Naslovna  |  Zabava  |  Kultura  |  Izložba o oslobađanju u Velikom ratu u pet gradova Srbije
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Kultura

05. 10. 2018. Beograd

Izvor: Beta

Izložba o oslobađanju u Velikom ratu u pet gradova Srbije

Francuski institut organizovaće u pet gradova Srbije putujuću izložbu posvećenu sećanju na oslobađanje u jesen 1918. i na solidarnost srpskih i francuskih vojnika i civila u Prvom svetskom ratu.

Izložba donosi svedočanstva građana Srbije koji su se odazvali pozivu Francuskog instituta u Srbiji i pristali da podele priče i uspomene čuvane u njihovim porodicama kroz generacije. 


"Osećanja koja bude besede o oslobađanju Srbije od Istočne armije, sa francuskim i srpskim trupama u prvim redovima, ostaju u srcu zajedničkog sećanja koje čuvaju mnogi srpski gradovi", navodi se u saopštenju Francuskog instituta. 

Svedočanstva su prikupljana od marta do juna 1918. i biće predstavljena na društvenim mrežama Francuskog instituta. 

Izložba će biti otvorena u Pirotu u galeriji Čedomir Krstić i trajaće do 6. oktobra. 

Potom će biti predsavljena u Prokuplju od 7. do 10. oktobra u Galeriji Boža Ilić, Leskovcu od 12. do 19. oktobra u narodnom Muzeju, Nišu od 20 do 24. oktobra u Oficirskom domu, a u Knjaževcu od 26. do 30 oktobra u Zavičajnom muzeju. 

U Beogradu će izložba biti predstavljena od 1. do 17.novembra 2018. 

Izložbu je realizovana uz podršku Mission du centenaire Pariz i Shneider Electric Srbija, u saradnji sa gradskim upravama, arhivima i muzejima srpskh gradova, a stručni saradnici bili su istoričar dr Stanislav Sretenović i arhitekta-konzervator dr Aleksandra Mirić

Nema komentara.

Ostavi komentar