Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Kultura

12. 08. 2011. Smederevo

Autor: 2 Izvor: Izvor:Tanjug

U Smederevu počeo "Tvrđava teatar"

U Velikom gradu Smederevske tvrdjave počeo je Treći ambijentalni pozorišni festival "Tvrdjava teatar", uz stotine belih balona na otvaranju.

Otvaranju festivala prisustvovali su potpredsednik Vlade Božidar Đelić, ministar kulture Predrag Marković, gradonačelnik Smedereva Predrag Umičević i nadahnuta Gorica Popović, član Saveta festivala. Pozorišni festival u drevnom ambijentu Đurđevog grada počeo je spektaklom "Viseći snovi na Balkanu - Kao Ikar" francuske trupe "Flying people".

Predstava je na momente oduzimala dah posetiocima, zbog glumaca koji su "visili" sa krana, naročito u poslednjoj sceni u kojoj se pojavio grozd sa nekoliko stotina belih balona, ispod kojih je lebdela jedna od umetnica. Predstava je završena na efektan način, puštanjem balona u nebo. Otvaranju je prisustvovalo skoro 10.000 ljudi, što je premašilo prošlogodišnju posetu.

Festival "Tvrđava teatar" će trajati do 20. avgusta, a publika će videti 22 programa, teatarske predstave domaćih i stranih ansambala, izložbe, tribine i pozorišnu produkciju domaćina.

Ovogodišnji festival napravio je nekoliko iskoraka u odnosu na prethodne dve godine, koji će se ogledati u produkciji i koprodukciji "Tvrđave teatra". Žiri u sastavu: rediteljka Ljiljana Todorović, pozorišni kritičar Zlatko Paković i dramaturg Branko Dimitrijević, dodeliće nagrade za najbolju predstavu, najbolju režiju i najbolju mušku i žensku ulogu i specijalnu nagradu, ukoliko neka od predstava ostavi poseban utisak. Kao i prošle godine, ulaz će biti slobodan.

Samo će se naplaćivati rezervacija određenih mesta na tribinama, a deo prikupljenog novca biće doniran Sigurnoj kući za žene žrtve porodičnog nasilja u Smederevu.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Najčitanije