Naslovna  |  Zabava  |  Multimedia  |  Tviter udvostručuje broj karaktera za pojedine korisnike
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Multimedia

27. 09. 2017.

Autor: 2 Izvor: N1

Tviter udvostručuje broj karaktera za pojedine korisnike

Prvi put u svojoj istoriji, društvena mreža Tviter promeniće ograničenje karaktera na objavama.

Kako su najavili, ograničenje sa 140 karaktera biće povećano na 280, doduše samo za pojedine korisnike.

U test grupu će biti uključeni oni koji "tvituju" na engleskom, španskom i portugalskom. "Samo mala grupa ljudi" dobiće novi limit, pre nego što Tviter to omogući svima. Ali, svi korisnici će moći da vide, pročitaju i te duže tvitove.

Suosnivač Tvitera i izvršni direktor kompanije Džek Dorsi ranije je nagoveštavao da će se pomeriti ograničenje u karakterima. Iz kompanije se nadaju da će korisnici oduševljeno prihvatiti ovu promenu. 

Odluka da tvitovi mogu da sadrže najviše 140 karaktera došla je zbog prilagođavanja sa SMS porukama. Naime, jedna SMS poruka sadrži 160 karaktera, a Dorsi prenosi da su osnivači tada želeli da se tvitovi uklope u nju - 140 karaktera za tvit i 20 za korisničko ime.

Prema istraživanju koje je obavila kompanija, i jezik utiče na informaciju koja može da se prenese tvitom. Naime, tvitovi na kineskom, japanskom ili korejskom mogu da prenesu i dvostruko više informacija nego oni na engleskom ili španskom. Istraživanje je pokazalo da je ograničenje karaktera ono što najviše frustrira ljude koji tvituju na engleskom, ali ne i one koji tvituju na japanskom.

Korisnici, prenosi CNN, mogli bi ipak da polemišu o tome da li Tviter treba da obraća više pažnje na dužinu tvitova, ili na njihov sadržaj. Naime, uprkos naporima kompanije da spreči to, i dalje se mogu pročitati uvredljive i uznemirujuće poruke.

Koliko je Tviter postao važna društvena mreža, govori i činjenica da su tvitovi američkog predsednika Donalda Trampa o Severnoj Koreji shvaćeni kao "objava rata". Tramp je tokom vikenda na Tviteru napisao da ukoliko je ministar spoljnih poslova Severne Koreje u UN preneo stavove lidera te zemlje, Kim Džong Una, "oni neće još dugo biti tu". Nakon toga oglasio se šef diplomatije Severne Koreje Ri Jong Ho rekavši da je američki predsednik Donald Tramp prvi objavio rat njihovoj zemlji, i da zato imaju pravo na kontramere. 

Nema komentara.

Ostavi komentar

Najčitanije