Naslovna  |  Zabava  |  Kultura  |  Srpskoj književnici nagrada za najbolju evropsku priču
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Kultura

07. 11. 2018.

Izvor: Tanjug

Srpskoj književnici nagrada za najbolju evropsku priču

Jelena Lengold dobitnica je Nagrade čitalaca Evropske unije za najbolju evropsku priču, saopštio je danas njen srpski izdavač "Arhipelag".

Lengoldovoj je nagrada za priču "Jasmin i smrt", koju je na engleski jezik preveo Zoran Paunović, uručena sinoć na svečanosti povodom desetogodišnjice Evropske nagrade za književnost u dvorcu Belvedere u Beču. 


Nagradu su joj uručili Gernot Blumel, austrijski ministar za EU, umetnost, kulturu i medije, i Tibor Navračič, komesar EU za obrazovanje, kulturu, mlade i sport. Književni konkurs za najbolju evropsku priču raspisao je konzorcijum Evropske nagrade za književnost koji sačinjavaju Evropski savet pisaca, Evropska federacija izdavača i Evropska i međunarodna federacija knjižara i distributera, uz podršku Evropske komisije za književnost. 

Konkurs za najbolju evropsku priču raspisan je povodom 10 godina od osnivanja Evropske nagrade za književnost. Pravo učešća na konkursu imali su dosadašnji dobitnici ove nagrade. Oni su pozvani da napišu kratku priču na savremene evropske teme, a na konkursu je učestvovalo 36 pisaca iz 26 evropskih zemalja. 

Jelena Lengold je Evropsku nagradu za književnost dobila 2011. godine za knjigu priča "Evropski madjioničar", koja je u međuvremenu prevedena na desetak evropskih jezika. 

Prošle godine dobila je domaću Andrićevu nagradu za knjigu priča "Raščarani svet", dok je ove godine veliku pažnju čitalaca i kritike privukao njen novi roman "Odustajanje", čije drugo izdanje za nekoliko dana izlazi iz štampe.

Nema komentara.

Ostavi komentar