Naslovna  |  Zabava  |  Multimedia  |  Pronađeno mesto iskrcavanja Cezara u Velikoj Britaniji
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Multimedia

04. 12. 2017.

Izvor: Fonet

Pronađeno mesto iskrcavanja Cezara u Velikoj Britaniji

Arheolozi veruju da su pronašli mesto prvog iskrcavanja Julija Cezara na tlu današnje Britanije, u Kentu, prenosi BBC. Veruje se da se rimski general iskrcao u zalivu Pedžvel u regiji Tanet.

Do sada je tačno mesto iskrcavanja bilo nepoznato. Ono se danas nalazi oko kilometar unutar kopna, ali u Cezarovo doba bilo je na obali. 

Arheolozi tvrde da se lokacija poklapa s Cezarovim opisom po kojem je vidljiva s mora, ima veliki otvoreni zaliv, a iznad nje je uzvišenje deo, odnosno brdo koje je poput osmatračnice, piše BBC. Cezarova vojska je na tom mestu odmah izgradila manje utvrđenje, a naučnici sa Univerziteta Lejkester tvrde da su otkrili mesto iskrcavanja. 

Arheolozi su pronašli rimsko koplje i grnčariju u obližnjem selu Ebsflit, a većina predmeta datira iz prvog stoleća pre nove ere. Površina baze bila je oko 50 jutara, a njena glavna namena bila je zaštita Cezarove flote, koja je bila izvučena na obalu. 

Na samoj lokaciji je pronađen odbrambeni jarak, što upućuje na to da je reč o vojnom utvrđenju. Oblik jarka sličan je rimskim utvrđenjima u Alesiji u Francuskoj. 

Prva Cezarova invazija izvedena 55. godine pre nove ere bila je neuspešna s obzirom na to da su Rimljani naišli na snažan otpor tamošnjih stanovnika Brita, ali iduće 54. godine stanje je bilo drugačije. 

Uprkos tome, Cezar nikad nije uspostavio okupacione snage na britanskom tlu. Njegovo iskrcavanje u Kentu olakšalo je Rimljanima osvajanje delova Britanije gotovo stotinu godina kasnije kad je počela stalna rimska okupacija Velike Britanije, koja je uključivala Vels i delove Škotske, a trajala je gotovo 400 godina, prenosi Hina. 

Cezar se u Italiju vratio kao junak nakon slavnog prelaza reke Rubikon 49. godine pre nove ere, a da prethodno nije raspustio vojsku, što je predstavljalo uvredu za rimski Senat.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Najčitanije