Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Multimedia

12. 09. 2017.

Izvor: Liliputing

Firefox 57 odbacuje polje za pretragu

Nekada je većina web browsera imala odvojena tekstualna polja za pretragu i web adrese. Sada browseri imaju jedinstveno polje za unos teksta ili URL adrese, između ostalih parametara.

Firefox je dugo odolevao ovom trendu, ali od Firefox 57 verzije Mozillin web browser više neće imati odvojeni search bar (bar ne kao podrazumevanu opciju).

Ažuriranje je deo novog korisničkog interfejsa, koji Mozilla anaziva Photon. Odbacivanje search bara je došlo kao posledica toga što je polje postalo nepotrebno - pretragu je već moguće obavljati uz "location bar". To znači da je dodeljni search bar samo trošenje prostora, koji se može dodeliti korisnijim elementima.

Ipak, oni koji preferiraju search bar, mogu ga i dalje koristiti. Ukoliko vršite nadogradnju na Firefox 57 sa ranijeg builda, search bar će ostati na mestu. Ukoliko uradite novu instalaciju Firefoxa i ne vidite search bar, potrebno je samo da desnim klikom obeležite prostor pored location bara, izaberete "customize" i potom prevučete search u prostor gde želite da se on pojavi.

Ovo je jedna od manjih izmena, koje Firefox dobija ove godine. Mozilla je pojačala napore da Firefox pretvori u web browser koji može da obavlja više procesa, uz pojačanu stabilnost i performanse. Firefox 57 će doneti i podršku za izvorne pluginove, na čemu Mozilla radi već nekoliko godina.

Firefox 57 će u stabilnom kanalu biti dostupan od 14. novembra.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Najčitanije