Radio Boom93 :: Multimedia http://www.boom93.com/zabava/multimedia/rss.html sr http://www.boom93.com/sw4i/thumbnail/Multimedia.jpg?thumbId=29484&fileSize=37230&contentType=image/jpeg&lastModified=1327146572000 Radio Boom93 :: Multimedia http://www.boom93.com/zabava/multimedia/rss.html EA najavljuje Burnout Paradise Remastered http://www.boom93.com/zabava/multimedia/45082/ea-najavljuje-burnout-paradise-remastered.html Pre deset godina, Criterion je otvorio vrata za Paradise City, objavom Burnout Paradise igre za PC, PlayStation 3 i Xbox 360. Kasnije ove godine, fanovi će moći ponovo da učestvuju u trkama kroz Paradise City. ]]>

EA je objavio da je u pripremi Burnout Paradise Remastered verzija igre, te da će igrači na konzolama moći da je igraju već od narednog meseca. PC igrači će morati da sačekaju malo duže kako bi isprobali ovu verziju igre.


Remaster ne uključujue samo osnovnu verziju Burnout Paradise-a. Igračima će biti dostupno i osam DLC-ova sa Cops and Robbers onlajn modom, dodatnim vozilima i i Surf Island lokacijom. Surf Island je novi sadržaj za PC igrače jer nije bio dostupan u originalnoj igri.

Burnout Paradise Remastered će od 16. marta biti dostupan za PlayStation 4 i Xbox One, po ceni od 40 dolara. Datum objave PC verzije nije poznat.

]]>
Thu, 22 Feb 2018 08:38:00 +0100 Multimedia http://www.boom93.com/zabava/multimedia/45082/ea-najavljuje-burnout-paradise-remastered.html
Postoji način kako da pročitate obrisane poruke na WhatsAppu http://www.boom93.com/zabava/multimedia/45049/postoji-nacin-kako-da-procitate-obrisane-poruke-na-whatsappu.html Ovom metodom snalažljivi korisnici mogu da iskoriste propust aplikacije te da spasu razgovore izbrisane komandom "Delete for Everyone". ]]>

WhatsApp, jedna od najpopularnijih aplikacija za poruke nedavno je izdala funkciju "Delete for Everyone". Ovo korisnicima WhatsAppa omogućava brisanje poslatih poruka do sedam minuta nakon slanja. Iako ova nova funkcija mnogima donosi veliko olakšanje zbog mogućnosti "zatiranja gafova, gramatičkih grešaka ili neželjenih fotografija", nju je moguće zaobići na dva jednostavna načina.

Prva metoda je jednostavno citiranje poruke pre nego što se izbriše. Ovaj propust objavio je The Next Web te što je najgore - uopšte se ne radi o bagu već normalnoj funkciji aplikacije. Citiranje poruke nastaviće da prikazuje tekst izbrisane poruke na primateljevom uređaju, učinivši "Delete For Everyone" prilično beskorisnim.

Druga metoda uključuje pristupanje pređašnjim podsetnicima na Androidu. Korisnici mogu za to iskoristiti aplikaciju kojom dobijaju pristup celom popisu podsetnika, kako bi pristupili tekstu unutar izbrisane poruke.

Kako to funkcioniše?

Na Androidu je dostupna aplikacija pod imenom Notification History, koju je moguće skinuti sa Google Play Storea. Nakon skidanja i instalacije aplikacije, korisnik bi pretražio izbrisane poruke u podsetniuku. Oni koji koriste Launchere poput Nove taj zadatak bi mogli odraditi puno lakše.

'Popisu podsetnika moguće je pristupiti bez potrebe za dodatnim aplikacijama. Prvo dugo pritisnite na Home ekran, a onda tapnite na Widgets > Activities > Settings > Notification log. Tu ćete moći da pristupite beleškama unutar sistema.' pišu u blogu. 'Ono što je u tom slučaju moguće pročitati su prvih sto znakova poruke' zaključuje vodič, piše tportal.

]]>
Wed, 21 Feb 2018 09:11:00 +0100 Multimedia http://www.boom93.com/zabava/multimedia/45049/postoji-nacin-kako-da-procitate-obrisane-poruke-na-whatsappu.html
Stardew Valley multiplejer beta možda stiže na proleće http://www.boom93.com/zabava/multimedia/45008/stardew-valley-multiplejer-beta-mozda-stize-na-prolece.html Eric "ConcernedApe" Barone, kreator Stardew Valley igre, je objavio još jedan pregled stanja za svoju izuzetno popularnu indie igru, za koju se trenutno s nestrpljenjem iščekuje multiplejer mod. ]]>

Prema rečima kreatora, završen je rad na elementima koji su planirani kao deo Stardew Valley većeg 1.3 ažuriranja, a ovo uključuje novi singleplayer sadržaj za priču i dugo očekivani co-op multiplejer mod.


Barone ipak ističe da je potrebno još dosta rada pre nego što ažuriranje bude spremno za objavu. Trenutno se radi na ispravkama bagova i prevodu teksta iz igre na različite jezike.

Kako se bude približavao datum javne bete za multiplejer mod, može se očekivati više detalja o tome šta će 1.3 ažuriranje doneti u Stardew Valley.

]]>
Tue, 20 Feb 2018 09:11:00 +0100 Multimedia http://www.boom93.com/zabava/multimedia/45008/stardew-valley-multiplejer-beta-mozda-stize-na-prolece.html
LibreOffice 6.0 preuzet milion puta http://www.boom93.com/zabava/multimedia/44969/libreoffice-6.0-preuzet-milion-puta.html Document Foundation je nedavno objavio da je LibreOffice 6.0 poslovni paket otvorenog koda preuzet preko milion puta, od kada je objavljen 31. januara ove godine. Ovo je veliki rezultat za LibreOffice poslovni paket, koji se trudi da bude dostojna zamena rešenjima koja se plaćaju, kao što je Microsoft Office. ]]>

LibreOffice 6.0 predstavlja najveće ažuriranje ovog softverskog paketa otvorenog koda, a dodaje veliki broj novih funkcija i poboljšanja u odnosu na prethodne verzije. Ovo uključuje redizajn sa novim stilovima tabela, nove Elementary ikonice, poboljšani Notebookbars, poboljšanu kooperativnost sa Microsoft Office dokumentima, podršku za nove import i export formate fajlova i još mnogo drugih karakteristika.


Prošle nedelje, Document Foundation je objavio i LibreOffice 6.0.1 verziju, koja poboljšava sigurnost i robustan dizajn aplikacije na svim podržanim platformama. Obećan je nastavak podrške i u narednim mesecima.

]]>
Mon, 19 Feb 2018 08:57:00 +0100 Multimedia http://www.boom93.com/zabava/multimedia/44969/libreoffice-6.0-preuzet-milion-puta.html
Facebook gubi, a Snapchat privlači mlađe korisnike http://www.boom93.com/zabava/multimedia/44901/facebook-gubi-a-snapchat-privlaci-mladje-korisnike.html Facebook je i dalje najpopularnija društvena mreža u Sjedinjenim Američkim Državama, ali populacija mlađa od 25 godina sve se više okreće mreži Snapchat, navodi eMarketer i predviđa nastavak pada korisnika Facebooka. ]]>

U 2018. broj korisnika Facebooka u SAD trebalo bi da padne za 5,6 odsto u starosnoj grupi od 12 do 17 godina, odnosno za 5,8 odsto u grupi između 18 i 24 godine.  

"Ovo je prvi put da eMarketer predviđa pad korišćenja Facebooka kod mladih starosti od 18 do 24 godine", saopšteno je.  

Taj centar predviđa da će u 2018. godini Facebook izgubiti dva miliona korisnika mlađih od 25 godina.  

Dok Facebook gubi, Snapchat privlači i trebao bi da dobije 1,9 miliona novih korisnika mlađih od 25.  

Nešto manje - 1,6 miliona novih korisnika koji su odustali od Facebooka, trebao bi da privuče Instagram.  

U SAD je Instagram i dalje važniji od Snapchata po ukupnom broju korisnika koji je porastao 13,1 odsto u godinu dana na 104,7 miliona. 

Istovremeno Snapchat bi trebao da raste za 9,3 odsto na 86,5 miliona.  

Facebook, s druge strane, nastavlja da osvaja stariju populaciju i ima konstantan broj korisnika od 169,5 miliona.  

"Snapchat bi mogao da privuče i starije korisnike ako redizajnira svoju platformu i pojednostavi upotrebu", kaže Debra Aho Vilijamson, analitičarka eMarektera.  

Nedavno je Snapchat uveo nekoliko noviteta kako bi pojednostavio upotrebu.  

"Ali pitanje je hoće li mladi i dalje smatrati da je Snapchat 'cool' ako se njime počnu koristiti njihovi roditelji i dede i bake", kaže Vilijamson i podseća da je "upravo je to situacija s kojom se sada suočava Facebook".

]]>
Wed, 14 Feb 2018 08:54:00 +0100 Multimedia http://www.boom93.com/zabava/multimedia/44901/facebook-gubi-a-snapchat-privlaci-mladje-korisnike.html
Metal Gear Survive će naredne nedelje imati otvorenu betu na Steamu http://www.boom93.com/zabava/multimedia/44854/metal-gear-survive-ce-naredne-nedelje-imati-otvorenu-betu-na-steamu.html Konami je potvrdio da će Metal Gear Survive otvorena beta biti održana od 15. do 18. februara, a PS4, Xbox One i PC igrači će imati priliku da isprobaju igru pre njene zvanične objave 22. februara. ]]>

Tokom ove bete, igrači će biti u prilici da igraju tri misije na dve ekskluzivne mape, a svaku misiju će moći da igraju do četiri igrača. Konami će tokom bete igračima donositi dnevne bonus misije, a svaki učesnik u beti će dobiti i specijalne ekskluzivne predmete, koji su kozmetičkog tipa i neće se prenositi u finalnu verziju igre.

PC sistemski zahtevi za Metal Gear Survive su gotovo identični minimalnim i preporučenim zahtevima za Metal Gear Solid 5: The Phantom Pain, izuzev nešto jačih zahteva za grafičku kartu.

]]>
Tue, 13 Feb 2018 08:58:00 +0100 Multimedia http://www.boom93.com/zabava/multimedia/44854/metal-gear-survive-ce-naredne-nedelje-imati-otvorenu-betu-na-steamu.html
Facebook testira novu opciju - "downvote" http://www.boom93.com/zabava/multimedia/44814/facebook-testira-novu-opciju---%22downvote%22.html Kompanija Facebook započela je testiranje nove opcije "downvote" koja će se pojavljivati pored opcija "like" i "reply" prilikom komentarisanja postova. ]]>

"Downvote", koji podseća na "dislike" korisnici će moći da upotrebljavaju za davanje negativnih ocena komentarima koji im se ne sviđaju.

Iz popularne društvene mreže potvrdili su svetskim medijima kako rade testiranja "downvote" opcije, ali portparol Fejsbuka kaže da je njihov cilj da to bude metoda uklanjanja negativnih i ružnih komentara na javnim postovima.

Korisniku koji klikne na "downvote" opciju biće sakriven komentar kojem je dao negativnu ocenu.

Potom će ih Facebook upitati da li je taj komentar bio uvredljiv, zbunjujući ili nepovezan s temom.

"Ne testiramo 'dislike' opciju. Istražujemo način na koji nam korisnici mogu dati povratnu informaciju o komentarima na javnim postovima. Ova opcija trenutno je dostupna malom broju ljudi u Americi", rekao je portparol kompanije.

Generalni direktor Mark Zakerberg obećao je da će ove godine ulagati velike napore u preusmeravanje načina na koji njegova kompanija daje prioritete postovima.

Zbog toga ćete na popularnoj društvenoj mreži sve češće viđati postove svojih prijatelja i porodice umesto objava organizacija, firmi i medija.

Pružajući korisnicima mogućnost da utiču na javno ponašanje na internetu, što je odnedavno uveo i Reddit, Facebook će imati bolji uvid u teme i diskusije koje zanimaju ljude.

Društvena mreža na ovaj način želi da podstakne značajne interakcije i zaobiđe javna vređanja, baš kao što trenutno skreće pažnju korisnicima na lažne vesti.

]]>
Mon, 12 Feb 2018 08:46:00 +0100 Multimedia http://www.boom93.com/zabava/multimedia/44814/facebook-testira-novu-opciju---%22downvote%22.html
Boing razvija supersonični avion http://www.boom93.com/zabava/multimedia/44768/boing-razvija-supersonicni-avion.html Američki proizvođač aviona Boing razvija novu supersoničnu vojnu letelicu koja će moći da "obiđe Zemlju za tri sata" brzinom pet puta većom od brzine zvuka, piše britanski Daily Mail. ]]>

Ime tajanstvenog konceptualnog vazduhoplova koga mnogi smatraju mogućim naslednikom legendarnog Blackbirda SR-71, špijunske letelice koja je 1976. godine oborila rekord, pošto je letela na najvišoj visini od skoro 26 hiljada metara, verovatno će biti "Valkyrie II".

Iako kompanija još nije dala zeleno svetlo za projekat, na konferenciji u januaru otkriveno je da bi taj avion koji će dosezati brzine do 6,174 kilometara na sat, odnosno 5 Macha, mogao biti proizveden u idućih 10 do 20 godina, piše britanski list.

Supersonične letelice po definiciji mogu leteti pet puta brže od brzine zvuka, a Boingova nova letelica mogla bi pomoći američkoj vojsci da njeno nuklearno oružje probije bilo kakav raketni štit.

Takvi avioni mogu putovati toliko brzo i nepredvidivo da bi mogli predstavljati skoro trenutnu pretnju državama širom sveta, smanjujući vreme za reakciju na napad s nekoliko sati na nekoliko minuta, čak i s velikih udaljenosti.

]]>
Fri, 9 Feb 2018 09:03:00 +0100 Multimedia http://www.boom93.com/zabava/multimedia/44768/boing-razvija-supersonicni-avion.html
Red Dead Redemption 2 imaće i Battle Royale mod http://www.boom93.com/zabava/multimedia/44740/red-dead-redemption-2-imace-i-battle-royale-mod-.html Rockstar je ranije ovog meseca objavio da Red Dead Redemption 2 neće stići na proleće, kako je planirano, već će biti objavljen 26. oktobra. Iako su gejmeri verovatno razočarani zbog odlaganja, imaće čemu da se nadaju ukoliko se obistine procurele informacije koje donosi Trusted Reviews. ]]>

Prema dokumentaciji, do koje je Trusted Reviews došao, Red Dead Redemption 2 onlajn komponenta će imati bar tri moda: Revive and Survive, Money Grab i Battle Royale. Igrači će moći da tumaraju otvorenim svetom, ali za razliku od ranijih verzija, RDR2 onlajn komponenta će biti znatno kompleksnija.

Kada su misije u pitanju, biće ih pregršt. Dokumentacija pominje aktivnosti poput rudarenja zlata, pecanja i stočarstva, kao i socijalnih elemenata, pout igranja pokera i slično. Biljke se mogu skupljati za pravljenje napitaka. Za navigaciju kroz otvoreni svet igračima će biti dostupna različita vozila, poput kočija ili konjskih kolica.

Zanimljivo je da će glavna kampanja ali i onlajn aspekt igre moći da se prelaze iz prvog lica. Prema svemu navedenom, deluje kao da bi Red Dead Redemption 2 igra mogla biti na nivou čak i onoga što nudi GTA V, a da li će ovako i biti saznaćemo krajem godine.

]]>
Thu, 8 Feb 2018 08:56:00 +0100 Multimedia http://www.boom93.com/zabava/multimedia/44740/red-dead-redemption-2-imace-i-battle-royale-mod-.html
Spektakl: Lansiran "falkon hevi" - "Tesla" lebdi oko Zemlje http://www.boom93.com/zabava/multimedia/44693/spektakl-lansiran-%22falkon-hevi%22---%22tesla%22-lebdi-oko-zemlje.html Kompanija SpaceX milijardera Ilona Maska lansirala je raketu “falkon hevi“, najsnažniju koja trenutno postoji, a koja je u svemir poslala Maskov automobil Tesla roudster boje višnje. ]]>

U automobilu se na mestu vozača nalazi lutka, kod volana piše “Bez panike!“, što je aluzija na čuveni “Autostoperski vodič kroz galaksiju“ Daglasa Adamsa, dok na jednom od delova u unutrašnjosti automobila piše “napravili ljudi na Zemlji“.

Osim toga, na radiju je tokom lansiranja išla - naravno - pesma Space Oddity od Dejvida Bouvija.

Mask je odmah potom na društvenim mrežama objavio potpuno nadrealan video snimak uživo iz svemira na kojem se vidi kako automobil i njegov vozač lebde oko naše planete.

Automobil će neko vreme provesti u blizini Zemlje, a onda će se uputiti ka Marsu. 

Inače, raketa "falkon hevi" ima dva puta veću nosivost i potisak od drugih raketa i može da ponese 64 tone tereta, što je više od Boinga 737 sa putnicima, osobljem, teretom i gorivom.

“Gardijan“ navodi da su od ove rakete bili jači samo “levijatani“ Saturn V iz Apolo ere, ali su oni bili neuporedivo skuplji.

“Tesla roudster će otići 400 miliona kilometara od Zemlje i kretaće se brzinom 11 kilometara u sekundi“, rekao je Mask u ponedeljak novinarima, dodajući da se procenjuje da će auto kružiti svemirom nekoliko stotina miliona godina.

BBC piše da “Falkon hevi“ suštinski čine tri “Falkon 9“ rakete koje su radile zajedničkim snagama. Tri minuta nakon lansiranja dve manje rakete (“potiskivači“) su se odvojile da bi se nakon nekoliko minuta uspešno spustile na tačno predviđena mesta, što je neverovatno dostignuće. Sa trećom je bilo problema - tokom lansiranja prekinut je video snimak drona, pa sudbina trećeg potiskivača i dalje nije poznata.

"Ovo je veliki događaj u istoriji letova svemirom", napisao je CNN, dok BBC ističe da “Falkon hevi“ otvara fascinantne mogućnosti sa Maska i njegovu kompaniju SpaceX.

Kako navode, ovo znatno olakšava slanje u svemir mnogo većih satelita, većih teleskopa, većih i sposobnijih robota koji bi išli na površinu Marsa ili do Jupitera i Saturna.

Važna stavka svega toga jeste da je to sada sve “lou kost“, za šta se Mask i bori - jeftinije putovanje svemirom.

Na primer, jedno lansiranje Falkon hevija procenjuje se na 90 miliona dolara, dok bi slična raketa koju bi u svemir poslala NASA koštala oko milijardu dolara. Pritom, treba imati u vidu i to da je SpaceX privatna kompanija.


]]>
Wed, 7 Feb 2018 08:53:00 +0100 Multimedia http://www.boom93.com/zabava/multimedia/44693/spektakl-lansiran-%22falkon-hevi%22---%22tesla%22-lebdi-oko-zemlje.html
Prodor Kineza u sam vrh proizvođača pametnih telefona http://www.boom93.com/zabava/multimedia/44666/prodor-kineza-u-sam-vrh-proizvodjaca-pametnih-telefona.html Tri kineske kompanije nalaze se među vodećih pet svetskih proizvođača pametnih telefona, objavila je Međunarodna korporacija za podatke. ]]>

Podaci iz četvrtog tromesečja prošle godine pokazuju da su proizvođači "Huawei", "Xiaomi" i "OPPO" zauzeli treće, četvrto i peto mesto na svetskom tržištu pametnih telefona.

"Huawi" je isporučio 41 milion telefona tokom poslednjeg kvartala prošle godine.

"Xiaomi" zauzima četvrto mesto sa 28,1 milionom isporučenih telefona, uz udvostručenje tržišnog udela od 3,3 na sedam odsto u odnosu na poslednja tri meseca 2016. godine.

Ovaj proizvođač pametnih telefona beleži porast prodaje izvan Kine - u Indiji i Rusiji, kao svojim najvećim tržištima.

Ta kineska kompanija je jedina iz vrha koja u poslednjem kvartalu 2017. godine nije imala pad prodaje na godišnjem nivou, navodi Kineski međunarodni radio.

]]>
Tue, 6 Feb 2018 09:17:00 +0100 Multimedia http://www.boom93.com/zabava/multimedia/44666/prodor-kineza-u-sam-vrh-proizvodjaca-pametnih-telefona.html
U Gizi otkrivena grobnica stara 4.400 godina http://www.boom93.com/zabava/multimedia/44627/u-gizi-otkrivena-grobnica-stara-4.400-godina.html Grobnicu staru 4.400 godina arheolozi su otkrili nedaleko od Kefrenove piramide u Gizi, u Egiptu. Ministarstvo za antikvitete je saopštilo da je to verovatno grobnica Hetpet, uticajne žene iz vremena Pete dinastije drevnog Egipta. ]]>

Zidovi grobnice su oslikani prizorima Hetpet koja posmatra lov i ribolov.

Mustafa Al-Vaziri, vođa arheološkog tima koji radi na iskopini, rekao je da su na zidovima grobnice nacrtani i majmuni koji su u drevnom Egiptu bili domaće životinje.

On je rekao i da je Hetpet, kako se veruje, bila biska vladarima Starog kraljevstva.

]]>
Mon, 5 Feb 2018 09:15:00 +0100 Multimedia http://www.boom93.com/zabava/multimedia/44627/u-gizi-otkrivena-grobnica-stara-4.400-godina.html
Rusija uspešno lansirala 22 satelita http://www.boom93.com/zabava/multimedia/44563/rusija-uspesno-lansirala-22-satelita.html Rusija je danas uspešno lansirala 22 satelita sa novog kosmodroma Vostočni na dalekom istoku zemlje, saopštila je ruska svemirska agencija Roskosmos. ]]>

Raketa Sojuz-2 uspešno je poletela s kosmodroma Vostočni, navela je agencija i dodala da je sve proteklo bez problema, javila je agencija Frans pres.  

Ta raketa treba da lansira u orbitu dva satelita Kanopus za posmatranje Zemlje, kao i devet manjih za posmatranje orbite. Sateliti su ruski, nemački i američki.  

Ruska svemirska industrija doživela je niz neuspeha proteklih godina, među kojima su gubitak svemirskog teretnog broda "Progres" i neuspelo lansiranje rakete "Proton" s telekomunikacionim satelitima.  

Izgradnjom kosmodroma Vostočni, Rusija želi da smanji zavisnost Rusije od kosmodroma Bajkonur, koji je Moskva iznajmila od Kazahstana do 2050. godine.

Bajkonur, izgrađen u bivšem Sovjetskom Savezu krajem '50-tih godina, do sada je bio glavni ruski svemirski centar.

]]>
Fri, 2 Feb 2018 07:32:00 +0100 Multimedia http://www.boom93.com/zabava/multimedia/44563/rusija-uspesno-lansirala-22-satelita.html
Facebook blokira reklamiranje kripto-valuta http://www.boom93.com/zabava/multimedia/44534/facebook-blokira-reklamiranje-kripto-valuta.html Kompanija Facebook saopštila je da će blokirati svaku reklamu koja promoviše kripto-valutne proizvode i usluge. ]]>

U toj kompaniji je rečeno da je otvorena za nove tehnologije, ali da mnogi nisu delovali u "dobroj veri".

Nedavno je došlo do "poplave" novih kripto-valuta, u pokušaju da se suzbije veliki porast vrednosti Bitkoina.

Facebook je pozvao korisnike da prijave bilo kakve oglase u vezi sa kripto-valutama koji su izbegli bezbednosne mere kompanije.

Kompanija je priznala da neće moći uvek da spreči pojavu svakog oglasa za kripto-valutu.

"Želimo da ljudi na Fejsbuku nastave da otkrivaju i saznaju o novim proizvodima i uslugama bez straha od prevara", napisao je Rob Latern, menadžer za proizvode za Facebook Business.

"Što će reći, postoje mnoge kompanije koje reklamiraju binarne opcije, ICO i kripto-valute koje trenutno ne funkcionišu u 'dobroj veri'", rekao je.

ICO (Initial coin offering) ohrabruje ljude da kupe nove kripto-valute pre nego što one budu "lansirane", u nadi da će jednog dana one biti mnogo vrednije, pošto postane popularna.

Neke kompanije koriste ICO kao način za podizanje velikih suma novca, ali bez regulatornog opterećenja vezanog za podizanje gotovine na "tradicionalni" način. Zbog toga su mnoge ICO-a jednostavno nestale.

]]>
Thu, 1 Feb 2018 08:51:00 +0100 Multimedia http://www.boom93.com/zabava/multimedia/44534/facebook-blokira-reklamiranje-kripto-valuta.html
Nakon 36 godina ponovo vidljiv "superkrvavi plavi Mesec" http://www.boom93.com/zabava/multimedia/44499/nakon-36-godina-ponovo-vidljiv-%22superkrvavi-plavi-mesec%22.html Redak astronomski događaj - superkrvavi plavi Mesec, moći će nakon 36 godina da se vidi s nekih delova Zemlje kroz dva dana. ]]>

Događaj izaziva veliko uzbuđenje jer će 31. januara spojiti tri neobične lunarne pojave - supermesec, plavi Mesec i potpunu pomrčinu Meseca.

U njemu će moći da uživaju u Severnoj Americi, Aziji, na Bliskom istoku, u Rusiji i Australiji.

Plavi Mesec je drugi puni mesec u jednom kalendarskom. Pojava se javlja svake dve godine i osam meseci.

Supermesec se javlja kada je Mesec najbliži Zemlji u svojoj orbiti. U toj tački, nazvanoj perigej, Mesec izgleda 14 odsto veći i 30 odsto sjajniji.

Te dve pojave nisu toliko retke, ali u kombinaciji s istodobnom pomrčinom Meseca nije ih bilo 36 godina.

Tokom pomrčine Mesec će kliznuti u Zemljinu senku i beli disk postupno pretvoriti u narandžasti ili crveni. Tako će 'plavi' Mesec postati 'krvav'.

Poravnanje Sunca, Meseca i Zemlje trajaće sat i 16 minuta. U zapadnom delu SAD-a i Kanade biće vidljivo pre zore, a na Bliskom istoku, u istočnoj Rusiji, u Australiji i na Novom Zelandu uveče, kad Mesec izlazi.

Suprotno od pomrčine Sunca, Mesečeva se može bezbedno promatrati golim okom.

Poslednji put se pojava dogodila 30. decembra 1982. i tada je bila vidljiva u Evropi, Africi i zapadnoj Aziji.

]]>
Wed, 31 Jan 2018 08:51:00 +0100 Multimedia http://www.boom93.com/zabava/multimedia/44499/nakon-36-godina-ponovo-vidljiv-%22superkrvavi-plavi-mesec%22.html
BioWare definitivno radi na novoj Dragon Age igri http://www.boom93.com/zabava/multimedia/44387/bioware-definitivno-radi-na-novoj-dragon-age-igri.html Iako smo gotovo bili sigurni da je BioaWare zaionteresovan za rad na novoj Dragon Age igri, a informacije o nastavku smo čuli i prošle godine od osnivača Failbetter Games-a, sada imamo novu potvrdu. Mark Dara, ekskluzivni producent igre, je na Twitteru dodatno potvrdio da se nešto priprema. ]]>

Nikakvi detalji nisu objavljeni, s obzirom na to da je još uvek rano, a BioaWare u pripremi ima i Anthem - koji je sledeći na redu za objavu krajem ove godine ili početkom 2019.

Prethodna Dragon Age: Inquisition verzija je bila odlična igra, sa nekoliko ogromnih okruženja koje su igrači mogli da istražuju i pričom koja je povezivala radnju sa ostalim igrama u serijalu.

Igračima ostaje da čekaju i da se nadaju da Bioware i Electronic Arts neće pogrešiti sa najnovijim nastavkom u franšizi.

]]>
Fri, 26 Jan 2018 08:54:00 +0100 Multimedia http://www.boom93.com/zabava/multimedia/44387/bioware-definitivno-radi-na-novoj-dragon-age-igri.html
Preko 90 procenata Gmail korisnika ne koristi verifikaciju u dva koraka http://www.boom93.com/zabava/multimedia/44356/preko-90-procenata-gmail-korisnika-ne-koristi-verifikaciju-u-dva-koraka.html Kako onlajn pretnje nastavljaju da se svakodnevno povećavaju, veoma je bitno da koristimo sve raspoložive alatke kako bismo osigurali da naši nalozi ostanu zaštićeni. Poput mnogih drugih servisa, Gmail nudi verifikaciju u dva koraka kao dodatni sloj zaštite. ]]>

Međutim, izgleda da veliki broj korisnika zapravo ne koristi opciju verifikacije u dva koraka. Grzegorz Milka, softverski inženjer u kompaniji Google, je istakao da preko 90 procenata aktivnih Gmail naloga nije zaštićeno verifikacijom u dva koraka.

Pomenuta verifikacija je dodatni nivo zaštite korisničkih naloga. Zahteva korisnikovu lozinku i dodatni vid verifikacije, kao što je kod koji se šalje na registrovani mobilni telefon. Ovo smanjuje rizik od neovlašćenog pristupa ukoliko korisnikova lozinka bude ukradena, a posebno ukoliko se koristi ista lozinka za više onlajn naloga.

Upitan, zbog čega Google ne načini verifikaciju u dva koraka obaveznom, Milka je odgovorio da je ovo odbačeno zbog zabrinutosti za korisničku bazu. "Smatramo da bi veliki broj ljudi prestao da koristi Gmail ukoliko bismo ih terali da koriste dodatnu zaštitu".

]]>
Thu, 25 Jan 2018 09:24:00 +0100 Multimedia http://www.boom93.com/zabava/multimedia/44356/preko-90-procenata-gmail-korisnika-ne-koristi-verifikaciju-u-dva-koraka.html
Astronauti u svemirskoj šetnji, postavili novi mehanizam http://www.boom93.com/zabava/multimedia/44322/astronauti-u-svemirskoj-setnji-postavili-novi-mehanizam.html Dvojica američkih astronauta izašli su u svemirsku šetnju da postave novi mehanizam za hvatanje, ili "šaku" na robotsku ruku Međunarodne svemirske stanice. ]]>

Posao dvojice astronauta američke svemirske agencije NASA, Marka Vandea Heja i Skota Tingla trajao je sedam sati i 24 minuta.

Vande Hej je sličnu svemirsku šetnju obavio u oktobru kada je zamenio prvu od dve originalne hvataljke na robotskoj ruci proizvedenoj u Kanadi.

Druga šaka će biti postavljena na drugom kraju ruke duge 17 metara.

Glomazna mehanička hvataljka duga metar i teška 200 kilograma mora da se zameni zato što je prethodna istrošena.

Ona je bila u orbiti i hvatala kapsule s teretom i obavljala druge zadatke od 2001. godine.

Ovo je prva svemirska šetnja za Tingla koji je došao na svemirsku stanicu prošlog meseca i treća za Vande Heja.

Vande Hej će u ponedeljak ponovo izaći izvan stanice sa drugim astronautom da završi posao.

U svemirskoj stanici trenutno se nalaze tri američka kosmonauta, dva Rusa i jedan Japanac.

 

]]>
Wed, 24 Jan 2018 08:53:00 +0100 Multimedia http://www.boom93.com/zabava/multimedia/44322/astronauti-u-svemirskoj-setnji-postavili-novi-mehanizam.html
Facebook otvara tri nova centra za digitalno opismenjavanje http://www.boom93.com/zabava/multimedia/44288/facebook-otvara-tri-nova-centra-za-digitalno-opismenjavanje.html Facebook je najavio da će u Evropi otvoriti tri nova centra za digitalno opismenjavanje građana, a ovaj potez naišao je na nezadovoljstvo u EU, zbog nastojanja tehnoloških giganata da smanje svoje poreske obaveze. ]]>

Centri će biti otvoreni u Španiji, Poljskoj i Italiji, a u kompaniji Facebook najavljuju i 10 miliona evra ulaganja u Francuskoj preko tamošnjeg centra za istraživanje veštačke inteligencije.

Facebook je već otvorio slične centre u zemljama poput Nigerije i Brazila.

"Ljudi strahuju da će ih digitalna revolucija pregaziti, pa želimo da ulažemo u digitalno opismenjavanje kako bismo im omogućili sticanje digitalnih veština potrebnih za učestvovanje u digitalnoj ekonomiji", kazala je za Rojters poslovna direktorka kompanije Facebook Šeril Sandberg.

Centri će nuditi kurseve za digitalno i medijsko opismenjavanje i sigurnost na Internetu grupama sa ograničenim pristupom tehnologiji, uključujući stariju populaciju, mlade i izbeglice.

U kompaniji Facebook planiraju da do 2020. godine obuče milion građana i vlasnika kompanija, uz klasične kurseve za 100.000 malih i srednjih preduzeća, te internet kurseve za 250 hiljada kompanija.

"Apsolutno želimo da pokažemo ljudima da ulažemo na lokalnom nivou, ulažemo u tehnologiju, ulažemo u ljude", poručila je Sandberg.

Najava se susrela sa raspravom zemalja Evropske unije o predlozima pojačanog oporezivanja multinacionalnih tehnoloških kompanija i optužbama grupe velikih zemalja da kompanije poput Amazona, Google-a, Apple-a i Facebook-a nastoje da smanje svoje porezke obaveze preusmeravanjem dobiti u zemlje poput Luksemburga i Irske.

Manje članice, poput Malte i Luksemburga, poručuju da bi izdvojena incijativa EU na području reforme poreskog sistema oštetila njihovu nadmoć i da bi išla na ruku konkurenciji.

Iz Evropskog parlamenta objavljeno je da su zemlje EU u razdoblju od 2013. do 2015. godine zbog povoljnih poreskih aranžmana Google-a i Facebook-a izgubile oko 5,4 milijarde evra poreskih prihoda.

U Evropskoj komisiji poručuju da građani moraju poboljšati svoje digitalne veštine kako bi se smanjila nezaposlenost i kako bi Evropa kreirala sopstvenog digitalnog giganta.

]]>
Tue, 23 Jan 2018 09:23:00 +0100 Multimedia http://www.boom93.com/zabava/multimedia/44288/facebook-otvara-tri-nova-centra-za-digitalno-opismenjavanje.html
Age of Empires: Definitive Edition stiže narednog meseca http://www.boom93.com/zabava/multimedia/44251/age-of-empires-definitive-edition-stize-narednog-meseca.html Jedan od klasika iz domena real-time-strategy igara je u potpunosti obnovljen i remasterovan, a igra je na putu povratka na PC uređaje igrača. Age of Empires: Definitive Edition zvanično stiže 20. februara. Cena remasterovane verzije igre iznosi 20 dolara. ]]>

Age of Empires: Definitive Edition donosi modernizovanu 4K nadogradnju grafike, ponovo snimljenu originalnu muziku, naraciju za kampanje za svaku misiju, kao i podršku za klasično LAN igranje.

Za one koji su nestrpljivi da dođu do Definitive Edition verzije igre, Microsoft ima multiplejer insajderski program koji će igračima omogućiti rani pristup ukoliko se prijave do 29. januara.

]]>
Mon, 22 Jan 2018 08:56:00 +0100 Multimedia http://www.boom93.com/zabava/multimedia/44251/age-of-empires-definitive-edition-stize-narednog-meseca.html