Naslovna  |  Zabava  |  Kultura  |  Natali Portman dobitnica jevrejske Nobelove nagrade
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Kultura

08. 11. 2017.

Izvor: Beta

Natali Portman dobitnica jevrejske Nobelove nagrade

Holivudska glumica i oskarovka Natali Portman nagrađena je izraelskom nagradom Geneza za 2018. godinu, u znak priznanja za posvećenost socijalnim pitanjima i dubokoj vezi sa svojim jevrejskim i izraelskim korenima, naveli su organizatori.

Nagrada od milion dolara, poznata i kao "jevrejska Nobelova nagrada", daje se svake godine osobi koja se smatra inspiracijom za sledeću generaciju Jevreja zbog svojih profesionalnih dostignuća i posvećenosti jevrejskim vrednostima. 


Glumica je rekla da je "duboko dirnuta" tim priznanjem. 

"Ponosna sam na svoje izraelske korene i jevrejsko nasleđe. Oni su ključni deo onoga što sam ja", navela je Portmanova u saopštenju, dodavši da će iskoristiti novac od nagrade da učini drugačijim život žena u Izraelu i šire. 

Ona je rođena u Izraelu, a u SAD se preselila kao mlada devojka i od deteta glumice izrasla u priznatu zvezdu. 

Osvojila je Oskara 2011. godine za svoju ulogu u filmu "Crni labud", a 2015. godine je režirala i glumila u filmu "Priča o ljubavi i tami", filmu na hebrejskom jeziku snimanom u Izraelu po romanu Amosa Oza. 

U obrazloženju dodele nagrade navedena je njena uloga u borbi za rodnu jednakost, protiv siromaštva, u oblasti mikrofinansiranja i prava životinja. 

"Ona je primer ključnih osobina jevrejskog karaktera i vrednosti jevrejskog naroda - upornosti i teškog rada, težnje izuzetnosti, intelektualne radoznalosti i iskrene želje da doprinese da svet postane bolji", rekao je Stan Polivec, jedan od osnivača i predsedavajući fondacije nagrade, proglasivši je primerom za ugled za milione mladih Jevreja širom sveta. Fondacija je najavila da će novac od nagrade uložiti u promovisanje obrazovanja, ekonomskog napredovanja, zdravlja i političkog učešća žena, a znatan deo daće se za jednakost žena u Izraelu. 

Očekuje se da će nagradu glumici uručiti izraelski premijer Benjamin Netanjahu u Jerusalimu u junu. 

Nagrada je inaugurisana pre tri godine, a Natali Portman je peta dobitnica, a prva žena koja je dobila nagradu. 

Prethodni dobitnici su bivši gradonačelnik Njujorka Majkl Blumberg, glumac Majkl Daglas, violinista Icak Perlman i vajar Aniš Kapur.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Najčitanije