 15:16:00 +0100 Multimedia http://www.boom93.com/zabava/multimedia/52794/kolekcija-zlatnika-pronadjena-u-drevnoj-izraelskoj-luci-cezareji.html
Seča šuma u Amazoniji dostigla vrhunac u poslednjoj deceniji http://www.boom93.com/zabava/multimedia/52736/seca-suma-u-amazoniji-dostigla-vrhunac-u-poslednjoj-deceniji.html Uništavanje šuma u brazilskoj Amazoniji dostiglo je ove godine svoj vrhunac u poslednjih deset godina, pokazuju podaci koje je objavila brazilska vlada, a to je najviše uzrokovano ilegalnom sečom šuma i prodiranjem poljoprivrede u džunglu. ]]>

Satelitski snimci koji su pratili stanje tokom godinu dana, zaključno s krajem jula, pokazali su da je 7.900 kilometara šuma očišćeno u Amazoniji, što je ekvivalent polovini teritorije Jamajke. Radi se o povećanju od 13,7 odsto očišćenih površina u odnosu na isti period prošle godine.

Uništavanje šuma ključni je faktor koji stoji iza globalnog zagrevanja i uzrokuje oko 15 odsto godišnje emisije štetnih gasova, jednako kao i transportni sektor.

U petak je američka vlada objavila izveštaj o tome da će klimatske promene koštati Sjedinjene Države stotine milijardi dolara do kraja veka.

Brazilski ministar za okolinu Edson Duarte naveo je u saopštenju da je ilegalna seča šuma glavni razlog nestanka šuma u Amazoniji. Pozvao je vladu da poveća svoj nadzor nad džunglom.

Države Para i Mato Groso najviše su doprinele povećanju ogolelog prostora i uništavanju šume. Mato Groso je najveći brazilski proizvođač žitarica i ima glavnu reč u naglo povećanom brazilskom izvozu soje.

Brazilska Opservatorija za klimu, mreža nevladinih organizacija, objavila je u posebnom saopštenju da ovo povećanje ogoljenih površina nije iznenađenje. Pored ilegalne seče šuma, i brazilski građevinski sektor doprineo je uništavanju šuma.

Marsio Astrini, aktivista u lokalnom ogranku organizacije Grinpis, ističe da brazilska vlada nije učinila dovoljno u borbi protiv uništavanja šuma, a neki noviji potezi, poput smanjenja područja pod federalnom zaštitom, samo su podstakli uništavanje okoline.

I nevladine organizacije i Grinpis navode da su zabrinute da bi se uništavanje šuma moglo još i povećati tokom mandata vlade nedavno izabranog predsednika Žaira Bolsonara, koji treba da preuzme dužnost u januaru.

Brazilska agencija za zaštitu životne sredina žestoko je kritikovala Bolsonara, kome je glavna politička baza upravo sektor poljoprivrede.

Uprkos najnovijem porastu, seča šume ipak je ispod rekorda zabeleženih početkom 2000-ih godina, pre nego što je brazilska vlada pokrenula strategiju borbe protiv uništavanja šuma. Primera radi, 2004. godine je ogoljeno više od 27.000 kilometara četvornih, što je područje veličine Haitija.

Naučnici smatraju Amazonu jednom od najboljih prirodnih zaštitnika protiv globalnog zatopljavanja, jer ona apsorbuje ugljen dioksid.

Džungla se, uz to, odlikuje bogatom bioraznolikošću, jer je domaćin više milijardi vrsta, od kojih neke tek trebaju biti predmet istraživanja. 

]]>
Mon, 3 Dec 2018 10:14:00 +0100 Multimedia http://www.boom93.com/zabava/multimedia/52736/seca-suma-u-amazoniji-dostigla-vrhunac-u-poslednjoj-deceniji.html
Google Play store vam pomaže pri instalaciji aplikacija http://www.boom93.com/zabava/multimedia/52537/google-play-store-vam-pomaze-pri-instalaciji-aplikacija.html Google je dodao nekoliko novih obaveštenja u svoju Play prodavnicu sa namerom da olakša prilikom prelaska sa starog Android telefona na novi uređaj. Perfektna aplikacija za sve koji često menjaju telefone, ili one koji su zaboravni. ]]>

U svakom slučaju, ova nova funkcija će izbaciti obaveštenje u odeljku Ažuriranja u Google Play Store-u, koja vas upućuje da pregledate neke od aplikacija sa prethodnog uređaja koje ste često koristili. Dodir na to obaveštenje prebacuje vas na karticu Biblioteka među često korišćene aplikacije na vrhu liste, što olakšava njihovo brzo ponovno instaliranje.

Naravno, ova usluga bi mogla da se zove i najčešće korišćene aplikacije, jer ih je Google po tom redu i prioritetizovao. Ovo može biti dobro i iz razloga što skrolujući do dna, možda možete pronaći i neku aplikaciju koju ste jednom skinuli i zaboravili na nju kada ste poslednji put menjali telefon.

]]>
Mon, 26 Nov 2018 09:30:00 +0100 Multimedia http://www.boom93.com/zabava/multimedia/52537/google-play-store-vam-pomaze-pri-instalaciji-aplikacija.html
SpaceX priprema prvo lansiranje kapsule s ljudskom posadom http://www.boom93.com/zabava/multimedia/52491/spacex-priprema-prvo-lansiranje-kapsule-s-ljudskom-posadom.html Svemirska kompanija SpaceX za 7. januar sledeće godine priprema prvo lansiranje rakete koja bi trebalo da prevozi astronaute do Međunarodne svemirske stanice MSS iz svemirskog centra Kenedi, objavila je NASA. ]]>

Lansiranje je prelomno u razvoju komercijalnog programa s posadom za američku svemirsku agenciju koja želi da uspostavi lansiranje raketa s ljudima s američke teritorije, po prvi put u gotovo deset godina.

Kapsula SpaceX's Crew Dragon trebalo da preveze tri astronauta u svemir s istog lansirnog postrojenja s kojeg je Apolo 11 s tročalnom posadom poleteo prema Mesecu 1969. i preneće je raketa SpaceX's Falcon.

NASA nije objavila plan putanje ali navodi da će probni let dati podatke o osobinama rakete Falcon 9, kapsule Crew Dragon i zemaljskih sistema, kao i operacija u orbiti, pristajanja uz MSS i prizemljenja.

NASA je za svoj program s ljudskom posadom odabrala kao partnere SpaceX i Boing koristeći njihovu kapsulu i letelicu Crew Dragon i CST-100 Starliner.

Od ukidanja američkog svemirskog šatl programa 2011. NASA se oslanjala na Rusiju u slanju astronauta na Međunarodnu svemirsku stanicu, laboratoriju koji leti u orbiti oko 402 kilomatara iznad Zemlje.

Januarsko Demo-1 lansiranje je poslednje u nizu strogih kriterijuma koje je propisala NASA za slanje ljudi u svemir.

SpaceX planira lansiranje početkom januara ali portparolka NASA Meri Luis kaže da ono može biti odloženi jer je "sigurni let uvek važniji od rokova".

SpaceX koji je osnovao šef Tesle Ilon Mask, kaže da planira, ako lansiranje 7. januara bude uspešno, da lansira svoju probnu misiju s posadom u junu 2019.

Boing planira slične probne letove svemirskog broda Starlinera koji će u Svemir odneti raketa Atlas 5 u martu, a posada bi bila poslata u avgustu.

]]>
Fri, 23 Nov 2018 14:51:00 +0100 Multimedia http://www.boom93.com/zabava/multimedia/52491/spacex-priprema-prvo-lansiranje-kapsule-s-ljudskom-posadom.html
Razvoj igre The Walking Dead: The Final Season, ponovo je pokrenut http://www.boom93.com/zabava/multimedia/52428/razvoj-igre-the-walking-dead-the-final-season-ponovo-je-pokrenut.html Skybound Games, koja je u oktobru objavila da će preuzeti razvoj The Walking Dead: The Final Season, nakon kolapsa originalnog developera Telltalea, izjavili su u objavi danas da je rad na igri sada zvanično nastavljen i da će datumi objavljivanja biti uskoro objavljeni. ]]>

"Bilo je mnogo posla logistički i pravno gledano da dođemo do faze gde smo mogli da zasučemo rukave i bacimo se na pravi posao", napisao je Skybound-ov PR Johnny O'Dell, na društvenim mrežama, i dodao: "Nakon što je Telltale zatvoren, igru je, nažalost, bilo nemoguće raditi, pa su datumi izlaska epizode 3 i 4 odloženi. Ali, uzbuđeni smo što vas možemo obavestiti da mnogi talentovani, strastveni članovi tima koji su prvobitno radili na ovoj igri, danas nastavljaju da ulažu napore u razvoju iste."

"Uskoro ćemo objaviti datume puštanja dve preostale epizode. Verovatno je da prethodne sezone igre možda neće biti dostupne na nekoliko dana dok smo u periodu tranzicije, ali nemojte paničiti. Sve će biti ponovo online, što pre je to moguće. Ako ste već kupili sezonu četiri, nećete morati ponovo da je platite, a buduće epizode će biti dostupne za preuzimanje čim se objave, u prodavnici u kojoj ste je i do sada kupovali. "

]]>
Thu, 22 Nov 2018 10:19:00 +0100 Multimedia http://www.boom93.com/zabava/multimedia/52428/razvoj-igre-the-walking-dead-the-final-season-ponovo-je-pokrenut.html
Tehnički problemi sa Facebookom u pojedinim delovima sveta http://www.boom93.com/zabava/multimedia/52387/tehnicki-problemi-sa-facebookom-u-pojedinim-delovima-sveta.html Korisnici Facebooka, najveće društvene mreže na svetu, imali su danas teškoća da se uloguju zbog tehničkih problema u pojedinim delovima sveta, saopštila je uprava Fejbsuka na Twitteru. ]]>

Aplikacija Instagram, u vlasništvu Facebooka a koja se bavi podelom fotografija, takodje je prijavila tehničke probleme tokom dana.

"Znamo da su neki korisnici imali problema s pristupom Facebooku. Ulažemo napore da rešimo problem što je pre moguće", navodi se u poruci te društvene mreže koja ima više od dve milijarde korisnika širom sveta.

Facebook je na kratko imao 12. novembra tehničke probleme u severnom i južnom delu Amerike.

]]>
Wed, 21 Nov 2018 09:31:00 +0100 Multimedia http://www.boom93.com/zabava/multimedia/52387/tehnicki-problemi-sa-facebookom-u-pojedinim-delovima-sveta.html
Rusija i SAD hvale saradnju dve zemlje u svemiru http://www.boom93.com/zabava/multimedia/52349/rusija-i-sad-hvale-saradnju-dve-zemlje-u-svemiru.html Zvaničnici ruskih i američkih svemirskih agencija pohvalili su zajednički rad u svemiru i ocenili da je njihova saradnja i dalje snažna uprkos političkim tenzijama. ]]>

"Apsolutno verujemo jedni drugima i politički vetrovi nas nisu dotakli", rekao je direktor ruskog Roskosmosa Dmitrij Rogozin.

Odnosi Rusije i SAD su zategnuti zbog Ukrajine, Sirije i navoda o ruskom meštanju u američke izbore 2016. godine.

Bil Gernstenmajer, šef za ljudska istraživanja i operacije u NASA, rekao je svemir spaja dve zemlje i dodao da može reći da kao partneri "zajedno rade ekstremno dobro".

Rogozin i Gernstenmajer su učestovali na konferenciji u Moskvi kojom je obeleženo 20 godine Međunarodne svemirske stanice. Oni su rekli da njihove agencije planiraju sa sarađuju u budućnoti u razvoju ispostave u orbiti Meseca.

]]>
Tue, 20 Nov 2018 08:45:00 +0100 Multimedia http://www.boom93.com/zabava/multimedia/52349/rusija-i-sad-hvale-saradnju-dve-zemlje-u-svemiru.html
Ozonski omotač se obnavlja, smanjuje se rupa na Antarktiku http://www.boom93.com/zabava/multimedia/51992/ozonski-omotac-se-obnavlja-smanjuje-se-rupa-na-antarktiku.html Novi izveštaj Ujedinjenih nacija pokazuje da se ozonski omotač Zemlje obnavlja, a ozonska rupa na Antarktiku smanjuje, prenosi AP. ]]>

Ozonski omotač štiti planetu od ultraljubičastog zračenja, koje prouzrokuje rak kože, nanosi štetu usevima i stvara druge probleme.

Izveštaj pokazuje da se gornji ozonski omotač na severnoj hemisferi može obnoviti do 2030. godine, a na južnoj hemisferi sredinom veka.

Ozonska rupa nad Južnim polom mogla bi da nestane oko 2060. godine.

Naučnici smatraju da je ovakvom razvoju situacije doprineo sporazum iz 1987. godine koji je zabranio hemikalije koje su bile štetne za ozonski omotač, kao i upotreba novih tehnologija.

]]>
Mon, 5 Nov 2018 14:06:00 +0100 Multimedia http://www.boom93.com/zabava/multimedia/51992/ozonski-omotac-se-obnavlja-smanjuje-se-rupa-na-antarktiku.html
Zbog ovih razloga vaš Wi-Fi može da bude spor http://www.boom93.com/zabava/multimedia/51310/zbog-ovih-razloga-vas-wi-fi-moze-da-bude-spor.html Vaš Wi-Fi je odjednom usporio? Ovo su najčešći krivci i predlozi šta možete odmah da preduzmete kako biste popravili vezu. ]]>

Položaj rutera

Nije svejedno gde stoji Wi-Fi ruter. Na primer, po pravilu je bolje smestiti ga na povišeno mesto, odakle radio talasi mogu nesmetano doći do vašeg računara i pametnog telefona. Što više, to bolje. Nastojte ruter da postavite tako da između njega i uređaja koji primaju signal ima što manje betona i metala, koji su obično najveća prepreka, kao i da na putu nisu veći predmeti. 

Takođe je važno ruter smestiti što bliže uređajima koji će ga koristiti, piše tportal.

Uređaji koji smetaju

Ruter gotovo sigurno nije jedini uređaj u vašoj okolini koji odašilje bežične signale. Čine to i drugi električni uređaji, sateliti, bazne stanice... Iako Wi-Fi ruter obično radi na drugoj frekvenciji nego većina tih uređaja, oni ipak mogu biti uzrok smetnji.

Recimo, mikrotalasne su čest uzrok problema te vrste, naročito ako imate stariji ruter koji koristi frekvenciju 2,4 GHz. Mikrotalasne, naime, rade na 2,45 GHz, što je dovoljno blizu za smetnje. Većina ih ima odgovarajuću zaštitu, ali ipak držite ruter što dalje od njih, za svaki slučaj.

Bluetooth takođe koristi istu frekvenciju kao i Wi-Fi. Teoretski, dobro dizajniran uređaj s bluetoothom trebao bi da ima ugrađenu zaštitu koja sprečava nastanak smetnji (signal nasumice preskače između 70 različitih kanala, do 1.600 puta u sekundi), a noviji uređaji mogu i prepoznati koji su kanali trenutno u upotrebi i izbegavati ih. No, do smetnji ipak može doći, pa držite uređaje koji koriste bluetooth podalje, ako je moguće.

Božićna rasveta isto može biti problem, mada je teško zamisliti kako će vas to mučiti cele godine. Rasveta koju koristimo za božićne ukrase može u nekim slučajevima emitovati elektromagnetno polje koje ometa Wi-Fi.

Komšije pozajmljuju vašu mrežu

Danas je Wi-Fi sveprisutan, pa u gusto naseljenim područjima može doći do preklapanja kanala. Taj je problem naročito izražen u stambenim zgradama i sa starijim ruterima koji mogu koristiti samo frekvenciju 2,4 GHz koja ima tek 14 kanala. Noviji ruteri automatski biraju slobodne kanale, ali nije loše naučiti kako to možete uraditi ručno.

Ako niste dobro zaštitili svoju Wi-Fi mrežu, moguće je kako je neko od vaših komšija koristi besplatno. Stoga smislite jaku lozinku za vaš Wi-Fi, redovno nadograđujte softver za ruter i proverite povremeno je li se prikačio neko ko ne bi trebalo.

Ukućani su se 'zaigrali'?

Proverite preuzima li neko s kime delite životni prostor veću datoteku s interneta, igra zahtevnu video igru ili prati streaming uživo. Ako je to uzrok problema, uključite funkciju Quality of Service u postavkama vašeg rutera.

]]>
Mon, 8 Oct 2018 14:41:00 +0100 Multimedia http://www.boom93.com/zabava/multimedia/51310/zbog-ovih-razloga-vas-wi-fi-moze-da-bude-spor.html
Bloomberg: Kina uz pomoć čipova špijunirala Apple i Amazon http://www.boom93.com/zabava/multimedia/51250/bloomberg-kina-uz-pomoc-cipova-spijunirala-apple-i-amazon.html Apple i Amazon neke su od 30 američkih kompanija i državnih agencija kojima su kineski špijuni krali podatke putem malih čipova umetnutih u matične ploče servera, tvrdi Bloomberg, dok te kompanije to opovrgavaju. ]]>

Serveri su bili kompromitovani prilikom proizvodnje, a čipovi su, čim su prvi put aktivirani, nastavili da rade, piše ta agencija.

Apple, Amazon i Super Micro Computer, koji je, kako tvrdi Bloomberg, proizveo te čipove, odbacili su te tvrdnje, nazivajući ih "neistinitim".

U oštrom saopštenju Apple navodi da nije pronađen nikakav dokaz koji bi podupro takve optužbe, a isto je poručio i Amazon.

Bloomberg je pisao da je jednogodišnja istraga otkrila dokaze o širokom napadu koji je omogućio Pekingu pristup u 30 velikih kompanija i mnogim saveznim agencijama.

Dodali su da su se prve informacije o špijunskoj kampanji pojavile tokom bezbednosti testiranja koje je sproveo Amazon 2015. godine, pre nego su počeli da koriste servere američke kompanije Elemental, koji su proizvedeni u kineskim kompanijama Super Micro Computer-a.

To otkriće podstaklo je dugotrajnu "strogo poverljivu istragu" američkih obaveštajnih agencija, u kojoj su pronađeni kompromitovani serveri, tvrdi Bloomberg i dodaje da je Kina u poziciji da izvede takav napad jer se 90 posto ličnih računara u svetu proizvodi u toj zemlji.

Sprovođenje napada uključivalo je "razvoj dubokog razumevanja dizajna proizvoda, manipulisanje komponentama u fabrici i osiguravanje da krivotvoreni proizvodi prođu kroz globalni logistički lanac do željene lokacije", istaknuto je u izveštaju.

Mnoge američke kompanije, uključujući Apple, Amazon i velike banke, takođe su koristile hardvere proizvedene od strane Super Micro Computer-a.

Bloomberg tvrdi da je istraga dovela neke kompanije do toga da su uklonile servere Super Micro te završile poslovne odnose s njima.

Amazon i Apple su negirali da postoji bili kakav dokaz koji bi potkrepio Blumbergove tvrdnje.

Super Micro Computer saopštio je da ne zna za bilo kakvu vladinu istragu po tom pitanju, kao i da niti jedan kupac nije prestao da koristi njihov proizvod zbog straha od kineskih hakera.

]]>
Fri, 5 Oct 2018 14:59:00 +0100 Multimedia http://www.boom93.com/zabava/multimedia/51250/bloomberg-kina-uz-pomoc-cipova-spijunirala-apple-i-amazon.html
Duža svemirska putovanja bi mogla da ubiju kosmonaute http://www.boom93.com/zabava/multimedia/51174/duza-svemirska-putovanja-bi-mogla-da-ubiju-kosmonaute.html Dugačka svemirska putovanja bi mogla da unište tkivo stomaka eventualnih kosmonauta, navodi se u novom istraživanju koje je finansirala NASA. ]]>

To istraživanje, kako piše britanski Independent, dovodi u ozbiljnu sumnju mogućnost ljudskog odlaska na Mars ili dalje.

Ranije studije su govorile o tome da bi takva putovanja mogla prilično oštetiti ljudski mozak i dovesti do ubrzanog starenja.

U okviru istraživanja, miševi su bili izloženi istoj vrsti svemirske radijacije koja bi očekivala ljude na dugim svemirskim putovanjima.

Takva radijacija bi na tkivu u stomaku načinila štetu koja bi dovela do dugoročnih funkcionalnih promena, a naznačena je i zabrinutost da bi kosmonauti imali veliki rizik od dobijanja raka stomaka i debelog creva.

"Teški joni, poput jona gvožđa ili silicijuma, štetni su zbog svoje veće mase u odnosu na fotone bez mase koji su najčešći na Zemlji kao i protone male mase u svemiru. S trenutnom zaštitnom tehnologijom teško je zaštiti kosmonaute od štetnih efekata radijacije teških jona. Iako se lekovima možda može delovati protiv takvih efekata, takav lek još nije pronađen", rekao je naučnik Kamal Data, koji je radio na istraživanju.

Prema njegovim rečima, kratka svemirska putovanja, poput odlaska na Mesec, ne izlažu ljude prevelikim oštećenjima, ali i da je prava briga "trajna povreda s dugačkog puta na Mars ili drugih misija u svemiru koje bi trajale još duže".

On je naveo da je potrebno u potpunosti razumeti sve eventualne efekte svemirskih putovanja da bi se budući putnici mogli adekvatno zaštititi.

]]>
Thu, 4 Oct 2018 10:18:00 +0100 Multimedia http://www.boom93.com/zabava/multimedia/51174/duza-svemirska-putovanja-bi-mogla-da-ubiju-kosmonaute.html
Tvorci Instagrama napuštaju kompaniju http://www.boom93.com/zabava/multimedia/50957/tvorci-instagrama-napustaju-kompaniju.html Suosnivači platfrome za deljenje slika Instagram, Kevin Sistrom i Majk Kriger, saopštili su da napuštaju kompaniju da bi "istraživali svoju radoznalost i kreativnost". ]]>

Suosnivači platfrome za deljenje slika Instagram, Kevin Sistrom i Majk Kriger, saopštili su da napuštaju kompaniju da bi "istraživali svoju radoznalost i kreativnost".

Društvena mreža Facebook kupila je Instagram 2012. godine za milijardu dolara u gotovini i akcijama, a sada ovaj servis ima više od milijardu korisnika. Popularnost Instagrama značajano je porasla u vreme kada upotreba osnovnih funkcija Facebooka stagnira.

Zbog toga se društvena mreža našla pod pritiskom da izvuče što više novca od svojih korisnika dodavanjem novih funkcija.

Komentatori navode da je takav pristup protivan originalnom fokusu Instagrama na jednostavnost.

Sistrom i Kriger pokrenuli su sajt za razmenu slika 2010. godine i nastavili da upravljaju ovim servisom nakon što ih je kupio Facebook.

"Sada smo spremni za novo poglavlje. Stvaranje novih stvari zahteva korak unazad, razumevanje onoga što nas inspiriše i povezivanje toga sa onim što je potrebno svetu. To je naš plan", saopštio je Sistrom.

Direktor kompanije Facebook Mark Zakerberg saopštio je da Instagram odražava "kombinovane talente" svojih osnivača i da je mnogo naučio od njih u prethodnih šest godina.

Sistrom i Kriger, koji su u tridesetim godinama, upoznali su se tokom studiranja na Univerzitetu Stenfrod.

Oni su 2010. godine napravili aplikaciju Instagram samo za telefone "iPhone", a inspirisale su ih stare polaroid fotografije.

Instagram je imao oko 30 miliona korisnika 2012. godine, kada ih je kupio Facebook.

 

]]>
Tue, 25 Sep 2018 11:23:00 +0100 Multimedia http://www.boom93.com/zabava/multimedia/50957/tvorci-instagrama-napustaju-kompaniju.html
Japanski milijarder prvi turista na putu oko Meseca http://www.boom93.com/zabava/multimedia/50807/japanski-milijarder-prvi-turista-na-putu-oko-meseca.html Japanski milijarder Jusaku Maezava, koji se obogatio onlajn prodajom odeće i koji je kolekcionar dela savremene umetnosti, biće prvi turista oko Meseca privatne američke svemirske kompanije Space X, dok će pratioci milijardera biti umetnici. ]]>

Putovanje je planirano oko 2023. godine, izjavio je osnivač kompanije Elon Musk. 

"Pozvaću od šest do osam umetnika iz sveta da mi se pridruže misiji oko Meseca 2023. godine", rekao je Maezava (42) i dodao da će put za umetnike biti besplatan. To će biti prvi ljudi na put oko Meseca od kraja misije Apolo 1972. godine. Za sada to su samo uradila 24 Amerikanca, od kojih je 12 hodalo po tlu Meseca. 

Maezava je rekao da je platio karte za buduće putovanje raketom BFR, koja može da prevozi oko 100 ljudi. Japanski milijarder nije otkrio cenu karata.

Kompanija trenutno gradi tu raketu, a Musk je rekao da je milijarder već dao veliki finansijski doprinos toj gradnji koja je procenjena na nekoliko milijardi dolara.

]]>
Wed, 19 Sep 2018 13:24:00 +0100 Multimedia http://www.boom93.com/zabava/multimedia/50807/japanski-milijarder-prvi-turista-na-putu-oko-meseca.html
Bethesda očekuje da će Fallout 76 trajati 'zauvek' http://www.boom93.com/zabava/multimedia/50744/bethesda-ocekuje-da-ce-fallout-76-trajati-%27zauvek%27.html Kada je Blizzard objavio World of Warcraft, to je praktično značilo da je Warcraft RTS franšiza pauzirana. S obzirom na to da se MMORPG konstantno menja, teško je kreirati priču za Warcraft koja neće biti kontradiktorna ili drugačija od događaja koji se dešavaju u igri. Zbog toga do sada još uvek nismo videli novi Warcraft naslov. ]]>

Da li bi se isto moglo dogoditi i sa Bethesdinom Fallout franšizom? Za sada ovo nije poznato, ali Bethesda definitivno vidi Fallout 76 kao igru koja bi mogla da traje "zauvek". Ovo je u intervjuu potvrdio i Pete Hines ispred kompanije.


"Kada je Fallout 76 u pitanju, naš vremenski okvir je večitost. Šta će taj sadržaj biti i kakav će on biti, to još uvek ne znamo. Deo misije je da ljude privučemo u igru i vidimo njihove povratne informacije", istakao je Hines. On je kao primere naveo neke Bethesdine starije naslove, kao što su Morrowind, Fallout 4 ili Skyrim, koje igrači nastavljaju da igraju i pored toga što su neki poprilično stari.

On očekuje i da će Fallout 76 biti takav. Kompanija ima neke ideje, ali želi da sačeka kako bi se videlo šta igrači žele. Fallout 76 se očekuje 14. novembra ove godine, a pre toga će biti održano beta testiranje.

]]>
Tue, 18 Sep 2018 10:40:00 +0100 Multimedia http://www.boom93.com/zabava/multimedia/50744/bethesda-ocekuje-da-ce-fallout-76-trajati-%27zauvek%27.html
NASA lansirala laser za proučavanje leda na Zemlji http://www.boom93.com/zabava/multimedia/50713/nasa-lansirala-laser-za-proucavanje-leda-na-zemlji.html Američka svemirska agencija NASA lansirala je savremeni laser u orbitu namenjen proučavanju leda i njegovog topljenja na Zemlji. ]]>

Satelit ICE Sat-2, težak pola tone, lansiran je s vojne baze u američkoj saveznoj državi Kaliforniji.

Laser će istraživati slojeve polarnog leda i njegove promene, navela je NASA i dodala da misija košta više od jedne milijarde dolara.

Prethodna misija ICE Sat 1, koja je počela 2003. završena je 2009. godine i od tada NASA nema u Zemljinoj orbiti satelit za proučavanje leda koji se topi usled klimatskih promena.

Nova misija će imati za cilj da prouči koliko će topljenje polarnog leda uticati na povećanje nivoa okeana na planeti.

]]>
Mon, 17 Sep 2018 11:04:00 +0100 Multimedia http://www.boom93.com/zabava/multimedia/50713/nasa-lansirala-laser-za-proucavanje-leda-na-zemlji.html
Jadransko more svake godine sve toplije http://www.boom93.com/zabava/multimedia/49851/jadransko-more-svake-godine-sve-toplije.html Prosečna temperatura vode u Jadranskom moru svake godine poraste za 0,6 stepeni Celzijusovih, saopštili su iz Instituta za biologiju mora u Kotoru. ]]>

U saopštenju se navodi da to pogoduje razvoju invazivnih biljnih i životinjskih vrsta.

"Tu su, pre svega, ribe, rakovi i drugi morski organizmi, koji u najvećem delu negativno utiču na morski ekosistem, a jedan od presudnih faktora jeste i povećanje temperature morske vode", kaže se u saopštenju.

Iz Instituta za biologiju mora dodaju da nove, otpornije, životinjske vrste potiskuju domicilne i samim tim čine štetu u ribarstvu jer zauzimaju prostor domaćim vrstama.

]]>
Tue, 14 Aug 2018 11:25:00 +0100 Multimedia http://www.boom93.com/zabava/multimedia/49851/jadransko-more-svake-godine-sve-toplije.html
Snapchat izgubio tri miliona dnevno aktivnih korisnika tokom drugog tromesečja http://www.boom93.com/zabava/multimedia/49711/snapchat-izgubio-tri-miliona-dnevno-aktivnih-korisnika-tokom-drugog-tromesecja.html Snap, kompanija čiji je Snapchat deo, je objavio da je tokom drugog tromesečja aplikacija za razmenu poruka izgubila tri miliona dnevno aktivnih korisnika. ]]>

Snapchat sada ima 188 miliona dnevno aktivnih korisnika, a servis se bori sa Instagramom za tržišno učešće. Instagram nastavlja da kopira Snapchat funkcije, a prema svemu sudeći korisnici imaju mišljenje da sve što Instagram kopira funkcioniše bolje nego na Snapchatu.


Evan Spiegel, osnivač Snapchata i CEO Snapa, pad broja aktivnih korisnika pripisuje redizajnu aplikacije ranije ove godine. Korisnici su bili nezadovoljni onim što je Snapchat doneo, pa su preko Change.org pokrenuli peticiju da se vrati stari korisnički interfejs.

]]>
Thu, 9 Aug 2018 10:26:00 +0100 Multimedia http://www.boom93.com/zabava/multimedia/49711/snapchat-izgubio-tri-miliona-dnevno-aktivnih-korisnika-tokom-drugog-tromesecja.html
Najčešći mitovi o pametnim telefonima http://www.boom93.com/zabava/multimedia/49347/najcesci-mitovi-o-pametnim-telefonima.html Neke od najvećih zabluda u vezi sa pametnim telefonima jesu da prekomerno punjenje uređaja dovodi do kvara, kao i da su sa resetovanjem podaci na telefonu zauvek izgubljeni. ]]>

Minimalno osvetljenje pozadine i njene tamnije boje vam štede bateriju

Ovaj mit je samo polovično istinit. Da baterija traje duže ako se koristi manje svetla važi za uređaje sa LED osvetljenjem. To su LED, AMOLED i Super AMOLED ekrani. S druge strane, LCD ekrani iscrpljuju bateriju korišćenjem tamnijih boja, čak i crne, koje manje "sijaju". Zato ovi uređaji prikazuju kvalitetnije tamne boje.

Punjenje telefona nakon što se već napunio vodi do kvara  

Pametni telefoni su sposobni da se odbrane od ''prekomernog" unosa energije. Kada se baterija napuni do kraja, šalje signale telefonu koji automatski ukida dalje napajanje. Ne postoji "prekomerno" punjenje.  

Treba koristiti punjač koji je došao uz uređaj  

Za punjenje telefona može se koristiti bilo koji punjač pod uslovom da je kompatibilan sa uređajem. Naravno, neki punjači su kvalitetniji i brže pune.  

Bolje karakteristike na papiru ne znače i bolje performanse  

Činjenica je da uređaji koji imaju odlične karakteristike u teoriji, nekad ne postižu baš najbolje rezultate. Zato je potrebno razmotriti sve aspekte pre same kupovine pametnog telefona, kao i bilo kojeg drugog uređaja.  

Vraćanje na fabrička podešavanja će obrisati sve podatke

Rezultat vraćanja pametnog telefona na fabrička podešavanja zaista će biti brisanje datoteka. Svejedno, surfovanje po internetu pružiće vam malu pomoć kako biste povratili ''izgubljene'' podatke na uređaj.

Ipak, ako nameravate da prodate ili poklonite svoj pametni telefon, a plašite se da će novi korisnik imati mogućnost da zaviri u vaše podatke, jednostavno ih zaključajte šifrom.

]]>
Tue, 24 Jul 2018 06:38:00 +0100 Multimedia http://www.boom93.com/zabava/multimedia/49347/najcesci-mitovi-o-pametnim-telefonima.html