Naslovna  |  Zabava  |  Kultura  |  Film Ivana Markovića i Vu Linfenga na Berlinskom festivalu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Kultura

06. 02. 2019. Berlin

Izvor: B92, Tanjug

Film Ivana Markovića i Vu Linfenga na Berlinskom festivalu

Novi film autora Ivana Markovića i Vu Linfenga "Od sutra počinjem da" biće premijerno prikazan na 69. Berlinskom festivalu, u programu Forum, saopštio je Filmski centar Srbije.

Kombinujujući igrane i dokumentarne elemente, film prati svakodnevnicu migrantskog radnika u kineskoj prestonici. Uz minimalna sredstva i s malom ekipom, film je snimljen prošlog leta u Pekingu i predstavlja nemačko-kinesko-srpsku koprodukciju. 


Ovo je prvo dugometražno ostvarenje autora koji su prethodno zajedno realizovali kratki film "Bela ptica", takođe premijerno prikazan na Berlinskom festivalu 2016, u sekciji kratki filmovi. Ivan Marković i Vu Linfeng takođe potpisuju i produkciju filma, a na scenariju su sarađivali s Tanjom Šljivar, dramskom spisateljicom i novom direktorkom Drame Narodnog pozorišta u Beogradu. 

U glavnoj konkurenciji ovogodišnjeg Berlinala naći će se i film "Bila sam kod kuće" rediteljke Angele Šanelek, u kojem je Ivan Marković bio direktor fotografije. 

Prema rečima autora, "Od sutra počinjem da" prati dnevni ritam migrantskog radnika u Pekingu, i oslikava stanje rastrzanosti između želja i mogućnosti. 

Poput miliona Kineza koji migriraju iz ruralnih sredina u velike gradove u nadi da će osigurati bolju budućnost, protagonista filma Li je zarobljen u dnevnoj radnoj rutini, bez izgleda da je promeni. Istovremeno, grad u kome živi neprestano raste, razvija se i postaje sve dalji od njega, kao obilje mogućnosti koje nikad neće moći da istraži. 

Film kombinuje igrane i dokumentarne elemente. Sniman je na autentičnim lokacijama s neprofesionalnim glumcima koji pripadaju portretisanom miljeu. Kroz intimni fokus na glavnog protagonistu, film posmatra odnos između pojedinca, grupe i arhitekture u urbanoj sredini koja serapidno žiri. Projekat su podržali Fondacija Boš, Univerzitet umetnosti u Berlinu KKWV i Marsen Studios.

Nema komentara.

Ostavi komentar