Radio Boom93 :: Multimedia http://www.boom93.com/zabava/multimedia/rss.html sr http://www.boom93.com/sw4i/thumbnail/Multimedia.jpg?thumbId=29484&fileSize=37230&contentType=image/jpeg&lastModified=1327146572000 Radio Boom93 :: Multimedia http://www.boom93.com/zabava/multimedia/rss.html Gmail uvodi opciju rada "offline" http://www.boom93.com/zabava/multimedia/47705/gmail-uvodi-opciju-rada-%22offline%22.html Gmail konačno uvodi opciju rada kada niste spojeni na globalnu mrežu. ]]>

Iako mnogi od nas još nemaju pristup Gmailovom modu rada koji od korisnika ne traži da je spojen na internet, on (prema Google) dolazi uskoro. Ako koristite školski ili poslovni profil, moraćete prvo dobiti dozvolu od vašeg Google admina u sklopu njegovog G Suitea.

Ako ste, kao velika većina, vlasnik privatnog profila, opcija do vas dolazi uskoro. Kako biste je aktivirali, idite u Settings, pronađite Offline i aktivirajte 'Enable offline mail'. Ovu opciju ćete, naglašavamo, videti samo u novom Gmail-u i ako koristite Chrome 61 ili noviji.

Gmail-ov offline mod radi tako da sinhronizira vaš profil čim se spojite na internet. Moći ćete da pišete mejlove, skladištiti stvari na disk i  baviti se svime čime ste se bavili dosad, piše tportal.

]]>
Mon, 21 May 2018 09:59:00 +0100 Multimedia http://www.boom93.com/zabava/multimedia/47705/gmail-uvodi-opciju-rada-%22offline%22.html
Jupiterov satelit glavni kandidat za vanzemaljski život? http://www.boom93.com/zabava/multimedia/47557/jupiterov-satelit-glavni-kandidat-za-vanzemaljski-zivot.html Jupiterov mesec Evropa glavni je kandidat u potrazi za vanzemaljskim životom, objavili su naučnici pošto su detaljno proučili 20 godina stare podatke svemirske letelice Galileo. ]]>

Ta letelica Američke svemirske agencije (NASA) bila je prva koja je 1995. godine ušla u orbitu džinovske gasovite planete.

Ali, očitavanja koja je Galileo tada poslao dugo su zbunjivala naučnike.

Sada su uvereni da je Galileo tamo proletio kroz vodeni stub, odnosno svojevrsni gejzir koji se probio kroz Evropinu zaleđenu površinu.

Ispod tog ledenog prekrivača nalazi se okean, dvostruko veći od svih Zemljinih okeana zajedno.

U tom trenutku letelica je bila 200 kilometara iznad Evrope.

"Znamo od pre da Evropa ima mnogo elemenata potrebnih za život, barem za onakav život kakav mi poznajemo. Ima vode. Ima energije. Ima ugljenika. Mogućnost postojanja života jedno je od velikih pitanja koja želimo istražiti", rekla je Elizabet Turtl iz laboratorije za  primenjenu fiziku na Univerzitetu Džon Hopkins.

"Činjenica da smo otkrili vodeni oblik stvarno je uzbudljiva. To znači da postoje načini da se materijal iz okeana, koji je verovatno najpogodniji deo Evrope za život, jer je topliji i od radijacije je zaštićen ledenom korom, probije kroz ledenu kapu. A to znači da ćemo moći doći do uzoraka", rekla je Turtl.

NASA će za koju godinu imati priliku za to.

Agencija 2022. namerava da lansira letelicu Europa Clipper s ciljem istraživanja Jupiterove orbite.

Niskim preletima nastojaće doći do uzoraka iz 'gejzira' i tako naučnicima omogućiti potragu za eventualnim mikrobnim oblicima života u Evropinom okeanu.

]]>
Wed, 16 May 2018 10:29:00 +0100 Multimedia http://www.boom93.com/zabava/multimedia/47557/jupiterov-satelit-glavni-kandidat-za-vanzemaljski-zivot.html
Određene antivirus aplikacije usporavaju Windows 10 http://www.boom93.com/zabava/multimedia/47477/odredjene-antivirus-aplikacije-usporavaju-windows-10.html Novo istraživanje koje je sproveo AV-Comparatives, određuje sigurnosna rešenja koja imaju najveći uticaj na performanse Windows 10 operativnog sistema. ]]>

Test je sproveden na Lenovo G50 laptopu koji ima Intel Core i3 čipset, 4GB RAM-a, HDD i koristi Windows 10 Fall Creators Update, a sve aplikacije su instalirane u podrazumevanim podešavanjima. AV-Comparatives je odradio seriju zadataka, kao što je kopiranje fajlova, arhiviranje, instaliranje i uklanjanje aplikacija, pokretanje programa, download fajlova, pretraga sajtova i PC Mark 10 benchmark testove.


Performanse koje su izazvale najveće iznenađenje, stižu tokom testa Microsoftovog Windows Defendera, koji je instaliran u Windowsu 10. Windows Defender je prouzrokovao značajan pad performansi tokom kopiranja fajlova i instaliranja aplikacija, dok je manji uticaj na performanse primećen tokom preuzimanja fajlova. Microsoftovo sigurnosno rešenje je ostvarilo 96,7 poena u PC Mark testu, što nije dobro kao Avira-in rezultat od 99,4 poena, ali je bolje od Quick Heal rezultata od 95,2 poena. Windows Defender je ostvario standardan rejting performansi, dok su aplikacije kao što su Avast, AVG, Bitdefender i Kaspersky imale najbolje rezultate, što im je osiguralo Advanced+ nagradu za performanse.

Najveći broj antivirus rešenja je imao malog uticaja na performanse tokom pretrage sajtova ili kopiranja fajlova, ali je najveće usporenje zabeleženo tokom pokretanja aplikacija po prvi put. Tencent, Trend Micro, Emsisoft i VIPRE sigurnosni proizvodi usporavaju aplikacije pri njihovom prvom pokretanju.

Treba napomenuti da je ovo istraživanje sprovedeno na uređaju sa relativno slabim specifikacijama, tako da je uticaj na performanse značajno manji u slučaju računara sa novijim i jačim hardverom.

]]>
Mon, 14 May 2018 10:43:00 +0100 Multimedia http://www.boom93.com/zabava/multimedia/47477/odredjene-antivirus-aplikacije-usporavaju-windows-10.html
Najnovija verzija Firefoxa stiže sa podrškom za veb verifikaciju http://www.boom93.com/zabava/multimedia/47416/najnovija-verzija-firefoxa-stize-sa-podrskom-za-veb-verifikaciju.html Lozinke su već dugo vremena osnovna odlika zaštite na vebu. Međutim, iako su toliko dugo prisutne, ne znači da su lozinke i najbolje rešenje za sigurnost podataka. Ukoliko ste Firefox korisnik, lepa vest je da najnovija verzija pregledača stiže sa podrškom za Web Authentication. ]]>

Za one koji ne znaju šta je Web Authentication, u pitanju je novi standard koji je nedavno predstavljan, a za cilj ima da zameni lozinke kao sredstvo verifikacije.


Umesto lozinki, Web Authentication se oslanja na druge sigurnosne metode, kao što je biometrija ili korišćenje YubiKey uređaja, koji verifikuje računar na koji je povezan tako da korisnik nikada ne mora da koristi i kuca lozinku. Naravno, ovo je za sada samo u teoriji, jer će sajtovi morati da se prilagode podršci za Web Authentication kako bi sve funkcionisalo. Ipak, radi se o početku i samo je pitanje vremena kada će sve veći broj sajtova preći na novu tehniku verifikacije.

Za one koji su zainteresovani da počnu da koriste najnoviju Firefox verziju, više detalja mogu saznati na Mozillinom sajtu.

]]>
Fri, 11 May 2018 10:11:00 +0100 Multimedia http://www.boom93.com/zabava/multimedia/47416/najnovija-verzija-firefoxa-stize-sa-podrskom-za-veb-verifikaciju.html
Twitter pozvao korisnike da promene svoje šifre http://www.boom93.com/zabava/multimedia/47334/twitter-pozvao-korisnike-da-promene-svoje-sifre.html Kompanija Twitter pozvala je više od 330 miliona korisnika da promene svoje šifre nakon što je kvar doveo do toga da su neke od njih bile prikazane kao običan tekst na kompanijinom internom sistemu. ]]>

Društvena mreža je saopštila da je popravila kvar, te da interna istraga nije pronašla nikakvih nagoveštaja da je neko iznutra ukrao šifre ili ih zloupotrebio, ali je pozvala sve korisnike da razmotre promenu svojih šifri za logovanje "iz čistog opreza".

Mreža nije rekla koliko je šifri otkriveno.

Međutim, osoba upoznata s reakcijom kompanije rekla je da je brojka "značajna", te da su bile izložene "nekoliko meseci".

Twitter je otkrio kvar pre nekoliko nedelja i izvestio je o njemu neke regulatore, rekla je ta osoba, koja nema ovlašćenja da govori o tom pitanju.

Ovo otkriće dolazi u vreme dok zakonodavci i regulatorna tela širem sveta pomno istražuju način na koji te kompanije čuvaju i osiguravaju podatke korisnika, nakon niza bezbednosnih incidenata koje su se dogodile među ostalim u kompanijama Equifax Inc, Facebook i Uber.

]]>
Wed, 9 May 2018 09:50:00 +0100 Multimedia http://www.boom93.com/zabava/multimedia/47334/twitter-pozvao-korisnike-da-promene-svoje-sifre.html
NASA lansirala istraživački robot na Mars http://www.boom93.com/zabava/multimedia/47290/nasa-lansirala-istrazivacki-robot-na-mars.html NASA je lansirala raketu Atlas 5 koja u svemir nosi sondu "Mars InSight", prvog robota koji će proučavati duboku unutrašnjost Crvene planete instrumentima koji će beležiti seizmičke aktivnosti koje, osim na Zemlji, nikada nigde drugdj nisu merene. ]]>

Iz vazduhoplovne baze Vandenberg u Kaliforniji lansiran je istraživački robot na Mars, koji bi trebalo da utvrdi od čega se sastoji Crvena planeta i u kojoj meri je njen sastav sličan Zemlji.

Ovo je prva interplanetarna misija koja je krenula sa američke Zapadne obale, a raketa će 485 miliona kilometara preći za nešto više od pola godine.

Spuštanje na Mars planirano je za 26. novembar, preneo je AP.

Robot "Insajt" ima opremu koja će mu omogućiti da uzima uzorke tla sa dubine od pet metara, a očekuje se i da bi moglo da se dođe do ključnih saznanja o brojnim zemljotresima na toj planeti, jer će prvi put biti postavljen seizmometar.

Ukoliko sve protekne prema predviđanjima, "Insajt" bi padobranom trebalo da se spusti na ravni ekvatorijalni deo Marsa, gde ne bi trebalo da bude stena koje bi mogle da onemoguće idealno prizemljenje na tri noge.

]]>
Tue, 8 May 2018 11:09:00 +0100 Multimedia http://www.boom93.com/zabava/multimedia/47290/nasa-lansirala-istrazivacki-robot-na-mars.html
Projekat afričkih zemalja - očuvanje i razvoj basena Konga http://www.boom93.com/zabava/multimedia/47171/projekat-africkih-zemalja---ocuvanje-i-razvoj-basena-konga.html Marokanski kralj Muhamed Šesti učestvovao je u Brazavilu na samitu očuvanja i razvoja reke Kongo i prašume, uz desetak predsednika afričkih zemalja koji su najavili finansijsku pomoć. ]]>

"Ako želimo da zaštitimo planetu... Moramo naše privrede da pretvorimo u osnove održivog razvoja", rekao je marokanski kralj kome je Afrika prirotet spoljne politike.

Muhamed Šesti je na otvaranju samita "Komisija o klimi i Plavim fondovima za basen Konga" rekao je da se "ekološki izazov smatra pretnjom, a ne prioritetom".

Inicijativa "Plavi fondovi" je pokrenuta tokom ranijeg samita o klimu u Marakešu i sastoji se od finansiranja projekata za očuvanje šuma i voda u basenu Konga, kao i za poboljšanje uslova života za stanovništvo na tom području.

Basen Konga ima 220 miliona hektara šuma i predstavlja drugo šumsko područje po veličini u svetu, posle Amazonije.

Sama reka Kongo je po dužini druga najveća reka Afrike, posle Nila, a po količini vode je druga najveća u svetu, a sa dubinom većom od 220 metara, Kongo je i najdublja reka sveta.

Projekti koji će se finansirati treba da budu za poboljšavanje plovnih puteva, za izgradnju malih brana hidrocentrala, za povećanje sistema za navodnjavanje, za razvoj ribarstva i uzgoja riba, i za razvoj eko-turizma.

Na samitu su bili predsednik Ruande i Afričke unije Pol Kagame, predsednici Senegala, Angole, Gabona, Centralnoafričke Republike, Nigera, Gvineje, Ekvatorijalne Gvineje, Angole i države Sao Tome i Prinsipe.

Međutim, Demokratska Republika Kongo, najveća zemlja regiona i jedina kroz koju protiče reka Kongo, na samit je poslala samo ministra.

]]>
Thu, 3 May 2018 10:26:00 +0100 Multimedia http://www.boom93.com/zabava/multimedia/47171/projekat-africkih-zemalja---ocuvanje-i-razvoj-basena-konga.html
Najveća mapa Mlečnog puta, "vatromet" za astronomiju http://www.boom93.com/zabava/multimedia/46997/najveca-mapa-mlecnog-puta-%22vatromet%22-za-astronomiju.html Evropski satelit "Gea" omogućio je trodimenzionalno mapiranje gotovo 1,7 milijardi zvezda u našoj galaksiji i određivanje udaljenosti od Zemlje za 1,3 milijarde, saopštila je danas Evropska svemirska agencija (ESA). ]]>

"To je veoma bogat skup podataka i mislimo da će on iz korena promeniti astronomiju i naše shvatanje Mlečnog puta", rekao je jedan od vodećih naučnika u ESA Uve Lamers.

Direktor naučnog odseka ESA Ginter Hasinger rekao je da će uz pomoć "Gee" biti moguće rekonstruisati čitavu istoriju naše galaksije.

"To je kao bavljenje arheo-astronomijom (...) da bi se rekonstruisala prava istorija našeg univerzuma", rekao je on.

Satelit "Gea" je lansiran krajem 2013. i snima izvore svetlosti u Mlečnom putu. Trenutno se nalazi na 1,5 miliona kilometara od Zemlje a njegovi podaci se šalju na Zemlju gde ih obrađuje 450 naučnika iz 20 zemalja.

Prva verzija kataloga dobijenog iz "Geinih" podataka sastavljena je 2016. i obuhvata položaj 1,1 milijarde zvezda Mlečnog puta, ali je razdaljina bila određena za samo dva miliona i to neprecizno.

Francuski astronom Frederik Arenu rekao je da je taj katalog bio "samo aperitiv".

"Ovo sada je pravi vatromet. Kada znate razdaljinu između zvezda, onda možete znati koliko su sjajne, koliko su stare, kako su se razvijale", objasnio je Arenu.

Novi podaci koje je "Gea" sakupila od jula 2014. do maja 2016, danas su objavljeni na internetu imože im se pristupiti.

]]>
Thu, 26 Apr 2018 10:04:00 +0100 Multimedia http://www.boom93.com/zabava/multimedia/46997/najveca-mapa-mlecnog-puta-%22vatromet%22-za-astronomiju.html
Facebook ukida stranice koje oglašavaju ukradene identitete http://www.boom93.com/zabava/multimedia/46955/facebook-ukida-stranice-koje-oglasavaju-ukradene-identitete.html Facebook je, nakon izveštaja portala "Motherboard", ukinuo veliki broj stranica koje su oglašavale i prodavale brojeve socijalnog osiguranja, adrese, brojeve telefona i navodne brojeve kreditnih kartica više desetina ljudi. ]]>

"Postovi koji sadrže informacije o brojevima socijalnog osiguranja ili kreditnih kartica na Facebook-u nisu dozvoljeni i mi uklanjamo materijal kada ga otkrijemo", kazao je portparol te društvene mreže.

"Motherboard" je izvestio da su hakeri oglašavali privatne podatke na toj društvenoj platformi i da je Facebook godinama držao te ukradene identitete.

Nakon izveštaja deonice Facebook-a pale su za 3,8 odsto na 159,58 američkih dolara.

Nakon skandala s britanskom kompanijom Kembridž Analitika koja je došla u posed privatnih podataka miliona korisnika Facebook-a, tehnološke kompanije su pod lupom u pogledu zaštite podataka svojih korisnika.

]]>
Wed, 25 Apr 2018 10:11:00 +0100 Multimedia http://www.boom93.com/zabava/multimedia/46955/facebook-ukida-stranice-koje-oglasavaju-ukradene-identitete.html
Fortnite za iOS zaradio 25 miliona dolara tokom prvog meseca http://www.boom93.com/zabava/multimedia/46910/fortnite-za-ios-zaradio-25-miliona-dolara-tokom-prvog-meseca.html Fortnite nastavlja sa ogromnim uspehom, od trenutka objave za iOS platformu prošlog meseca. Sensor Tower sada izveštava da je aplikacija tokom prvog meseca dostupnosti zaradila 25 miliona dolara, a predviđa se da bi tokom čitave godine mogla zaraditi neverovatnih 500 miliona dolara. ]]>

S obzirom na to da je Fortnite besplatna igra, pomenutih 25 miliona dolara zarade je ostvareno preko kupovina unutar aplikacije. Samo tokom prve dve nedelje aprila, aplikacija je donela zaradu od 9,5 miliona dolara. 


Fortnite je za sada dostupan samo na iOS platformi kada su mobilni uređaji u pitanju. Međutim, Epic Games ističe da će Android verzija igre biti dostupna u nekom trenutku u budućnosti. Moguće je da će se ovo desiti tokom leta, a ukoliko to bude slučaj predviđa se da bi Fortnite mogao da zaradi preko 500 miliona dolara na obe platforme do kraja godine.

]]>
Tue, 24 Apr 2018 10:10:00 +0100 Multimedia http://www.boom93.com/zabava/multimedia/46910/fortnite-za-ios-zaradio-25-miliona-dolara-tokom-prvog-meseca.html
Pronađena bista Marka Aurelija u Egiptu http://www.boom93.com/zabava/multimedia/46864/pronadjena-bista-marka-aurelija-u-egiptu.html Arheolozi su pronašli bistu rimskog cara Marka Aurelija u gradu Asuan, na jugu Egipta, saopštile su egipatske vlasti. ]]>

Egipatsko Ministarstvo za antikvitete saopštilo je da je glava od biste imperatora i filozofa koji je vladao Rimskim carstvom od 160. do 180. godine nove ere, pronađena u hramu Kom Ombo tokom radova na zaštiti tog mesta od podzemnih voda.

Navedeno je i da su arheolozi iskopali artefakte koji pripadaju svetilištu unutar drevnog hrama Karnak u gradu Luksoru.

Egipatski zvaničnici nadaju se da će takva otkrića pobiljšati turizam u Egiptu koji je ugrožen političkim previranjima posle pobune 2011. godine.

]]>
Mon, 23 Apr 2018 10:05:00 +0100 Multimedia http://www.boom93.com/zabava/multimedia/46864/pronadjena-bista-marka-aurelija-u-egiptu.html
Call of Duty: Black Ops 4 neće imati singleplayer kampanju http://www.boom93.com/zabava/multimedia/46763/call-of-duty-black-ops-4-nece-imati-singleplayer-kampanju.html Activisionova dugo iščekivana Call of Duty: Black Ops 4 igra izgleda neće imati tradicionalnu singlplejer kampanju. Do ove godine, modovi sa kampanjama su bili sastavni deo multiplejer iskustva koje je obeležilo Call of Duty franšizu, a zajedno dva moda čine kompletnu igru. ]]>

Međutim, izgleda da će ova zastarela formula biti odbačena. Anonimni industrijski izvori su istakli da Black Ops 4 kampanjski mod neće biti završen na vreme, za planiranu oktobarsku objavu igre. 


Kako bi popunio rupu, nastalu u singlplejer delu igre, Treyarch će navodno više resursa uložiti u multiplejer. Ovo znači implementaciju Black Ops zombies moda, kao i nekih drugih novih ili dodatnih co-op modova i sadržaja. Moguće je i da će priča igre biti povezana sa co-op aspektima.

Call of Duty: Black Ops 4 je planiran za objavu 12. oktobra, a igra će biti dostupna za PC, PlayStation 4 i Xbox One.

]]>
Thu, 19 Apr 2018 10:30:00 +0100 Multimedia http://www.boom93.com/zabava/multimedia/46763/call-of-duty-black-ops-4-nece-imati-singleplayer-kampanju.html
Nova BioShock igra u pripremi http://www.boom93.com/zabava/multimedia/46725/nova-bioshock-igra-u-pripremi.html Tokom 2014. godine Irrational Games je objavio gašenje kompanije. Pomenuti studio stoji iza popularne BioShock franšize, a mnogi su postali zabrinuti šta će se desiti sa serijalom. Međutim, 2K je istakao da BioShock ostaje stalna franšiza, sugerišući da rad na njoj neće prestati u neko skorije vreme. ]]>

U poslednje vreme, nisamo imali priliku da vidimo neki novi BioShock sadržaj, ali ovo će se izgleda promeniti uskoro. Kotaku izveštava da jedan od studija kompanije 2K radi na novom BiuoShock naslovu. Ipak, treba ostati rezervisan, pošto je razvoj u prilično ranim fazama.

U članku Kotakua se navodi da je deo Hangar 13 tima (koji stoji iza Mafia III igre) počeo sa radom na nenajavljenoj novoj BioShock igri. Igra nosi kodno ime Parkside. Sugeriše se da je tim koji radi na igri za sada prilično mali, tako da je verovatno da nas deli bar nekoliko godina od objave narednog BioShocka.

]]>
Wed, 18 Apr 2018 07:38:00 +0100 Multimedia http://www.boom93.com/zabava/multimedia/46725/nova-bioshock-igra-u-pripremi.html
Naučnici slučajno otkrili enzim koji uništava plastiku http://www.boom93.com/zabava/multimedia/46681/naucnici-slucajno-otkrili-enzim-koji-unistava-plastiku.html Američki i britanski naučnici slučajno su napravili enzim koji može da uništi plastiku, što bi moglo da pomogne u rešavanju globalnog problema te vrste zagađenja, saopšteno je u novoj studiji. ]]>

Više od osam miliona tona plastike završi u okeanima Zemlje svake godine čime se povećava zabrinutost zbog toksičnosti tog naftnog derivata i uticaja na zdravlje i životnu sredinu.

Uprkos naporima za reciklažu, veliki deo plastike može da opstane stotinama godina, a naučnici zbog toga pronalaze načine kako da se plastika najbolje uništi.

Istraživači iz Velike Britanija i SAD uložili su napore u ispitivanju bakterije otkrivene nedavno u Japanu pod stručnim nazivom "ideonella sakaiensis".

Ta bakterija se hrani jednom vrstom plastike koja se koristi za proizvodnju flaša.

Japanski naučnici veruju da bi ta bakterija mogla lako da se razmnožava u centrima za reciklažu, ali su britanski i američki naučnici daljim istraživanjem bakterije izvukli jedan njen enzim koji je bez znanja naučnika mutirao postajući opasniji za plastiku od same bakterije.

Naučnici, koji su sami naveli da i sreća ponekad igra ulogu u istraživanjima, sada će uložiti dodatne napore u ispitivanje tog enzima kako bi u procesu reciklaže taj enzim bolje uništavao plastiku.

]]>
Tue, 17 Apr 2018 10:36:00 +0100 Multimedia http://www.boom93.com/zabava/multimedia/46681/naucnici-slucajno-otkrili-enzim-koji-unistava-plastiku.html
Ruski sud zabranio aplikaciju Telegram http://www.boom93.com/zabava/multimedia/46652/ruski-sud-zabranio-aplikaciju-telegram.html Ruski sud zabranio je mesindžer Telegram pošto je odbio da Federalnoj službi bezbednosti Rusije dostavi ključeve za dešifrovanje poruka. ]]>

Šef ruskog komiteta za kontrolu medija Aleksandar Žarov izjavio je da će taj mesindžer biti uskoro blokiran.

Vrhovni sud Rusije odbacio je ranije zahtev Telegrama da se proglasi nezakonitom naredba Federalne službe bezbednosti od jula 2016. godine da joj kompanije daju ključeve za dešifrovanje poruka.

Predstavnik Telegrama Ramil Ahmetgalijev izjavio je da Telegram ne može da ispuni zahtev FSB, jer kompanija "smatra svojom obavezom da čuva tajnost prepiske korisnika".

Predstavnik FSB je na sudu izjavio da predaja ključeva za dekodiranje prepiski "ne krši ustavna prava građana".

Moskovski sud je u oktobru kaznio Telegram mesindžer LLP sa 800.000 rubalja zbog odbijanja da FSB dostavi ključeve za dekodiranje.

Telegram je, međutim, 21. marta pred Evropskim sudom za ljudska prava osporio tu novčanu kaznu.

Šef međunarodne grupe za zaštitu ljudskih prava Agora, Pavel Čikov, koja zastupa Telegram na sudovima izjavio je 2. aprila da administrator servisa ni u kojim uslovima nema pristup informacijama koje daju mogućnost dekodiranja poruka, jer je sistem tako tehnički organizovan.

]]>
Mon, 16 Apr 2018 11:03:00 +0100 Multimedia http://www.boom93.com/zabava/multimedia/46652/ruski-sud-zabranio-aplikaciju-telegram.html
World of Warcraft: Battle for Azeroth stiže u avgustu http://www.boom93.com/zabava/multimedia/46474/world-of-warcraft-battle-for-azeroth-stize-u-avgustu.html Blizzard je objavio datum lansiranja najnovije World of Warcraft ekspanzije - Battle for Azeroth. Ekspanzija stiže na leto, a PC igračima će biti dostupna od 14. avgusta. ]]>

Nova World of Warcraft ekspanzija udvostručuje važnost frakcija, a igrači će videti sistem koji do sada nije bio implementiran, koji u obzir uzima i to kojoj frakciji je igrač odlučio da se pridruži. 

Nove oblasti će biti dostupne i za Horde (Zandalar) i za Alliance (Kul TIras) frakcije. Tu je i level-cap do 120 nivoa, co-op mod za 20 igrača, novi resursi i pregršt novih dropova.

World of Warcraft: Battle for Azeroth ekspanzija je već neko vreme dostupna za prednaručivanje u Standard i Digital Deluxe verzijama.


]]>
Tue, 10 Apr 2018 10:08:00 +0100 Multimedia http://www.boom93.com/zabava/multimedia/46474/world-of-warcraft-battle-for-azeroth-stize-u-avgustu.html
Windows 10 sve bliži tržišnom učešću od 50 procenata http://www.boom93.com/zabava/multimedia/46330/windows-10-sve-blizi-trzisnom-ucescu-od-50-procenata.html Windows 10 je uspeo da poveća svoje tržišno učešće tokom prethodnog meseca, a prema navodima kompanije StatCounter najveći rival Windows 7 je u fazi opadanja. ]]>

Povećanje tržišnog učešća Windowsa 10 sa 43,53% u februarau na 43,95% u martu možda ne izgleda kao veliko, ali je tokom istog perioda Windows 7 doživeo pad tržišnog učešća sa 41,59 procenata na 41,51 procenat.

Sve ostale Windows verzije su daleko iza, a Windows 8.1 je trenutno na trećem mestu, sa 7,99% učešća tokom marta.

Očekuje se da će prihvatanje Windowsa 10 biti poboljšano tokom leta, zahvaljujući objavi Spring Creators Update-a, koji se očekuje tokom aprila. Microsoft nije objavio zvaničan datum lansiranja ažuriranja, ali insajderi ističu da će ono početi 10. aprila.

]]>
Tue, 3 Apr 2018 10:37:00 +0100 Multimedia http://www.boom93.com/zabava/multimedia/46330/windows-10-sve-blizi-trzisnom-ucescu-od-50-procenata.html
"Uvrnuta" galaksija bez tamne materije, astronomi zbunjeni http://www.boom93.com/zabava/multimedia/46201/%22uvrnuta%22-galaksija-bez-tamne-materije-astronomi-zbunjeni.html Astronomi su pronašli daleku galaksiju u kojoj nema tamne materije, misterioznog i nevidljivog "kostura" univerzuma, za koji se smatra da čini oko 27 odsto svemira. ]]>

Tamna materija se tako naziva zato što se ne može videti, a naučnici za njeno postojanje znaju na osnovu posmatranja njenog uticaja na kretanje nebeskih trela koja mogu da vide, kao što su zvezde.

Pretpostavlja se i trebalo bi da tamne materije ima svuda.

Međutim, astronom s univerziteta Jejl Piter van Dokum i njegove kolege su otkrile veliku i staru galaksiju s relativno malim brojem zvezda koje se kreću bez vidljivog uticaja tamne materije, navodi se u studiji danas objavljenoj u časopisu Nejčr (Nature).

To otkriće ipak neće potresti temelje fizike, već će, kako kažu naučnici, nedostatak tamne materije pomoći dokazivanju njenog postojanja.

Astronom Stejsi Mekgo, koja nije bila deo istraživačkog tima, otkriće je nazvala "intrigantnim" i dodala da je reč o "uvrnutoj galaksiji".

Van Dokum proučava difuzne galaksije, prostorno ogromne, ali s malim brojem zvezda. Zbog toga su napravili i svoj teleskop, "Dragonflaj" (Dragonfly, Vilin konjic).

Pomoću "Dragonflaja" su pronašli galaksiju u sazvežđu Kit, veliku kao Mlečni put ali sa samo jedan odsto njegovih zvezda. Merenjima brzine kretanja zvezdanih jata došli su do zaključka da je to brzina koja se ostvaruje kada nema tamne materije. Takođe, merenjem ukupne mase galaksije zaključeno je da je u celini čine zvezde.

Drugi naučnici, nezavisno od stava o samoj tamnoj materiji, ne dovode u pitanje kalkulacije ali navode da su rezultati zbunjujući.

]]>
Thu, 29 Mar 2018 10:05:00 +0100 Multimedia http://www.boom93.com/zabava/multimedia/46201/%22uvrnuta%22-galaksija-bez-tamne-materije-astronomi-zbunjeni.html
Facebook se izvinio i preko oglasa na celoj strani novina http://www.boom93.com/zabava/multimedia/46165/facebook-se-izvinio-i-preko-oglasa-na-celoj-strani-novina.html Društvena mreža Facebook, upletena u skandal zlouporabe ličnih podataka, objavila je oglas na celoj stranici u britanskoj i američkoj štampi, u kojem se vlasnik Mark Zakerberg izvinjava korisnicima i izražava žaljenje. ]]>

"Naša odgovornost je da štitimo vaše podatke. Ako u tome ne uspevamo, onda je ne zaslužujemo", napisao je mladi američki milijarder u oglasu objavljenom u šest britanskih (Sunday Times, Mail On Sunday, Observer i drugi) i u tri američka glasila (New York Times, Washington Post i Wall Street Journal).

Kalifornijska kompanija je na meti kritike nakon otkrića da je kompanija Kembridž analitika (CA) prikupila podatke o 50 miliona korisnika Facebooka bez njihovog znanja i iskoristila ih kako bi uticala na američku predsedničku kampanju Donalda Trampa 2016.

"Možda ste čuli da se govori o kviz aplikaciji koju je osmislio univerzitetski istraživač koji je 2014. omogućio da u javnost izađu podaci više miliona korisnika Facebooka. Bila je to zloupotreba poverenja i žao mi je što tada nismo više učinili", rekao je Zakerberg tonom koji podseća na ton njegovog prvog izvinjenja objavljenog u sredu.

Ovaj skandal koji je veoma poguban za ugled Facebooka, prouzrokovao je ove nedelje pad vrednosti deonica kompanije na berzi i gubitak veći od 50 milijardi dolara.

Facebook je imao više od dve milijarde korisnika i do skandala na berzi je vredio više od 500 milijardi dolara.

Facebook se ranije proglasio žrtvom u aferi koju je prouzrokovala Kembridž Analitika, koja je manipulisala podatcima. Izvršni direktor Aleksander Niks, koji je nakon afere dobio otkaz, hvalio se da se koristio prljavim trikovima kako bi pomogao političarima.

]]>
Wed, 28 Mar 2018 10:08:00 +0100 Multimedia http://www.boom93.com/zabava/multimedia/46165/facebook-se-izvinio-i-preko-oglasa-na-celoj-strani-novina.html
Zvanični trejler i PC zahtevi za A Way Out igru http://www.boom93.com/zabava/multimedia/46054/zvanicni-trejler-i-pc-zahtevi-za-a-way-out-igru.html Electronic Arts je objavio zvanični trejler kojim najavljuje lansiranje dolazeće co-op igre A Way Out. Uz trejler su objavljen i zvanični PC sistemski zahtevi za pokretanje igre. ]]>

Trejler prikazuje dosta kooperativnih gejmplej elemenata, a prikazuje i likove koje će igrači moći da angažuju u igri. 

Kada su zvanični PC zahtevi u pitanju, objavljeni su minimalni i preporučeni zahtevi za 720p 30fps i 1080p 60fps podešavanja.

Minimalni zahtevi (720p 30fps na niskim podešavanjima):

OS: Windows 7 64-bit, 8.1 64-bit ili Windows 10 64-bit
CPU: Intel Core i3-2100T @ 2.5GHz; AMD FX 6100 ili bolji
GPU: NVIDIA GeForce GTX 650Ti 2GB; AMD Radeon HD 7750 2GB
RAM: 8GB
HDD: 25GB slobodnog prostora

Preporučeni zahtevi (1080p 60fps na visokim podešavanjima):

OS: Windows 7 64-bit, 8.1 64-bit ili Windows 10 64-bit
CPU: Intel Core i5 3570K; AMD Ryzen 3 1300x ili ekvivalent
GPU: Nvidia GT 960; AMD R9 290 ili ekvivalent
RAM: 16GB
HDD: 25GB slobodnog prostora

A Way Out na Origin stiže 22. Marta, po ceni od 30 dolara/evra.


]]>
Fri, 23 Mar 2018 12:34:00 +0100 Multimedia http://www.boom93.com/zabava/multimedia/46054/zvanicni-trejler-i-pc-zahtevi-za-a-way-out-igru.html