Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Kultura

09. 06. 2011. Izvor:B92

Autor: 2

Nagrada "Orindž” za Beograđanku

Beograđanka Tea Obreht dobitnica je ovogodišnje britanske "Orindž" nagrade za svoj prvi roman "Tigrova žena" (The Tiger's Wife) o nedavnim sukobima na Balkanu.

Obrehtova je sa svojih 25 godina najmlađa autorka koja je dobila ovu nagradu, koja se već 16 godina dodeljuje ženama-autorima iz celog sveta. I pored popularnosti u SAD gde živi od svoje 12 godine, u Britaniji Obrehtova je nepoznata i davali su joj male šanse da dobije "Orindž" nagradu. Favorit je bila Ema Donahju za roman "Soba". U užem izboru bili su i Aminata Forna za "Uspomene ljubavi", Ema Henderson za "Grejs Vilijams govori glasno", Nikol Kraus za "Veliku kuću" i Ketlin Vinter za "Anabel".

"'Tigrova žena' je izvanredna knjiga i Tea Obreht je zaista uzbudljivi novi talenat", rekla je predsedavajuća žirija Betani Hjuz. "Njena moć opservacije i njeno razumevanje sveta su izvanredni. Serijom magičnih priča uspela je da oživi tragediju hroničnog konflikta na Balkanu", dodala je ona. "Ova knjiga nas podseća kako lako možemo da potonemo u varvarstvo ali i o snazi i dubini ljudske ljubavi".

Porodica Obrehtove napustila je Beograd po izbijanju sukoba početkom 1990-ih i boravila je na Kipru i u Egiptu pre nego što su se naselili u SAD.

"Tigrova žena" prati mladu lekarku koja pokušava da istraži misterioznu smrt svog dete u udaljenom selu.

Kritika je puna hvale za mešavinu savremenog realizma i seoskih legendi, a kritičar lista "Vašington post" je rekao da temu smrti tretira "osvežavajuće ne-američki".

Nagrada "Orindž" podelila je kritičarske krugove u Londonu gde je jedni smatraju za seksističku dok drugi veruju da je ženama potrebna književna nagrada.

Dobitnica Bukerove nagrade A.S. Bajat jedna je od istaknutih kritičarki nagrade, dok je autorka romana o "Hariju Poteru" Dž.K. Roling zagovornik nagrade.

Obrehtova je dobila ček na 30.000 funti (50.000 dolara) i bronzanu statuu poznatu kao "Besi".

Nema komentara.

Ostavi komentar

Najčitanije