Naslovna  |  Zabava  |  Multimedia  |  Zbog vere u zakopano blago uništavaju istorijsko nasleđe
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Multimedia

24. 07. 2017.

Izvor: N1

Zbog vere u zakopano blago uništavaju istorijsko nasleđe

Na nalazištu Kale kod Bujanovca, koje je jedinstveno u Srbiji s kraja gvozdenog doba, 3. i 4. vek pre nove ere, arheolozi pokušavaju da spasu pronađeno, umesto da bude nađeno na internetu.

Veliku sondu na nalazištu Kale godinama pretražuju stručnjaci, uz posebne dozvole nadležnih institucija i ministarstva. Međutim, oko nje, ostaje mnogo manjih na terenu koji, bez ikakvih dozvola, pretražuju lovci na blago.

"Obilaskom terena shvatili smo da neko dolazi dok mi nismo tu. Ovde je jedna detektoraška sonda. Vide se tragovi ašova. Pre nekoliko dana kolega i ja smo obilazili lokalitet i videli da ih ima 20 ili 30. Otprilike, neko baš ko se ozbiljno time bavi", kaže Aleksandar Bandović iz Narodnog muzeja u Beogradu.

Ono čime se bave jeste potraga za brzom zaradom, odnosno potraga za zakopanim zlatom.

"Misle da će nešto da nađu, uglavnom se ništa tu ne nađe. Ali se ilegalna iskopavanja vrše i to je ozbiljan problem jer se uništava nalazište koje je zaštićeno", objašnjava Ivan Vranić iz Arheološkog instituta.

Nalazište bi trebalo da štiti zakon, ali krijumčare štiti šuma. Nadaju se da će ono što pronađu moći da preprodaju.

"Ne možemo da znamo šta su pronašli. To je najveći problem. Mi smo već nekoliko puta pisali i policiji u Bujanovcu i tako dalje, upozoravali smo šta se događa na terenu", kaže Bandović.

Policiji je pisala i N1, ali smo, takođe, ostali bez odgovora.

Poznavaoci kažu da se od lova na blago možda obogatio neko u Iraku, ili Iranu na primer, u Srbiji verovatno ne, ali, što je siromašniji kraj, jače je verovanje da postoje zakopani ćupovi sa zlatom.

Svako nalazište prate brojne legende koje privlače tragače za blagom. Zato apeluju na nadležne da zaštite ovaj i druge lokalitete. Tu pronalaze predmete koji imaju veliku istorijsku vrednost, ali na njima krijumčari teško da mogu da zarade.

Od upravo pronađenog fragmenta do celog predmeta dug je put. Iskopavanja na ovoj lokaciji traju više od 15 godina, a lovci na blago ipak očekuju brzu zaradu.

Nema komentara.

Ostavi komentar