Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Kultura

12. 08. 2011. Jagodina

Autor: 2 Izvor: Izvor:Tanjug

Bez nagrade "Živojin Pavlović"

Tradicionalna književna nagrada "Živojin Pavlović" za najbolju knjigu proze pisca iz Jagodine ili onih koji su rođeni ili su živeli u ovom gradu, za prošlu godinu, neće biti dodeljena, saopštio je danas žiri, na čijem je čelu književnik i publicista Rade Milolosavljević.

"Od 12 knjiga koje su konkurisale za ovu prestižnu nagradu nijedna ne zaslužuje da je dobije", stoji u saopštenju, uz napomenu da je "odluka bila jednoglasna".

Nagradu "Živojin Pavlović" ustanovio je 2002. godine Književni klub "Ðura Jakšić" iz Jagodine u spomen na jednog od najistaknutijih srpskih romansijera, pripovedača, esejiste i filmskog reditelja druge polovine prošlog veka Živojina Pavlovića (1933. - 1998.) koji je mladost proveo u Jagodini.

Pavlović je autor dela: "Krivudava reka", "Dve večeri u jesen", "Cigansko groblje", "Ubijao sam bikove", "Kriške vremena" (zbirka pripovedaka), "Divlji vetar", "Ispljuvak pun krvi"...

Većina Pavlovićevih filmova ima antologijski značaj u okviru srpske i svetske kinematografije: "Povratak", "Buđenje pacova", "Kad budem mrtav i beo", "Zaseda", "Zadah tela", "Do viđenja u sledećem ratu"...

Nagrada se dodeljuje pod pokroviteljstvom Skupštine grada Jagodine a sastoji se od novčanog iznosa i unikatne povelje.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Najčitanije