Radio Boom93 :: Kultura http://www.boom93.com/zabava/kultura/rss.html sr http://www.boom93.com/sw4i/thumbnail/Kultura.jpg?thumbId=29481&fileSize=36536&contentType=image/jpeg&lastModified=1327146491000 Radio Boom93 :: Kultura http://www.boom93.com/zabava/kultura/rss.html Hoće li zlatna statua otići u ruke Ramija Maleka? http://www.boom93.com/zabava/kultura/54904/hoce-li-zlatna-statua-otici-u-ruke-ramija-maleka.html U nedelju 24. februara održaće se 91. ceremonija dodele Oskara. Kao i svake godine u ovo vreme, diskutuje se o tome u čije će ruke otići zlatna statua. Dodela Oskara svake godine održava se krajem februara i kruniše prethodne filmske manifestacije koje počinju Zlatnim globusom. Mnogi tvrde da je Zlatni globus dobar pokazatelj za to ko će dobiti Oskara. Istražili smo da li je to zaista tako. ]]>

Ove godine najveći pobednici na dodeli Zlatnih globusa bili su filmovi Zelena knjiga (Green Book) i Boemska rapsodija (Bohemian Rhapsody). 


Film Zelena knjiga pobedio je u tri kategorije - u kategoriji najboljeg filma u okviru komedije/mjuzikla, zatim najboljeg scenarija i najboljeg sporednog glumca. Zlatni globus je otišao glumcu Maheršali Aliju. 

Sa druge strane, biografski film o pevaču Frediju Merkjuriju doneo je produkciji Boemske rapsodije nagrade za najbolji film u kategoriji drame, a titula najboljeg glumca u istoj kategoriji pripala je Ramiju Maleku, koji je tumačio pokojnog frontmena benda Kvin. 

Takođe, četiri druga filma odnela su glumačke nagrade. Redžina King dobila je Zlatni globus za najbolju sporednu ulogu ("If Beale Street Could Talk"). Protagonista "Vajsa" (Vice) Kristijan Bejl proglašen je najboljim glumcem u kategoriji komedije/mjuzikla, a Olivija Kolman ("Miljenica" – The Favourite) najboljom glumicom u istoj kategoriji. Glen Klouz odnela je pobedu u kategoriji drame ("Žena" - The Wife). 

Da li Zlatni globus prognozira Oskara? 

Prirodno je pretpostaviti da Zlatni globus na neki način predviđa koji filmovi će osvojiti Oskara. Međutim, osim svečane ceremonije i činjenice da sezona dodele nagrada u Holivudu počinje Zlatnim globusom, a završava se Oskarom, ove dve manifestacije u većini slučajeva nemaju mnogo toga zajedničkog, pogotovo kada se radi o pobedničkim ostvarenjima. 

Razlika je najpre među samim nagradama. Oskar se dodeljuje za najbolji film, dok je ova nagrada u slučaju Zlatnog globusa podeljena – dodeljuje se priznanje za najbolji film u kategoriji drame i najbolji film u kategoriji komedije/mjuzikla. U slučaju Globusa, na isti način su podeljene nagrade za glavne glumce. 

Nagrade za sporedne glumce i glumice i režiju na Zlatnom globusu dodeljuju se u celini, kao i kod Oskara. 

Što se scenarija tiče, na dodeli Zlatnog globusa postoji jedna nagrada za najbolji scenario, dok se Oskar deli za najbolji adaptirani i najbolji originalni scenario. 

Poklapanje 

Zbog ovih razlika praktično je nemoguće da Zlatni globus prognozira ko će dobiti Oskara. Ipak, postoje situacije u kojima su se izbori poklopili. 

Na primer, pobednik Globusa 2016. u kategoriji mjuzikla, film "La La Land", koji je odneo još šest nagrada, odneo je šest nagrada na dodeli Oskara, mada ne i onu za najbolji film. Takođe, te godine, Oskar za najbolji film otišao je "Mesečini" (Moonlight), filmu koji je na Zlatnom globusu proglašen najboljim u kategoriji drame. 

Ipak, ovakva poklapanja nisu česta. Prema računici filmskog novinara Džejsona Bejlija, od 2006. do 2016. godine Oskar i Globus su bili usaglašeni samo u 50 odsto slučajeva kada je u pitanju nagrada za najbolji film. U slučaju režije, procenat je još niži (40 odsto). 

Međutim, prema proceni Bejlija, Zlatni globus ipak nešto znači u slučaju glumačkih nagrada jer se tada ova priznanja poklapaju u 90 odsto situacija. 

Tako su od 2012. do danas isti glumci pobeđivali na obe dodele - od Danijela Dej Luisa, Metjua Makonahija, Edija Redmejna, do Leonarda Dikaprija, Kejsija Afleka i Garija Oldmana. 

Isti slučaj je bio sa glumicama od 2011. godine, počevši od Meril Strip, Dženifer Lorens, Kejt Blančet, Džulijen Mur, Bri Larson, do Eme Stoun i Franses Makdormand.  

Za sada najveće šanse za "Zelenu knjigu" i "Romu" 

Nagrade američkih producenata (PGA), zatim Američkog udruženja reditelja (DGA) i Udruženja filmskih glumaca (SAG) pre mogu da prognoziraju ko će dobiti Oskara, kako piše Voks. Razlog leži u tome što mnogi od njihovih glasača odlučuju i o tome ko će dobiti Oskara. 

Naime, Akademija filmskih umetnosti i nauka koja stoji iza dodele Oskara ima preko 7.000 tajnih članova, uglavnom filmskih radnika i umetnika. Glumci čine najveći deo glasačkog tela (oko 22 odsto). Sa druge strane, grupa ljudi koja stoji iza Zlatnih globusa nema više od 100 članova i čine je novinari. 

Za sada su, čini se, zvezde naklonjene "Zelenoj knjizi" s obzirom na to da je ovaj film odneo i PGA nagradu, a glumac Maheršala Ali i SAG nagradu. Takođe, film "Roma" Alfonsa Kuarona, koji ima najviše nominacija za Oskara, izabran je od Američkog udruženja reditelja. 

Svakako, ostaje nam još malo do dodele najprestižnije filmske nagrade u Americi, koja će se kod nas emitovati u ponedeljak u dva ujutru.

]]>
Fri, 22 Feb 2019 09:17:00 +0100 Kultura http://www.boom93.com/zabava/kultura/54904/hoce-li-zlatna-statua-otici-u-ruke-ramija-maleka.html
Biografski film o slavnom autoru dobio prvi trejler http://www.boom93.com/zabava/kultura/54872/biografski-film-o-slavnom-autoru-dobio-prvi-trejler.html Izašao je prvi trejler za biografski film o J. R. R. Tolkinu, slavnom autoru romana "Gospodar prstenova". ]]>

Početak prikazivanja filma o autoru čije je puno ime i prezime Džon Ronald Ruel Tolkin planiran je za maj ove godine.

Film prati Tolkina u mladosti i njegov put do stvaranja Srednje zemlje i priča u njoj - od Hobita do serijala Gospodari prstenova, piše Independent.

"Ovo je priča o putovanjima, putovanjima na koja krećemo da se dokažemo. To je priča o otkrićima. O moćnoj magiji - magiji u svemu što je iko ikada ranije osećao, o tome šta znači voleti i biti voljen, o hrabrosti. Radi se o zajedništvu", reči su koje glumac Nikolas Hult, u ulozi poznatog pisca, izgovara kao Tolkin u trejleru.

U sinopsisu, koji je objavila produkcijska kuća Foks srčlajt (Fox Searchlight), navodi se da film prati "odrastanje i razvoj autora koji je bio siroče i koji pronalazi prijateljstvo, ljubav i umetničku inspiraciju u grupi drugara koji su odbačeni u školi".

Sve do izbijanja Prvog svetskog rata, koji preti da razdvoji "zajedništvo", navodi se u opisu filma. Sva ta iskustva inspirisala su Tolkina da napiše svoje poznate priče u romanu "Srednja zemlja".

]]>
Thu, 21 Feb 2019 10:20:00 +0100 Kultura http://www.boom93.com/zabava/kultura/54872/biografski-film-o-slavnom-autoru-dobio-prvi-trejler.html
Al Paćino u novoj seriji video striminga Amazon Prajm http://www.boom93.com/zabava/kultura/54838/al-pacino-u-novoj-seriji-video-striminga-amazon-prajm.html Video striming platforma Amazon Prajm (Prime) saopštila je da će glumac Al Paćino igrati u novoj seriji "The Hunt" (Lov) o grupi lovaca na naciste u Njujorku '70-ih godina. ]]>

Poznati američki glumac pridružiće se žanru televizijske serije što je tokom karijere učinio samo u dva navrata, 1977. i 2003. godine.


Paćino će glumici Mejera Ofermana, tajanstvenog i moćnog čoveka koji vodi grupu "The Hunters" (lovci). Ta grupa otkriva da je nekoliko stotina visokih nacističkih zvaničnika planiralo formiranje četvrtog Rajha u SAD. Paćino sa svojom grupom pokušava da spreči genocidne namere nacista.

Serija čiji je producent Džordan Pil inspirisana je pravim dogadjajima.

Paćino, rodjen 1940. godine kao Alfredo Džejms Paćino, stekao je svetsku slavu u ulogama u filmovima "Kum", "Serpiko", "Lice sa ožiljkom" "Djavoljev advokat", a za ulogu u filmu "Miris žene" je osvojio prestižnog Oskara.

Platforma Amazon Prajm saopštila je da će snimiti i seriju prema bestseleru Naomi Alderman "The Power" (Moć) o pokušaju ženske dominacije nad svetom.

]]>
Wed, 20 Feb 2019 10:15:00 +0100 Kultura http://www.boom93.com/zabava/kultura/54838/al-pacino-u-novoj-seriji-video-striminga-amazon-prajm.html
Veliki uspeh srpskog filma i koprodukcija na Berlinalu 2019. http://www.boom93.com/zabava/kultura/54812/veliki-uspeh-srpskog-filma-i-koprodukcija-na-berlinalu-2019..html Ovogodišnji festival u Berlinu ostaće upamćen po nagradama za srpski film "Šavovi" reditelja Miroslava Terzića, Srebrnom medvedu za režiju nemačko-srpskog filma "Bio sam kod kuće ali...", kao i po dobrim kritikama nemačko-kinesko-srpskog filma "Od sutra počinjem da..." Ivana Markovića i Linfenga Vua. ]]>

U konkurenciji 37 filmova iz celog sveta berlinska publika ovogodišnjeg Berlinala dodelila je drugu nagradu za najbolji igrani film u selekciji Panorama srpskom filmu "Šavovi" reditelja Miroslava Terzića sa Snežanom Bogdanović u glavnoj ulozi. 


Film "Šavovi", u produkciji kuće West End Production iz Beograda, osvojio je i nagradu stručnog žirija za najbolji evropski film Panorame - Europa Cinemas Label, i dobio specijalnu podršku za evropsku distribuciju od strane Evropske Asocijacije Art House bioskopa. Milena Trobozić Garfild i Uliks Fehmiu su producenti filma. O uspehu "Šavova" na Berlinalu Milena kaže: 

"Svi kritičari, i naši i strani, koji su pisali o Šavovima posle svetske premijere na Berlinalu su istakli da film, pored jakog umetničkog izraza i izuzetne glumačke kreacije Snežane Bogdanović i cele glumačke ekipe, ima i veliki bioskopski potencijal. Ponosni smo što smo uspeli da napravimo film koji je osvojio i kritiku i publiku ovog značajnog festivala." 

Ovaj srpski film je nastao u koprodukciji sa partnerskim produkcijskim kućama iz Slovenije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, kao i uz podršku Filmskog centra Srbije. Šavovi ce svoju srpsku premijeru premijeru 1. marta u okviru programa 47. FEST-a, a već 14. marta će započeti i svoj bioskopski život u Srbiji i Evropi. Srebrnim medvedom nagrađena je Anela Šanelek za režiju nemačko-srpskog filma "Bio sam kod kuće ali...". U ovom, inače, osmom dugometražnom filmu ove autorke, dosad najpoznatije po ostvarenjima "The Dreamed Path" i "Marseille", najznačajnije uloge tumače: Maren Egert, Franc Rogoski, Lilit Štangenberg, Jakob Lasal, Klara Moler, dok jednu od uloga tumači i srpski reditelj Dane Komljen. 

Direktor fotografije je mladi srpski snimatelj Ivan Marković, zasad najzapaženiji po režiji i snimateljskom radu u slučaju eksperimentalno-dokumentarnog filma Centar i kao direktor fotografije primećenog i nagrađivanog crnogorsko-srpskog ostvarenja "Ti imaš noć" u režiji Ivana Salatića, te filma "Svi severni gradovi "Daneta Komljena. Srpski koproducenti su Nataša Damnjanović i Vladimir Vidić (Dart Film & Video), a projekat ovog filma je proletos na konkursu Filmskog centra Srbije za Sufinаnsirаnje proizvodnje mаnjinskih koprodukcijа podržan sa pet miliona dinara. Takođe, još jedna pohvala vredna pažnje stigla je za srspku koprodukciju sa Berlinala. Na stranicama Screen Daily-ja, u svom prikazu nemačko-kinesko-srpskog filma "Od sutra počinjem da..." Ivana Markovića i Linfenga Vua, filma koji se takmičio u programu Forum Berlinskog filmskog festivala, kritičarka Sara Vord ističe da je ovaj film usredsređen na minuciozan prikaz gradskog okruženja, na osvrt na osećanje nesnađenosti u svetu koji se neprestano menja. 

Ona naglašava i da su se rediteljski dvojac i koscenaristkinja Tanja Šljivar opredelili za svedenu naraciju i bezmalo pa meditativan ton priče, kao i da su reditelji uzeli udela i u montažerskom delu posla, uspostavljajući strpljiv i kontemplativan tok filma. Glavni glumac, ističe takođe Sara Vord, na svojim plećima nosi emocionalnu težinu filma u celini, dok je fotografija Ivana Markovića (koji u tom svojstvu ima još jedan film u zvaničnom programu Berlinala) svojim širokougaonim kadrovima potcrtava reflektivan ton, pružajući odabranom krajoliku živopisne detalje. Marković, tvrdi kritičlarka, ima oko usredsređeno naprisustvo prirode usred tog pekinškog okruženja, uporno gravitirajući ka zelenilu među svim tim čelikom i betonom, što predstavlja detalj pun nade koji označava da život ipak može da se nastavi, a što se ogleda i u poetskom nazivu filma. 

Ivan Marković i Linfeng Vu takođe potpisuju i produkciju filma, a na scenariju su sarađivali sa Tanjom Šljivar, dramskom spisateljicom i novom direktorkom Drame Narodnog pozorišta u Beogradu. 

Film kombinuje igrane i dokumentarne elemente. Sniman je na autentičnim lokacijama sa amaterskim glumcima koji pripadaju portretisanom miljeu. Kroz intimni fokus na glavnog protagonistu, film posmatra odnos između pojedinca, grupe i arhitekture u urbanoj sredini koja se rapidno širi. 

]]>
Tue, 19 Feb 2019 10:09:00 +0100 Kultura http://www.boom93.com/zabava/kultura/54812/veliki-uspeh-srpskog-filma-i-koprodukcija-na-berlinalu-2019..html
Zlatni medved 69. Berlinala izraelskom filmu "Sinonimi" http://www.boom93.com/zabava/kultura/54782/zlatni-medved-69.-berlinala-izraelskom-filmu-%22sinonimi%22.html Film "Sinonimi" izraelskog reditelja Nadava Lapida sinoć je osvojio Zlatnog medveda, glavnu nagradu 69. Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu (Berlinale), saopštili su organizatori. ]]>

Nagradu Gran pri žirija dobilo je ostvarenje "Grace de Dieu" (Božija milost) francuskog reditelja Fransoa Ozona, priči o skandalu pedofilije u Katoličkoj crkvi. 


Nemica Angela Šanelec dobitnica je nagrade za najbolju režiju za film "I was at home, but", dok su nagrade za najboljeg glumca i glumicu dobili Kinezi Vang Jingčun i Jong Mej za uloge u istom filmu "So Long, my son". 

U konkurenciji za Zlatnog medveda ove godine je bilo 16 ostvarenja od kojih su sedam režirale žene. 

Žirijem je presedavala francuska glumica Žilijet Binoš, a u žiriju su između ostalih bili čileanski reditelj Sebastijan Lelio i engleska glumica Trudi Stajler. 

Počasnog Zlatnog medveda za životno delo ove godine je dobila britanska glumica Šarlot Rempling i njoj u čast je prikazano kultno ostvarenje iz 1974. "Noćni portir" italijanske rediteljke Liliane Kavani.

Dodela nagrada je protekla i u atmosferi odavanje pošte preminulom Brunu Gancu, koji se smatra jednim od najvećih glumaca nemačkog govornog područja. Dirketor festivala Diter Koslik izjavio je da je Ganc sada zaista na nebu nad Berlinom, aludirajući na film "Nebo nad Berlinom" Vima Vendersa u kojem glumac igra anđela. 

Ovogodišnji festival je poslednji za Koslika koji posle 18 godina na čelu festivala iduće godine ostavlja rukovođenje dvojcu - bivšem umetničkom direktoru Filmskog festivala u Lokarnu Karlu Katrijanu i Holanđanki Marijeti Risenbek, bivšoj direktorki "Džerman filmsa" (German Films) tela za promociju nemačkog filma u inostranstvu. 

Međunarodni filmski festival u Berlinu je osnovan 1951. godine, a od 1978. redovno se održava svake godine u februaru. Smatra se najposećenijim filmskim festivalom na svetu, sa 274.000 prodatih ulaznica godišnje. Na festivalu bude prikazano oko 400 filmova. 

Organizatori festivala su već saopštili da će naredno, jubilarno 70. izdanje biti održano od 20. februara do 1. marta 2020. godine.
]]>
Mon, 18 Feb 2019 10:03:00 +0100 Kultura http://www.boom93.com/zabava/kultura/54782/zlatni-medved-69.-berlinala-izraelskom-filmu-%22sinonimi%22.html
Stigao trejler za novog "Aladina" http://www.boom93.com/zabava/kultura/54723/stigao-trejler-za-novog-%22aladina%22.html Dizni je predstavio najnoviji trejler za film "Aladin" Gaja Ričija i prvi pogled na plavog duha koga glumi Vil Smit. ]]>

Film će biti prikazan 24. maja. U glavnoj ulozi Aladina je Menu Masud, Marvan Kenzari glumi Džafara, a princezu Jasmin Naomi Skot. 


Režiser ove filmske adaptacije Gaj Riči rekao je ranije da je želeo da duh liči na "mišićavog oca" iz sedamdesetih godina prošlog veka, navodi Independent. 

"Bio je dovoljno velik da se oseća kao sila - ne toliko mišićav da izgleda kao da broji svoje kalorije, ali dovoljno snažan da znaš da je u sobi", rekao je Riči govoreći o Vilu Smitu. Smit (50) je rekao da je bio "prestrašen" zbog toga što popularnog Džinija glumi nakon legende Robina Vilijamsa koji je, kako je Smit rekao, u ulogu uneo "svoju bezvremensku verziju sebe" i da će pokušati da učini isto, prenosi Sputnik. 

Izgled glumca kao popularnog duha nije najbolje prošao kod tviteraša, već je naišao na ismevanje.


]]>
Thu, 14 Feb 2019 09:08:00 +0100 Kultura http://www.boom93.com/zabava/kultura/54723/stigao-trejler-za-novog-%22aladina%22.html
Kluni režira i glumi u novoj seriji zasnovanoj na "Kvaki 22" http://www.boom93.com/zabava/kultura/54691/kluni-rezira-i-glumi-u-novoj-seriji-zasnovanoj-na-%22kvaki-22%22.html Američki glumac Džordž Kluni režira i igra glavnu ulogu u miniseriji zasnovanoj na romanu "Kvaka 22" Džozefa Helera o besmislenosti rata koja će biti emitovana na proleće na striming servisu Hulu. ]]>

Kluni je rekao da nikad nije očekivao da će njegov naredni projekat biti zasnovan na romanu koji je čitao u gimnaziji. 


On je rekao da duži format mini-serije dozvoljava kreatorima da razviju karaktere dalje od onog što je moglo da bude urađeno u klasičnom istoimenom filmu Majka Nikolsa iz 1970. godine. 

U to vreme priču su prihvatili protivnici Vijetnamskog rata, ali Kluni navodi da je priča koja ismejava birokratiju rata relevantna i danas i nije vezana za neki određeni konflikt. 

Kreatori serije navode da će pomešanost horora i smeha postati izraženija kako se serija bude razvijala.

]]>
Wed, 13 Feb 2019 10:47:00 +0100 Kultura http://www.boom93.com/zabava/kultura/54691/kluni-rezira-i-glumi-u-novoj-seriji-zasnovanoj-na-%22kvaki-22%22.html
Završen Festival evropskog filma http://www.boom93.com/zabava/kultura/54656/zavrsen-festival-evropskog-filma.html Projekcijama filmova o kulturnom nasleđu Starog kontinenta,u periodu od 30. januara do 8. februara 2019. godine,u EU info centru u Beogradu, uspešno je završen sedmi po redu Festival evropskog filma. Festival je počeo 2018. godine, 9. maja na Dan Evrope u Zaječaru, a zatim je putovao u Mladenovac, Užice, Šabac, Lazarevac, Novi Pazar, Niš, Novi Sad, Leskovac, Zrenjanin, Smederevo, Zemun, Požarevac, Vršac i na kraju Beograd. Skoro sedam hiljada gledalaca je tokom trajanja festivala u 15 gradova, na 19 lokacija dobilo priliku da pogleda 29 najboljih evropskih filmova iz 21 zemlje Evropske unije i Srbije, što predstavlja do sada najveći broj gradova u kojima je festival otvoren, zemalja učesnica, broja filmova, ali i broja publike. ]]>

Bogatstvo jezika, kulture, istorije, običaja i verovanja prikazano je kroz dugometražne, kratke, animirane i dokumentarne filmove Španije, Portugalije, Francuske, Nemačke, Kipra, Slovenije, Slovačke, Mađarske, Italije, Austrije, Grčke, Velike Britanije, Belgije, Rumunije, Bugarske, Holandije, Hrvatske, Švedske, Danske, Finske i Srbije, jer je festival otvoren tokom Evropske godine kulturnog nasleđa, čime je publika širom Srbije dobila priliku da otkriva i istražuje evropske kulturne horizonte kroz film.

Festival evropskog filma završen je projekcijom filma „Druga strana nade“ finskog reditelja Akija Kaurismakija, koji je dobio Srebrnog medveda za režiju na 67. Berlinskom festivalu.Marija Stevuljević, menadžerka Festivala evropskog filma, tom prilikom je,pred punim amfiteatrom EU info centra, rekla da festival od svog osnivanja 2011. godine, donosi najbolje filmove iz evropskih bioskopa u srpske gradove. „Pre tri godine, otpočeli smo sa jednom lepom tradicijom, a to je da festival otvorimo tokom Meseca Evrope u gradovima širom Srbije i da ga tek onda na zimu zatvorimo u Beogradu, kako bi publika tokom čitave godine širom zemlje imala prilike da uživa u najboljim filmskim ostvarenjima koje Evropa pruža. Ove godine uveli smo još jednu novinu kako bismo privukli pre svega mlađu publiku, u čemu smo i uspeli, a to je da filmove puštamo kako u kulturnim centrima, tako i da idemo tamo gde mladi izlaze. Na taj način, imali smo projekcije filmova u kafićima i co-working prostorima, pod otvorenim nebom u prirodi, ali i na jednom glavnom trgu, na brodu usidrenom na Dunavu, pa čak i u jednom obnovljenom vojvođanskom dvorcu.“

Festival evropskog filma je potpuno besplatan za sve gledaoce. Održan je u organizaciji EU info centra uz podršku Delegacije Evropske unije i Mreže kulturnih centara zemalja Evropske unije (EUNIC).

Festival je održan krajem septembra 2019. godine i u Požarevcu u prostorijama Radio Caffe-a.Za vreme trajanja festivala građani Požarevca mogli su da pogledaju filmove Nemačke, Portugalske, Madjarske, Kiparske, Francuske i Engleske produkcije.

]]>
Tue, 12 Feb 2019 10:11:00 +0100 Kultura http://www.boom93.com/zabava/kultura/54656/zavrsen-festival-evropskog-filma.html
Dodeljene BAFTA nagrade: "Roma" je najbolji film http://www.boom93.com/zabava/kultura/54610/dodeljene-bafta-nagrade-%22roma%22-je-najbolji-film.html Film "Roma" Alfonsa Kuarona osvojio je sinoć u Londonu nagradu za najbolji film Britanske akademije za filmsku i televizijsku umetnost (BAFTA). ]]>

Drama koja prikazuje život kućne pomoćnice u porodici srednje klase u Meksiko Sitiju početkom '70-ih godina prošlog veka pobedila je favorizovani film "Miljenica" (The Favourite). Kuaron je proglašen i za najboljeg režisera, a "Roma" je dobila nagrade u ukupno četiri kategorije BAFTA, navodi Asošiejted pres. 


Najviše nagrada - šest osvojio je film "Miljenica", tragikomedija grčkog reditelja Jorgosa Lantimosa koja je imala 12 nominacija. Olivija Kolman proglašena je prema očekivanjima za najbolju glumicu za ulogu u ovom filmu u kojem tumači glavni lik - britansku kraljicu Anu. 

Nagrada namenjena najboljem glumcu pripala je Ramiju Maleku za ulogu nekadašnjeg pevača grupe Kvin Fredija Merkjurija u filmu "Boemska rapsodija" (Bohemian Rhapsody). Nagradu za najbolju mušku sporednu ulogu dobio je Maheršala Ali za ulogu pijaniste u filmu "Zelena knjiga" (Green Book), priči o crnom muzičaru i njegovom belom vozaču tokom turneje po američkom Jugu 60-ih godina prošlog veka. Za ulogu aristokratkinje Sare Čerčil u filmu "Miljenica" Rejčel Vajs je dobila nagradu za najbolju žensku sporednu ulogu. 

Nagrade BAFTA, kao i nagrade Američkog udruženja producenata (Producers Guild of America - PGA), Američkog udruženja reditelja (Directors Guild of America - DGA) i Zlatni globus, često su pouzdani pokazatelji ko bi mogao da osvoji prestižnog Oskara, čija je dodela 24. februara u Los Anđelesu. Filmovi koji su bili favoriti za nagradu BAFTA imaju najveći broj nominacija i za Oskara.

]]>
Mon, 11 Feb 2019 10:13:00 +0100 Kultura http://www.boom93.com/zabava/kultura/54610/dodeljene-bafta-nagrade-%22roma%22-je-najbolji-film.html
Film Ivana Markovića i Vu Linfenga na Berlinskom festivalu http://www.boom93.com/zabava/kultura/54502/film-ivana-markovica-i-vu-linfenga-na-berlinskom-festivalu.html Novi film autora Ivana Markovića i Vu Linfenga "Od sutra počinjem da" biće premijerno prikazan na 69. Berlinskom festivalu, u programu Forum, saopštio je Filmski centar Srbije. ]]>

Kombinujujući igrane i dokumentarne elemente, film prati svakodnevnicu migrantskog radnika u kineskoj prestonici. Uz minimalna sredstva i s malom ekipom, film je snimljen prošlog leta u Pekingu i predstavlja nemačko-kinesko-srpsku koprodukciju. 


Ovo je prvo dugometražno ostvarenje autora koji su prethodno zajedno realizovali kratki film "Bela ptica", takođe premijerno prikazan na Berlinskom festivalu 2016, u sekciji kratki filmovi. Ivan Marković i Vu Linfeng takođe potpisuju i produkciju filma, a na scenariju su sarađivali s Tanjom Šljivar, dramskom spisateljicom i novom direktorkom Drame Narodnog pozorišta u Beogradu. 

U glavnoj konkurenciji ovogodišnjeg Berlinala naći će se i film "Bila sam kod kuće" rediteljke Angele Šanelek, u kojem je Ivan Marković bio direktor fotografije. 

Prema rečima autora, "Od sutra počinjem da" prati dnevni ritam migrantskog radnika u Pekingu, i oslikava stanje rastrzanosti između želja i mogućnosti. 

Poput miliona Kineza koji migriraju iz ruralnih sredina u velike gradove u nadi da će osigurati bolju budućnost, protagonista filma Li je zarobljen u dnevnoj radnoj rutini, bez izgleda da je promeni. Istovremeno, grad u kome živi neprestano raste, razvija se i postaje sve dalji od njega, kao obilje mogućnosti koje nikad neće moći da istraži. 

Film kombinuje igrane i dokumentarne elemente. Sniman je na autentičnim lokacijama s neprofesionalnim glumcima koji pripadaju portretisanom miljeu. Kroz intimni fokus na glavnog protagonistu, film posmatra odnos između pojedinca, grupe i arhitekture u urbanoj sredini koja serapidno žiri. Projekat su podržali Fondacija Boš, Univerzitet umetnosti u Berlinu KKWV i Marsen Studios.

]]>
Wed, 6 Feb 2019 10:03:00 +0100 Kultura http://www.boom93.com/zabava/kultura/54502/film-ivana-markovica-i-vu-linfenga-na-berlinskom-festivalu.html
Bez domaćina ovaj put: Oni su voditelji 91. ceremonije dodele Oskara http://www.boom93.com/zabava/kultura/54471/bez-domacina-ovaj-put-oni-su-voditelji-91.-ceremonije-dodele-oskara.html Američka Akademija filmskih nauka i umetnosti saopštila je spisak od 13 glumaca i poznatih ličnosti koji će biti voditelji 91. ceremonije dodele Oskara 24. februara u pozorištu Dolbi u Los Anđelesu. ]]>

Među njima su Tina Fej, Vupi Goldberg i Bri Larson. Na spisku se nalaze i Danijel Krejg, Dženifer Lopez, Kris Evans, Šarliz Teron, Tesa Tompson i Maja Rudolf, javila je agencija AP


Ovogodišnja, 91. ceremonija dodele Oskara biće održana bez domaćina voditelja prvi put od 1989. godine. 

Američki komičar Kevin Hart odustao je od te uloge zbog reakcije na njegove stare homofobične poruke na Tviteru.Poslednje dve godine ceremoniju je vodio komičar Džimi Kimel. 

Ovogodišnji favoriti su filmovi "Roma" (Rim) meksičkog reditelja Alfonsa Kuarona i "The Favourite" (Omiljena) Grka Jorgosa Lantimosa koji su osvojili najviše nominacija, po deset, za prestižnog Oskara.

]]>
Tue, 5 Feb 2019 10:03:00 +0100 Kultura http://www.boom93.com/zabava/kultura/54471/bez-domacina-ovaj-put-oni-su-voditelji-91.-ceremonije-dodele-oskara.html
"Dupla kruna" Alfonsa Kuarona http://www.boom93.com/zabava/kultura/54428/%22dupla-kruna%22-alfonsa-kuarona.html Meksički reditelj Alfonso Kuaron najbolji je reditelj po izboru Američkog udruženja reditelja (DGA), javlja Rojters. ]]>

On je sinoć na ceremoniji u Los Anđelesu nagrađen od esnafskog udruženja za svoj poluautobigrafski crno-beli film "Roma" o sluškinji u jednoj porodici u Meksiko Sitiju 1970-ih godina, čime je potvrdio svoj status glavnog kandidata za novog Oskara. 


"Roma", koja je već dobila najveće pohvale kritičara, ima 10 nominacija za Oskara, uključujući za najbolji film i za režiju. 

Nagrada DGA jedan je od najboljih indikatora za pobednika u trci za Oskara, samo sedam puta od 1948. dobitnici nagrade esnafskog udruženja nisu dobili tu prestižnu nagradu Američkog instituta za film. Kuaron je Oskara dobio 2013. za "Gravitaciju". 

DGA je nagrade za najbolje TV režije dodelila Adamu Mekeju za porodičnu dramsku seriju "Sučešion", Bilu Hejderu za komičnu seriju "Barry" i Benu Stileru za miniseriju "Escape at Dannemora." 

Nagrada Goja 

Film "Roma" osvojio je i špansku filmsku nagradu Goja za najbolje latinomeričko ostvarenje, na ceremoniji dodele održanoj sinoć u Sevilji na jugu Španije. 

Ostvarenje snimljeno kao crno-beli film, do sada je osvojio Zlatnog lava na festivalu u Veneciji (Mostra) i četiri Zlatna globusa. 

Nagradu Goja za najbolji film dobilo je ostvarenje "Šampioni" (Kampeones) reditelja Havijera Fesera. 

Goju za najbolju režiju je dobio Rodrigo Sorogojen za film "Kraljevstvo" (El Reino), najbolji glumac je Antonio de la Tore, a glumica Suzi Sančes. 

Nagrada španske Akademije filmske umetnosti i nauka sastoji se od male biste velikog španskog slikara Fransiska Goje. Nagrada je prvi put dodeljena 1987. godine.

]]>
Mon, 4 Feb 2019 09:21:00 +0100 Kultura http://www.boom93.com/zabava/kultura/54428/%22dupla-kruna%22-alfonsa-kuarona.html
Najnoviji ruski, francuski, argentinski filmovi na FEST-u 2019. http://www.boom93.com/zabava/kultura/54375/najnoviji-ruski-francuski-argentinski-filmovi-na-fest-u-2019..html Najnovija ostvarenja svetske kinematografije dolaze na FEST 2019. u distribuciji Dexin Filma. ]]>

Od 22. februara do 3. marta biće prikazani filmovi koji su izazvali veliku pažnju na međunarodnim festivalima: 


Ruski istorijski spektakl “Tvrđava” (Tobol) snimljen prema motivima romana Alekseja Ivanova. Priča je smeštena u vreme reformi Petra Velikog kada je rastuća imperija žestoko menjala srednjovekovni provincijalizam u gustim polarnim šumama. U to vreme sve je ključalo kao u loncu – od ubeđenja do nacija. Istoriju azijskog dela Rusije stvarali su švedski zarobljenici, stranci, trgovci, kineski šverceri, šamani, odbegli disidenti, pravoslavni misionari... 

Film je snimljen u istorijskom okruženju modernog Toboljska i obiluje uzbudljivim scenama bitke, raskošnim kostimima, briljantnom glumom najvećih ruskih zvezda. Film porede sa ''Igrom prestola'' gde je uspešno kombinovano više žanrova.

 Argentinsko-španski film “Crni Anđeo” (El Angel) u režiji Luisa Ortege, premijerno prikazan u Kanu u selekciji Un Certain Regard. Producent filma je Pedro Almodovar. Ovo je argentinski kandidat za Oskara i govori o serijskom ubici koji je trenutno poznat kao najduže zatočeni zatvorenik u argentinskom zatvoru. Debitant Lorenco Fero našao se u glavnoj ulozi okrutnog tinejdžera Karlosa, koji kreće na krvavu avanturu sa svojim najboljim prijateljem. 

Za razliku od većine filmova o serijskim ubicama, Ortega se ne udubljuje previše u psihologiju i ne traži opravdanje u mračnoj prošlosti - Karlos je obožavan od malih nogu, odrastao je sasvim srećan, i izgleda kao pravi anđeo. Kako neko toliko lep može da bude toliko ružan iznutra? Ovaj film pruža fascinantan uvid u svet jednog od najozloglašenijih argentinskih zločinaca. Ortega na interesantan način tretira ovu mračnu figuru i stvara film koji je visoko stilizovan, okupan suncem i svetlim bojama, i oplemenjen momentima humora. 

Ovo je subverzivan krimi triler koji na inovativan način ruši konvencije žanra.

Francuska krimi komedija “Ceo svet je tvoj” (Le monde est à toi) u kojoj glavne uloge tumače zvezde evropskog filma: Vincent Casel, Isavelle Adjani, Karim Leklou. Film je prikazan na Kanskom festivalu i bavi se sudbinom sitnog kriminalca koji sanja o drugačijem životu ali ne može da ga priušti. 

Da bi pobegao od svog okruženja, on mora da prihvati još jedan poslednji posao koji uključuje Španiju, drogu, Iluminate i dominantnu majku. Glavni junak čini sve moguće da spase glavu, i to na urnebesan način.

Triler “Hotel Mumbaj” (Hotel Mumbai) zasnovan je na istinitoj priči o terorističkom napadu na Taj Mahal Palace Hotel u Mumbaju 2008, sastavljen iz nekoliko priča gostiju i radnika koji su se zatekli u hotelu, kao i četvorice terorista koji su izvršili napad. Dev Patel (“Slumdog Milionaire”) igra jednog od zaposlenih koji iznenada mora da postane spasilac svojih gostiju. 

U ostalim pričama vidimo druge goste, radnike koji su odlučili da pobegnu sa lica mesta kao i one koji su odlučili da ostanu, policiju, napadače, i porodice zatočenih koje sa strepnjom prate vesti o napadu. Debitant Entoni Maras zasnovao je priču na intervjuima sa žrtvama ovog događaja, i trudio se da na autentičan način prenese napetu atmosferu iznenadnog napada. Film je prikazan na festivalima u Torontu i Kanu, gde je doživeo ovacije u trajanju od čak 10 minuta.

Nezavisni argentinski triler “Optužena” (Acusada) dolazi posle prikazivanja na festivalima u Veneciji i Torontu i bavi se mladom Dolores koja ima život bezbrižne studentkinje sve do momenta dok joj najbolja prijateljica biva brutalno ubijena. Dve godine kasnije, ona je jedina optužena za zločin, i pod pritiskom medija postaje veoma izložena javnosti: svako ima mišljenje o njenoj nevinosti ili krivici. U ovom napetom trileru glavne uloge tumače: Gael García Bernal i Lali Espósito. 

Francuska istorijska dramska komedija “Edmon” (Edmond) o piscu najpoznatije priče o Sirano de Beržeraku smeštena u Pariz krajem 19. veka. Edmon Rostan još nema trideset godina, ali već ima dvoje dece i mnogo briga. Dve godine nije ništa napisao. U očajanju, on nudi pozorištu novu predstavu, herojsku komediju u stihu, za praznike. Njegov jedini problem je u tom što ona još nije napisana. Ignorišući hirove glumica, zahteve korzikanskog producenta, ljubomoru svoje žene i nedostatak entuzijazma svih onih oko njega, Edmon počinje da piše komad u koji niko ne veruje, a koji za početak ima samo naslov: "Sirano de Beržerak".

“Ratnice sunca” (Les filles du soleil), francusko-holandski film prikazan na festivalima u Kanu i Torontu koji na originalan način govori o kurdskom ženskom bataljonu koji priprema da vrati svoj grad od ekstremista. Bahar je vrhovni komandant Devojaka sunca - kurdskog ženskog bataljona. Ona će se vratiti u grad Korduenu, gde su je zarobili ekstremisti. Matilda, francuska novinarka pokriva prva tri dana ofanzive. Tokom njihovog susreta, putanja kojom je krenula Bahar, pre nego što su muškarci obučeni u crno promenili taj tok, ponovo se nastavlja. 

Ruska istorijska ratna drama “Sobibor”, ruski kandidat za Oskara u 2018, zasnovana na istinitim događajima. Film je posvećen 75. godišnjici pobune ljudskog duha protiv bezumne razarajuće ratne mašine u oktobru 1943. u nacističkom koncentracionom logoru Sobibor, koju je predvodio ruski oficir Aleksandar Pečerski – u istoriji jedine uspešne pobune u logorima smrti. Učešće u filmu uzela je međunarodna ekipa glumaca i oko 1000 statista. U filmu se čuje 5 jezika: ruski, nemački, poljski, holandski i jidiš. Film je snimljen po romanu Ilije Vasiljeva: ''Aleksandar Pečerski: Put u besmrtnost''.]]>
Fri, 1 Feb 2019 10:05:00 +0100 Kultura http://www.boom93.com/zabava/kultura/54375/najnoviji-ruski-francuski-argentinski-filmovi-na-fest-u-2019..html
"Kraj 'Igre prestola' će mnoge razočarati" http://www.boom93.com/zabava/kultura/54341/%22kraj-%27igre-prestola%27-ce-mnoge-razocarati%22.html Fanovi serije "Igra prestola" s nestrpljenjem čekaju premijeru osme i poslednje sezone, koja će biti emitovana u aprilu ove godine, a jedna od glavnih glumica poručuje da je kraj razočaravajući. ]]>

I dalje se sve drži u strogoj tajnosti, a glumci se trude da otkriju manje detalja, ostavljajući tako fanove u iščekivanju. Jedna od glumica, Mejsi Vilijams nedavno je za medije izjavila da je završna sezona nešto što će razočarati mnoge. 


"Mislim da niko neće biti zadovoljan završetkom. Niko ne želi da serija završi, čak i ja volim da je gledam i jako sam ponosna na poslednju sezonu. Ali mislim da će fanovi biti šokirani krajem i da će otkriti da nema nikakve veze sa onim što su očekivali", rekla je Mejsi. 

Fanovi su odmah počeli da raspravljaju o tome na koje se sve načine može da se interpretira ova izjava, te neki zaključuju da treba da se pripremimo i za ono najgore. Mejsi nije želela da otkrije konkretne detalje, te je savetovala da se fanovi strpe do aprila jer će tako više uživati u seriji.


]]>
Thu, 31 Jan 2019 10:06:00 +0100 Kultura http://www.boom93.com/zabava/kultura/54341/%22kraj-%27igre-prestola%27-ce-mnoge-razocarati%22.html
Nagrada za Crnog pantera: "Znamo kako je kad smo mladi, talentovani i crni" http://www.boom93.com/zabava/kultura/54301/nagrada-za-crnog-pantera-%22znamo-kako-je-kad-smo-mladi-talentovani-i-crni%22.html Film "Crni panter" (Black Panther) dobio je najveću nagradu američkog Udruženja filmskih glumaca (SAG), nagradu za glumačku postavu, na noćašnjoj 25. ceremoniji dodele tih priznanja u Los Anđelesu. ]]>

Film je pobedio dva filma koji imaju najviše nominacija za Oskara "Roma" i "Fejvorit" (The Favourite), kao i drugi filmovi koji su bili u konkurenciji u toj kategoriji "BlacKkkalnsman", "Ludi bogati Azijati" (Crazy Rich Asians), "Boemska rapsodija" (Bohemian Rhapsody) i "Zvezda je rođena" (A Star is Born). 


U kategorijama glumačkih nagrada Udruženje filmskih glumaca uglavnom je ponovilo nagrade Zlatnih globusa dodeljene ranije ovog meseca. Glen Klous je za ulogu u ostvarenju "Žena" (The Wife) dobila nagradu za najbolju glumicu, a Rami Malek za ulogu u filmu "Boemska rapsodija" u kome igra frontmena grupe Kvin Fredija Merkjuria. Kao što je uradio na dodeli Zlatnih Globusa, Malek je posvetio svoju nagradu Frediju Merkjuriju. 

U glumačkoj ekipi "Crnog pantera" većinom su crni glumci, i to vrlo impresivni glumci - Endžela Baset, Čedvik Bouzman, Danaj Gurira, Majkl Džordan, Lupita Niongo, Endi Serkis, Forest Viteker. 

"Znamo kako izgleda kad nam kažu to nije platno za tebe, bina za tebe, a kad smo mladi, talentovani i crni", rekao je Bouzman koji interpretira afričkog superheroja. 

Film "Crni Panter" još je nagrađen u kategoriji kaskadera, koji je bio sastavljen od više desetina profesionalaca. 

Bredli Kuper i pevačica Lejdi Gaga koji su izgledali da imaju dobre šanse posle uspeha među kritičarima i publikom za film "Zvezda je rođena", bili su gubitnici večeri. 

Film "Roma" Alfonsa Kuaraona, koji hvali kritika i ima deset nominacija za Oskara, potpuno je izostao na sinoćnjoj dodeli SAG nagrada. 

Za najbolju sporednu mušku ulogu nagradu je dobio Maheršala Ali za film "Zelena knjiga" (Green Book), a za najbolju žensku pomoćnu ulogu Emili Blant za ulogu u horor trileru "Mirno mesto" (A Quiet Place) koji je režirao njen suprug Džon Krasinski. 

SAG nagrade se smatraju dosta pouzdanim pokazateljima za glumačke kategorije za Oskare pošto članovi Udruženja filmskih umetnika glasaju i u Akademiji filmskih umetnosti i nauke koja glasa za Oskare. Vrlo često je ta nagrada pokazatelj ko će dobiti nagradu najboljeg glumca ili glumice na Oskarima.

]]>
Wed, 30 Jan 2019 09:19:00 +0100 Kultura http://www.boom93.com/zabava/kultura/54301/nagrada-za-crnog-pantera-%22znamo-kako-je-kad-smo-mladi-talentovani-i-crni%22.html
Poznat program 47. Festa, "Beogradski pobednik" posthumno Dušanu Makavejevu http://www.boom93.com/zabava/kultura/54274/poznat-program-47.-festa-%22beogradski-pobednik%22-posthumno-dusanu-makavejevu.html Pod sloganom "Bez zaštite", 47. Fest, od 22. februara do 3. marta, prikazaće 125 filmova, a "Beogradski pobednik" za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti biće posthumno dodeljen srpskom reditelju Dušanu Makavejevu, dok će priznanje za dosadašnje stvaralaštvo biti uručeno reditelju i glumcu Rejfu Fajnsu. ]]>

Konferencija za novinare u Skupštini grada posvećena Festu počela je minutom ćutanja u čast nedavno preminulom Makavejevu. Umetnički direktor festivala i direktor Jugoslovenske kinoteke Jugoslav Pantelić najavio je da će priznanje za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti biti predato 25. februara u Kombank dvorani pre projekcije filma "Slučaj Makavejev" Gorana Radovanovića, dok će dva dana ranije u Kinoteci biti otkrivena ploča sa imenom velikog reditelja. 


Slogan i vizuelni identitet ovogodisnjeg Festa takođe je odavanje počasti Makavejevu. 

Fajns dolazi na Fest povodom projekcije svog filma "Bela vrana", koji će između ostalih predstaviti i poznata glumica Adel Eksarčopulos, nagrađena "Zlatnom palmom" za ulogu u filmu "Plavo je najtoplija boja". 

Kako su najavili gradski sekretar za kulturu Ivan Karl i v. d. direktora Cebefa Damir Handanović, u 11 programskih celina biće prikazano rekordnih 125 filmova, u 13 dvorana, a ukupno je planirano 500 projekcija. 

Pantelić podvlači da odabrani naslovi, svaki na svoj način, predstavljaju autorski okršaj sa aktuelnom stvarnošću ili stvarnošću koju odavno nazivamo prošlošću. 

"Više nego primetna zastupljenost filmova takozvanih malih kinematografija ili znatnog broja rediteljki u programu Festa (22) nije stvar selektorske korektnosti, već kvaliteta autorskog izraza koji treba da prepozna i publika i distributeri", rekao je Pantelić. 

Glavni takmičarski program obuhvatiće 14 filmova iz Velike Britanije, Francuske, Libana, Argentine, Irana, Australije, SAD, Hravtske, Azerbejdžana, Slovenije i Rusije, a o najboljima će odlučivati: srpski reditelj Bojan Vuletić, slovenačka glumica Milena Zupančić, rumunska rediteljka Ijana Urikaru, srpska glumica Nada Šargin i hrvatski glumac Goran Bogdan. 

Pantelić je posebnu pažnju skrenuo na ostvarenja "Brushalter" Vajta Helmera sa Mikijem Manojlovićem u glavnoj ulozi, "Crni anđeo" Luisa Ortege, "Fabrika" Jurija Bikova, "Granice sveta" Gijona Nikloua, "Hotel Mumbaj" Antonija Marasa, "Kapernaum" Nadin Labaki, "Osmi povjerenik" Ivana Salaja, "Posledice" Darka Štantea, "Spokoj" Pabla Trapera. 

U takmičarskom programu "Srpski film (Srbija i prijatelji)" biće prikazano 13 ostvarenja, srpskih većinskih i manjinskih koprodukcija, a u žiriju su srpski reditelj Lazar Bodroža, direktor Hrvatskog audiovizuelnog centra (HAVC) Daniel Rafaelić, srpski glumac Milan Marić, kineski glumac Vang Jao i umetnički direktor festivala u Hmaburgu Albert Videršpil. 

Publika će imati priliku da pogleda: "Aleksi" Barbare Vekarić, "Delirijum tremens" Gorana Markovića, "Bio sam kod kuće, ali..." Angele Šanelec, "Izbrisana" Mihe Mazinia i Dušana Joksimovića, "Iz ljubavi" Nenada Mikovića, "Između dana i noći" Andra Martinovića, "Pijavice" Dragana Marinkovića, "Poslednji Srbin u Hrvatskoj" Predraga Ličine, "Psi umiru sami" Nikole Petrovića, "Reži" Koste Ðorđevića, "Sam samcat" Boba Jelčića, "Slučaj Makavejev" Gorana Radovanovića i "Šavovi" Miroslava Terzića. 

Nagradu "Nebojša Ðukelić" za najbolji film regiona dodeliće žiri u sastavu: hrvatski pisac i filmski kritičar Jurica Pavičić, dekan Fakulteta dramskih umetnosti Miloš Pavlović i filmski kritičar Radio Beograda Nevena Matović, a tu su i Politikina nagrada "Milutin Čolić" i nagrade Fipresci žirija i Fedeora žirija. 

Fest otvara film "Miljenica" Jorgosa Lantimosa, koji ima 10 nominacija za Oskara, na zatvaranju će biti prikazano ostvarenje "Oni" Paola Sorentina, dok će u Glavnom programu van konkurencije biti prikazan dokumentarac "Pepe, jedan uzvišeni život" Emira Kusturice. 

Grad Beograd je za 47. Fest, prema rečima Ivana Karla, izdvojio 35 miliona dinara, dok su kod Ministarstva kulture aplicirali za devet miliona dinara. 

Ulaznice će biti u prodaji od 9. februara, a u prvih sedam dana odobrava se 10 posto popusta za komplete karata po terminskim linijama.

]]>
Tue, 29 Jan 2019 09:46:00 +0100 Kultura http://www.boom93.com/zabava/kultura/54274/poznat-program-47.-festa-%22beogradski-pobednik%22-posthumno-dusanu-makavejevu.html
Vrhunski dokumentarni filmovi stižu u Beograd http://www.boom93.com/zabava/kultura/54242/vrhunski-dokumentarni-filmovi-stizu-u-beograd.html Novi Festival dokumentarnog filma "DOK#1" biće održan od 31. januara do 3. februara u Kombank dvorani u Beogradu, a kako objašnjava direktor Igor M. Toholj, program od 20 filmova plus jedan stari majstor (Hajrudin Šiba Krvavac) ne favorizuje nikoga sem bioskopskog gledaoca, po čijoj meri je i skrojen i stislki potpuno različito obojen. ]]>

"DOK#1" nastao je kao odgovor na potrebe publike da se u Beogradu pojavi festival čiji je program redukovan, saglediv i po meri gledaoca, ali takođe relevantan i aktuelan, svojevrsna "realistična bajka sastavljena od premijernih i već valorizovanih dokumentaraca, početnika i veterana, starih i novih tema i ideja", rekao je Toholj. 


“Došao sam na ideju na oformim festival dokumentarnog filma koji bi prikazivao aktuelne filmove koji još nisu imali premijeru u Srbiji, a koji bi bio tako skrojen da u četiri festivalaska dana predstavi onoliki broj filmova koji može da se sagleda sa stanovišta prosečnog filmskog gledaoca. Festivali se tokom godina razvijaju, šire i postaju nesagledivi, uz druge sadržaje, kao što su marketi, radionice, masterklasovi”, rekao je Toholj u intervjuu za Tanjug. 

"DOK#1" čini 20 dugometražnih dokumentaraca, neki od njih su tek izašli iz montaže, a Toholj posebnu pažnju skreće na selekciju "Prvi korak" i priliku da gledaoci uporede velike svetske produkcije veterana, filmove koji su se već dokazali na festivalima A kategorije i debitanstka ostvarenja. 

On dodaje da bi selekcija "Prvi korak" u budućnosti mogla da postane takmičarska, a za prvo izdanje je želeo da publika bez tog opterećenja koje ide uz takmičenje gleda i uživa u filmovima. 

"Praveći selekciju pokušao sam da se projektujem u lik prosečnog filmskog gledaoca, da se postavim na mesto nekoga ko bi posle radnog dana otišao u bioskop da vidi film koji nije igrani, već ukorenjen u realnost, a atraktivan za gledanje i to u, možda, najboljim uslovima za gledanje filmova koji postoje u Srbiji", istakao je Toholj. 

Program je podeljen u četiri selekcije - "Vrhunci", s filmovima koji su bili na velikim svetskim festivalima ili su velike produkcije, "Na ivici", s filmovima koji tretiraju pomalo bizarne protagoniste i teme, "Biografski dokumentarci" koji iz posebnog ugla, manipulišući arhivskim materijalom, tretiraju poznate ličnosti, i već pomenuti "Prvi korak". 

Toholj izdvaja dokumentarac koji otvara festival - "Zašto smo kreativni?" Hermana Vaskea, koji je 30 godina snimao najintrigantnije svetske umetnike i velike umove koji su se usudili da odgovore na pitanje iz naslova filma. 

Direktor festivala preporučuje i film "Država protiv Mandele i ostalih" (Nikolas Šampo i Žil Porte) koji kombinuje rotoskopsku animaciju sa arhivskim audio snimcima sa čuvenog sudskog procesa na kome su 1964. godine osuđeni Mandela i njegovi saradnici, zatim "Bob Lazar: Oblast 51 i leteći tanjiri" Džeremija Kenjon Lokjer Korbela i polubiografski film "Veština" Metjua T. Bernsa o jednom od najznačajnijih protagonista tzv. "deathmatch” scene rvanja, a on je srpskoj publici poslao iz Amerike 50 flajera sa svojim potpisom. 

Vrlo intrigantan arhivski material je, prema rečima Toholja, korišćen u filmu "Proslava" Olivijea Mejrua, koji se bavi dešavanjima iza kulisa modne industrije i radnim danom jednog od najvećih protagonista modne industrije, Iva Sen Lorana. 

Tu je i "Santjago, Italija" Nanija Moretija o tome kako su italijanske diplomate davale azil Čileanicma za vreme Pinočeovog rezima, dirljiva priča "Naš tim" Džefa i Majkla Zimbalista o pogibiji igrača brazilskog kluba "Šapekoense" i "Napred, crveni, napred" Nensi Švarcman o slučaju silovanja koji je dugo zataškavan. 

Posebno je interesantna retrospektiva kratkometražnih dokumentaraca Hajrudina Krvavca, poznatog po igranim filmovima "Diverzanti", "Valter brani Sarajevo" i "Partizanska eskadrila", a koji za temu imaju dešavanja vezana za obnovu bivše Jugoslavije. 

Toholj je najavio tribinu posvećenu ovim dokumentarcima koja će na neki način najaviti i monografiju o Krvavcu koja bi u aprilu trebalo da se pojavi u Sarajevu. 

"DOK#1" će proteći bez srpskih ostvarenja, a Toholj to objašnjava "produkcionom prazninom". 

"Praktično nijedan dugometražni dokumentarac iz domaće produkcije nije bio završen kada smo pravili selekciju. Imali smo na raspolaganju samo par filmova koji ili nisu zadovoljili kriterijume ili su imali druge planove što se tiče distribucije, tako da je ovogodišnji program lišen domaće produkcije, što će nam, nadam se, publika oprostiti", rekao je Toholj. 

Pošto ove godine neće biti gostiju, organizatori su odlučili da omoguće publici nakon projekcija da putem interneta razgovara sa nekim od autora.

]]>
Mon, 28 Jan 2019 10:01:00 +0100 Kultura http://www.boom93.com/zabava/kultura/54242/vrhunski-dokumentarni-filmovi-stizu-u-beograd.html
Rekorder po broju nominacija za Oskara stiže u Beograd http://www.boom93.com/zabava/kultura/54175/rekorder-po-broju-nominacija-za-oskara-stize-u-beograd.html Nakon višemesečnih spekulacija, konačno su objavljene zvanične nominacije za Oskara. Ceremonija dodele nagrada biće održana 24. februara, drugog dana FEST-a, na kome možete pogledati neke od filmova koji su se našli u konkurenciji za prestižne zlatne statuete. ]]>

Film koji otvara FEST, Miljenica (The Favourite), apsolutni je rekorder sa čak 10 nominacija, i to u sledećim kategorijama: najbolji film, režija (Jorgos Lantimos), originalni scenario (Debora Dejvis i Toni Meknamara), glavna ženska uloga (Olivija Kolman), sporedna ženska uloga (Rejčel Vajs i Ema Stoun), montaža, kamera, kostim, scenografija. Miljenica se prikazuje u programu FEST 47 GALA, u okviru koga se nalazi i drugi film po broju nominacija ,- Potpredsednik (Vice) sa čak osam: najbolji film, najbolji reditelj (Adam Mekej), najbolji scenario (Adam Mekej), najbolji glumac (Kristijan Bejl), najbolja sporedna glumica (Ejmi Adams), najbolji sporedni glumac (Sem Rokvel), najbolja šminka i najbolja montaža. 


FEST 47 GALA prikazaće i dva filma koja nose izuzetne glumice čiji je trud prepoznala i Akademija - Glen Klouz nominovana je za najbolju glumicu u ostvarenju Žena (The Wife), a Redžina King za najbolju sporednu glumicu u filmu Šapat ulice (If Beale Street Could Talk). Za isti film, Beri Dženkins poneo je nominaciju za najbolji adaptirani scenario, a Nikolas Britel za najbolju muziku. 

U okviru programa FEST 47 prikazuje se film Zelena knjiga (Green Book),nominovan za najbolji film, originalni scenario (Piter Fareli, Nik Valelonga, Brajan Kiri), najboljeg glumca (Vigo Mortensen), najboljeg sporednog glumca (Maheršala Ali), i najbolju montažu. U istoj selekciji prikazuje se i film Pavela Pavlikovskog, Hladni rat (Cold War), koji je nominovan za najbolju režiju, kameru, ali i najbolji strani film. 

Libanski film Kapernaum rediteljke Nadin Labaki takođe je u trci za najbolji film van engleskog govornog područja, a na FEST-u se nadmeće za jednu od nagrada u Glavnom takmičarskom programu. 

U kategoriji najboljeg animiranog filma našao se japanski Mirai koji će biti prikazan u okviru FEST-a za mlade. 

Pol Šre,der nominovan je za najbolji originalni scenario filma Iskušenik (First Reformed), čiji je kvalitet prepoznao i žiri 46. FEST-a koji ga je prošle godine nagradio za najbolju režiju u Glavnom takmičarskom programu. 

47. FEST održaće se od 22. februara do 3. marta, a celokupan program biće objavljen u ponedeljak 28. januara


]]>
Fri, 25 Jan 2019 09:41:00 +0100 Kultura http://www.boom93.com/zabava/kultura/54175/rekorder-po-broju-nominacija-za-oskara-stize-u-beograd.html
Objavljene nominacije: Ko će ove godine osvojiti Oskara? http://www.boom93.com/zabava/kultura/54097/objavljene-nominacije-ko-ce-ove-godine-osvojiti-oskara.html Američka Akademija filmskih umetnosti saopštila je danas spisak glavnih nominacija za Oskara koji će biti dodeljeni na 91. ceromoniji 24. februara u pozorištu Dolbi u Los Anđelesu. ]]>

Najveći broj nominacija: 


- "Roma" i "The Favorite", po deset nominacija 

- "A Star Is Born", osam nominacija 

Nominacije za najbolji film: 

- "A Star Is Born" (Zvezda je rođena) 

- "BlacKkKlansman" 

- "Black Panther" (Crni panter) 

- "Bohemian Rhapsody" (Boemska rapsodija) 

- "The Favorite" (Omiljena) 

- "Green Book" (Zelena knjiga) 

- "Roma" (Rim) 

- "Vice" (Porok)

Nominacije za najbolju režiju: 

- Spajk Li "BlacKkKlansman" 

- Pavel Pavlikoski "Cold War" 

- Jorgos Lantimos "The Favorite" 

- Alfonso Kuaron "Roma" 

- Adam Mekej "Vice"

Nominacije za najboljeg glumca: 

- Kristijan Bejl "Vice" 

- Bredli Kuper "A Star Is Born" 

- Viljem Dafo "At Eternity's Gate" 

- Rami Malek "Bohemian Rhapsody" 

- Vigo Mortensen "Green Book"

Nominacije za najbolju glumicu: 

- Jalicija Aparisio "Roma" 

- Glen Klouz "The Wife" 

- Olivija Kolman "The Favorite" 

- Ledi Gaga "A Star Is Born" 

- Melisa Mekarti "Can You Ever Forgive Me?"

Nominacije za najbolju mušku sporednu ulogu: 

- Maheršala Ali 

- Adam Drajver 

- Sem Eliot 

- Ričard Grant 

- Sem Rokvel 

Nominacije za najbolju žensku sporednu ulogu: 

- Ejmi Adams 

- Marina de Tavira 

- Ridžajna King 

- Ema Stoun 

- Rejčel Vajs 

Nominacije za najbolji strani film: 

- "Capernamun", Liban 

- "Cold War", Poljska 

- "Never Look Away", Nemačka 

- "Roma", Mekisko 

- "Shoplifters" - Japan

]]>
Wed, 23 Jan 2019 09:46:00 +0100 Kultura http://www.boom93.com/zabava/kultura/54097/objavljene-nominacije-ko-ce-ove-godine-osvojiti-oskara.html
Oni su dobitnici ovogodišnje Andrićeve nagrade http://www.boom93.com/zabava/kultura/54051/oni-su-dobitnici-ovogodisnje-andriceve-nagrade.html "Velika nagrada Ivo Andrić" za 2018. godinu biće dodeljena srpskom proznom piscu Goranu Petroviću za životno delo i pesniku Rajku Petrovu Nogu za delo "Sonet i smrt", saopštili su danas članovi žirija za dodelu te nagrade. ]]>

"Njih dvojica poseduju jednu širu duhovnu i emotivnu dimenziju. Oni savremenu srpsku književnost predstavljaju u najboljem svetlu, pokazujući da naša tradicija ima žive današnje nastavljače", rekao je Želidrag Nikčević jedan od članova žirija. 


On je dodao da su njihova dela bliska Andriću i po kvalitetu i po "plemenitoj težnji" da se svoje stvaralaštvo veže za sudbinu svog naroda. 

Žiri je u obrazloženju naveo da je Nogo "doslednim" spojem soneta i smrti, "sa puno svetlosti unete u smrt i grob i poznatim spojem tužbalice i uspavanke", obeležio istoriju soneta. 

"Taj spoj je prebogat, predragocen i ostvaren u vrhunskoj pesničkoj prozi", naveo je predsednik žirija Jovan Delić. 

Žiri je na konferenciji u Beogradu naveo da su knjige Gorana Petrovića objavljene u 119 izdanja, od kojih su 52 u prevodima na ruski, španski, francuski, nemački i druge svetske jezike i da je takva recepcija "impozantna i ne može biti slučajna". 

"Dva najznačajnija Petrovićeva romana 'Opsada crkve Svetog spasa' i 'Sitničarnica Kod srećne ruke' najizrazitije potvrdjuju spoj najfinijeg pripovedanja u znaku savremene fantastike, na tragu onog pripovedanja koji su razvili Borhes, Kiš i Pavić i nacionalne istorijske fantastike", navodi se u obrazloženju. 

Nagradu "Ivo Andrić" do sada su za celokupno prozno stvaralaštvo dobili Matija Bećković, Dušan Kovačević i Ju Hua, a za najbolje delo objavljeno u toku godine Vladimir Kecmanović, Zahar Prilepin i Borisav Djordjević. 

Nagrade će biti uručene 27. januara u Andrićgradu u Višegradu.

]]>
Tue, 22 Jan 2019 09:47:00 +0100 Kultura http://www.boom93.com/zabava/kultura/54051/oni-su-dobitnici-ovogodisnje-andriceve-nagrade.html