Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Kultura

08. 08. 2011. Herceg Novi

Autor: 2 Izvor: Izvor:B92, Tanjug

"Nemci" pobedili u Herceg Novom

Film "Kako su me ukrali Nemci" Miloša Radivojevića osvojio je Gran pri - Veliku zlatnu mimozu na 25. Filmskom festivalu u Herceg Novom.

U obrazloženju jednoglasne odluke navedeno je da Radivojevićev film predstavlja "čisto remek delo moderne evropske kinematografije - snažnu, potresnu, pametnu i plemenitu sagu".

"To nije samo autobiografija jednog velikog umetnika, već i čitavog našeg regiona, države i skupine država i ideja, od njihovog sastajanja, ratovanja do raspada, autobiografija o drugima i svima nama", smatra žiri.

Radivojević je nagrađen i Zlatnom mimozom za režiju, kako je navedeno, "za virtuozno komponovanje izuzetno složenog filmskog tkiva, za imaginativnost i inovativnost, za rediteljski rad kakav se retko viđa".

Zlatna mimoza za najbolju mušku ulogu dodeljena je ravnopravno Tihomiru Staniću za ulogu Dabe u filmu "Neprijatelj", reditelja Dejana Zečevića, i Jordanu Simonovu za ulogu Mirse u filmu "Pank nije mrtav", u režiji Vladimira Blaževskog.

Žiri je odlučio da Zlatna mimoza za najbolju žensku ulogu pripadne Jeleni Ðokić za tumačenje lika Jelene u filmu "Kako su me ukrali Nemci".

Zlatnom mimozom za najbolji scenario nagrađen je Ðorđe Milosavljević za scenario filma "Neprijatelj", dok je Zlatna mimoza za najbolju kameru pripala Radoslavu Vladiću za film "Kako su me ukrali Nemci".

Specijalna nagrada žirija dodeljena je reditelju Branku Baletiću za film "Lokalni vampir", a ovaj autor je poneo i Nagradu "Milan Žmukić" za ukupan doprinos festivalu.

Nagrada Fondacije "Živko Nikolić" za osoben pristup filmskom izrazu pripala je Željku Sošiću za film "Mali ljubavni bog".

O laureatima je odlučivao žiri u sastavu Biljana Srbljanović (predsednik), Jordan Plevneš i Vladimir Perović.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Najčitanije