Naslovna  |  Zabava  |  Multimedia  |  Otkriveni propusti u Intelovim i čipovima drugih proizvođača
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Multimedia

05. 01. 2018.

Izvor: Beta

Otkriveni propusti u Intelovim i čipovima drugih proizvođača

Ozbiljni sigurnosni propusti na kompjuterskim procesorima Intela i drugih proizvođača čipova mogli bi da omoguće zloupotrebe lozinki i drugih osetljivih podataka iz memorije sistema, saopštili su stručnjaci tehnološke kompanije Google.

Google je obelodanio ove propuste ubrzo pošto je firma Intel saopštila da radi na nalaženju zakrpe za njih. Intel je naveo da prosečni korisnik kompjutera neće osetiti znatnija usporenja pošto je nedostatak popravljen.

I Intel i Google su saopštili da su planirali da objave da postoje propusti iduće nedelje kada za njih budu raspoložive zakrpe. Međutim, u ovom slučaju Intel je bio primoran da otkrije ovaj problem juče kada je o njemu izvestio britanski tehnološki sajt Redžister.

Tehnološke kompanije obično ne otkrivaju detalje o bezbednosnim problemima dok ne budu raspoloživi načini da se oni reše tako da hakeri ne bi dobili informacije kako da iskoriste greške, navodi agencija AP.

Google je saopštio da propusti takođe pogađaju druge procesore i uređaje i operativne sisteme koje oni koriste.

Iako je Intel naveo rivalsku firmu AMD među kompanijama sa kojima radi da reši problem, AMD je u saopštenju navela da veruje da su njeni čipovi sigurni jer koriste drukčiji dizajn. Britanski tehnološki vebsajt Redžister objavio je da su na samom početku 2018. godine milioni korisnika Windows, Linux i Mac računara širom sveta u problemu zbog velikog i ozbiljnog propusta u dizajnu Intelovih čipova zbog koga su Microsoft, Linux i Apple prinuđeni da ažuriraju svoje operativne sisteme, preneo je na svom Twitter nalogu Poverenik za informacije od javnog značaja Srbije. Iako Intel još uvek nije objavio detalje o ovom propustu, veruje se da on utiče na čipove u milionima računara.

Uprkos embargu nad informacijama o propustu, neki detalji su isplivali. Ono što je za sada jasno jeste da je bag na nivou hardvera prisutan u modernim Intelovim procesorima koji su proizvedeni u poslednjih deset godina. On omogućava programima da čitaju sadržaj iz memorije kernela, što uključuje lozinke i login ključeve, navodi se na Twitteru poverenika Srbije.

Za sada nema naznaka da je propust korišćen u hakerskim napadima.

Koliko će biti usporenje zavisi od procesora i od zadate radnje. Sajt Redžister tvrdi da bi performanse mogle da budu pogođene između pet i trideset odsto, ali ima dokaza koji ukazuju da bi usporenja mogla da budu i veća. Još treba detaljno da se testira da li ovo utiče na svakodnevne radnje kao igre igrica ili pretraživanje interneta.

Na nivou čipova bag utiče takoreći na svaki operativni sistem uključujući Linuc, Mac i Windows i radi se na nalaženju zakrpe.

Otkriće ovih propusta dolazi u vrlo lošem trenutku za Intel, navodi tehnološki sajt Engedžet. Posle višegodišnje ubedljive prednosti u bezbednosti Intel je sada suočen sa jakom konkurencijom od AMD-evog Rajzena i Epikovih procesora.

"Poslednja stvar koja mu treba je bezbednosna rupa, koja ne samo da zahteva izmene u dizajnu nego bi mogla da uspori takoreći sve čipove koje Intel prodaje kada se uspostave zakrpe", navodi Engedžet.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Najčitanije