Naslovna  |  Zabava  |  Multimedia  |  NASA zapošljava nekog da štiti Zemlju od NLO kontaminacije
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Multimedia

04. 08. 2017.

Izvor: Radio 021

NASA zapošljava nekog da štiti Zemlju od NLO kontaminacije

Američka svemirska agencija NASA objavila je oglas za službenika za planetarnu zaštitu, odnosno nekog ko će braniti Zemlju od vanzemaljske kontaminacije, kao i svemir od ljudske.

Iako mnoge svemirske agencije imaju službenike za planetarnu zaštitu, oni uglavnom ne rade puno radno vreme.

"Preciznije, samo dvoje zaposlenih rade taj posao puno radno vreme, jedan za NASA, drugi za Evropsku svemirsku agenciju (ESA)", kaže Ketrin Konli, službenica planetarne zaštite NASA od 2014.

Prema njenim rečima, ovaj novi oglas za posao posledica je preseljenja pozicije na kojoj je trenutno ona u Kancelariju za bezbednost misije, nezavisnu tehničku jedinicu u okviru NASA. Konli nije rekla da li planira da se ponovo prijavi za taj posao.

Ovo radno mesto stvoreno je nakon što su SAD ratifikovale Sporazum o spoljnom svemiru 1967, s namerom da podrži Član IX dokumenta: "Države članice sporazuma istraživaće spoljni svemir, uključujući Mesec i druga nebeska tela i to tako da izbegnu da ih oštete kontaminiranjem i izbegnu promene na Zemlji koje bi bile posledica donošenja vanzemaljske materije, te da po potrebi primene odgovarajuće mere".

Navodi se da svaka svemirska misija mora imati manje od 1:10.000 šansi da zarazi tuđinski svet.

"To je srednji nivo, nije ekstreman oprez, ali ni ekstremno opuštanje", rekla je ranije Konli.

Službenik planetarne zaštite povremeno putuje po svemirskim centrima širom sveta. On obezbeđuje da ljudi slučajno ne kontaminiraju novi svet na koji zemaljske letelice sleću ili pored kojeg prolaze i snimaju ga. Takav službenik pomaže da se ustanove protokoli, procedure i oprema koji smanjuju rizike kontaminacije svemirskih tela ili same Zemlje.

Osim diplome iz oblasti fizike, inženjerstva ili matematike, idealni kandidat mora imati i bar godinu dana iskustva na mestu visoko pozicioniranog državnog službenika i napredno znanje o planetarnoj zaštiti. On treba da ima iskustvo u planiranju i nadgledanju delova svemirskih programa.

Posao uključuje i mnogo međunarodne koordinacije – svemirska istraživanja koštaju, pa se troškovi najčešće dele između više nacija. NASA, stoga, treba nekog sa diplomatskim veštinama.

Prema uredbi predsednika Džeralda Forda iz 1976, oni koji nisu državljani SAD ne mogu se kandidovati. NASA je otvorena za aplikacije na USAJobs.

Nema komentara.

Ostavi komentar