Naslovna  |  Zabava  |  Multimedia  |  Nove fotografije Jupitera podsećaju na slike Van Goga
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Multimedia

11. 01. 2018.

Izvor: RTS

Nove fotografije Jupitera podsećaju na slike Van Goga

Nasina letelica "Junona“ snimila je fascinantne fotografije Jupitera. Fotografije su dobile boje u skladu sa prikupljenim podacima, nakon što su obrađene u posebnim programima.

Jedna od novih fotografija Jupitera podseća na slike Van Goga. Ipak, stručnjaci ukazuju na to da boje na njoj nisu u potpunosti verodostojne.

Na primer, vrhovi Jupiterovih oblaka posmatraču koji bi se nalazio iznad njih ne bi izgledali plavo. Međutim, obrada omogućuje da se vide konture Jupiterove atmosfere koje na mnogim fotografijama nisu ni približno toliko jasne.

"Jupiter je lep i poseban, ali ako mu se previše približite to će biti vaš kraj“, napisao je u svom tvitu britanski grafičar Šon Doran koji se već dugo volonterski bavi obradom Nasinih fotografija.

"Junona“ je fotografije zabiležila 16. decembra 2017. godine, kada je od oblaka bila udaljena 13.345 kilometara, što je malo više od prečnika Zemlje.

Neobrađene fotografije koje stižu sa "Junone“ objavljuju se na stranicama JunoCam,tako da ih mogu obrađivati oni koji to žele.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Najčitanije