Naslovna  |  Zabava  |  Multimedia  |  Google mašinskim učenjem poboljšao algoritam za pretragu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Multimedia

28. 10. 2019.

Izvor: Beta

Google mašinskim učenjem poboljšao algoritam za pretragu

Google je objavio da je na algoritmu svog pretraživača postigao "svoj najveći proboj" za mnogo godina, iznoseći, mimo običaja, i pojedine detalje o svojoj tajnoj formuli.

Taj tehnološki gigant koristi "mašinsko učenje" da bi njegov pretraživač poboljšao razumevanje upita na engleskom jeziku.

Google je u petak objavio da je prošle godine razvio tehniku za analizu "prirodnog jezika", zasnovanu na tehnologiji koja se zove BERT (Bidirectional Encoder Representations from Transformers) koja može da tokom pretrage razume razne reči unutar rečenice, a ne samo izolovane jednu po jednu.

Softver Googla treba da kao i čovek, iz konteksta utvrdi značenje upita, čak i kad je on nejasan ili kad izgleda da nema mnogo smisla.

"Značajno poboljšavamo naše razumevanje pretrage, što predstavlja najveći pomak u poslednjih pet godina i jedan od glavnih napretka u online istoriji istraživanja", rekao je Pandu Naiak, potpredsednik Googla u blogu.

Neki od modela koje je razvio BERT su toliko složeni, da zahtevaju ultra-moćne procesore, dizajnirane posebno za cloud, Google.

"Primjenjujući BERT modele i na hijerarhiju i na izvode koji se pojavljuju u rezultatima, možemo bolje pomoći nalaženje informacija", rekao je Naiak.

On je dao primer upita na engleskom jeziku "2019 putovanje Brazil u SAD viza" i objasnio da ranije algoritmi nisu razumeli sve priloge, već su na takav upit kao odogovr davali rezultat o američkim državljanima koji idu u Brazil. Ali, "pomoću BERT-a, pretraživač je u stanju da uhvati nijansu", rekao je on.

Google je rekao da želi da postepeno proširi ta poboljšanja i na druge jezike i u druge regione sveta.

Nema komentara.

Ostavi komentar