Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Kultura

07. 06. 2011. Izvor:B92, Beta

Autor: 2

Autorska prava koče umetnost

Evropska komesarka zadužena za nove tehnologije Neli Krus (Kroes) izrazila je žaljenje zato što su u evropskim zemljama na internetu u nedovoljnoj meri dostupni umetnički sadržaji, što se objašnjava zaštitom autorskih prava.

Ona je istakla da se, za razliku od SAD gde su umetnički sadržaji na internetu dostupni milionima korisnika, u evropskim zemljama sve svodi na nekoliko lokalnih ponuda te vrste.

Neli Krus je kao primer navela internet sajt "Netfliks" (Netflix), jedan od najvećiih u SAD, sa kojeg se, uz plaćanje, mogu preuzeti video sadržaji. "Mi u Evropi nemamo nešto ekvivalentno tome", rekla je evropska komesarka.

Ona je istakla da, uprkos velikom uspehu, švedski sajt "Spotifaj" (Spotify) sa kojeg se mogu skinuti muzički sadržaji, još ne može da ponudi servis koji bi pokrivao celu Evropu.

Prema njenim rečima, i u evropskim zemljama je neophodno kreirati sistem zaštite autorskih prava prilagođen savremenim okolnostima koji bi, umesto da je koči, ojačao muzičku i filmsku industriju.

U poslednje vreme se u SAD sa interneta skine četiri puta više muzike nego u evropskim zemljama, što se objašnjava nedovoljnim brojem sajtova u Evropi preko kojih se to legalno može učiniti.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Najčitanije