Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Multimedia

22. 08. 2017.

Izvor: Beta

Milioni ljudi posmatrali pomračenje Sunca

Pomračenje Sunca koje je bilo vidljivo na teritoriji SAD prvi je takav događaj koji su mogli da vide svi stanovnici te zemlje za gotovo 100 godina.

Put totalnog pomračenja je širine 96 do 113 kilometara, i kretaće se od Oregona do Južne Karoline. Tama traje dva do tri minuta na svakom mestu.

I astronomi su uzbuđeni, jer je pomračenje Sunca jedan od najvećih kosmičkih spektakala. 

Oko pola sata pre potpunog pomračenje, šef NASA Robert Lajtfut je "prve Mesečeve zalogaje Sunca" opisao kao "neverovatan pogled".

Zemlja, Mesec i Sunce se nađu u savršenoj liniji jednom u jednoj do tri godine, ali to se najčešće dešava iznad polova ili Pacifika. Ovo je prvi put od nastanka društvenih mreža da se odigrava iznad gusto naseljenog područja.

Poslednje potpuno pomračenje Sunca u SAD se desilo 1979, kada su u totalnom mraku bili samo stanovnici pet severozapadnih država.

Naučnici upozoravaju da se pomračenje ne gleda golim okom.

Pomračenje Sunca je važan fenomen za naučnike koji tada mogu da iskoriste priliku da prouče gornji deo atmosfere Sunca koji je obično nevidljiv, a i prostire se na površini od nekoliko miliona kilometara.

Pomračenje Sunca je astronomska pojava koja se dešava kada Sunce baca Mesečevu senku na površinu planete Zemlje, što se može dogoditi samo kada je Mesec u fazi mladine, odnosno kada se nalazi između Zemlje i Sunca.

U slučaju potpunog pomračenja Sunca, Mesečev disk skroz prekrije Sunce. Pomračenje Sunca se može opaziti s relativno uskog pojasa na Zemljinoj površini preko kojeg prolazi Mesečeva senka.

U trenutku neposredno pre potpunog pomračenja, kada se poslednji zraci Sunca probiju iza Mesečevog diska, događa se pojava takozvanog "dijamantnog prstena". Ista se pojava može uočiti i neposredno nakon potpunog pomračenja.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Najčitanije