Radio Boom93 :: Kultura http://www.boom93.com/zabava/kultura/rss.html sr http://www.boom93.com/sw4i/thumbnail/Kultura.jpg?thumbId=29481&fileSize=36536&contentType=image/jpeg&lastModified=1327146491000 Radio Boom93 :: Kultura http://www.boom93.com/zabava/kultura/rss.html Posle Redforda, i Majkl Kejn ode u penzionere? http://www.boom93.com/zabava/kultura/49836/posle-redforda-i-majkl-kejn-ode-u-penzionere.html "Nisu me još penzionisali, ali osećam da mi se bliži kraj. Ustajanje u 6.30 i učenje napamet dijaloga ustvari nije moja ideja raja..." ]]>

Slavni britanski glumac ser Majkl Kejn, u intervjuu za list Miror, otkrio je da je "svet počeo da mu se zatvara kako se približavao 70. godini života". Onda mu je sa ponudom da se pojavi u njegovom filmu "Betmen: Početak", došao reditelj Kristofer Nolan. Tim filmom, dodaje, ponovo je "započeo" svoju karijeru. 


Kejn je, kako kaže, svoje najbolje filmove snimio upravo u sedamdesetim godinama života, kao i da je zapravo tek u osmoj deceniji započeo novi deo života kao stariji glumac. 

"Kada dođeš do 70. ili 75. godine života misliš da je sve gotovo. Ja sam tada napravio sedam najboljih filmova u kojima sam ikada glumio", rekao je glumac. 

Na tome je ukazao je, zahvalan Kristoferu Nolanu koji ga je angažovao u filmovima "Batman: Početak", "Mračni vitez" i "Prestiž".

"Sviđa mi se taj čovek. Smatram ga svojim srećnom zvezom", istakao je legendarni Britanac, koji je glumio u više od 167 filmova. 

On, međutim, uprkos pomenutom "oživljavanju", kaže da bi uskoro mogao da ode u penziju. 

Kejn i dalje često hoda pomoću štapa, nakon što je u martu slomio članak. Prošle godine je izjavio da je okrenuo zdravijem načinu života, jer se boji oboljenja od karcinoma.

 

Zbog toga je prestao da pije, počeo je da pazi na ishranu, a podrška u svemu mu je pružila supruga Šakira (71). 

Predstojeći filmovi, u kojima ćemo imati prilike da gledamo legendarnog Majkla Kejna su "Kralj lopova" i "Četvoro dece i to".


]]>
Tue, 14 Aug 2018 10:26:00 +0100 Kultura http://www.boom93.com/zabava/kultura/49836/posle-redforda-i-majkl-kejn-ode-u-penzionere.html
"Isti" Dejana Petrovića najbolji dokumentarni film http://www.boom93.com/zabava/kultura/49746/%22isti%22-dejana-petrovica-najbolji-dokumentarni-film.html "Zlatnu mimozu" za najbolji dokumentarni film na 32. Filmskom festivalu Herceg Novi (Montenegro Film Festival) dobio je srpski film „Isti“ reditelja Dejana Petrovića za, kako je navedeno u obrazloženju stručnog žirija, „svež i osoben autorski glas i za ingeniozno korišćenje dokumentaristike u stvaranju majstorske metafore o sudbini čovjeka i pravom značenju pojmova sloboda i identitet“. ]]>

Isti je šesnaestominutni dokumentarni film koji prikazuje svakodnevicu osuđenika i stražara u nekoliko najvećih zatvora u Srbiji. U saopštenju za medije piše da „njegova izuzetna fotografija i unikatna poetika daju pogled na život u zatvoru koji još uvek nije viđen u domaćem dokumentarnom filmu“.

Prikazujući život u zatvoru, Dejan Petrović se bavi temom gubljenja identiteta pojedinca pod uticajem sistema. Uspostavljajući paralelu između zatvorskog i šireg društvenog sistema, ovaj dokumentarac istražuje relativnost ljudske slobode.

Zahvaljujući podršci Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde Republike Srbije film je snimljen u kazneno-popravnim zavodima u Sremskoj Mitrovici, Požarevcu (Zabeli), Nišu, kao i u Kazneno-popravnom zavodu za žene u Požarevcu.

Reditelj/scenarista/producent filma je Dejan Petrović, a njegovi glavni saradnici su direktor fotografije Dragan Vildović, montažer Aleksandar Popović, snimatelj i dizajner zvuka Nikola Cvijanović i kompozitor Vojin Ristivojević.

Dejan Petrović scenarista je i reditelj nekoliko kratkih igranih i dokumentarnih filmova, kao i brojnih promotivnih filmova, reklamnih i muzičkih spotova, kao i emisija za televiziju.

Kvalitete filma Isti prepoznao je i Međunarodni festival dokumentarnog filma u Amsterdamu (International Documentary Film Festival Amsterdam – IDFA), koji je lane ovaj film uvrstio u takmičarski program, u kategoriji kratkometražnog dokumentarnog filma.

]]>
Fri, 10 Aug 2018 10:07:00 +0100 Kultura http://www.boom93.com/zabava/kultura/49746/%22isti%22-dejana-petrovica-najbolji-dokumentarni-film.html
Neočekivani povratak kapetana Pikarda http://www.boom93.com/zabava/kultura/49715/neocekivani-povratak-kapetana-pikarda.html Najpoznatiji kapetan, poznat po brojnim pamtljivim rečenicama i izrazima, Žan-Luk Pikard, vraća se u Zvezdane staze. ]]>

Pored publike, sam glumac Patrik Stjuart, koji tumači ovaj lik, mislio je da je priča o kapetanu Pikardu završena. Ipak, on će ponovo da zaigra u ulozi zbog koje ga obožavaju generacije širom sveta.

Iako još nije poznat naziv serijala, niti datum kada će biti objavljen, vest je potvrdio i sam Stjuart na tradicionalnoj konvenciji "Zvezdanih staza" u Las Vegasu, prenosi Biznis Insajder.

"Uvek ću biti ponosan što sam bio deo “Zvezdanih staza: Nove generacije”. Međutim, kada smo završili snimanje poslednjeg dela 2002. godine mislio sam da je došlo do prirodnog kraja mog života s njima", rekao je glumac.

Stjuart je odigrao ulogu kapetana Pikarda u 178 epizoda koje su se prikazivale između 1987. i 1994. godine. Njegov lik je među najpoznatijim u ovom serijalu, a pojavio se i u četiri filma i to “Star Trek Generations”, “Star Trek: First Contact”, “Star Trek: Insurrection” i “Star Trek: Nemesis”.

"Za mene je to bilo divno iznenađenje i uzbuđen sam što ću da se vratim Žan-Luku Pikardu i da istražujem nove dimenzije lika. Tražim mu novi život i to nakon što sam pomislio da je njegov život gotov", istakao je glumac.

Stjuart je rekao i da je bio naročito ponosan što je kapetan Pikard podstakao mnoge ljude da slede njegov primer i okrenu se nauci.

]]>
Thu, 9 Aug 2018 11:23:00 +0100 Kultura http://www.boom93.com/zabava/kultura/49715/neocekivani-povratak-kapetana-pikarda.html
Robert Redford napušta film http://www.boom93.com/zabava/kultura/49678/robert-redford-napusta-film.html Američki glumac Robert Redford rekao je za časopis Entertejnment vikli (Entertainment Weekly) da se bliži kraju svoje glumačke karijere, osim u pozorištu. ]]>

"Nikad ne reci nikad, ali sam zaključio da je igranje u komedijama za mene završeno", rekao je 81-godišnji glumac i dodao da će mu "The Old Man and the Gun", koji u SAD treba da izađe 28. septembra, verovatno biti poslednji film. 


U filmu on igra ulogu 70-godišnjeg robijaša koji nakon što pobegne iz zatvora krene u seriju pljački. 

"Rešio sam da se posle toga povučem jer glumim od 21. godine", naveo je Redford, jedan od retkih još aktivnih glumaca svoje generacije. 

Od kraja sedamdesetih retko je bio pred kamerama, gradeći karijeru reditelja. 

Režirao je devet dugometražnih filmova, a za "Obične ljude" (Ordinary People) je 1981. dobio Oskara. 

Nikada nije dobio Oskara za glumu, iako je imao više uloga u kultnim filmovima poput "Žaoke" (Sting), "Svi predsednikovi ljudi" (All The Presidents Men), "Tri kondorova dana" (Three Days of Condor) i "Moja Afrika" (Out of Africa). 

Počasnog Oskara za životno delo je dobio 2002. 


]]>
Wed, 8 Aug 2018 11:07:00 +0100 Kultura http://www.boom93.com/zabava/kultura/49678/robert-redford-napusta-film.html
42. festival filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji http://www.boom93.com/zabava/kultura/49628/42.-festival-filmskog-scenarija-u-vrnjackoj-banji.html Festival filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji ove godine održaće se između 13. i 17. avgusta, i to po 42. put. Festival će i ove godine, osim projekcija filmova, pružiti i obilje srodnog i šireg programa. ]]>

U konkurenciji za festivalske nagrade su sledeća filmska ostvarenja: Ederlezi Risingscenariste Dimitrija Vojnova i reditelja Lazara Bodrože, Grande Punto scenariste i reditelja Vanje Hovana, O bubicama i herojima scenarista Nikole Pejakovića, Dimitrija Vojnova i Petra Pašića, u režiji Petra Pašića, Horizonti scenariste i reditelja Svetislava Dragomirovića, Meso scenariste Nikole Pejakovića i reditelja Saše Hajdukovića, Nigde scenariste i reditelja Predraga Velinovića, Izgrednici scenarista Đorđa Milosavljevića i Milana Konjevića i reditelja Dejana Zečevića, Prokleti pas scenariste i reditelja Dragana Pešikana, Banditi u potrazi za mamom Koste Ristića, i Patuljci sa naslovnih strana, scenariste i reditelja Milorada Milinkovića. 

I to nije sve – van konkurencije za nagrade biće prikazane po dve prve epizode serija Koreni (scenariste Đorđa Milosavljevića, a u režiji Ivana Živkovića) i Senke nad Balkanom (po scenariju Danice Pajović, Dragana Bjelogrlića, Vladimira Kecmanovića i Dejana Stojiljkovića, a u režiji Dragana Bjelogrlića). 18. avgusta, u oviru postfestivalskog programa i celine Program preko plota, festivalska publika moći će da pogleda i dve srpske manjinske koprodukcije – filmove Žaba scenariste Pjera Žalice i reditelja Elmira Jukića i Godina majmuna scenariste i reditelja Vladimira Blaževskog. Osim toga, biće priređena i projekcija dokumentarnog filma Zarobljeno vreme autora Milana Nikodijevića. 

Tokom festivala u konferencijskoj sali hotela Fontana biće održan stručni simpozijum na temu „TV film na filmskim festivalima“, dok će u biblioteci Vrnjačke Banje biti priređene promocije dve knjige: Kritičkog vodiča kroz srpski film 2000-2017Đorđa Bajića, Zorana Jankovića i Ivana Velisavljevića, u izdanju Filmskog centra Srbije (14. avgusta, s početkom u 19 časova) i Više od istine – Kadijević o Kadijeviću Dejana Ognjanovića, u izdanju kuće Orfelin (16. avgusta, s početkom u 19 časova). 

Nakon pomenutog simpozijuma, 16. avgusta od 15 časova u sali bioskopa počeće prikazivanje tri televizijske drame, nastale u koprodukciji Radio-televizije Srbije i Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu; u pitanju su TV adaptacije sledećih poznatih pozorišnih komada: Beogradska trilogija Biljane Srbljanović, Paviljoni Milene Marković i Ne igraj na Engleze Vladimira Đurđevića. 

Po tradiciji, tokom trajanja festivala održavaće se i škola dramaturgije „Slobodan Stojanović“, a prvog dana festivala nakon ceremonije otvaranja uslediće koncert grupe „Kolja i Grobovlasnici“, dok će u sredu 15. avgusta za goste festivala biti organizanovan izlet do rodne kuće glumice Sonje Savić u Donjoj Gorevnici i Umetničke galerije „Nadežda Petrović“ u Čačku. Festival će biti zatvoren svečanom dodelom nagrada 17. avgusta, počev od 20:30.

]]>
Tue, 7 Aug 2018 09:38:00 +0100 Kultura http://www.boom93.com/zabava/kultura/49628/42.-festival-filmskog-scenarija-u-vrnjackoj-banji.html
Kakva je umetnost arhitekture u Srbiji? http://www.boom93.com/zabava/kultura/49623/kakva-je-umetnost-arhitekture-u-srbiji.html Tradicionalna peta po redu Izložba "Umetnost arhitekture 2018" biće svečano otvorena 8. avgusta u 19 sati u Biblioteci grada Beograda - Galerija " Atrijum" i trajaće do 14. avgusta 2018.godine. ]]>

Izložba ima karakter autorskog predstavljanja članova Asocijacije srpskih arhitekata, a učešće na izložbi prihvatili su i autori koji nisu članovi ASA. Ukupno 40 autora na 55 izložbenih panoa prezentovaće svoja arhitektonska ostvarenja. 

Žiri u sastavu dr arh.Zoran Manević, prof.arh.Petar Arsić i arh. Miloš Stanković doneće odluku o nagradi "Milan Zloković" za najbole ostvarenje prikazano na Izložbi,koja će biti dodeljena na otvaranju, kao i dve povelje za kvalitetno arhitektonsko delo prikazano na Izložbi. 

U okviru Izložbe biće održana tribina u petak 10. avgusta od 19 satipod nazivom "Vrednovanje i zaštita dela savremene arhitekture"u Srbiji". 

Na Tribini će govoriti dr Zoran Manević, Drangan Antonijevič, Slobodan Maldini, Mario Jobst, Miloš Stanković. Tribina će biti održana u "rimskoj dvorani" u Bilioteci grada Beograda.

]]>
Mon, 6 Aug 2018 15:21:00 +0100 Kultura http://www.boom93.com/zabava/kultura/49623/kakva-je-umetnost-arhitekture-u-srbiji.html
Devet srpskih filmova na festivalu u Herceg Novom http://www.boom93.com/zabava/kultura/49522/devet-srpskih-filmova-na-festivalu-u-herceg-novom.html Devet srpskih filmova, kao i jedna srpska manjinska koprodukcija biće prikazano u programima Filmskog festivala u Herceg Novom (Montenegro Film Festival), koji počinje danas i traje do 7. avgusta, saopštili su iz Filmskog centra Srbije. ]]>

U glavnom takmičarskom programu biće prikazane "Zlogonje" Raška Miljkovića, a u programu ponoćnih projekcija, fokusiranom na provokativnija izdanja, naći će se "Ederlezi Rising" Lazara Bodrože. 

U glavnom takmičarskom programu je i srpska manjinska koprodukcija, film "Godina majmuna" Vladimira Blaževskog. 

Članovi žirija u ovom programu su i srpska filmska rediteljka Andrijana Stojković, i filmski kritičar Vladan Petković. Među filmovima odabranim za program dokumentarnih filmova je i u više navrata nagrađivani kratkometražni dokumentarni film Dejana Petrovića "Isti". 

U studentskom programu, u kome je članica žirija i Maša Seničić, scenaristkinja i pesnikinja iz Srbije, biće prikazano pet srpskih filmova: "Linija" Ivana Đurovića, "Loop" Matije Gluščevića, "Ljubav" Dušana Zorića, "Mogu sam" Nikole Polića i "Život traje tri dana" Katarine Koljević. 

Tokom festivala, Filmski centar Srbije, koji je podržao nastanak svih pomenutih filmova, prirediće prijem u čast filmskih autora, stvaralaca i gostiju festivala.

]]>
Wed, 1 Aug 2018 13:26:00 +0100 Kultura http://www.boom93.com/zabava/kultura/49522/devet-srpskih-filmova-na-festivalu-u-herceg-novom.html
Podunavska kinematografija na četiri atraktivne lokacije u Smederevu http://www.boom93.com/zabava/kultura/49461/podunavska-kinematografija-na-cetiri-atraktivne-lokacije-u-smederevu.html Trideset pet filmskih ostvarenja podunavske kinematografije podeljenih u četiri programske celine biće prikazano na četiri atraktivne lokacije u Smederevu od 18. do 23. avgusta, u okviru programa „Dunav film festa Smederevo 2018“. ]]>

U Malom gradu Smederevske tvrđave odvijaće se glavni program.

Na ovoj lokaciji biće prikazano osam aktuelnih filmskih ostvarenja evropske i podunavske kinematografije u „Takmičarskoj selekciji“, dok će film Svi znaju koji je otvorio ovogodišnji Kanski filmski festival, biti prvi prikazan na startu novoosnovanog festivala podunavskih zemalja.

Digitalno restauriran film u okviru projekta „Vip Kinoteka“ Gorana Paskaljevića, Varljivo leto'69, biće premijerno prikazan i zatvoriće manifestaciju u prisustvu samog autora i ekipe filma.

U okviru programa „Dunavski hitovi“ na pristaništu na Dunavu, pod otvorenim nebom, biće prikazano pet pažljivo odabranih filmova u čijoj produkciji je učestovalo sedam država podunavskog sliva.

Ljubitelji domaće kinematografije imaće priliku da besplatno pogledaju restaurirane verzije srpskih klasika, remek-dela domaće kinematografije, u vrhunskom izdanju slike i tona.

Program „Vip Kinoteka“ odvijaće se u centralnoj pešačkoj zoni Smedereva na Trgu „Karađorđev dud“.

U Centru za kulturu grada Smedereva biće prikazano 15 filmova.

Program „Tvrđave Dunava“ obuhvatiće deset dokumentarnih filmskih ostvarenja u produkciji Filmskih novosti, dok će u okviru program „Velikani evropske umetnosti“ domaćoj publici premijerno biti prikazano pet filmova koji su posvećeni najznačajnijim evropskim umetnicima 20 veka.

Prodaja ulaznica počinje u subotu, 28. jula, na biletarnici Centra za kulturu grada Smedereva.

Cena karte za Takmičarski program koji će se odvijati u Malom gradu Smederevske tvrđave iznosi 200 dinara za obe večernje projekcije, dok za projekcije u okviru programa Dunavski hitovi iznosi 100 dinara.

Za ostale programe projekcije su besplatne.

Novoosnovani filmski festival „Dunav film fest“, koji će se ove godine održati u srednjovekovnoj prestonici srpske despotovine, ljubiteljima filma pružiće priliku da premijerno pogledaju neka od najznačajnijih aktuelnih filmskih ostvarenja nastalih u deset država kroz koje protiče Dunav.

]]>
Mon, 30 Jul 2018 13:05:00 +0100 Kultura http://www.boom93.com/zabava/kultura/49461/podunavska-kinematografija-na-cetiri-atraktivne-lokacije-u-smederevu.html
Film Mile Turajlić u trci za nagradu Evropskog parlamenta http://www.boom93.com/zabava/kultura/49384/film-mile-turajlic-u-trci-za-nagradu-evropskog-parlamenta.html Dokumentarni film "Druga strana svega" rediteljke Mile Turajlić uvršten je među tri najbolja filma u završnoj konkurenciji za nagradu Luks (Lux Film Prize) Evropskog parlamenta. ]]>

Vest da je film rediteljke iz Srbije konkurent za prestižnu nagradu objavio je juče predsednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani na pres-konferenciji tokom Dana autora u Rimu. 

To je prvi put u poslednjih deset godina da se jedan dokumentarni film nađe među tri nominovana za nagradu Luks koja se od 2007. svake godine daje najzapaženijem i najznačajnijem evropskom filmu koji "zalazi u suštinu debate o Evropi danas"

Od 10 filmova koji su zvanično nominovani i objavljeni na festivalu u Karlovim Varima početkom jula, izabrana su tri koja će kao finalisti za nagradu obići evropski kontinent. 

Pobednika ovogodišnjeg takmičenja za Luks nagradu izabraće poslanici Evropskog parlamenta, a biće proglašen 14. novembra u Strazburu. 

Dokumentarni film Mile Turajlić, sa druga dva filma u finalu - "Woman at War" ("Žena u ratu") reditelja Benedikta Erlingsona i “Styx" ("Stiks") Volfganga Fišera, biće deo ovogodišnjeg programa Filmskog festivala u Veneciji koji se održava u septembru. 

Nakon toga filmovi će biti prevedena na 24 evropska jezika i prikazani u 28 evropskih zemalja u okviru Luks Filmskih dana 2018. 

Film "Druga strana svega", koprodukcija Srbije i Francuske i ujedno prva koprodukcija HBO Evrope sa Srbijom, dobio je finansijsku podršku Filmskog centra Srbije i Ministarstva Kulture Republike Srbije, francuskog filmskog fonda kao i evropskog fonda za podršku bioskopima. 

To ostvarenje Mile Turajlić, u kome rediteljka trasira priču o podeljenom stanu i zemlji progonjenoj duhovima prošlosti, do sada je prikazano na oko 60 festivala širom sveta i osvojilo je više od 20 nagrada.

]]>
Thu, 26 Jul 2018 11:04:00 +0100 Kultura http://www.boom93.com/zabava/kultura/49384/film-mile-turajlic-u-trci-za-nagradu-evropskog-parlamenta.html
Premijera najnovijeg Tarantinovog filma pomerena zbog mogućih incidenata http://www.boom93.com/zabava/kultura/49338/premijera-najnovijeg-tarantinovog-filma-pomerena-zbog-mogucih-incidenata.html Poslednji film Kventina Tarantina čija premijera je bila zakazana za 9. avgust 2019., dobio je novi datum prikazivanja. ]]>

Reditelj Kventin Tarantino nedavno je započeo produkciju filma "Once Upon a time in Hollywood" čija premijera je bila najavljena za 9. avgust 2019., tačnije na datum pedesetogodišnjice smrti glumice Šeron Tejt, koji su počinili članovi kulta Čarla Mensona, piše Independent.

Ipak, izgleda da se poznatom reditelju neće ispuniti želja jer je Sony rešio da izbegne sve kontroverze, ali i incidente koji bi mogli da nastupe od strane pristalica Mensona.

Upravo zbog toga Sony je pomerio datum objavljivanja filma za nekoliko nedelja.

Svetska premijera filma "Once Upon a Time in Hollywood" je sada zakazana za 26. jul 2019. godine.

]]>
Tue, 24 Jul 2018 06:19:00 +0100 Kultura http://www.boom93.com/zabava/kultura/49338/premijera-najnovijeg-tarantinovog-filma-pomerena-zbog-mogucih-incidenata.html
Trijumf srpske balerine http://www.boom93.com/zabava/kultura/49224/trijumf-srpske-balerine.html Na čelu sa prvonagrađenom Natalijom Tapić, učenici baletske škole „Lujo Davičo“ iz Beograda osvojili priznanja na 18. Međunarodnom plesnom takmičenju Helas, u Atini ]]>

Natalija Tapić, četrnaestogodišnja učenica četvrtog razreda beogradske baletske škole „Lujo Davičo“, iz klase pedagoga Jelene Milanović Ćirice, osvojila je prvu nagradu na nedavno održanom 18. Međunarodnom plesnom takmičenju Helas, u Atini. Tri treće nagrade dobile su Polikseni Kurtanović, Olja Aleksić, Jana Zimonjić, a četvrto mesto pripalo je Teodori Mirić. Sve ove mlade igrače pripremala je baletski pedagog Jelena Milanović Ćirica, a bila je ovo jedinstvena prilika da se odmere snage sa decom iz sveta.

 Natalija Tapić je prvo mesto osvojila za obe varijacije koje je igrala, a to su „Vila lutaka” i „Pahita” u kategoriji pre profesionalnih ženskih solista. U žiriju su bili Andraš Lukač, solista Bečkog i nekadašnji igrač Frankfurtskog baleta, Katerina Pavlaki, direktorka takmičenja, koreograf i nekadašnja balerina Nacionalne opere Grčke, Anastasija Peršenkova, počasni umetnik Rusije i balerina u moskovskom „Stanislavski” baletu i Silvija Cankova, nekadašnja balerina Bečke opere. Natalija Tapić je ove godine bila laureat na Republičkom takmičenju u Novom Sadu, a prošle godine je osvojila zlatnu medalju na konkursu „Kostadinka Dina Nikolić” u Pančevu.

]]>
Thu, 19 Jul 2018 13:25:00 +0100 Kultura http://www.boom93.com/zabava/kultura/49224/trijumf-srpske-balerine.html
Mileni Dravić uručen srebrnjak povodom 25.FEF http://www.boom93.com/zabava/kultura/49195/mileni-dravic-urucen-srebrnjak-povodom-25.fef.html Glumici Mileni Dravić, prvom laureatu nagrade "Aleksandar Lifka" za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji i počasnoj predsednici Saveta Festivala evropskog filma Palić, sinoć je na Letnjoj pozornici uručen srebrnjak povodom 25. izdanja palićkog festivala. ]]>

Direktor festivala Radoslav Zelenović rekao je da je mnogo toga iza njih, ali da je konstanta FEF od prvog dana bila Milena Dravić. 

"Ona je u najkritičnijim godinama bila sa nama, krajem devedesetih i početkom novog milenijuma. Zasipala nas je svojom ljubavlju, pomogla nam da opstanemo i svojim profesionalizmom učinila da od male smotre dođemo prošle godine do titule najboljeg evropskog filmskog festivala", istakao je Zelenović. 

Dravić, koju je publika na nogama pozdravila dugim i gromoglasnim aplauzom, zahvalila je Paliću i dodala da je srećna što je deo festivala, da je svim srcem radila da on opstane. 

"Bila je to bitka, borba, ipak se uspelo. Srećna sam što sam ponovo ovde, sa publikom na Paliću, dugo se nismo videli, ovo je značajan dan za mene. Volim vas sve", rekla je Dravić. 

"Vi kao publika možete da pomognete da se ovaj festival i dalje razvija. Vi ste borci za umetnost i kulturu ove zemlje", poručila je Dravić okupljenima na Letnjoj pozornici koji su imali priliku da pogledaju i "Mali film o velikoj Mileni" reditelja Miloša Radovića. 

U prostorijama Otvorenog univeziteta u Subotici otvorena je izložba fotografija "Milena" autora Maje Medić i Stefana Arsenijevića, koja svedoči o bogatoj karijeri Milene Dravić i predstavljena monografija koju je o divi jugoslovenskog i srpskog filma priredila Tatjana Nježić kao 22. knjigu u ediciji posvećenoj laureatima "Dobričinog prstena".

]]>
Wed, 18 Jul 2018 10:28:00 +0100 Kultura http://www.boom93.com/zabava/kultura/49195/mileni-dravic-urucen-srebrnjak-povodom-25.fef.html
Ima novu seriju i pita se "Ko je Amerika?" http://www.boom93.com/zabava/kultura/49179/ima-novu-seriju-i-pita-se-%22ko-je-amerika%22.html Američki kablovski kanal "Šoutajm" najavio je novu satiričnu seriju svetski poznatog komičara Saše Barona Koena, pod nazivom "Ko je Amerika?" ]]>

Saša Baron Koen, poznat po svom kontroverzom i iščašenom humoru, i velikom broju komičnih likova koje je stvorio, vraća se na televiziju posle više od jedne decenije, kao scenarista i reditelj nove serije.

Serija, razvijana poslednjih godinu, ima sedam epizoda koje prati različite pojedince iz sveta politike i kulture, od ozloglašenih do nepoznatih, koji, svako na svoj način, predstvaljaju svoju zemlju.

Serija je u SAD premijerno prikazana juče na kanalu HBO.


]]>
Tue, 17 Jul 2018 14:30:00 +0100 Kultura http://www.boom93.com/zabava/kultura/49179/ima-novu-seriju-i-pita-se-%22ko-je-amerika%22.html
Objavljen prvi tom izabranih dela Dušana Kovačevića http://www.boom93.com/zabava/kultura/49149/objavljen-prvi-tom-izabranih-dela-dusana-kovacevica.html Kada se danas govori o akademiku Dušanu Kovačeviću1 (1948), dramskom piscu, romansijeru, scenaristi i reditelju, može se reći da je on savremeni Nušić i najveći savremeni dramski pisac koga imamo u regionu. ]]>

Napisao je 21 dramsko delo i 15 filmskih i televizijskih scenarija i još tri knjige. Režirao je pozorišne predstave i filmove. Njegove drame izvođene su u više od 150 inostranih pozorišta, među kojima su i pozorišta u Njujorku i Londonu, a prevedene su na sve velike svetske jezike. Jedini je dramski pisac kome su u jednoj godini, i to kada je bio student na trećoj godini Akademije za pozorište i film, igrane dve drame, koje su potom postale kultne. 

Konačno se "Laguna" odlučila da objavi njegova izabrane dela i sada je iz štampe izašao prvi tom koji obuhvata četiiri drame: "Maratonci trče počasni krug", "Radovan III", "Svemirski zmaj" i "Šta je to u ljudskom biću što ga tera prema piću". 

Autor je odabrao, u saradnji sa urednikom Dejanom MIhailovićem, drame koje će biti raspoređene u šest tomova. 

Njegova dramska dela puna su humora svake vrste, protkana su crnim humorom i groteskom. Likovi su često spoj lepog i ružnog, nose u sebi primitivizam i često neočekivanu najfiniju plemenitost. Slika su tradicionalnog i skorojevićkog društva, koje doživljavamo kao prepoznatljivo. 

U njegovim ostvarenjima brišu se jasne žanrovske granice i prepliću se komedija karaktera, komedija naravi, farsa i drama u užem smislu. 

Kovačević je stvorio komedije koje upečatljivo govore o duhu našeg vremena, čiji humor prihvataju generacije mladih kao svoj, i postao je, posle četiri i po decenije prisustva na pozorišnim scenama, televiziji, filmu, deo naše kulture.

]]>
Tue, 17 Jul 2018 10:45:00 +0100 Kultura http://www.boom93.com/zabava/kultura/49149/objavljen-prvi-tom-izabranih-dela-dusana-kovacevica.html
Sluškinjina priča nominovana za 20 Emija http://www.boom93.com/zabava/kultura/49136/sluskinjina-prica-nominovana-za-20-emija.html Serija "Sluškinjina priča" (The Handmaid's Tale) nominovana je za nagradu Emi u 20 kategorija. ]]>

Izvršni producent i scenarista Brus Miler rekao je nakon nominacija da bi gledaocima bilo dobro da nabave "par flaša viskija" pre gledanja serije. On se takodje šalio oko završetka sezone, koji je izazvao oprečna mišljenja medju ljubiteljima.


Glumica Samira Vajli, nominovana za najbolju gostujuću glumicu, rekla je da je kraj sezone toliko napet da ga još uvek nije odgledala.

Ona je izrazila nadu da je završetak druge sezone postavio temelje za "eksploziju" u trećoj.

]]>
Tue, 17 Jul 2018 10:11:00 +0100 Kultura http://www.boom93.com/zabava/kultura/49136/sluskinjina-prica-nominovana-za-20-emija.html
Šerbedžija: "Postoji negde mladi Kjubrik i mladi Pavlović" http://www.boom93.com/zabava/kultura/49108/serbedzija-%22postoji-negde-mladi-kjubrik-i-mladi-pavlovic%22.html Proslavljenom glumcu Radetu Šerbedžiji sinoć je na Letnjoj pozornici na Paliću uručena nagrada “Aleksandar Lifka” za izuzetan doprinos evropskom filmu, u okviru 25. Festivala evropskog filma. ]]>

Šerbedžija je prethodno na konferenciji za novinare rekao da mu mnogo znači što se tako našao u društvu fantastičnih filmskih umetnika, ali da mu je posebno drago što je prvu nagrada “Lifka” dobila Milena Dravić koja je “sam film”. 


“Oči Milene Dravić su jugoslovenski film”, dodao je on. 

Šerbedžija je rekao da je posebno uzbuđen zbog povratka u Suboticu koja je za njega najznačajniji grad. 

“Dva su velika razloga za to. Prvi je što sam kao čovek koji se bavi umetnošću, filmom i pozorištem, dosegao u Subotici sam vrhunac u sazrevanju svoje glumačke ličnosti i to nije zasluga samo genijalnog Ljubiše Ristića, već i ovog grada i publike koja je bila deo toga. U toj pitomoj prirodi je bila posebna energija. Drugi razlog je moja Lenka koju sam tu upoznao, sa kojom imam troje dece i čitav život”, rekao je Šerbedžija. 

On se osvrnuo na vreme bivše Jugoslavije i rekao da je snimano i previše filmova, a da mnoge stvari nije trebalo snimiti. 

“Kada smo snimali filmove u bivšoj Jugoslaviji i bili velike filmske i televizijske zvezde, koliko smo samo toga snimili? Dragan, ja, Pavle Vuisić, išli smo iz filma u film. Radili smo to kao u fabrici, a bili smo samo malkice bolje plaćeni, samo što smo mi više trošili po kafanama, tako da je ta naša pozicija zvezda u tom našem socijalističkom društvu bila vrlo zanimljiva i smešna”, rekao je Šerbedžija. 

Priznao je da ima mnogo filmova koje nije trebalo da snimi i da mu je žao zbog toga. 

“Jedino je Bekim Fehmiu napravio svetski uspeh pa su agenti kreirali njegov ritam snimanja. Svi mi ostali smo snimali mnogo i kasnije kada sam otišao u svet i bez obzira što sma odmah snimio dva velika filma “Pre kiše” i “Svetac”, opet sam bio u poziciji da nisam mogao da odbijem da snimam filmove koje nisam želeo”, rekao je Šerbedžija. 

Primećuje da je evropski film u poslednje vreme ozbiljniji od američkog. 

“Bilo je vreme kada je američki film bio fantastičan, moćan, a onda poslednjih 10-15 godina američki film se sam pojeo. Svi rade na televiziji, veliki glumci, režiseri, televizija je sve pojela, jer distributeri ne žele da distrubuiraju filmove i monopol televizije predstavlja najveću opasnost filmske umetnosti”, rekao je Šerbedžija. 

Dodaje pak da je možda razlog i to što smo ođenom postali premalo romantični. 

“Niko više ne vodi devojku u bioskop, nego odmah u sobu sa televizorom. To je lagodan način života. Nema više svečanosti bioskopa i zato su festivali užasno važni, jer su jedina mesta gde se filmovi gledaju sa dignitetom koji pripada toj umetnosti”, naglasio je Šerbedžija. 

On je pomenuo i dve vrste glumaca - one poput Džona Vejna, koji je bio isti u svim filmovima i uvek briljantan, ili Bate Živojinovića i Borisa Dvornika, koji su bili slični u svim ulogama i uvek fantastični, a postoje i oni kao što su Dastin Hofman i Robert de Niro koji su imali čast da oblikuju različite karaktere. 

“Ja mislim da pripadam i jednoj i drugoj vrsti. Igrao sam različite karaktere, ali to je neka vrsta mog teatarskog iskustva, jer zanatski prevashodno pripadam teatru, a sve što pripada filmu je ono kako me je majka rodila. To je ono što kamera otkrije. Nije ni važna onda gluma, ako si dovoljno inteligentan ili imaš dovoljno zanimljiv privatan život. U filmu je važno ko si ti privatno”, objasnio je poznati glumac. 

Ispričao je i da je njegova strast u ranoj mladosti bila knjiga i da nije sanjao da bude glumac. 

“Moja strast se delila između profesionalnog fudbalera i studija književnosti. Nisam sam sebi hteo priznati ambiciju da budem pisac, jer se to ne može planirati. Pisac postaneš ili ne postaneš, ne postoji pisac po zanimanju, ali me je zanimalo da budem profesor književnosti ili da se bavim vrhunskim novinarstvom, jer i to ima veze sa pisanjem”, rekao je Šerbedžija i priznao da su njegove najveće strasti čitavog života bili fudbal, tenis, ribolov i kafana. 

Kaže da je imao sreće da je radio sa fantastičnim rediteljima. 

“Snimio sam četiri filma i jednu seriju sa Žikom Pavlovićem u čiji kadar sam čitavog života zaljubljen i čijom estetikom sam uvek bio zadivljen. Snimao sam sa Makavejovom, Goranom Markovićem, Zafranovićem, Grlićem, Istvudom, Kjubrikom, Frančeskom Rosijem. Žao mi je što nikada nisam radio sa Kusturicom. Užasno ga poštujem i mislim da će on napraviti još neke lude filmove”, istakao je Šerbedžija, dodavši da je pak shvatio, radeći film “Oslobađanje Skoplja”, da nije režiser. 

On je naglasio da ne pripada ljudima koji smatraju da je vreme u kome su intenzivno živeli i stvarali, bilo jedino i da veruje da danas postoji neki mladi Stenli Kjubrik ili mladi Živojin Pavlović. 

Primećuje pak da je današnji život toliko istraumiran i brz, da zapravo mi ljudi sebe ne vidimo, da vreme prebrzo prolazi i da smo osuđeni na savremeni život i civilizaciju koju smo sami stvorili. 

“Divim se našim telima i mozgovima kako uspevamo da se snalazimo u tom bombardovanju zvukovima, neprirodnim i užasnim, informacijama. Katstrofa ovde, potres onde, za pet minuta doživiš sve moguće stresove i to je užasno opasno i zato ima toliko bolesti, jer naš organizam ne može to više da podnese i zato će verovatno prestati da se grade bioskopske sale”, rekao je Šerbedžija. 

Iskreno kaže da ne gleda filmove, a retko i pozorišne predstave. 

“Ja više volim život, da živim pravi život, da igram fudbal, volim kafane, volim da ludujem i družim se, a film se dogodi”, rekao je on. 

Šerbedžija je sinoć održa koncert u Subotici. Pevanje i poezija su njegov hobi, koji je postao više od toga. 

“I dalje ja to shvatam kao vrstu improvizacije i želje da se družim sa svojom publikom koju sam izgubio, jer sam ja na Brionima samo dva meseca i igram samo kralja Lira, već 18 godina, svakog leta po četiri predstave, i sada igram Kreonta i to je sve što igram u teatru, a glumac ako ne igra u pozorištu, malo zarđa i mora stalno da vežba, pa zbog publike držim koncerte”, rekao je on. 

Svi dosadašnji dobitnici nagrade “Aleksandar Lifka” dobili su svoju pločicu, na nekoj od klupa na Paliću, a od ove godine potpisivaće se na bioskopskim stolicama, što je Šerbedžija prvi uradio, a danas će i Brajan Koks.

]]>
Mon, 16 Jul 2018 10:29:00 +0100 Kultura http://www.boom93.com/zabava/kultura/49108/serbedzija-%22postoji-negde-mladi-kjubrik-i-mladi-pavlovic%22.html
"Igri prestola" najviše nominacija za nagradu Emi http://www.boom93.com/zabava/kultura/49071/%22igri-prestola%22-najvise-nominacija-za-nagradu-emi.html Televizijska serija kablovske kuće HBO "Igra prestola" sa 22 nominacije vodi u broju nominacija za američku nagradu Emi, a za njom slede "Zapadni svet" i "Sluškinjina priča". ]]>

Serija zasnovana na romanima Džordža R.R. Martina već je dva puta osvojila nagradu Emi za najbolju dramsku seriju, podseća AP. 


Ipak, ove godine suočiće se s teškom konkurencijom imajući u vidu da je "Zapadni svet", čija se radnja odvija u zabavnom parku na divljem zapadu naseljenom andorid domaćinima, dobio je 21 nominaciju, a "Sluškinjina priča", koja govori o distopijskoj budućnosti, 20 nominacija. 

Serija "Atlanta" Donalda Glovera vodi u kategoriji za najbolju komediju sa 16 nominacija. 

Sitkom "Rozen", koji je otkazan zbog rasitičkog tvita glumice Rozen Bar, dobio je samo jednu važnu nominaciju - Lori Mekalf je nominovana za najbolju sporednu glumicu. 

Sa 21 nominacijom može da se pohvali skeč komedija Lorna Majklsa "Uživo subotom uveče", koja je ismevala i administraciju američkog predsednika Donalda Trampa. 

Nagrade Emi biće dodeljene 17. septembra.

]]>
Fri, 13 Jul 2018 09:46:00 +0100 Kultura http://www.boom93.com/zabava/kultura/49071/%22igri-prestola%22-najvise-nominacija-za-nagradu-emi.html
Peti nastavak Indijane Džonsa ponovo odložen http://www.boom93.com/zabava/kultura/49036/peti-nastavak-indijane-dzonsa-ponovo-odlozen.html Povratak Harisona Forda, u ulozi istraživača i pustolova Indijane Džonsa, na velike ekrane odložen je do 2021. godine, objavila je kompanija Volt Dizni u utorak, dve godine pošto je peti deo te filmske sage prvobitno trebalo da se nađe u bioskopima. ]]>

Film je prvobitno trebalo da počne da se prikazuje 2019, ali je kasnije pomeren za jul 2020. godine. Novo odlaganje je usledilo nakon prošlonedeljnih izveštaja da scenario nije završen i da je doveden novi scenarista "da ga dotera". 


Harison Ford i reditelj Stiven Spilberg ponovno će zajedno raditi na filmu, s tim što će Ford imati 79 godina kada film stigne u bioskope, što je dosta godina za jednog glumca od koga se očekuje da izvodi akcione scene.

Peti nastavak priče o Indijani Džonsu, filmskoj franšizi Džordža Lukasa, biće prvi nastavak snimljen u vlasništvu kompanije Dizni. 

Franšiza "Indijana Džons" sa četiri prethodna filma zaradila je skoro dve milijarde dolara i stekla obožavaoce širom sveta.

]]>
Thu, 12 Jul 2018 09:48:00 +0100 Kultura http://www.boom93.com/zabava/kultura/49036/peti-nastavak-indijane-dzonsa-ponovo-odlozen.html
Pronađen najstariji zapis "Odiseje" http://www.boom93.com/zabava/kultura/49002/pronadjen-najstariji-zapis-%22odiseje%22.html Arheolozi u Grčkoj pronašli su, kako veruju, najstariji eksponat Homerove epske pesme "Odiseja". ]]>

Tim grčkih i nemačkih istraživača pronašli su deo pesme na urezanoj glinenoj ploči u drevnoj Olimpiji, na Peloponezu, saopštilo je danas grčko Ministarstvo kulture. 


Na ploči se nalazi 13 stihova iz Odisejeve 14. Rapsodije, gde se Odisej obraća dugogodišnjem prijatelju Eumeju. 

Prema preliminarnim procenama, pronalazak datira verovatno pre trećeg veka, preneo je Rojters. 

Datum još treba da bude potvrdjen, ali ploča je i dalje "veliki arheološki, epigrafski, književni i istorijski eksponat", saopštilo je grčko Ministarstvo kulture. 

"Odiseja" je epska pesma koja se pripisuje grčkom pesniku Homeru i govori o Odiseju, kralju Itake, koji 10 godina pokušava da se vrati kući nakon pada Troje.

]]>
Wed, 11 Jul 2018 09:31:00 +0100 Kultura http://www.boom93.com/zabava/kultura/49002/pronadjen-najstariji-zapis-%22odiseje%22.html
Sto filmova na 25. Festivalu evropskog filma Palić http://www.boom93.com/zabava/kultura/48977/sto-filmova-na-25.-festivalu-evropskog-filma-palic.html Italijanski film "Srećan kao Lazaro" Alis Ročvočer, dobitnice nagrade za najbolji scenario u Kanu, otvoriće 25. Festival evropskog filma (FEF) Palić, 14. jula, a zatvoriti 20. jula rumunski film "Ne dodiruj me" Adine Pintilije, dobitnice Zlatnog medveda u Berlinu, najavio je selektor Glavnog programa Nenad Dukić. ]]>

Danas na konferenciji za novinare u Kombank dvorani u Beogradu, direktor FEF Radoslav Zelenović izjavio je da je pripremljen kvalitetan i zanimljiv festival i izrazio nadu da će ostati upamćen kao dobar susret sa onim što je najznačajnije u evropskoj kinematografiji u ovom trenutku.

"Imamo više od sto filmova u 12 selekcija. Glavni program objavljujemo tek sada jer smo čekali da se završi festival u Karlovim Varima, što nam je donelo i neke sasvim sveže filmove. Inače je 90 posto programa ranije zaključeno, a predfestivalski programi su već u toku. Očekujemo i stotinak gostiju. Trudili smo se, kao i do sada, da gotovo svaki film predstavi neko od članova ekipe", rekao je on.

"Na strani toga imamo i publiku i goste, stručnu javnost i medije. Izostaje samo onaj deo koji bi to trebalo zvanično da prizna i da nas pohvali. Kao po pravilu, pre vas primete napolju nego u svojoj zemlji. Ponosni smo na nagradu za najbolji evropski festival i na to što smo drugi put za tri godine dobili podršku Kreativne Evrope kroz potprogram Media, prvi put 43.000, a sada 46.000 evra", kazao je Zelenović.

On je dodao da se FEF ove godine realizuje u finansijski boljim uslovima.

Direktor je najavio da će dobitnici nagrade "Aleksandar Lifka" Rade Šerbedžija i Brajan Koks biti 15. jula na Paliću.

Šerbedžija će održati i koncert u Subotici, dok će Koks, pored konferencije za medije, imati razgovor sa publikom.

Izložba posvećena Mileni Dravić biće otvorena 17. jula, a tu su i filmske radionice i drugi prateći sadržaji.

ukić je izrazio zadovoljstvo što će na FEF biti prikazano pet filmova sa liste od deset nominovanih za evropsku Luks nagradu, koja je objavljena na kraju festivala u Karlovim Varima.

Festivalski žiri glavnog takmičarskog programa čine mađarska rediteljka Ildiko Enjedi, francuski glumac Ibrahim Koma, litvanska producentkinja Ieva Norviliene, holandski reditelj Marinus Grothof i srpska glumica Nataša Ninković.

Ilija Tatić, direktor Otvorenog univerziteta u Subotici, koji je izvršni producent FEF podsetio je da se od 1. jula realizuje predfestivalski program u Subotici, sa selekcijama Palićki pobednici, omaž dobitnicima "Lifke", Best of Europe.

"Nama su značajni i prateći sadržaji i to ne samo zabavni nego i edukativni", naveli su organizatori.

Tatić je najavio okupljanje na Paliću predstavnika festivala iz Linca, Sevilje, Viljnusa i Kotbusa, koji imaju sličan koncept i ciljeve kao FEF, te je ideja da se umreže i zajedno unapređuju.

Kako je rekao, budžet ove godine 24,5 miliona dinara i zahvalio na podršci Ministarstvu kulture Srbije, Pokrajinskom sekretarijatu za kulturu Vojvodine i Gradu Subotici, progamu Media Kreativne Evrope, kao i prijateljima festivala.

Ove godine ponovo će biti organizovanog prevoza za Palić iz Beograda i Novog Sada za posetioce, od 15. do 20. jula.

Jubilarni, 25. Festival evropskog filma Palić, biće održan od 14. do 20. jula na Paliću i u Subotici i prikazaće stotinak relevantnih evropskih naslova raspoređenih u 12 programskih celina: Glavni takmičarski program, Paralele i sudari, Mladi duh Evrope, Novi mađarski film, Crnomorska regija u fokusu, Omaž program dobitnicima nagrade Aleksandar Lifka, Omaž program dobitnicima nagrade Underground Spirit, Ekološki dokumentarci, Klasici na trgu, Best of Europe 2017, selekcija filmova sa festivala "Žigmond Vilmoš" iz Segedina i Palić u Beogradu, navodi se u saopštenju. 

]]>
Tue, 10 Jul 2018 09:43:00 +0100 Kultura http://www.boom93.com/zabava/kultura/48977/sto-filmova-na-25.-festivalu-evropskog-filma-palic.html