Naslovna  |  Zabava  |  Multimedia  |  Indija otkazala lansiranje sonde na Mesec 56 minuta pre poletanja
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Multimedia

15. 07. 2019.

Izvor: Beta

Indija otkazala lansiranje sonde na Mesec 56 minuta pre poletanja

Indija je iz "tehničkih razloga" otkazala lansiranje u svemir svoje druge lunarne misije, i to 56 minuta pre planiranog poletanja, odlažući misiju na neodređeno vreme.

Indijska svemirska agencija (ISRO) planirala je da letelica Čandrajan 2 poleti sa poligona Sriharikota na jugoistoku zemlje u 2.51 po lokalnom vremenu (23.21 u nedelju po centralnoevropskom vremenu). 

"Primećen je tehnički problem u sistemu lansiranja letelice na 56 minuta od planiranog poletanja", navela je agencija na Tviteru i dodala da je iz predostrožnosti lansiranje odloženo, a da će novi datum naknadno biti objavljen. 

Nju Delhi je odvojio 140 miliona dolara za ovu ekspediciju, koja je trebalo prvobitno da postavi letelicu i pokretnog robota na južni pol Meseca. Letelica i pokretni robot treba početkom septembra da slete blizu lunarnog južnog pola, čime bi postale prve svemirske letelice da slete u toj oblasti. 

Ekspedicija će tražiti vodu i minerale i meriti potrese na Mesecu između ostalog. Ako bude uspešna Indija će postati četvrta zemlja koja je poslala letelicu na površinu Meseca. To su uspeli da urade samo SAD, Kina i bivši Sovjetski Savez. 

Prva indijska lunarna misija 2008. godine  Čandrajan 1, nije sletela na površinu Meseca ali je sprovela prvu i detaljnu potragu za vodom koristeći radare.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Najčitanije