Naslovna  |  Zabava  |  Multimedia  |  Testiran superbrzi voz, radi po sistemu magnetne levitacije
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Multimedia

13. 07. 2017.

Izvor: Beta

Testiran superbrzi voz, radi po sistemu magnetne levitacije

Američka startap kompanija Hajperlup uan (Hyperloop One) koja razvija futuristički superbrzi voz "Hajperlup", uspešno je izvršila prvi test sistema magnetne levitacije, saopšteno je iz kompanije.

Koncept "Hajperlupa" zasniva se na kapsulama koje u vazduhu održavaju magneti i koje kroz tunele jure brzinama i do 1.200 kilometara na sat.

Ovu ideju, koja u svetu prevoza nije nova, oživeo je 2013. Ilon Mask, mozak iza električnih automobila Tesla i svemirskog programa SpejsEks (SpaceX).

Testovi su vršeni u maju u pustinji blizu Las Vegasa. Testirana mašina se podigla iznad šina i letela oko pet sekundi zahvaljujući magnetima, dostigavši pritom brzinu od 112 kilometara na sat, navodi se u saopštenju.

"Stvorili smo prazninu i bukvalno smo ubacili nebo u tunel, kao da letite na visini od 60.000 metara", navela je kompanija, koja je već sa uspehom testirala potisni sistem. Ovoga puta su testirani motor, magnetna levitacija i elektromagnetne kočnice. 

Takođe, kompanija je objavila da je napravila prototip kapsule od aluminijuma i ugljeničnih vlakana, namenjene prevozu ljudi i tereta kroz tunele. Dužina kapsule je 8,5 metara. 

Nema komentara.

Ostavi komentar

Najčitanije