Naslovna  |  Zabava  |  Kultura  |  "Priđi bliže": 116 filmskih premijera na 46. FEST-u
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Kultura

31. 01. 2018. Beograd

Izvor: Beta

"Priđi bliže": 116 filmskih premijera na 46. FEST-u

Međunarodni filmski festival FEST, na kome će premijerno biti prikazano 116 filmova i 10 filmskih klasika, održaće se u Beogradu po 46. put, od 23. februara do 4. marta, pod sloganom "Priđi bliže", saopštili su organizatori.

"FEST će otvoriti višestruko nagrađivani američki film 'Tri bilborda ispred Ebinga u Misuriju' Martina Mekdone, a zatvoriti poljski film 'Lice' autorke Malgožate Šumovske", rekao je umetnički direktor FEST-a Jugoslav Pantelić na predstavljanju ovogodišnjeg festivala.

Prema njegovim rečima, program će se odvijati u tri takmičarska i sedam revijalnih programa.

"Glavni takmičarski program nudi 16 filmova iz Mađarske, Danske, Irana, Kine, Argentine, Libana, Grčke, Hrvatske, SAD, Rusije, Italije i Švajcarske", naveo je umetnički direktor FEST-a.

O najboljima u kategorijama Glavnog takmičarskog programa za film, scenario, režiju, mušku i žensku ulogu i najbolje debitantsko ostvarenje odlučivaće žiri u kome će biti Milčo Mančevski, Jovan Jovanović, Elma Tataragić, Mila Turajlić i Gordan Kičić.

U istim kategorijama nagrade će se dodeljivati i u nacionalnoj selekciji "Srpski film", o čemu će odlučivati žiri u sastavu Alen Sinkauz, Miloš Timotijević, Lordan Zafranović, Katarina Radivojević i Damjan Kozole.

"U nacionalnoj selekciji učestvovaće pet filmova koji će na FEST-u imati premijeru, a to su 'Banditi u potrazi za mamom' Koste Ristića, 'Ederlezi rising' Lazara Bodrože, 'Horizonti' Svetislava Dragomirovića, 'Izgrednici' Dejana Zečevića i 'O bubicama i herojima' Petra Pašića", kazao je Pantelić.

On je rekao da je snimljeno još domaćih filmova koji nisu imali premijeru, ali su njihovi autori i producenti odlučili da ih prikažu na nekom od svetskih festivala A kategorije, zbog čega nije bilo moguće da učestvuju na FEST-u.

Na konferenciji je istaknuto da će u trećem takmičarskom programu "Granice" biti prikazano osam flmova koji su ocenjeni kao subverzivni, kontroverzni, umetnički filmovi koji pomeraju granice u tematskom i estetskom smislu.

Selektor tog dela festivala Mladen Đorđević posebno je istakao film "Hitelr’s Hollywood" koji se bavi nemačkom kinematografijom za vreme vladavine nacista. Selekcija "Microwave" donosi tri mikrobudžetna ostvarenja, među kojima je i premijera domaćeg filma Jelene Marković "Pretpostavka nevinosti", a na "Docufestu" biće prikazivani dokumentarci o Vitni Hjuston, Keriju Grantu, Milču Mančevskom, dok će u novom programu "Play UK", koji je spremljen u saradnji sa Britanskim savetom, biti prikazivani filmovi iz te zemlje i ostvarenja u VR (virtuelna realnost) formatu.

U programu "Thrills and Kills" biće prikazani žanrovski filmovi horori i trileri poput horora "Maus" smeštenog u BiH do novog trilera Gele Balubani "Money".

"Ove godine nagradu 'Beogradski Pobednik' za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti dobiće mađarski reditelj Ištvan Sabo i srpska glumica Neda Arnerić, a 'Beogradski Pobednik' za dosadašnje stvaralaštvo biće dodeljen ruskom reditelju Karenu Šahazarovu", kazao je Pantelić.

Pored zvaničnih nagrada, biće dodeljena i nagrada "Nebojša Đukelić" za najbolji film regiona, Politikina nagrada "Milutin Čočić”" kao i nagrade FIPRESCI žirija i FEDEORA žirija.

Gradska sekretarka za kulturu i predsednica Odbora FEST-a Ivona Jevtić istakla je da će gradska uprava za ovu manifestaciju izdvojiti "rekordnih 30 miliona dinara", a da se od Ministarstva kulture, koje je raspisalo konkurs, očekuje najmanje ista finansijska podrška kao i prošle godine, kada je FEST dobio devet miliona dinara.

Jevtićeva očekuje da će dodatna sredstva za neometano održavanje festival dobiti i od sponzora.

Filmovi će se prikazivati u Sava centru, Domu omladine, Dvorani kuturnog centra, bioskopu Fontana, Muzeju Jugoslovenske kinoteke, Jugoslovenskoj kinoteci, Centru za kulturu "Vlada Divljan", a ove godine prvi put i u sali Sine grand Rakovica (Cine Grand).

Karte za festival biće puštene u prodaju 3. februara. Cena ulaznica je od 250 do 400 dinara, a za otvaranje festivala 500 dinara.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Najčitanije